| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ELEKTRONSKA PODPORA PRI IZBIRI NAJUGODNEJŠEGA PONUDNIKA V POSTOPKU JAVNIH NAROČIL
Petra Rozman, 2009, diplomsko delo

Opis: Kot na mnogih področjih se tudi na področju javnih naročil v zadnjem času pospešeno uvaja elektronsko poslovanje. Največ zaslug pri tem ima Zakon o javnem naročanju, ki je bil sprejet konec leta 2006 in uzakonja Portal javnih naročil. Na elektronskem portalu naročniki objavljajo svoja naročila, po končanem postopku izbire pa tudi vse ostale podatke o izvedenem naročilu (izbrani ponudnik, vrednost naročila….). Tako se vzpostavlja tudi pregled nad porabo proračunskih sredstev. Kot elektronska dejanja v javnem naročanju ZJN-2 poleg Portala javnih naročil našteva še elektronsko ponudbo, dinamični nabavni sistem in elektronsko dražbo. Naročniki so v letih pred sprejetjem ZJN-2 v svoje poslovanje uvajali samostojne informacijske sisteme. Tudi na Ministrstvu za javno upravo smo pred leti razvili aplikacijo za zbiranje ponudb (naročila male vrednost), aplikacijo vprašanja in odgovori, skladiščno aplikacijo in aplikacijo za spremljanje pogodb. Razvoj aplikacije za vodenje javnih naročil in elektronske dražbe pa je prekinil nov zakon in njegove spremembe, ki sta uporabo elektronskih sredstev uzakonili. Takoj po sprejetju zakona v začetku leta 2007 je bil uveden Portal javnih naročil, kjer kot sem že omenila, naročniki objavljajo svoja naročila. Zakonodajalec je uzakonil in Ministrstvu pristojnem za finance ob sodelovanju Javnega podjetja Uradni list d.o.o. in Ministrstva za javno upravo naložil tudi izdelavo aplikacije, ki bo omogočala osnovno funkcionalnost Portala, kar pomeni elektronsko objavljeno naročilo, oddaja ponudb v elektronski obliki, elektronsko odpiranje ponudb in njihovo ocenjevanje in uvedbo elektronske dražbe v postopke javnega naročanja. V mesecu aprilu 2009 je Vlada RS v sklopu varčevalnih ukrepov sprejela sklep o objavljanju »malih naročil« na Portalu. To so naročila od 10.000 do 40.000 € za blago in storitve in med 20.000 do 80.000 € za gradnje. S tem si država povečuje konkurenco in omogoča prijavo vsem zainteresiranim ponudnikom na določenem področju in ne samo vabljenim izbrancem. Ministrstvo za javno upravo je skupaj z Ministrstvom za finance in Javnim podjetjem Uradni list d.o.o. določeno v delovno skupino, ki mora vzpostaviti elektronski sistem za javno naročanje.
Ključne besede: elektronska javna naročila elektronska dražba portal javnih naročil
Objavljeno: 20.07.2009; Ogledov: 2406; Prenosov: 324
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

2.
LJUDSKA ŠOLA SLIVNICA PRI MARIBORU DO LETA 1941
Petra Rozman, 2012, diplomsko delo

Opis: Naslov diplomskega dela je Ljudska šola Slivnica pri Mariboru do leta 1941. Namen dela je predstaviti razvoj osnovnega šolstva v Slivnici pri Mariboru ter ga primerjati z razvojem osnovnega šolstva na širšem, slovenskem območju. Zanimalo me je delovanje šole, spoznati vodstvo, nadzorstvo in učiteljstvo šole, predstaviti šolska praznovanja, dejavnosti ter potek šolskega leta ter ugotoviti število šoloobveznih in šoloobiskujočih otrok. Pomemben cilj dela je bil ugotoviti politično pripadnost šole in s tem pogojen učni jezik. Raziskovalne metode, ki sem jih uporabljala pri nastanku teoretičnega diplomskega dela, so deskriptivna, komparativna ter zgodovinska. Te tri metode so bile najbolj primerne za opisovanje dejstev in procesov (deskriptivna metoda), za proučevanje procesov ter njihovo medsebojno primerjanje (komparativna) ter proučevanje in opisovanje preteklosti (zgodovinska). Zadani rezultati so bili doseženi do podrobnosti, razen enega cilja, ki ga niso potrdila nobena konkretna dejstva ali zapisi v šolski kroniki. Dokaz za takratne razmere v šoli in z njimi poveznim učnim jezikom je zakon, ki je veljal za vso Štajersko in Koroško. Nemški jezik je bil uradni in šolski jezik. Pa vendar težko opredelimo ali zagotovo potrdimo narodno naklonjenost ljudske šole v Slivnici pri Mariboru v času avstro-ogrske nadvlade. Edini dokaz, da se je v šoli poučevalo v slovenskem jeziku, je poimenovanje šole, saj naj bi L J U D S K A šola, pomenila šolo, kjer se učni jezik prilagaja materinščini učencev. Takšna ugotovitev je lahko zelo pomembna za raziskovanje osnovnega šolstva na območju Štajerske v času do konca prve svetovne vojne.
Ključne besede: Ključne besede: Ljudska šola, Slivnica pri Mariboru, zgodovina šolstva, delovanje šole, šolska kronika, osnovno šolstvo.
Objavljeno: 03.10.2012; Ogledov: 2105; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici