| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
IZKOPAVANJE PODATKOV
Nina Krajnc, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Podjetja oziroma organizacije se vsakodnevno srečujejo z velikimi količinami podatkov. Pri tem so podatki razpršeni na različnih sistemih, ki delujejo na različnih osnovah in niso vedno povezljivi. Iz tega razloga so se razvila podatkovna skladišča, kjer so podatki sistematično urejeni in omogočajo tistim, ki odločajo in skrbijo za razvoj podjetja, celovit pregled nad podatki posameznega dela organizacije. Pri tem moramo vedeti, da podatki sami po sebi ne predstavljajo informacij, ampak šele z organiziranjem in povezovanjem le-teh pridemo do koristnih informacij. Ker se vse več podjetij zaveda prednosti izkoriščanja potencialov, ki jim jih ponujajo velike količine podatkov, shranjene v podatkovnih skladiščih, množično uporabljajo proces izkopavanja podatkov, ki je v bistvu proces analize podatkov iz različnih zornih kotov in povzemanje v uporabne informacije. Izkopavanje podatkov pa se uporablja tudi za reševanje raznih poslovnih problemov, na katere lahko najdemo odgovor na vzorcih, ki so skriti v podatkih. Podatki , shranjeni v podatkovnem skladišču, ne rabijo biti povsem zanesljivi in kvalitetni, saj majhna odstopanja še vedno omogočajo zanesljive analize. Kljub temu pa morajo v organizacijah oziroma podjetjih paziti, da ne prihaja pogosto do napak, saj to za njih pomeni veliko dodatnega dela in stroškov. Če že pride do napake, se morajo nanjo hitro odzvati, saj če le-to odkrije končni uporabnik, ima večje negativne posledice in dodatne tegobe za podjetje oziroma organizacijo. Da je podjetjem lažje operirati z ogromnimi količinami podatkov gre zahvala zlasti temu, da že nekaj desetletij v ekonomiji ni v ospredju industrija, temveč informacijski sistemi in tehnologija. Tako jim tehnološki napredek omogoča hitrejše in cenejše izvajanje nalog, saj vsi zaposleni dostopajo do vseh podatkov, kadarkoli jih potrebujejo in to nemoteno. S tem je njihovo delo precej olajšano, olajšano in hitrejše pa je tudi sprejemanje pomembnih poslovnih odločitev.
Ključne besede: izkopavanje podatkov, podatkovno skladišče, kakovost podatkov
Objavljeno: 16.11.2011; Ogledov: 1723; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (356,91 KB)

3.
KRIZA PODJETJA IN GOSPODARSKA KRIZA 2008
Nina Krajnc, 2010, diplomsko delo

Opis: Za svojo diplomsko nalogo sem si izbrala temo splošne ekonomske krize, ker je trenutno aktualna in ker sem o tej temi želela izvedeti in vedeti več. V svoji diplomski nalogi sem najprej razjasnila nekatere osnovne pojme, kot so kriza podjetja, krizni management in krizni manager. Nato me je zanimalo, zakaj sploh prihaja do krize v podjetjih, kakšni so znaki za krizo, ki bi jih naj podjetja prepoznala, ter s kakšnimi vrstami kriz se soočajo organizacije. Nadalje sem razvrstila različne vrste kriz (naravne, tehnološke, zlonamerne…) ter kakšne so njihove strategije za obvladovanje. Opredelila sem tudi, kakšne ukrepe bi naj podjetja sprejela, ko se znajdejo v krizi. Na koncu pa sem se morala dotakniti tudi svetovne gospodarske krize, ki nas je doletela leta 2008. Opisala sem njene začetke, kakšne posledice je pustila v gospodarstvu in kako se je Evropska unija, kakor tudi Slovenija, odzvala nanjo.
Ključne besede: kriza podjetja, krizni management, krizni manager, vzroki za krizo, simptomi krize, vrste kriz, svetovna gospodarska kriza 2008
Objavljeno: 24.11.2010; Ogledov: 2427; Prenosov: 482
.pdf Celotno besedilo (387,08 KB)

4.
UVELJAVLJANJE BREZPLAČNE PRAVNE POMOČI V PRIMERU RAZVEZE ZAKONSKE ZVEZE
Nina Krajnc, 2016, diplomsko delo

Opis: Sklenitev zakonske zveze je svobodna odločitev vsakega posameznika. Za njeno ohranitev je potrebno veliko medsebojnega spoštovanja, zaupanja, prilagajanja in ne nazadnje truda. Tempo sodobnega življenja zakonce vedno bolj postavlja na preizkušnjo in pogosto se zlomijo pod pritiski različnih življenjskih situacij. Razveza zakonske zveze zagotovo spada med najbolj stresne dogodke, saj morata zakonca reševati tako osebne težave razveze, kot tudi vprašanja otrok in njihovih pravic, če so ti prisotni. Pri postopku razveze zakonske zveze si vedno več ljudi zaradi slabega socialnega in finančnega položaja težko privošči odvetniške storitve. Slovenija tako s sistemom brezplačne pravne pomoči uresničuje svojo ustavno pravico, ki izhaja iz načela socialne države in pravice do enakosti pred zakonom ter s tem državljanom zagotavlja dejansko in učinkovito izvrševanje pravic do sodnega varstva. V diplomskem delu je predstavljena uveljavitev brezplačne pravne pomoči v primeru razveze zakonske zveze. V Sloveniji je po statističnih podatkih vedno več postopkov razvez zakonskih zvez in razslojevanje državljanov na revne in bogate je vedno bolj izrazito, zato je glavni namen naloge celovito, natančno in podkrepljeno s sodno prakso predstaviti sistem brezplačne pravne pomoči v primeru razveze zakonske zveze ter prispevati k zavedanju pomembnosti instituta v postopkih razveze. V diplomskem delu je poudarek predvsem na normativni ureditvi v Zakonu o brezplačni pravni pomoči in predstavitvi stanja na področju brezplačne pravne pomoči v primeru razveze zakonske zveze pri nas, v primerjavi z dvema izbranima državama Evropske unije. Za kakovostno predstavitev instituta so potrebne prave informacije, ki jih je mogoče pridobiti le neposredno od strokovnih služb za brezplačno pravno pomoč pri sodišču, zato so v diplomskem delu izpostavljena tudi spoznanja, izoblikovana iz interpretiranih podatkov, pridobljenih s pomočjo vprašalnika in ključna spoznanja ter ugotovitve, ki so bili pridobljeni skozi celotno delo.
Ključne besede: brezplačna pravna pomoč, zakon o brezplačni pravni pomoči, razveza zakonske zveze, sporazumna razveza zakonske zveze, razveza na podlagi tožbe, zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, pravice otrok
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 651; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (3,66 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici