| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
KAKOVOST ŽIVLJENJA ODVISNIKA NA SUBSTITUCIJSKI TERAPIJI SUBOXONE
Petra Kodrič, 2010, diplomsko delo

Opis: Odvisnost od nekega sredstva je, ko človek želi uživati to sredstvo, čeprav mu ogroža telesno in duševno zdravje ter vpliva na socialni položaj. Te želje ne more premagati z lastno voljo, kljub hudim posledicam odvisnosti. Kdor je že razvil odvisnost od drog, čuti nepremagljivo željo po ponovnem jemanju drog in ta želja mu zavre vse njegove druge želje, zanimanja, pričakovanja in dejavnosti. Pripravljen je za to željo storiti tudi kaznivo dejanje. V diplomskem delu smo predstavili droge, zdravljenje odvisnosti od opioidov z zdravilom Suboxone in metadon ter vlogo medicinske sestre pri podeljevanju substitucijske terapije Suboxone v Centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od nedovoljenih drog. Predstavili smo tudi terapevtsko komunikacijo med medicinsko sestro in odvisnikom. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena med 179 odvisniki od nedovoljenih drog v Centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od nedovoljenih drog. Namen raziskave je bil ugotoviti kakovost življenja odvisnika na substitucijski terapiji Suboxone in kakšno vlogo ima medicinska sestra pri obravnavi odvisnika. Anketiranci, ki so v času raziskave prejemali substitucijsko terapijo Suboxone, so ob vstopu v program substitucijske terapije pred tem prejemali substitucijsko terapijo metadon. Rezultati so pokazali, da je vloga medicinske sestre zelo pomembna pri motivaciji in podeljevanju substitucijske terapije Suboxone in metadon in da kar 86 odstotkov anketiranih odvisnikov, ki prejemajo substitucijsko terapijo Suboxone ocenjujejo, da se jim je kakovost življenja od kar prejemajo substitucijsko terapijo Suboxone dvignila na višjo raven.
Ključne besede: droge, odvisnik, odvisnost, substitucijska terapija Suboxone, Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od nedovoljenih drog (CPZOPD), medicinska sestra.
Objavljeno: 06.10.2010; Ogledov: 2973; Prenosov: 421
.pdf Celotno besedilo (1022,83 KB)

2.
DEPRESIJA IN STAROSTNIK
Petra Kodrič, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predtavili depresijo pri starostniku.Opisali smo vzroke in simptome depresije.Prepoznavanje depresivnih motenj,vrste depresije ter zdravljenje.Prav tako je predstavljena depresija glede na specifična življenjska obdobja.Posebno pozornost smo namenili vlogi medicinske sestre pri obravnavi depresivnega pacienta.V empiričnem delu diplomskega dela smo predstavili rezultate raziskave,v katero so bili vključeni člani Društva upokojencev občine Poljčane.Raziskava je bila izvedena maja 2010.Kot instrument raziskave smo uporabili anketni vprašalnik,ki je vseboval 12 vprašanj zaprtega tipa.Pri 12 vprašanju smo uporabili Zungovo samoocenjevalno lestvico depresivnosti.Z raziskavo smo ugotavljali prisotnost depresivnosti med anketiranimi,občutek osamljenosti in ali obsataja razlika med pojavljanjem depresije pri moških in ženskah.Rezultati raziskave so pokazali,da se pri 30% anketiranih pojavljajo znaki depresije,vendar pogosteje pri ženskah kot pri moških.Skoraj polovica anketiranih se pogosto ali občasno počuti osamljeno,vendar v družbo ne zahaja kar ena tretjina anketiranih.
Ključne besede: depresija, osamljenost, starostnik, zdravljenje, zdravstvena nega, medicinska sestra
Objavljeno: 12.05.2011; Ogledov: 4078; Prenosov: 889
.pdf Celotno besedilo (410,87 KB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici