SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Determination of calibration function for fatigue crack propagation by measurment[!] surface deformation
Bruno Glaser, Aleksandar Veg, Patrik Gubeljak, Nenad Gubeljak, Jožef Predan, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Components and structures exposed to elastic dynamic loading respond with elastic strains on the surface of the material. Mechanical response could be monitored by deformations on the surface. The measurements and monitoring of these parameters could be performed with electronic devices for on-line measurements, controlled by computerized systems. In the case of fatigue crack initiation and propagation the cyclic strain amplitude deviated from initial strain response (mean value and amplitude). Implementation of appropriate monitoring system supported by computerized programs for evaluation, analyses and activation represent important means to safe service component or construction. To evaluate flaw depth growth, the strain gauge measuring sensors could be used. These sensors measure surface deformation relaxation due to flaw depth growth. The monitoring of the material under cyclic loading could be performed with experimentally determined calibration curve, representing deformation on the surface and depth of the semi-elliptical crack growth on the surface or cross section of the material. The goal of this paper is describe electronic device and experimental procedure in order to determine calibration function.
Ključne besede: deformacije, elastičnost, rast razpoke, fatigue crack growth, surface deformation meaurement
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 483; Prenosov: 15
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

2.
KONSTRUIRANJE IN PRERAČUN LESENEGA OSTREŠJA S PROGRAMOM SOLIDWORKS 2011
Patrik Grošelj, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikaz uporabe programskega paketa SOLIDWORKS pri dimenzioniranju in statičnem preračunu lesenega ostrešja. V uvodu je predstavljen programski paket SOLIDWORKS z uporabljenimi moduli. Prikazan je postopek projektiranja konstrukcije z uporabo modulov za 3D modeliranje, sestavljanje konstrukcije in preračun statičnega modela. Na koncu je prikazan še modul za izdelavo tehnične dokumentacije, s pomočjo katerega je prikazana rekapitulacija materialnih stroškov za leseno konstrukcijo.
Ključne besede: lesene konstrukcije, analiza konstrukcij, Eurocode 1, Eurocode 5, dimenzioniranje, SOLIDWORKS
Objavljeno: 30.08.2012; Ogledov: 1765; Prenosov: 639
.pdf Celotno besedilo (5,75 MB)

3.
VPLIV POSAMEZNIKOVIH VREDNOT NA SODOBNO POSLOVNO ETIKO V ORGANIZACIJI
Patrik Vrabič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo obravnavali temo vpliv posameznikovih vrednot na sodobno etiko v organizaciji. Spoznali smo da so posameznikove vrednote ključnega pomena pri uspešnem poslovanju organizacije. V preteklosti se podjetja niso posvečala pretirano posameznikom in njihovim vrednotam. Vendar se to spreminja. Tema je vsekakor zelo zanimiva, kajti zavedamo se, da smo si ljudje različni. Prihajamo iz različnih okolij, imamo različna stališča in seveda prepričanja. Zato je tudi pomembno, da se organizacija zaveda in si postavi določene vrednote, katere bi pripomogle pri samem doseganju ciljev. V določenih panogah so bolj cenjene določene vrednote, v drugih pa seveda spet drugačne. Za vodilne v organizaciji je pomembno, da so družbeno odgovorno naravnani. Pomeni, da imajo uspešne organizacije jasno zastavljene vrednote , poslanstvo, vizijo, vendar z etičnim pristopom, s katerimi uspešno dosegajo zastavljene cilje. Z nekaterimi izpostavljenimi vrednotami, lahko podjetje jasno definira, kaj jim je dejansko pri samem poslovanju pomembno. Seveda to posledično vpliva na odločitve ter izbire strateških poti, ko pride do etičnega precepa. Temeljni cilj diplomskega seminarja je ugotoviti kako različne so vrednote posameznikov, ki lahko vplivajo na poslovno etiko organizacije. Dobre vrednote zaposlenih so vedno bile ključ do uspeha in posledično do konkurenčne prednosti podjetja. Kajti dobro sodelovanje z zaposlenimi najlažje dosežemo, samo na način ko se človeški viri tesno povezani s strategijami organizacije in njenimi vrednotami
Ključne besede: vrednote, posameznik, organizacija, etika, morala, poslovna etika, vpliv, vrednote v organizaciji
Objavljeno: 22.10.2013; Ogledov: 801; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (918,12 KB)

4.
Organizirani kriminal v Republiki Hrvaški : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Patrik Leiner, 2014, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen pisanja diplomske naloge je predstavitev, definiranje problematike in razumevanje organiziranega kriminala na Hrvaškem. Pri pojmu „organizirani kriminal“ se soočamo z velikim številom različnih kaznivih dejanj, ki so, ko gre za denar, v veliki meri neomejene. V nadaljevanju bomo skozi spremljanje dogodkov, predstavili, kaj se sedaj dogaja oz. kaj se je dogajalo na Hrvaškem. Ti dogodki so se pojavljali zlasti v oblikah korupcije in pranja denarja ter političnih pregonov, ki so pretresli politično in javno sfero. Odkrilo se je, da je bila tedanja vladajoča politična scena (HDZ) zelo korumpirana in mafijsko nastrojena. To pomeni, da je jemala denar v lasten žep iz vseh fondov in vseh inštitucij, zraven so bili tudi aktualni nakupi, ki so bili v veliki meri precenjeni, saj si je delež denarja prisvojila. Organizirani kriminal je zelo kompleksen. Za njegovo odkrivanje in preprečevanje je potrebno intenzivno mednarodno interdisciplinarno sodelovanje, le tako lahko strokovnjaki pridejo do informacij oziroma indicij in dokazov ter skušajo preprečiti organizirane skupine, ki se ukvarjajo s tovrstnimi kaznivimi dejanji. Pomanjkljivost raziskave je precej velik problem. Diplomska naloga vsebuje aktualne zadeve, ki se še vedno obravnavajo na sodišču. Omejitve so tudi v tem, da veliko število oseb noče oddati zaupnih informacij o teh zadevah, verjetno zaradi lastne varnosti.
Ključne besede: organizirana kriminaliteta, korupcija, Zemunski klan, Hrvaška, diplomske naloge
Objavljeno: 05.08.2014; Ogledov: 655; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

5.
Organizirani in gospodarski kriminal v Republiki Hrvaški
Patrik Leiner, 2016, magistrsko delo

Opis: Organizirana in gospodarska kriminaliteta je na Hrvaškem zelo vroča tema. V prejšnjih letih smo bili priča velikega števila afer in ostalih dogodkov, ki so pretresli Hrvaško. Problematika organiziranega kriminala na Hrvaškem je zelo velika, nas pa je predvsem zanimalo, kako in na kakšen način delujejo organizirane skupine. Problematika z migranti, ki se je začela leta 2015, nas je spodbudila, da zraven gospodarskega kriminala, ki vključuje afere, ki so se zgodile na Hrvaškem, raziščemo tudi, kakšno je stanje na področju Srbije, Hrvaške in Slovenije, ko gre za tihotapljenje migrantov, in sicer kdo so najpogostejše žrtve in kakšna je njihova povprečna starost. Pomanjkljivost raziskave predstavljajo nekateri podatki, saj nismo mogli priti do realnih in stvarnih številk ter podatkov pri raziskovanju organiziranega kriminala in tihotapljenja ljudi. Pri gospodarskem kriminalu so pomanjkljivost predstavljali sodni postopki, saj so neki še vedno odprti.
Ključne besede: organizirana kriminaliteta, gospodarska kriminaliteta, Hrvaška, magistrska dela
Objavljeno: 09.08.2016; Ogledov: 510; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

6.
Organizacija notranjih kontrol v informacijskem sistemu korporacije
Patrik Godec, 2014, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen proces notranjega nadzora v informacijskem sistemu korporacije. Opisan je okvir notranjega nadzora, projekt implementacije sistema notranjega nadzora in njegove komponente. Predstavljene so najpomembnejše smernice, okviri in standardi na področju notranjega nadzora, med drugim okvirja COSO in COBIT ter zakon Sarbanes-Oxley. Ker so napotki razmeroma splošni, smo se pri vseh osredotočili na dele, ki se nanašajo na notranji nadzor v informacijski dejavnosti. Prikazana je implementacija sistema notranjega nadzora na področju uporabniških pravic v informacijskem sistemu konkretnega podjetja, ki deluje v jugo-vzhodni evropski regiji. Vpeljana je korporacijska politika in procedure na področju dodajanja, odvzemanja in spreminjanja uporabniških dostopov v sistemu ERP Microsoft Navision Dynamics. Še posebej smo preverili ločitev dolžnosti in prekomerne dostopne pravice v vseh procesih, ki pomembno vplivajo na finančna poročila in bilanco podjetja. Izvedli smo notranjo revizijo uporabniških dostopov in preverili delovanje notranjega nadzora, učinkovitost sistema notranjega nadzora in sodelovanje med oddelki pri zagotavljanju notranjega nadzora v informacijskemu sistemu podjetja. Rezultati pregleda so omogočili oceno trenutnega stanja in izdelavo na dejstvih temelječih predlogov ter usmeritev za izboljšanje procesov notranjega nadzora. Implementirali smo proces rednih notranjih revizij, ki omogočajo pregled stanja in izvedbo preventivnega načrta pred prihodom korporativnih ali zunanjih revizorjev. Predlagali smo implementacijo podpornega informacijskega sistema, ki bi podpiral delovni in dokumentni tok v procesu, uvedbo digitalnega podpisa in avtomatizacijo sistemskih poročil za pregled uporabniških pravic. Dokumentni sistem, ki omogoča digitalno podpisovanje, bi povečal učinkovitost notranjega nadzora in olajšal upravljanje z nadzorno dokumentacijo. Avtomatizirana sistemska poročila pa bi zmanjšala število človeških napak pri izvedbi revizije in omogočala pogostejše preglede in revizije brez dodatnih obremenitev zaposlenih v informatiki.
Ključne besede: notranji nadzor, informacijski sistem, revizija informacijskih sistemov, uporabniški dostop, ločitev dolžnosti
Objavljeno: 16.02.2015; Ogledov: 1087; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

7.
8.
RAZVOJ TURIZMA V SLOVENSKI ISTRI
Patrik Pribac, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju analiziram razvoj turizma v Slovenski Istri in učinke turizma kot jih zaznavajo domačini. V teoretičnem delu opredelim vrste turizma, turistično ponudbo, možnosti za razvoj turizma in njegove pozitivne in negativne učinke. Opišem pomen prevozništva v turizmu, ki omogoča mobilnost oseb in s tem razvoj turizma. Pri razvijanju turizma v regiji imajo pomembno vlogo tudi domačini. Predstavim Slovensko Istro in njeno gospodarstvo ter s posebnim poudarkom na kulturni in naravni dediščini. Izvedem S.W.O.T. analizo turistične ponudbe regije na podlagi mnenj domačinov, kjer prikažem potencialne prednosti in nevarnosti razvoja turizma. V praktičnem delu seminarja analiziram rezultate ankete, to je zaznavanje domačinov o ekonomskih, socio-kulturnih in okoljskih vplivih turizma ter o njegovem prihodnjem razvoju. Analiza je pokazala, da imajo domačini ambivalentna mnenja o vplivih turizma.
Ključne besede: razvoj turizma v regiji, S.W.O.T. analiza turistične ponudbe, pozitivni in negativni učinki turizma, zaznavanje domačinov o učinkih turizma, Slovenska Istra
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 440; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (322,28 KB)

9.
STISKANJE TRIKOTNIŠKIH MREŽ PO METODAH DE FLORIANIJEVE S SODELAVCI IN GUMHOLD-STRASSERJA
Patrik Kokol, 2015, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je implementirati dve metodi za stiskanje trikotniških mrež, ki so shranjene v datotekah STL (STereoLithography). V nalogi je predstavljena struktura datoteke STL in opisani dve metodi za stiskanje trikotniških mrež: metoda De Florianijeve s sodelavci in metoda Gumhold-Strasserja. Obe temeljita na principu rezanja robov. Delovanje metod in pravilnost implementacije prikažemo na konkretnih primerih.
Ključne besede: algoritmi, računalniška geometrija, algoritmi stiskanja, trikotniške mreže, stiskanje mrež
Objavljeno: 27.08.2015; Ogledov: 630; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

10.
SISTEM PARKIRAJ IN PELJI SE NA PTUJU
Patrik Bratuša, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga je namenjena raziskavi smiselnosti izvedbe sistema »Parkiraj in pelji se« za mesto Ptuj, oziroma, če obstaja možnost navezave parkirišč P+R s še kakšnim drugim sistemom. Na podlagi analize splošnih značilnosti mesta, dnevnih migracij v mesto Ptuj s poudarkom na lokaciji predlaganega parkirišča Zadružni trg, je bil izračunan predviden potencial parkirišča. Analizirati smo tudi rezultate raziskave časovnih meritev potovalnih časov in stroške potovanja z emisijami in tako smo ugotovili, da bi bilo smotrno sistem »Parkiraj in pelji se« nadgraditi s sistemoma »Parkiraj in pelji se s kolesom« ter »Parkiraj in pojdi peš«.
Ključne besede: Parkiraj in pelji se, dnevne migracije, parkiranje, parkiraj in pelji se s kolesom.
Objavljeno: 21.09.2015; Ogledov: 510; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici