| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 189
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj dogodkovno vodene arhitekture : diplomsko delo
Robert Cveček, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava predstavitev razvoja programske opreme, ki temelji na principu dogodkov. Predstavljene so možne tehnologije, z njihovimi prednostmi in slabostmi, ter posamezni moduli arhitekture. Na koncu sledi implementacija arhitekture v poslovnem okolju ter naše ugotovitve, kako je implementacija te tehnologije pripomogla podjetju.
Ključne besede: dogodek, dogodkovno vodena arhitektura, posrednik dogodkov, proizvajalec dogodkov, potrošnik dogodkov
Objavljeno v DKUM: 17.03.2022; Ogledov: 341; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

2.
Success of agile programming in real world : magistrsko delo
Andrès Latas Martínez, 2021, magistrsko delo

Opis: Software development is living its golden time in the commercial field. The way we depend on software is so strong that there is a growing need of fast development and delivery of new tools. This growing need is mostly supported and enabled by the use of agile methodologies. In theory, agile methodologies, allow entities to fast develop and deliver software whilst being in constant touch with the stakeholders to listen and fullfill their needs. The aim of this research is to validate such theory in the real world by asking its users.
Ključne besede: agile, methodologies, software, scrum
Objavljeno v DKUM: 28.01.2022; Ogledov: 184; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

3.
Veščine komuniciranja v inženirskem poklicu
Darinka Verdonik, 2021

Opis: Učno gradivo je prilagojeno za študente računalništva in na splošno tehničnih ved. Obravnava vrsto komunikacijskih tem in skuša skoznje osvetliti različne vidike zasebne, poslovne in javne komunikacije, bodisi z vidika tvorca bodisi z vidika naslovnika. Obranava: (1) različne oblike komunikacije na delovnem mestu s poudarkom na delovnih sestankih kot eni osrednjih oblik skupnega načrtovanja in izvajanja dela; (2) različne oblike nastopanja pred publiko; (3) nekatere temeljne teoretske pojme, s pomočjo katerih skušamo nekoliko bolje razumeti, kako razumemo; (4) problematiko pomanjkljivega sporazumevanja; (5) pomen dobrega poslušanja; (6) neverbalno komunikacijo; (7) značilnosti strokovnega pisanja; (8) vljudnost; (9) izogibanje oz. obvladovanje konfliktov; (10) različne vidike prepoznavanja in uporabe prepričevalnih tehnik.
Ključne besede: komunikacija, javno nastopanje, razumevanje, nesporazum, poslušanje, neverbalna komunikacija, konflikti, prepričevanje
Objavljeno v DKUM: 09.11.2021; Ogledov: 446; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (4,17 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Uporaba arhitekturnih vzorcev pri razvoju in testiranju iOS aplikacij : magistrsko delo
Alen Šebalj, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu bomo opredelili pojem arhitekture programske opreme in pojasnili razliko med softversko in programsko arhitekturo. Podrobno bomo raziskali najpogosteje uporabljene arhitekturne stile v iOS programiranju ter preučili njihove prednosti in pomanjkljivosti, pojasnili bomo, zakaj je razvoj programske opreme z rabo določene arhitekturne sintagme tako časovno kot finančno najprimernejši. Predstavili bomo koncept večplastne arhitekture ter našteli, iz katerih plasti je zgrajena kvalitetna večplastna mobilna aplikacija. Na koncu bomo prikazali postopke in prakse testiranja funkcionalne iOS aplikacije, izdelane v MVVM arhitekturi, pri čemer bomo uporabili enotne teste in teste uporabniškega vmesnika.
Ključne besede: programska arhitektura, iOS arhitekturni vzorci, MVC, MVP, MVVM, VIPER, enotni testi, testi uporabniškega vmesnika
Objavljeno v DKUM: 04.11.2021; Ogledov: 193; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (7,16 MB)

5.
Izzivi in prednosti uvajanja agilnih pristopov k razvoju programske opreme v slovenskih računalniških podjetjih : diplomsko delo
Žiga Inkret, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega predvsem raziskavo, kako vplivajo agilni pristopi na delovanje in produktivnost slovenskih računalniških podjetij, zanima pa nas tudi, s kakšnimi težavami oziroma izzivi se srečujejo podjetja ob prehodih k agilnim pristopom razvoja. Na začetku smo raziskali agilne pristope po katerih posega največ podjetij. V nadaljevanju predstavimo, kako lahko razni agilni pristopi pomagajo pri razvoju programske opreme in kakšne izzive predstavljajo na začetku. S pomočjo pridobljenega znanja smo pripravili intervju, s katerim smo pridobili relevantne podatke v slovenskem računalniškem podjetju. Na koncu smo analizirali zbrane informacije in primerjali ugotovitve z našo hipotezo.
Ključne besede: Agilni pristopi, Scrum, Kanban
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 332; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (667,50 KB)

6.
Hibridna aplikacija e-naročanja pacientov : diplomsko delo
Matej Tratnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Z vedno večjo adaptacijo mobilnih tehnologij le-te postajajo bolj in bolj integrirane v naše življenje. V zadnjih nekaj letih smo videli tudi porast razvojnih ogrodij za mobilne aplikacije, zato smo želeli preveriti, kako v letu 2021 pristopiti k razvoju mobilne aplikacije. Naš cilj je razviti aplikacijo za Android in iOS, ki omogoča uporabnikom pregled nad lastnimi zdravstvenimi podatki, podatki zdravnikov in javnih zdravstvenih ustanov. Preučili smo tipe aplikacij in trenutno aktualne tehnologije in se na podlagi zahtev aplikacije odločili, da za odjemalca uporabimo ogrodje Ionic React. Ogrodje je v uporabi od leta 2020; aplikacije gradimo s pomočjo nam že znanih spletnih tehnologij – HTML, CSS in Javascript. Ključnega pomena je tudi dejstvo, da lahko uporabimo eno kodno zasnovo za Android in iOS. Oblačna storitev Firebase bo namenjena shranjevanju podatkov.
Ključne besede: hibridne aplikacije, Ionic, React
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 244; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (757,98 KB)

7.
Platforma za vodenje podjetja in varen dostop do poslovnih prostorov : diplomsko delo
Bine Gorečan, 2021, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu so predstavljene zahteve sistema za vodenje podjetja in varen dostop do poslovnih prostorov ter realizacija takšnega sistema, ki je prilagojen specifičnemu podjetju. V zaključnem delu je opisana realizacija za podjetje H-BIT d.o.o., ki upravlja platformo NiceHash za trženje in rudarjenje kriptovalut. Realizacija poteka v treh delih. Prvi del zajema implementacijo strežnika. Drugi zajema izvedbo varnega dostopa do poslovnih prostorov in vključuje implementacijo aplikacij za operacijska sistema Android in iOS, implementacijo krmilnika za krmiljenje elektronike, ki lahko odpre vrata v poslovne prostore, in izvedbo registratorjev. Tretji del zajema implementacijo spletišča, ki omogoča interakcijo s podatki, shranjenimi na strežniku.
Ključne besede: administracija podjetja, varen dostop do poslovnih prostorov
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 199; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (3,80 MB)

8.
Razvoj aplikacije Pametni upravitelj terminov : magistrsko delo
Dejan Orter, 2021, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela smo izdelali rešitev za elektronsko vodenje rezervacij v storitvenih salonih kot alternativo za klasično vodenje terminov. Pametni upravitelj terminov smo naredili v ogrodju Flutter, ki omogoča hkraten razvoj za Android, iOS in splet. Preko aplikacije PUT lahko salon vodi evidenco zaposlenih, ureja storitve, vodi bazo uporabnikov in vnaša termine. Končne stranke salonov se lahko prijavijo v aplikacijo, kjer imajo pregled nad prostim osebjem, termini in storitvami, ki so jim na voljo. Preko intuitivnega vmesnika si lahko preprosto izberejo termin, ki jim najbolj ustreza in so po želji obveščene en dan pred rezervacijo.
Ključne besede: Flutter, Laravel, Android, iOS, spletni brskalnik
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 174; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

9.
Analiza vloge lastnika projekta v agilnem načinu vodenja projektov scrum : diplomsko delo
Rok Bratkovič, 2021, diplomsko delo

Opis: Tehnološki in poslovni napredek zahtevata hitro prilagajanje. Metode agilnega razvoja programske opreme nam nudijo prožnost in spodbujajo inovativne pristope. Prilagodljivost agilnih metod smo lahko preizkusili med nepričakovano spremembo načina dela v času pandemije COVID-19. Vprašanje je torej: “Kako se je metoda Scrum, ena najbolj priljubljenih agilnih metod, obnesla v tem nepredvidljivem času?” Lastnik izdelka je ena od treh vlog metode Scrum, ki zahteva sposobnost vodenja. Raziskava se je ukvarjala z vprašanjem, ali so sestanki Scrum in delo lastnika izdelka prek spleta enako učinkoviti kot v živo ter katere lastnosti in veščine mora imeti dober lastnik izdelka.
Ključne besede: Scrum, agilnost, lastnik izdelka, učinkovitost, veščine
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 173; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (859,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Avtomatizirano trgovanje z uporabo pametnega predikcijskega modela : magistrsko delo
Luka Štrakl, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisano področje avtomatiziranega trgovanja z algoritmičnim pristopom, ki temelji na odločitvah napovednih modelov, katerih znanje je pridobljeno s pomočjo strojnega učenja. Opisane je delo z podatki, metode strojnega učenja in izdelava napovednih modelov v programskem jeziku Python. Poudarek je na pridobivanju, manipulaciji in uporabi vhodnih podatkov, ter optimizaciji napovednega modela za dosego boljših odločitev na še ne videnih podatkih. V sklopu magistrske naloge smo izdelali programsko opremo algoritmične narave, ki uporablja sožitje pogojev, ki jih trgovalni instrument mora zadovoljiti, ter odločitve dveh napovednih modelov za odpiranje ali zapiranje trgovalnih pozicij.
Ključne besede: Trgovanje, Forex, delnice, strojno učenje, napovedni model
Objavljeno v DKUM: 13.05.2021; Ogledov: 407; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (3,75 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici