| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 833
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
MANDALA, VIR BOLJŠEGA POČUTJA IN KREATIVNEGA DELA PRI POUKU RAZREDNE STOPNJE
Petra Krajnc, 2010, diplomsko delo

Opis: Hiter in velikokrat tudi (pre)obremenjen način življenja je ponavadi kriv za stres in njegove posledice, kot so: nemir, nespečnost, splošno nezadovoljstvo, razdražljivost, naveličanost, brezvoljnost, nezbranost, razne telesne in duševne bolezni itd. Da se lažje spoprijemamo s takšnim načinom življenja ter da preprečimo, omilimo ali se ozdravimo zgoraj naštetih posledic stresa, mnogi ljudje posegajo po sprostitvi za telo in duha. Moja diplomska naloga je tako povezana s sproščanjem, in to osnovnošolskih otrok s tehniko, med katero ustvarjajo mandale. V teoretičnem delu sem predstavila nekatere danes najbolj znane tehnike sproščanja in osnovne pojme, ki so povezani z mandalo. Omejila sem se na raziskovanje pomena mandale v obredih, religijah, meditaciji, vesolju in njenem vplivu na človeka. V tem delu so opisani še nekateri napotki in predlogi, ko se odločimo za uporabljanje te tehnike sproščanja pri pouku na razredni stopnji. V empiričnem delu sem predstavila raziskavo, ki sem jo izvedla. Zanimalo me je, kako pogosto slovenski učitelji razrednega pouka vključujejo sprostitveno vzgojo v svoj pouk, kakšne tehnike uporabljajo in s kakšnim namenom jih uporabljajo. Ugotoviti sem tudi želela, če poznajo tehniko sproščanja, med katero se ustvarjajo mandale. Moj namen je bil tudi ugotoviti, kako se učenci razredne stopnje počutijo ob ustvarjanju mandal, in hotela sem jih spoznati še z enim načinom sprostitve. V raziskavo je bilo vključenih 41 učiteljev razrednega pouka ter 11 učencev 5. razreda. Pri raziskavi sta bili uporabljeni deskriptivna in kavzalno neeksperimentalna metoda empiričnega pedagoškega raziskovalnega dela, rezultati pa so bili pridobljeni s pomočjo anketnega vprašalnika za razredne učitelje in ustne ankete za učence. Raziskava je pokazala, da vsi anketirani učitelji vključujejo sprostitveno vzgojo v svoj pouk, najpogosteje vsaj enkrat na teden. Pri tem so zelo dinamični, saj uporabljajo veliko različnih sprostitvenih tehnik. Izkazalo se je, da več kot polovica anketiranih učiteljev ( 25 ) pozna sproščanje s pomočjo mandal, vendar je od teh vsi še niso uporabili pri svojem pouku. Učencem, ki so sodelovali v raziskavi, so se zdele mandale zanimive, ob njihovem izdelovanju pa so se počutili umirjeno, sproščeno. V razredu je vladalo prijetno razpoloženje.
Ključne besede: Ključne besede: stres, sprostitev, osnovnošolski otroci, mandala, tehnika sproščanja, ustvarjanje mandal;
Objavljeno: 09.11.2010; Ogledov: 2418; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
UVAJANJE E-RAČUNA IN E-ARHIVIRANJA NA PRIMERU MALEGA PODJETJA
Petra Majcen, 2014, diplomsko delo

Opis: Elektronsko poslovanje zajema tehnične, tehnološke, ekonomske, pravne in organizacijske vidike. Definiramo ga lahko kot poslovanje s pomočjo interneta, ki omogoča distribucijo, trženje, prodajo ali dobavo blaga in storitev z elektronskimi sredstvi. Majhna podjetja si težje privoščijo lastne rešitve, temelječe na sodobni računalniški in telekomunikacijski opremi, zaradi pomanjkanja ustrezno usposobljenega kadra ali pomanjkanja finančnih sredstev. Elementa elektronskega poslovanja sta elektronsko arhiviranje in elektronsko bančništvo (vključno z elektronskim računom), ki sta proučevana na primeru podjetja Opti - Com d.o.o. Cilj diplomskega dela je bil opredeliti omenjena elementa poslovanja, njuno vlogo in pomen za majhna podjetja ter njuno konkretno uporabo v podjetju Opti – Com d.o.o. Na podlagi kritične analize optimalnosti uporabe elektronskega poslovanja smo ugotovili, da ima podjetje dobro vzpostavljen sistem elektronskonskega arhiviranja, ki ga odlikujejo visoka varnost, zanesljivost in nadgradljivost. Elektronsko bančništvo je urejeno v okviru družine programskih izdelkov Hal E-Bank, kar zagotavlja celovito in učinkovito rešitev. Na podlagi omenjenih ugotovitev lahko zaključimo, da podjetje večjih posegov v strategijo elektronskega arhiviranja in uvajanja elektronskega računa ne potrebuje.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronsko arhiviranje, elektronski račun, Opti – Com d.o.o.
Objavljeno: 03.04.2014; Ogledov: 2088; Prenosov: 613
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici