| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Effect of AlTi5B1 and AlSr10 additions on the fluidity of the AlSi9Cu3 alloy
Matej Steinacher, Franc Zupanič, Mitja Petrič, Primož Mrvar, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: This work studies the effect of the AlTi5B1 and AlSr10 additions on the fluidity and the solidification time of the AlSi9Cu3 casting alloy. The fluidity was investigated by determining the flow length in a spiral-shaped mould. The solidification time was measured with a thermocouple positioned at the ingate bottom. An individual pouring into the preheated (200 °C) metallic mould was done at different pouring temperatures ((640, 670, 700, and 710) °C). In all the cases, the fluidity was improved with the increasing pouring temperatures. An addition of the AlTi5B1grain refiner to the basic alloy reduced both the grain size and the fluidity, whilst the solidification time was similar to that of the basic alloy. On the other hand, an addition of the AlSr10 modifier refined the ßSi eutectic phase, increased the fluidity and prolonged the solidification time in comparison to the basic alloy. The fluidity was proportional to the solidification time. Thus, by carrying out a simple thermal analysis and determining the solidification time, it is possible to predict the fluidity.V delu je predstavljen vpliv dodatkov AlTi5B1 in AlSr10 na livnost in strjevalni čas livne aluminijeve zlitine AlSi9Cu3. Livnost smo preiskovali z merjenjem dolžine toka taline v kovinski kokili s spiralno livno votlino, medtem ko smo strjevalni čas merili s termoelementom, ki je bil vstavljen na dnu lijaka. Talino smo pri različnih livnih temperaturah ((640, 670, 700 in 710) °C) ulivali v predgreto kokilo (200 °C). Livnost je v vseh primerih naraščala z naraščanjem livne temperature. Dodatek udrobnilnega sredstva AlTi5B1 k osnovni zlitini je zmanjšal tako velikost kristalnih zrn kot livnost, medtem ko je bil strjevalni čas podoben kot v osnovni zlitini. Dodatek modifikatorja AlSr10 je zmanj{al velikost evtektične faze ßSi, povečal livnost ter podaljšal strjevalni čas v primerjavi z osnovno zlitino. Livnost je bila sorazmerna strjevalnemu času, tako da lahko z enostavno termično analizo in določanjem strjevalnega časa napovemo livnost preiskovane zlitine.
Ključne besede: AlSi9Cu3 alloy, grain refinement, modification, fluidity, solidification time
Objavljeno: 15.03.2017; Ogledov: 665; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (642,42 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
KOVINSKO-KERAMIČNI MATERIAL Z INFILTRIRANO MAGNEZIJEVO ZLITINO
Matej Steinacher, 2013, doktorska disertacija

Opis: V tem delu je obravnavan kovinsko-keramični material z infiltrirano magnezijevo zlitino (kompozit IPC; ang. interpenetrating phase composite). Preiskovani kompozit IPC je bil izdelan s postopkom gravitacijskega kokilnega litja, karakteriziran s svetlobno mikroskopijo, vrstično in presevno elektronsko mikroskopijo, energijsko disperzijsko spektroskopijo in rentgensko difrakcijo ter bil mehansko preiskan. Osnova kompozita, magnezijeva zlitina AE44, ki je vsebovala 4,94 mas. % Al in 4,42 mas. % kovin redkih zemelj (RE), je bila sestavljena iz primarnih kristalov večkomponentne trdne raztopine α-Mg in intermetalnih faz Al11RE3, Al2RE in Al10RE2Mn7. Utrjevalna sestavina kompozita, keramična pena, je bila sestavljena iz α-Al2O3, α-SiC, β-SiC in SiO2. Keramična pena je imela odprto primarno in večinoma zaprto sekundarno poroznost. Pri litju je talina infiltrirala v primarne pore, v sekundarne pore pa se je delno infiltrirala, delno pa penetrirala skozi mostičke keramične pene. V mejnih območjih med zlitino AE44 in keramično peno se je pojavila močna reakcija, ki je vplivala na mikrostrukturo nastalega kompozita IPC, zato je bilo največ dela usmerjenega v natančno opredelitev mehanizmov in kinetike kemijskih reakcij v mejnih območjih. V ta namen so bili izvedeni poskusi litja z različnimi parametri, modelni preskusi interakcij tudi s kompaktno keramiko ter teoretični študij termodinamskih reakcij. Glavni reakcijski produkti v mejnih območjih AE44 - keramična pena in v penetriranih mostičkih keramične pene so bili MgO, AlSiRE in AlMgSiRE. Kot prvi je nastal MgO z redukcijo SiO2 in Al2O3 z magnezijem. Nato je na MgO nastala faza AlSiRE, na kateri je kasneje epitaksialno kristalizirala faza AlMgSiRE, katere delež se je z daljšim reakcijskim časom povečeval. Z mikrokemijsko analizo je bila opredeljena njuna kemijska sestava, dognano pa je bilo tudi, da imata fazi tetragonalno kristalno strukturo s povsem jasno medsebojno kristalografsko orientacijo. Ugotovljeno je bilo, da fazi AlSiRE in AlMgSiRE ne ustrezata nobeni znani fazi. Kompozit IPC je imel v vseh preiskanih stanjih večjo napetost tečenja in modul elastičnosti ter manjšo upogibno in tlačno trdnost kot zlitina AE44. Faza AlMgSiRE je imela manjšo trdoto in manjši modul elastičnosti od faze AlSiRE.
Ključne besede: magnezijeva zlitina, keramična pena, kompozit, mejno območje, reakcijski produkt
Objavljeno: 16.09.2013; Ogledov: 1854; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (8,34 MB)

3.
Characterisation of a new dental alloy with high Au content
Rebeka Rudolf, Tjaša Zupančič Hartner, Ivan Anžel, Primož Mrvar, Jože Medved, Dragoslav Stamenković, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: The basis for developing a new dental alloy with high Au content is appropriate chemical composition and manufacturing technology. This new Au dental alloy is based on the ternary system of Au-Pt-Zn with a nominal composition of 88.5Au-8.7Pt-1.5Zn-0.5In-0.4Ir-0.3Rh. The alloy was melted and cast in a vacuum-induction melting furnace in Zlatarna Celje. Casting was followed with subsequent thermo-mechanical treatment (procedures of profile and polish milling, thermal treatment) and cutting-off strips to form a regular shape. The heat treatments of Au alloy samples were carried out in a tube furnace under different temperatures, and over different times. Testing of the new Au dental alloy included examining the initial cast, and the different heat treated conditions of the Au alloy. The optical properties of Au-dental alloy were investigated by means of spectrophotometric colourimetry. Finally the test of cytotoxicity of new Au based dental alloys using standard in vitro assays for testing the biocompatibility with establishing new, more sensitive, in vitro tests on cell lines was done.Osnovo razvoja nove dentalne zlitine z visoko vsebnostjo Au predstavljata pravilna določitev kemijske sestave in tehnologije izdelave. Nova dentalna zlitina temelji na ternarnem sistemu of Au-Pt-Zn z nominalno kemijsko sestavo 88,5Au-8,7Pt-1,5Zn-0,5In-0,4Ir-0,3Rh. Izdelava dentalne zlitine je potekala s pretaljevanjem zelo čistih komponent v vakuumski indukcijski peči v Zlatarni Celje. Temu je sledilo odlivanje taline v ustrezno formo, postopek termo-mehanske obdelave odlitka in razrez zlitine v ustrezno obliko. Toplotna obdelava je bila izvedena pri različnih temperaturah in za različne čase. Testiranje dentalne zlitine je vključevalo določitev lastnosti začetnega stanja in stanja po različnih toplotnih obdelavah. Optične lastnosti dentalne zlitine so bile raziskane s spektro-fotometrično kolorimetrijo. Na novi Au dentalni zlitini so bili narejeni še testi citotoksičnosti z uporabo standardain vitro analize za testiranje biokompatibilnosti z uvajanjem novih, bolj občutljivih in vitro testov na celični liniji.
Ključne besede: dental alloy, characterisation, microstructure, properties
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1564; Prenosov: 38
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici