| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Stigmatizacija gluhih in naglušnih : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Pia Makuc, 2023, diplomsko delo

Opis: Gluhi in naglušni se zaradi svoje invalidnosti v življenju spopadajo z različnimi težavami. Okvara sluha spremeni življenje tako gluhi oziroma naglušni osebi kot tudi njeni družini, saj je potrebno veliko učenja, motiviranja in prilagajanja, da se oseba z okvaro sluha čim bolj uspešno integrira v družbo. Zaradi okvare sluha so gluhi in naglušni s strani slišečih pogosto diskriminirani, kar jim povzroča občutek neenakosti in socialne izključenosti. Gluhim in naglušnim se v veliko primerih ne priznava invalidnosti, to pa povečuje njihovo stigmatizacijo. Velik problem jim predstavlja komunikacijska prepreka, saj zaradi oteženega navezovanja stikov pogosto občutijo družbeno izključenost in izolacijo. V teoretičnem delu so opredeljeni osnovni pojmi za lažje razumevanje obravnavane tematike. V nadaljevanju je opisana vloga družbeno nadzorstvenih mehanizmov, ki so ključnega pomena za uspešno integracijo v družbo. Izbrani in opisani so trije najpomembnejši mehanizmi. Ker je stigma gluhih in naglušnih prisotna na vseh področjih njihovega življenja, je opisano in predstavljeno nekaj področij pri katerih pride najbolj do izraza. Na koncu teoretičnega dela so opisane posledice diskriminiranja in družbenega izključevanja, ki veljajo tako za gluho kot tudi ostalo populacijo. Za bolj podrobno analizo obravnavane tematike in preverjanje hipotez je bil v empiričnem delu diplomske naloge pripravljen vprašalnik, ki je bil namenjen izključno gluhi in naglušni populaciji. Ugotovitve empiričnega dela so potrdile diskriminacijo gluhih in naglušnih še zlasti na področju iskanja zaposlitve. Na koncu je glede na teorijo in rezultate ankete napisana razprava. V zaključku je podana kritika diplomske naloge in priporočila za nadaljnje raziskovanje.
Ključne besede: gluhi in naglušni, gluhota, naglušnost, stigmatizacija, diskriminacija, socialna izključenost, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 25.09.2023; Ogledov: 233; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

2.
DIGITALNI KINEMATOGRAFI
Marko Makuc, 2014, diplomsko delo

Opis: Digitalni kino je nova oblika predvajanja filmskih vsebin v kinematografih, ki je nadomestila do sedaj uporabljan 35-mm filmski trak. V casu informacijske revolucije se je pojavila potreba po digitalizaciji filmskih dvoran, ki je s seboj prinesla nekaj prednosti in slabosti. Distribucija in upravljanje s filmskimi kopijami se je olajšalo, istocasno pa se je pojavila problematika arhiviranja filmskih vsebin. V diplomskem delu smo opisali in predstavili osnove delovanja projektorjev v digitaliziranih filmskih dvoranah, opisali izgled in vsebino filmskih paketov in predstavili problematiko arhiviranja digitalnih informacij. Predstavili smo koncept za ustanovitev enotnega filmskega arhiva, ki bi hranil tako analogne kot digitalne vsebine in imel kapacitete za prenašanje vsebin med razlicnimi mediji.
Ključne besede: digitalni kino, digitalizacija, arhiviranje, film
Objavljeno v DKUM: 30.10.2015; Ogledov: 1387; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

3.
Varnostni in asistenčni sistemi osebnega vozila : diplomsko delo univerzitetnega študija
Primož Makuc, 2014, diplomsko delo

Opis: Tematika varnostnih in asistenčnih sistemov nas že nekaj časa izjemno zanima. Povod za to je zagotovo testiranje večjega števila vozil v zadnjih dveh letih. Avto-moto sektor nas je sicer zanimal že prej, ob opravljenem vozniškem izpitu pa smo postali še bolj aktivni na tem področju. Diplomska naloga predstavlja oris ključnih varnostnih in asistenčnih sistemov osebnega vozila, ki vplivajo na naš vsakdan. Večina podatkov, ki so vključeni v nalogo, smo pridobili v podjetju Seat Slovenija, ki organizacijsko spada pod Porsche Slovenija, generalno pa pod Volkswagnov koncern. Največji problem je predstavljalo pridobivanje informacij na področju zakonodaje, ki ureja že prej omenjene sisteme, saj tudi strokovnjaki na tem področju ne poznajo vseh odgovorov na zastavljena vprašanja. Skozi delo smo primerjali tudi sam razvoj osebnih vozil, njihove opremljenosti in nadgrajevanja na področju varnosti. V sklopu diplomske naloge smo prišli do zanimivih zaključkov, kjer smo potrdili, da so varnostni in asistenčni sistemi odvisni od uredb in stopnje zagotavljanja varnosti. Poleg tega so asistenčni sistemi pojav zadnjega desetletja in so še vedno odvisni od človeškega faktorja. Zaradi njihove relativne novosti so toliko bolj zanimivi in ravno tukaj je še vedno nekaj manevrskega prostora za izboljšavo.
Ključne besede: cestni promet, motorna vozila, varnost, varnostni sistemi, asistenčni sistemi, prometna varnost, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 20.10.2014; Ogledov: 1931; Prenosov: 511
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

4.
KRIZNI MANAGEMENT PODJETJA V OBDOBJU GLOBALNE GOSPODARSKE KRIZE NA PRIMERU PODJETJA KLI LOGATEC
Jernej Makuc, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na podjetniško krizo v obdobju globalne gospodarske krize in jo skozi besedilo poizkuša definirati ter ponuditi ustrezne ukrepe in strategije za odpravo podjetniške krize v vseh njenih fazah. Samo besedilo je razdeljeno na štiri smiselne dele. V prvem delu sta iz teoretskega vidika predstavljena tako management kot tudi različne vrste podjetniške krize ter njeni vzroki, simptomi in posledice. Management in podjetniška kriza se nato smiselno združita v teoretsko obravnavo različnih vrst kriznega managementa. V drugem delu je predstavljen aplikativen del kriznega managementa, saj se tukaj diplomsko delo osredotoča na različne ukrepe in celostne strategije za odpravo kriznega stanja v podjetju ter doseganje poslovnega preobrata. Tretji del obravnava krizo v kateri se je znašlo svetovno gospodarstvo ter poizkuša razložiti vzroke za njen nastanek. V tem delu je prav tako opisan potek krize in ukrepi, ki so bili sprejeti za njeno zajezitev tako v svetu kot tudi v Sloveniji. Glede na praktični del diplomskega dela je tukaj obravnavan tudi vpliv globalne gospodarske krize na lesnopredelovalno industrijo. V zadnjem, četrtem, delu je predstavljen praktičen primer krize v podjetju KLI Logatec d.d., katerega poslovanje je v veliki meri prizadela prav globalna gospodarska kriza. Predstavljeno je stanje podjetja v letih pred gospodarsko krizo ter ob njenem nastopu. Na podlagi teh ugotovitev so na praktičnem primeru predstavljeni tudi različni ukrepi in strategije za odpravo kriznega stanja v podjetju.
Ključne besede: management, podjetniška kriza, krizni management, ukrepi in strategije za odpravo podjetniške krize, globalna gospodarska kriza, lesnopredelovalna indutrija, KLI Logatec d.d.
Objavljeno v DKUM: 10.12.2012; Ogledov: 1946; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (690,48 KB)

5.
Spunk - dramatska vrstna razplastenost gledališke dejavnosti ter umestitev v širši kulturni prostor
Nina Vožič-makuc, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Spunk – dramatska vrstna razplastenost gledališke dejavnosti ter umestitev v širši kulturni prostor sem se posvetila gimnazijskemu kulturnemu društvu Spunk – gledališka skupina Talijin hram in njihovemu desetletnemu gledališkemu udejstvovanju. Zastavila sem si nalogo, in sicer dokazati, da se srednješolsko oziroma ljubiteljsko gledališče lahko uspešno loti vseh dramatskih oziroma gledaliških vrst/žanrov, ne samo lahkotnih mladinskih iger, ter da se lahko vzpostavi kot insti
Ključne besede: Spunk, dramatska vrsta/žanr, gledališka postavitev, Festival Urška, gledališka recenzija
Objavljeno v DKUM: 12.05.2009; Ogledov: 3273; Prenosov: 292
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

6.
Tveganje in instrumenti plačil v mednarodnem plačilnem prometu : diplomsko delo
Andrejka Makuc, 2004, diplomsko delo

Objavljeno v DKUM: 28.09.2007; Ogledov: 2160; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (307,76 KB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici