SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Dinamika temperature jedra bolnikov med splošno anestezijo pri uporabi konduktivnega segrevanja in zaščite pred sevanjem
Nina Preložnik, 2017, magistrsko delo

Opis: Uvod: Hipotermija med operativnim posegom je razširjen problem po svetu in je definirana, kot temperatura jedra, ki znaša manj kot 36 °C. V operacijskem okolju je veliko dejavnikov, ki vplivajo na znižanje telesne temperature, zato to postane izziv predvsem pri obsežnejših in dolgotrajnejših operativnih posegih. V izogib posledicam hipotermije, je namen magistrskega dela ugotoviti, ali kombinacija ogrevalnih metod, kot so: konduktivno segrevanje z zračnimi toplotnimi blazinami, dajanje toplih in ogrevanih tekočin med operativnim posegom in pokrivanje bolnika s folijo, zmanjša topotne izgube pri bolniku. Metode: V empirični kvantitativni raziskavi smo izbrali namenski vzorec devetih bolnikov. Pogoj za vključitev v raziskavo je bil vsaj 2 uri trajajoč operativni poseg. Bolnike smo ogrevali in jim tekom operativnega posega merili telesno temperaturo preko urinskega katetra. Ob prihodu in odhodu bolnika v operacijsko dvorano smo izmerili temperaturo tudi timpanično. S statističnim Wilcoxonovim testom predznačenih rangov za en vzorec smo primerjali dobljene vrednosti z obstoječo literaturo. Rezultati: V vzorcu je bilo 5 žensk in 4 moški. Povprečno so bili stari 59 let, indeks telesne mase je povprečno znašal 25 ter operativni posegi so povprečno trajali 3 ure. V prvi fazi je bil povprečen padec temperature - 0,6 °C. V drugi fazi je po dveh urah padec - 0,7 °C, po treh urah - 0,8 °C ter po štirih urah - 0,7 °C. V tretji fazi pa je povprečen padec - 0 ,6 °C. Interpretacija in razprava: Splošno lahko zaključimo, da naprave za ogrevanje in drugi pripomočki pripomorejo k ohranjanju telesne temperature bolnikov. V primerjavi z drugimi, že izvedenimi raziskavami, se nahajamo na sredini, po merilu uspešnosti ohranjanja temperature. Največje izgube toplote se kažejo v drugi fazi, kjer je metabolizem manjši od izgub toplote. Možnost za izboljšave je še v regulaciji temperature v operativni dvorani in v uvedbi predgretja bolnika pred operativnim posegom. V prihodnje bodo še potrebne raziskave na tem področju, da se dokaže, kako stopnja ogretosti bolnika vpliva na operativni poseg, pooperativno okrevanje in izid zdravljenja.
Ključne besede: ogrevanje bolnika, operativni poseg, anestezija, predgretje, temperatura in zdravstvena nega
Objavljeno: 29.06.2017; Ogledov: 192; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (761,06 KB)

2.
Physical activity among nursing students
Leona Cilar, Nina Preložnik, Gregor Štiglic, Dominika Jakl, Majda Pajnkihar, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Introduction: Nurses need to encourage patients to lead a healthy lifestyle, hence it is important that as nursing students they are already aware of the importance of physical activity. The purpose of the study was to investigate the physical activities of nursing students. Aim: The aim of the study was to find out in what state physical activity of nursing students is and to find out what are their main reasons for lack of physical activity. Material and methods: We conducted a cross-sectional observational study using a mixed methods design. The quantitative data was collected using the survey method with a convenience sample of 123 students and used descriptive and inferential statistics for the analysis. For the qualitative data we used a Grounded Theory Method with semi-structured interviews on purposive samples of four students. Results and conclusions: In the quantitative part of this study we found a significantly higher proportion of outdoor physical activity in comparison to indoor physical activity (p < 0.001). The qualitative part contains the main categories of physical activity implementation, as well as three sub-categories: attitude to physical activity, barriers and incentives. Nursing students do not do physical activities regularly due to lack of time, obligations at the university, time of the year and finances.
Ključne besede: physical activity, nursing students, mental well-being, physical well-being
Objavljeno: 09.08.2017; Ogledov: 181; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (339,82 KB)

Iskanje izvedeno v 0.01 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici