| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRESOJA USTREZNOSTI IZVEDBE KROŽNEGA KRIŽIŠČA NA PREŽIHOVI ULICI NA RAVNAH NA KOROŠKEM
Ožbej Zih, 2010, diplomsko delo

Opis: Predmet obravnave diplomske naloge je presoja ustreznosti izvedbe krožnega križišča na Prežihovi ulici na Ravnah na Koroškem. Pri rekonstrukciji križišč v urbanem okolju je potrebno skrbno pretehtati vse dejavnike in kriterije (projektno-tehnične, prometno-varnostne in kapacitetne) in se na podlagi le- teh odločiti za najustreznejšo varianto rekonstrukcije.
Ključne besede: krožno križišče, rekonstrukcija, kriteriji upravičenosti, prometno- varnostna analiza, primernost izvedbe
Objavljeno: 26.08.2010; Ogledov: 2194; Prenosov: 171 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (5,35 MB)

2.
ANALIZA IN PRIMERJAVA SISTEMOV ZA UPRAVLJANJE VSEBIN IN RAZŠIRITEV NJIHOVIH FUNKCIONALNOSTI
Ožbej Poberžnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Vedno bolj nepogrešljivi del vsakega podjetja, ustanove, posameznika ter drugih, je njihova predstavitev na spletu. Kaj delamo, kako delamo, ter kje nas najdejo, so pomembna vprašanja posameznika, ki potrebuje določeno pomoč pri raznolikem delu. Predstaviti se na spletu je lahko draga stvar, še posebej, kadar je na strani veliko podatkov. Zato so nam v pomoč sistemi za upravljanje vsebin, saj lahko sami ažuriramo podatke in s tem prihranimo velike stroške. Sistemov za upravljanje vsebin je več vrst, katerega izbrati je odvisno od samega posameznika in njegovih želja. Nalaganje ter uporaba različnih sistemov sta si lahko zelo podobna, njihove razlike pa se vidijo večinoma v funkcionalnosti.
Ključne besede: sistem za upravljanje vsebin, CMS, Joomla!, Drupal, Bitrix Site Manager, namestitev, uporaba, analiza, primerjava
Objavljeno: 14.01.2011; Ogledov: 1721; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (8,90 MB)

3.
ZAMENJAVA OBSTOJEČIH TOPLOTNIH PRENOSNIKOV IN NJIHOVA MODIFIKACIJA V OBRATU ROČNO ORODJE, UNIOR D.D.
Ožbej Goričan, 2011, diplomsko delo

Opis: Unior d.d. je kovinsko predelovalno podjetje, ki se danes ukvarja z izdelavo kovanih in sintranih izdelkov za avtomobilsko industrijo, izdelavo ročnega orodja, strojegradnjo in turizmom. V tej diplomski nalogi, smo za podjetje Unior d.d., za obrat Obdelovalnica na novo izračunali pretoke in iztočne temperature grelne vode ob zamenjavi obstoječega toplotnega prenosnika na proizvodni liniji za mangan-fosfatiranje. S programom Aspen Plus smo izračunali obratovalne parametre za različne možne postavitve, pri različnih vtočnih temperaturah grelne vode in pri različnih temperaturah delovne raztopine. Na osnovi simulacij predlaganih postavitev smo izbrali najboljšo možno, ki ne bo motila delovne operacije pri čiščenju toplotnih prenosnikov, prav tako pa ne bo imela vpliva na ostale delovne procese omenjene proizvodne linije.
Ključne besede: toplotni prenosnik, rekonstrukcija, Apen Plus, modifikacija toplotnih prenosnikov
Objavljeno: 25.11.2011; Ogledov: 1486; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (2,75 MB)

4.
GOSPODARJENJE AVTOCESTNEGA ODSEKA ŠENTRUPERT-ŠEMPETER Z UPORABO METODOLOGIJE MSI INDEKSA
Ožbej Slakan, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je v prvem delu obravnavano vozišče, ki je namenjeno potovanju z motornimi vozili. Vozna površina je izpostavljena različnim prometnim oz. klimatskim obremenitvam, kar povzroča preoblikovanje in poslabšanje stanja vozišča. Poškodbe vplivajo na kvaliteto vožnje in stroške uporabnikov. Zato se uveljavlja pojem in dejavnost gospodarjenja z voznimi površinami. To je aktivnost, kjer upravljalec zbira podatke o stanju vozišča in z optimalnim finančnim vlaganjem smotrno vzdržuje vozišče, kar za uporabnike le-tega pomeni varno, udobno in gospodarno vožnjo. V drugem delu pa je prikazana raziskava avtocestnega odseka z vizualno metodo. Pridobljeni podatki so bili ocenjeni z modificiranim švicarskim indeksom in prilagojeni tako, da so bili primerljivi s podatki upravljalca cestišča.
Ključne besede: gospodarjenje, vzdrževanje, vozišče, avtocesta, MSI indeks
Objavljeno: 11.09.2014; Ogledov: 985; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

5.
Primerjava različnih modelov pri sublimacijskem sušenju
Ožbej Verhnjak, 2015, diplomsko delo

Opis: Liofilizacija je postopek, pri katerem preko poznavanja trojne točke izvedemo postopek sušenja s pomočjo sublimacije. Postopek je danes veliko v uporabi v živilski in farmacevtski industriji, saj tekom izvedbe hrana oziroma biološka tkiva ne izgubijo kvalitet, ki so jih imele v normalnem stanju. Ker pa je postopek drag, so nekatera podjetja izrazila željo po razvoju simulacijskega orodja, ki bi celoten proces uspel izračunati in tako preprečil nepotrebne stroške. V tem delu je opisano, na kakšen način je bilo simulacijsko orodje razvito. Podano je fizikalno ozadje procesa in pa različni modeli, ki ga morejo opisati. Ker v modelih nastopa veliko koeficientov je bilo potrebno preveriti, kateri imajo močan vpliv na rezultate preračuna. Na podlagi izrisanih grafov je bila narejena primerjava in podan rezultat. Zaradi večje uporabnosti programa je bil izdelan tudi uporabniški vmesnik, katerega nastanek je opisan.
Ključne besede: Sublimacijsko sušenje, liofilizacija, primerjava modelov, vpliv parametrov na izračun
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 684; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

6.
Numerical simulation of force interactions between rigid bodies and fluid flow
Ožbej Verhnjak, 2017, magistrsko delo

Opis: Particles immersed in a fluid have always been an important researching domain in process technologies, pharmacy and fluid mechanics. It is for its practical utility in industry that the two-phase flow is still being academically researched, but in present times with a slightly different, more complex approach. Formerly all the particles have been assumed to be spheres, what simplified the models of processes physical presentation. Nowadays, however, it is clear that such an assumption makes significant errors in some fields of applications. With that reason ellipsoids were presented instead of spheres. That step also transferred computation from analytical or partially analytical to wholey numerical. This work presents the results of numerical simulation of different ellipsoids and sphere. In addition a Saffmann effect on sphere is presented as a special phenomena in fluid mechanics.
Ključne besede: OpenFOAM, Saffman effect, drag coefficient, sphere drag, drag on ellipsoids, forces on immersed bodies
Objavljeno: 17.07.2017; Ogledov: 580; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

7.
REZALNO RAVNALNA LINIJA
Ožbej Žalig, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno načrtovanje in izvedba avtomatizacije dela proizvodnje, ki smo jo izvedli z rezalno-ravnalno linijo. Namen izdelave rezalno - ravnalne linije je povezati tri obstoječe proizvodne linije v eno. S tem se zagotovijo bolj varni pogoji za delo zaposlenih, poveča učinkovitost proizvodnje ter kakovost proizvodov. Rezalno-ravnalna linije deluje tako, da operater nalaga material – palice, ki se transportirajo do stroja za grobo ravnanje Wirth. Če je material dovolj poravnan ga pnevmatski izmetalnik dvigne na prečni transport do stroja za fino ravnanje Schumag. Na koncu potuje material še do krojilnega stroja Braun, kjer se palice pripravijo za odpremo.
Ključne besede: Rezalno-ravnalna linija, avtomatizacija proizvodnje, krmiljenje, sistem, varnost, inštalacije
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 653; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

8.
Analiza natančnosti in zanesljivosti merilcev prometnih podatkov na AC/HC v RS
Ožbej Slakan, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljenih več vrst merilcev prometnih obremenitev, ki se uporabljajo v Sloveniji. Podatke teh obremenitev lahko pridobivamo z avtomatskim ali tudi ročnim štetjem prometa. Pridobljeni podatki so temeljna informacija o prometu, ki se odvija na naših cestah. Na avtocestah in hitrih cestah uporabljajo različne vrste merilcev prometnih podatkov, ki se med sabo razlikujejo predvsem po natančnosti in klasificiranju vozil. V raziskovalnem delu smo s primerjavo in analizo dobljenih podatkov avtomatskih števcev in ročnega štetja ugotavljali, katera vrsta avtomatskih merilcev prometnih podatkov je najbližje rezultatom ročnega štetja. Podatki, pridobljeni z mikrodetektorjem, so se glede na ročno štetje razlikovali za 0,9 %, podatki iz induktivne zanke pa za 2,8 %. Kljub nekaj težavam z videoposnetkom in subjektivnim pristopom pri razvrščanju vozil v posamezne kategorije, ki jih zaznavajo števci, lahko ugotovimo, da sta oba avtomatska števca zanesljiva. Natančnost je višja od 95 %, kar je primerljivo s podatki o posameznih števcih, zapisanimi v karakteristikah teh števcev.
Ključne besede: Avtocesta/hitra cesta (AC/HC), zajemanje prometnih podatkov, merilci prometnih podatkov, analiza natančnosti izmerjenih podatkov
Objavljeno: 24.10.2018; Ogledov: 304; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici