| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 895
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv oglejskega patriarha Bertolda V. Andeškega na umetnost visokega srednjega veka na prostoru današnje Slovenije
Petra Zemljič, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se posveča bamberškemu stolnemu proštu, nadškofu v ogrski Kalocsi in oglejskemu patriarhu (1218–1251) Bertoldu V. Andeškemu, ki je bil eden najvplivnejših v zgodovini oglejskega patriarhata. Na slovenskih tleh se je kot cerkveni poglavar in zemljiški gospod najbolj zanimal za rodbinska posestva na Kranjskem, Koroškem in Štajerskem. Na podlagi predstavitve sorodstvenih povezav v rodbini Andeških in analize ohranjenih arhivskih listin je prikazana njihova pomoč pri datiranju, določevanju vplivov in vlogi Bertolda V. Andeškega pri obravnavanih umetnostnih spomenikih. Osrednja tema so z njim tesno povezani samostani (benediktinski v Gornjem Gradu, dominikanski na Ptuju, v Studenicah in Velesovem, cistercijanski v Stični, kartuzijanski v Žičah in Jurkloštru ter samostan klaris v Mekinjah) in cerkve (sv. Pankracija v Gradu nad Starim trgom pri Slovenj Gradcu, sv. Elizabete Ogrske v Slovenj Gradcu in Ljubnem ob Savinji, Marijinega brezmadežnega spočetja na Šutni pri Kamniku, sv. Jakoba v Kostanjevici na Krki ter nekdanja cerkev nemškega viteškega reda v Ljubljani). Po kanonizaciji svoje nečakinje, sv. Elizabete Ogrske, leta 1235, si je močno prizadeval za pospešitev njenega kulta tudi na slovenskih tleh. O tem pričata cerkev sv. Elizabete v Ljubnem ob Savinji in župnijska cerkev v Slovenj Gradcu, obe posvečeni tej svetnici.
Ključne besede: Bertold V. Andeški, grofje Andechs–Meranijski, sv. Elizabeta Ogrska (Turingijska), visoki srednji vek, umetnostni spomeniki.
Objavljeno: 02.12.2021; Ogledov: 1; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

2.
Athletes friendly education handbook
Marko Ferjan, Eva Jereb, Iztok Podbregar, Petra Robnik, Polona Šprajc, 2021

Opis: (AFE) is a type of schooling, continually planning, organizing, and improving a system of adaptations included in a school's educational process and infrastructure. These adaptations are implemented voluntarily and in a benevolent, systematic, comprehensive, and transparent manner, with the explicit aim to help athletes engage in sport and simultaneously achieve goals and competencies set out in the educational program and thus Athlete friendly education has the following attributes: adaptations; rather than being discrete, these adaptations constitute a system; daptations are organized and managed by school management; institutions introduce the adaptations voluntarily; adaptations are based on pre-existing legal frameworks and internal institutional regulations; institutions need to possess adequate competencies or experience; they need to be "trustworthy," in other words. AFE accreditation is voluntary. The principle of voluntary certification is very similar to the "brand" philosophy. The brand also contains a "promise."
Ključne besede: athletes friendly education, dual career, adaptations, evaluation, acreditation
Objavljeno: 22.11.2021; Ogledov: 31; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Sobe pobega kot orodje za interpretacijo zgodovine in spodbujanje timskega dela: primer enigmariuma, skrivnost zagrebške čarovnice
Petra Garašić, 2021, diplomsko delo

Opis: Sobe pobega so koncept iger, ki se igrajo v živo. Bistveni cilj igre je, da igralci čim prej uspejo z reševanjem izzivov »pobegniti« iz sobe. Sobe pobega so razmeroma nov produkt doživetij, ki je zelo hitro pridobil popularnost. Te vrste iger so odličen način za razvijanje timskega dela in »teambuildinga« ter so zaradi svoje tekmovalne in zabavne narave med igralci postale splošno sprejete. V nalogi je predstavljena soba pobega, ki je odličen primer inovativnega turističnega produkta. Skrivnost zagrebške čarovnice je soba pobega, ki temelji na resničnem zgodovinskem dogodku na območju Zagreba v 18. stoletju. Za analizo tega produkta smo se odločili, ker ob razvijanju timskega duha igralci spoznavajo zgodovino Zagreba. Igralci med igranjem igre pridobivajo informacije s pomočjo ugank, ki jih morajo razvozlati in razrešiti za pobeg. V diplomski nalogi smo z uporabo anket ugotavljali, kako uspešen je ta način učenja zgodovine z interpretacijo in igranjem v tej novi priljubljeni igri.
Ključne besede: sobe pobega, tekmovalnost, timsko delo, interpretacija, zagrebška čarovnica
Objavljeno: 18.11.2021; Ogledov: 78; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

4.
Ustvarjanje prostora svetlobe v likovni umetnosti
Tamara Šterlek, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je obravnavano ustvarjanje prostora svetlobe v likovni umetnosti. Posebna pozornost je namenjena vplivu znanstvenih odkritij o svetlobi na številne umetnike, ki so se skušali poigrati z vidom in človeško zaznavo ter ustvariti celostno izkušnjo gledalca. Vid je namreč tisti čut, ki nam poda informacije o svetu in združuje čutne zaznave o prostoru v treh oziroma štirih dimenzijah. Za širše razumevanje zaznavanja je v nalogi analizirana bipolarna simbolika svetlobe in teme v Platonovi znameniti prispodobi o votlini iz sedme knjige Države. Opredeljene so vizualne zmožnosti umetne in naravne svetlobe oziroma njune pojavnosti s pomočjo svetlobno občutljivih materialov. Fenomen svetlobe in njeni učinki, uporaba svetlobno občutljivih materialov pri oblikovanju prostora svetlobe in pogojevanje gledalčeve zaznave s svetlobo so analizirani na podlagi svetlobnih umetniških del vizualnih umetnikov iz širšega mednarodnega prostora, Marcela Duchampa, Laszla Moholy-Nagyja in Jamesa Turrella, ter slovenske umetnice in likovne teoretičarke Uršule Berlot Pompe. Pri njihovem ustvarjanju s svetlobo so nastali stimulativni potopitveni ambienti, kjer je gledalec razsrediščen in aktiviran. Teoretska dognanja o ustvarjanju s svetlobo so sintetizirana v zadnjem, praktičnem delu magistrske naloge, ki predstavlja svojsko idejo o prostoru svetlobe.
Ključne besede: svetloba, prostor, likovna umetnost, svetlobno občutljivi materiali, zaznava
Objavljeno: 18.11.2021; Ogledov: 43; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

5.
Soočanje s trmo pri predšolskem otroku s strani staršev
Petra Beker, 2021, diplomsko delo

Opis: Trma je pomembna za razvoj otroka. Nastane kot otrokova reakcija na vzgojne zahteve odraslih. Otrok želi med odraščanjem okolje prilagoditi sebi. Otrok trmoglavi takrat, kadar se bori s svojimi željami ter z željami staršev in drugih. Kadar otrok začuti nelagodje, takrat se odzove s trmo. Trma je nekaj povsem normalnega v razvoju otroka, je nujna reakcija na vzgojne zahteve staršev, kateri ga želijo spremeniti in socializirati. Z razvojem trma izzveni sama od sebe, do takrat je priporočljivo veliko vztrajnosti in razumevanja. Diplomska naloga z naslovom Soočanje s trmo pri predšolskem otroku s strani staršev je narejena iz dveh delov. V teoretičnem delu smo opisali, kaj je trma, kdaj se pojavi, reakcije ob izbruhih trme, povezanost trme s čustvi in temperamentom. Kakšno vlogo imajo odrasli pri soočanju s trmo, kako se odzivajo na izbruhe, ali otrokom postavijo meje. Teoretični del smo povzemali od slovenskih in tujih avtorjev. V empiričnem delu smo predstavili rezultate, katere smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki smo ga posredovali staršem predšolskih otrok. Podatke smo obdelovali s pomočjo SPSS. Zanimalo nas je predvsem, kako se starši soočajo s trmo predšolskega otroka, ali se starši v družini z več otroki lažje spopadajo z izbruhi trme, ali se otrok ob pojavu trme meče ob tla, pri otroku se pojavi trma takrat, kadar ne dobi, kar želi. Dokazali smo, da starši ob pojavu trme otroku redko popustijo. Starši v družini, kjer je več otrok, se nič lažje ne spopadajo s trmo kot starši z enim otrokom.
Ključne besede: čustva, otroci, starši, trma
Objavljeno: 15.11.2021; Ogledov: 69; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

6.
Upravljanje podatkov in informacijska varnost znotraj turistične industrije
Petra Pasutto, 2021, diplomsko delo

Opis: Upravljanje s podatki v turistični industriji predstavlja velik razkorak med uporabnikovo zasebnostjo in storitvijo. Velik pretok podatkov zagotavlja boljšo kakovost analitike storitve, obenem pa povečuje tveganje na področju varovanja podatkov. Slednje predstavlja drugo obliko varnosti, in sicer fizično varnost. Kibernetska varnost se je tako razvila kot nova oblika varovanja informacijskih podatkov. Hiter dostop do podatkov nam tako lahko prihrani ogromno časa. Zaključno delo prikazuje pomen uporabe podatkov s pomočjo informacijske tehnologije v turistični industriji v razmerju z uporabnikom oziroma gostom. Ugotovljeno je bilo, da večina uporabnikov pri uporabi pametnih sistemov, še posebej v času potovanja, pri predaji podatkov ni zadostno ozaveščena o pomembnosti preventivnih ukrepov pred grožnjami, ki nad podatki pretijo. Pomemben del naloge predstavljajo ugotovitve o zaznavanju tveganja s strani uporabnikov, ki smo jih oblikovali na podlagi podatkov, zbranih z anketo. Rezultati kažejo, da se uporabniki pri posredovanju ali predložitvi osebnih podatkov ne počutijo ogrožene. Neprijetne posledice, ki jih prinese zloraba podatkov, občutijo šele v trenutku, ko pride do same zlorabe. Zaradi občutljive narave teh podatkov je potrebno veliko več pozornosti nameniti uporabi osebnih podatkov.
Ključne besede: podatki, upravljanje podatkov, varnost osebnih podatkov, informacijska varnost, turistična industrija, diplomske naloge
Objavljeno: 02.11.2021; Ogledov: 80; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

7.
Krepitev organizacijske zrelosti projektnega managementa v skupini veplas
Petra Tomić, 2021, magistrsko delo

Opis: V svetu se vsakodnevno dogajajo spremembe, ki vplivajo na delovanje organizacije. Vsaka organizacija, ki želi uspešno delovati v svetu konstantnih sprememb, mora na te spremembe odreagirati hitro in učinkovito. Najbolj učinkovit način za odzivanje na spremembe v organizaciji je projektni management. Organizacije zato vedno več poudarka posvečajo rasti in razvoju le tega. Krepitev projektne kulture znotraj organizacije je postala ena izmed temeljnih nalog managementa. Zrelost projektnega managementa v organizaciji presojamo s pomočjo zrelostnih modelov. Poznamo veliko različic zrelostnih modelov, saj je glede na število in raznolikost organizacij v svetu nemogoče definirati zrelostni model, ki bi bil primeren za vse. S pomočjo presoje zrelosti projektnega managementa lahko nato organizacija opredeli ukrepe za rast in razvoj.
Ključne besede: projektni management, organizacijska zrelost projektnega managementa, srednje velika podjetja, optimizacija, temeljne funkcije managementa
Objavljeno: 26.10.2021; Ogledov: 119; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

8.
Vzpostavitev pametne organizacije s pomočjo rešitev SAP
Petra Sedlašek, 2021, magistrsko delo

Opis: Inovacije vladajo našim življenjem. Prva industrijska revolucija je prinesla strojno proizvodnjo ter razvoj v transportu s parno lokomotivo in železnicami. Pojavile so se prve tovarne in napredek v telekomunikaciji. Z drugo industrijsko revolucijo se razširi serijska proizvodnja, ki jo omogočita izum elektrike in tekočega traku. Mesta so rastla, tovarne so se širile. Tretja industrijska revolucija, imenovana tudi digitalna revolucija, je razširila uporabo računalnikov in interneta. Beležimo tudi pojav prvih celovitih informacijskih rešitev. Omenjene revolucije smo zgolj na kratko opisali, podrobneje pa smo se posvetili raziskovanju četrte industrijske revolucije, ki vodi spremembe v sodobnem svetu. V času drastičnih sprememb organizacije povečujejo naložbe v tehnologijo za izboljšanje uspešnosti poslovanja, reševanje težav, doseganje operativne odličnosti in ustvarjanje vrednosti za delničarje. V magistrski nalogi smo se lotili raziskovanja digitalne transformacije. Kako daleč so organizacije na poti do digitalne transformacije? Mnoga podjetja danes veliko vlagajo v posodobitev poslovanja z inovativnimi tehnologijami, da lahko ostajajo pred trgom in povečujejo vrednost. Čeprav to daje konkurenčno prednost, to ni dovolj. Za izstopanje v današnjem gospodarstvu morajo podjetja vseh velikosti in v vseh panogah biti okretna. Zraven digitalne transformacije smo zato raziskovali tudi pojem pametna organizacija. Podrobneje smo se ustavili pri tehnologiji, kot so umetna inteligenca, internet stvari, velike količine podatkov, računalništvo v oblaku ipd. Z nekaterimi smo se srečali že pri industriji 4.0 in digitalni transformaciji. Omenjeno tehnologijo lahko organizacije v svoje poslovanje vključujejo s pomočjo informacijskih rešitev. V raziskavo smo zato vključili podjetje SAP kot enega izmed gigantov poslovnih informacijskih rešitev. Podrobneje smo raziskali rešitev SAP Leonardo, na koncu pa predstavili še tri primere podjetij, ki so s pomočjo SAP rešitev dosegla naziv pametne organizacije. V magistrskem delu smo tako izpostavili pomembnost uporabe inteligentnih tehnologij v konkurenčnem, hitro spreminjajočem se svetu, ki zahteva vedno hitrejše odgovore na potrebe in želje kupcev.
Ključne besede: digitalna transformacija, industrija 4.0, pametna organizacija, SAP, inteligentna tehnologija
Objavljeno: 22.10.2021; Ogledov: 93; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

9.
Odziv institucij Evropske unije na krizo vladavine prava v Evropski uniji
Jana Najdenov, 2021, magistrsko delo

Opis: Vladavina prava predstavlja hrbtenico modernih pluralističnih in demokratičnih družb. Člen 2 Pogodbe o Evropski uniji vladavino prava določa kot eno izmed temeljnih vrednot, ki so skupne državam članicam in na katerih temelji Unija. Vladavina prava je ključnega pomena za zagotavljanje enake obravnave pred zakonom in zaščito pravic državljanov Unije, poleg tega pa tudi predpogoj za varovanje vseh ostalih vrednot EU, saj zagotavlja, da vsi javni organi delujejo v mejah določenih z zakonom, skladno z vrednotami demokracije in pod nazdorom neodvisnih in nepristranskih sodišč. Vloga neodvisnih in nepristranskih sodišč pri zagotavljanju vladavine prava je bila še posebej poudarjena z Lizbonsko pogodbo, ki je državam članicam naložila vzpostavitev pravnih sredstev, potrebnih za zagotovitev učinkovitega pravnega varstva na področjih, ki jih ureja pravo Unije. Če države članice ne spoštujejo vrednot Unije oz., da ne izpolnjujejo obveznosti iz Pogodb, le ti predpostavljata različne postopke sankcioniranj. Osrednji instrument za ukrepanje v primeru obstoja očitnega tveganja hujše kršitve oz. je hujša in vztrajna kršitev vrednot iz člena 2 PEU že ugotovljena, je politični postopek iz člena 7 PEU. Poleg tega pa Pogodba o delovanju Evropske unije predvideva tudi sodne postopke, za uporabo katerih je potrebno dokazati kršitev prava EU. Sodni postopki kljub dolgotrajnosti največkrat privedejo do uspešne rešitve, vprašanje pa se pojavi, kako reševati izzive v DČ, ki ne spadajo na področje uporabe prava EU, torej jih ni mogoče obravnavati kot kršitev konkretne obveznosti iz Pogodb, vendar pa pomenijo sistemsko nevarnost za vladavino prava. Politični napad na poljsko vrhovno sodišče, izveden z znižanjem upokojitvene starosti, ki je starejše sodnike prisilila v predčasno upokojitev, uvedba novega disciplinskega senata in novih disciplinskih postopkov zoper sodnike, prevzemanje nadzora nad državnimi institucijami, omejevanje medijske svobode, prikrajanje zakonodaje, spodkopavanje moči ustavnega sodišča itd. so ukrepi s katerimi sta Poljska in Madžarska Evropsko unijo pahnili v krizo vladavine prava, ki traja že več kot desetletje. Kljub številnim naporom Komisije, Evropskega parlamenta in Sodišča EU se kriza ne zmanšuje, ravno nasprotno, prihaja do vse pogostejših trenj in neposrednih političnih obračunov med državama članicama kršiteljicama in institucijami EU. V magistrski nalogi bom poskusila osvetliti pomankljivosti ukrepanja institucij EU pri spopadanju s krizo vladavine prava v EU v luči pravnega okvira EU, še zlasti neaktivnost Evropske komisije. vrednote EU, člen 2 PEU, člen 19 (1) PEU, politični postopek, člen 7 PEU, tožba zoper državo članico zaradni neizpolnjevanja obveznosti iz Pogodb, kriza vladavine prava v EU, Poljska, Madžarska, odzivi instutucij EU.
Ključne besede: vrednote EU, člen 2 PEU, člen 19 (1) PEU, politični postopek, člen 7 PEU, tožba zoper državo članico zaradni neizpolnjevanja obveznosti iz Pogodb, kriza vladavine prava v EU, Poljska, Madžarska, odzivi instutucij EU.
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 147; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

10.
Nevtralnost interneta: človekova pravica v digitalni dobi?
Andreja Breškon, 2021, magistrsko delo

Opis: Pojav interneta velja za globalni fenomen, saj si življenja brez njegove pomoči ne bi več znali predstavljati. Internet lahko svoj uspeh pripiše ravno odprtosti, saj je z lahkoto prosto dostopen vsakomur in vsepovsod. Uporabniki, ki imajo možnost internetne povezave, lahko do informacij na internetnem omrežju dostopajo skoraj neomejeno. Da bi se omogočile čimbolj kakovostne spletne storitve in splošna internetna uporaba, pa se posamezniki ne smejo soočati s posebnimi omejitvami glede dostopa do omrežja ali drugimi omejitvami pri uporabi storitev, aplikacij in vsebin na internetu. Za takšne primere se je zato uveljavilo načelo nevtralnosti omrežja. Uvodoma magistrsko delo prikazuje splošno opredelitev pojma in njegov razvoj ter, primerjavo pravnega področja nekaterih neevropskih držav (predvsem Združene države Amerike). Področje nevtralnosti interneta namreč izhaja iz pravice do interneta in se tako razteza po vsem svetu. Ne glede na različne nacionalne zakonodaje je definicija načela vedno opredeljena enako. Za boljše razumevanje je predstavljena tudi sodna praksa, ki pa se v Evropski uniji zaenkrat osredotoča zgolj na en primer Sodišča Evropske unije, saj je nevtralnost omrežja relativno nov pojem. Ne glede na ustrezno evropsko zakonodajo in smernice, ki so v pomoč državam članicam pri uveljavitvi nacionalne zakonodaje o nevtralnem internetu, pa tveganje še vedno predstavlja pravna neenotnost držav članic na tem področju. Magistrsko delo med drugimi preučuje tudi ustreznost ureditve slovenske uzakonitve pojma nevtralnosti ter ali le-ta zadostuje ali bi bile na tem področju potrebne dopolnitve. Ugotavljam, da se nevtralnost omrežja hkrati povezuje tudi z načelom odprtega interneta in načelom brezplačnega interneta. Kljub hitremu razvoju digitalnega ekosistema pa glavno težavo še vedno predstavlja pomanjkljiva tehnična infrastruktura in cenovna nedostopnost interneta. Glavna tema, na katero se v magistrski nalogi osredotočam, je odgovor na vprašanje »Ali bi se nevtralnost interneta lahko uvrščala v sklop temeljnih človekovih pravic?«. Razprave o tem, da bi internet lahko postal nova človekova pravica, se sicer že pojavljajo, vendar zaenkrat še niso dovolj intenzivne za dejansko uresničitev. Pravica do interneta s svojo učinkovitostjo, razsežnostjo in vplivom trenutno še ne izpolnjuje kriterijev za uvrstitev med temeljne človekove pravice. Podobno velja tudi za nevtralnost interneta. Če bi bila nevtralnost interneta temeljna človekova pravica, bi posamezniki namreč imeli takšne privilegije, da bi lahko prosto odločali, na kakšen način in kako bodo uporabljali internet, katere informacije, storitve ali aplikacije bodo z njegovo pomočjo iskali in se jih posluževali, brez omejitev. Slednje bi vplivalo na celotno strukturo svetovne družbe. Prihodnost interneta in telekomunikacijskih sredstev zaenkrat ostaja še vedno nepredvidljiva in posledično nedorečena. Razvoj se trenutno usmerja v brezplačno dostopne točke na javnih mestih. Na takšen način se omogoča vsaj začasno dostopanje do interneta tistim uporabnikom, ki si ga sicer ne morejo privoščiti. Ker internetna povezava na žalost ostaja posebna ugodnost sodobne družbe, pravne določbe o priznanju novih človekovih pravic v digitalni dobi ostajajo prevelik izziv.
Ključne besede: nevtralnost omrežja, odprt internet, ponudniki internetnih storitev, Uredba 2015/2120, Zakon o elektronskih komunikacijah, BEREC, svoboda izražanja
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 103; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (852,56 KB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici