| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Masovna edukacija osnovnošolcev iz temeljnih postopkov oživljenja z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja
Primož Krajnc, 2017, magistrsko delo

Opis: Izhodišče: Bolezni srca in ožilja so vodilni vzrok smrti pri nas in v svetu. Ocenjujemo, da v Sloveniji zaradi nenadne srčne smrti vsak dan umre 5 do 6 ljudi. Večinoma le pokličejo pomoč in čakajo reševalce. Za preživetje brez trajnih posledic je bistveno trajanje srčnega zastoja, če v tem času ne izvajamo temeljnih postopkov oživljanja, se verjetnost preživetja vsako minuto zmanjša za skoraj 10% . Metode: Uporabljena je bila kvantitativna metodologija. Instrument za zbiranje podatkov je bil uporabljen strukturiran anketni vprašalnik. V raziskavo je bilo vključenih 150 osnovnošolcev, 77 osnovnošolcev z predhodno opravljeno masovno edukacijo in 73 osnovnošolcev brez opravljene masovne edukacije iz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Pridobljene podatke smo obdelali z uporabo deskriptivne in inferenčne statistike. Za obdelavo podatkov smo uporabili statistični program IBM SPSS 21. Rezultati: V raziskavo sta bili vključeni dve osnovni šoli, ena z predhodno izvedeno masovno edukacijo in ena brez izvedene predhodne masovne edukacije iz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Podatki kažejo, da osnovnošolci, ki so predhodno opravili masovno edukacijo bolje poznajo in izvajajo temeljne postopke oživljanja. Rezultati tudi potrjujejo našo hipotezo (p<0,001), da obstaja bistvena razlika v povprečni oceni med obema skupinama. Interpretacija in zaključek: Osnovnošolci, ki so imeli predhodno izvedeno masovno edukacijo iz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja, imajo zadovoljivo znanje in veščine za izvajanje temeljnih postopkov oživljanja in uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Osnovnošolci so ena izmed zelo motiviranih in dovzetnih skupin ljudi, istočasno pa to znanje širijo v širši lokalni skupnosti. S temi ukrepi pa lahko preživetje po nenadnem srčnem zastoju dvignemo iz 10% na 40% (ERC) oziroma več.
Ključne besede: nenadni srčni zastoj, temeljni postopki oživljanja, avtomatski zunanji defibrilator, izobraževanje, osnovnošolci, otroci rešujejo življenja
Objavljeno: 28.11.2017; Ogledov: 1111; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

2.
Objavljanje metapodatkov o publikacijah Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru (DKUM) v družbenih omrežjih
Primož Krajnc, 2016, diplomsko delo

Opis: Danes je pri raziskovanju in akademskem delu zelo pomembno sodelovanje in deljenje različnih spoznanj in odkritij med raziskovalci iz različnih koncev sveta. Zato je toliko bolj pomembno, da so akademska dela objavljena na tak način, da lahko dosegajo čim večji krog ciljne javnosti. Z objavo metapodatkov in celotne publikacije na družbenih omrežjih lahko pridobimo veliko večjo vidnost, prepoznavnost in citiranost. V delu smo se ukvarjali z možnostmi avtomatiziranega objavljanja metapodatkov o publikacijah v izbranih družbenih omrežjih ter implementacijo aplikacije, ki omogoča objavljanje tako v omrežjih z aplikacijskim programskim vmesnikom, kot tistih brez tega. V praktičnem delu smo izdelali aplikacijo, ki omogoča objavljanje vsebin iz digitalne knjižnice Univerze v Mariboru na Facebooku, Twiterju, Mendeleyu, ResearchGate-u, Academiji.edu, CiteuLike in Google Scholar.
Ključne besede: družbena omrežja, digitalna knjižnica, DKUM, objavljanje metapodatkov, API
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 899; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

3.
ELEKTRIČNE NAPELJAVE V OBJEKTU S SONČNO ELEKTRARNO NA STREHI
Primož Krajnc, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen projekt električne napeljave v stanovanjski hiši, z dodano sončno elektrarno na strehi. Vsebuje načrte in enopolne sheme v programu AvtoCad, za močnostni del in razsvetljavo, ter vse potrebne izračune. Za sončno elektrarno je podan izračun, opisan pa je tudi ozemljitveni sistem. Opisani so tudi nekateri standardi, ki so potrebni pri načrtovanju električnih napeljav ter izvedbo sončne elektrarne.
Ključne besede: električne napeljave, sončna elektrarna, sistemi ozemljevanja, strelovod, standardi
Objavljeno: 14.10.2013; Ogledov: 1221; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

4.
Avtomatizacija rezalno - cepilnega stroja
Primož Krajnc, 2012, magistrsko delo

Opis: Opravilo cepljenja drv je eno izmed starejših in zahtevnejših fizičnih nalog človeka. Pri vsakem opravilu težimo k zmanjšanju napora oziroma truda, ki ga je potrebno vložiti za dokončanje ali opravljanje dela. Cilj magistrskega dela je nazoren prikaz in opis poteka avtomatizacije horizontalnega rezalno – cepilnega stroja s krmilnikom podjetja Siemens S7-200. Za način delovanja avtomatizacije smo preučili možne obstoječe načine delovanja rezalno – cepilnih strojev. S strojem smo želeli zagotoviti možnost dviga, vpetja in razreza hloda ter cepljenje polen in transport drv na želeno višino. Pri tem smo preučili in grobo opisali potrebne zahteve za možnost postavitve novega varnega avtomatiziranega rezalno – cepilnega stroja na trg. Predstavljen poseg v obstoječi stroj je zahteval tudi nov način upravljanja avtomatiziranega stroja, zato je prikazana tudi predvidena nadzorna plošča rezalno – cepilnega stroja.
Ključne besede: rezalno – cepilni stroj, programiranje PLC, varnostni predpisi strojev
Objavljeno: 04.10.2012; Ogledov: 1797; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (9,36 MB)

5.
Montaža z roboti
Primož Krajnc, 2010, diplomsko delo

Opis: Zaradi želje po povečanju hitrosti izdelave izdelkov in večjem številu variant podobnih izdelkov, izboljšanju kakovosti in konkurenčnosti izdelkov, je današnjo proizvodnjo treba neprestano izboljševati in vpeljevati različne inovacije. Danes se v razvitem svetu vse bolj pojavlja problem dragega ročnega dela, ki najprej izredno vpliva na ceno in nato še na kakovost izdelkov. Ta problem lahko dobro rešimo z robotizirano montažo, primernim načrtovanjem izdelkov za montažo z roboti in pravilno strego. Robotizirana montaža omogoča hitre spremembe, saj jo je mogoče dobro prilagoditi novim zahtevam. V diplomskem delu smo najprej proučiti splošen pomen strege in montaže v proizvodnji, osvetlili vrste in zgradbo robotov, nato pa analizirali namen robotov in zastopanost industrijskih robotov pri montaži. Opisani so tudi praktični primeri in izvedbe robotiziranih postrojenj za montažo. Podan je tudi stroškovni vidik in inovativno načrtovanje izdelkov za montažo z roboti.
Ključne besede: proizvodnja, montaža, montaža z roboti, robotizacija, konstruiranje za montažo, simulacija montaže
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2272; Prenosov: 414
.pdf Celotno besedilo (3,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici