| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
POROČANJE O TVEGANJIH V LETNIH POROČILIH NEFINANČNIH PODJETIJ
Nina Jelenovec, 2012, diplomsko delo

Opis: To delo obravnava čedalje večje potrebe, pritiske in zahteve po poročanju o tveganju in njegovem obvladovanju v letnih poročilih nefinančnih podjetij, ki so lahko v pomoč zainteresiranim uporabnikom letnega poročila pri presojanju sposobnosti in uspešnosti glede obvladovanja tveganja in napovedovanja obetov o prihodnjem poslovanju podjetja. Pri tem je pomembno, da poročanje ni samo stvar prisile zaradi zakonskih zahtev in zahtev računovodskih standardov, ampak posledica zavedanja koristnosti takega poročanja. Da je lahko tako poročanje kakovostno, to je tako, ki da uporabniku letnega poročila čim višjo uporabno vrednost, mora biti v podjetju vzpostavljen ustrezen sistem ravnanja s tveganji. Empirična raziskava je pokazala, da se je obseg poročanja o tveganju v letnih poročilih proučevanih slovenskih in tujih družb v zadnjih letih povečal, nekoliko pa se je izboljšala tudi vsebina poročanja. Kljub številnim strokovnim priporočilom o vsebini tovrstnega poročanja pa podjetja večinoma poročajo le o tem, kar se neposredno zahteva po zakonodaji in računovodskih standardih, katerih zahteve na tem področju postajajo čedalje strožje. Kakovost poročanja o tveganjih se tako med evropskimi podjetji razlikuje predvsem zaradi uvrščenosti na različne borze, in sicer je nekoliko boljša v družbah, katerih vrednostni papirji kotirajo tudi na organiziranih trgih v ZDA. V oteženih razmerah poslovanja, s kakršnimi so se podjetja soočala v zadnjih treh letih in se še soočajo zaradi finančne krize, pa je še toliko pomembneje, da so tveganja predstavljena jasno in pregledno, predvsem pa resnično in pošteno ter tako, da so takšna razkritja v pomoč uporabniku letnega poročila pri njegovem odločanju, pri tem pa ne škodijo podjetju.
Ključne besede: tveganje, obvladovanje tveganj, poročanje, letna poročila, nefinančna podjetja
Objavljeno: 17.12.2012; Ogledov: 918; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

2.
DEJAVNIKI VPLIVA NA POROČANJE ODPRTIH SLOVENSKIH DRUŽB O INTELEKTUALNIH ZMOŽNOSTIH
Nina Jelenovec, 2015, magistrsko delo

Opis: Vse večji del aktivnosti sodobnih organizacij je neotipljiv in očem neviden. Ob vse večji odprtosti in povezanosti svetovnega gospodarstva je organizacijam težko ohranjati konkurenčnost zgolj na osnovi tradicionalnih proizvodnih faktorjev in fizično obstoječih sredstev, pripoznanih v računovodskih izkazih. Ustvarjanje, uporaba in izkoriščanje znanja je postalo kritično za to, kako podjetja, regije in gospodarstva razvijajo in ohranjajo svoje konkurenčne prednosti. Slednje je v sodobnih gospodarskih razmerah potrebno graditi na prvinah poslovanja, ki so drugačne, trajne (obstojne), ki jih je možno reproducirati, podvajati in s strani konkurentov težko posnemati. Vse to predstavljajo znanja, inovacije, informacije, izkušnje in sposobnosti ljudi, poslovne povezave, ugled v javnosti in podobne prvine, imenovane intelektualne zmožnosti. Enega največjih izzivov za računovodsko stroko v sodobnih gospodarskih razmerah, ko vse bolj narašča njihov pomen med strateškimi potenciali organizacije, zato predstavlja zagotavljati informacije o teh, v tradicionalnem računovodstvu v pretežni meri "skritih" prvinah poslovanja. V tem delu ugotavljamo v kolikšni meri odprte slovenske družbe, tj. tiste katerih delnice so predmet trgovanja na slovenskem organiziranem trgu vrednostnih papirjev, prostovoljno poročajo o intelektualnih zmožnostih v letnih poročilih in s katerimi dejavniki je moč pojasniti tovrstne poročevalske prakse odprtih slovenskih družb. Izsledki raziskave kažejo, da med družbami obstajajo precejšnje razlike v stopnji poročanja o intelektualnih zmožnostih, ki je v povprečju slabša kot v primerljivih tujih raziskavah. Pokazalo se je, da značilnosti družb, ki so se v predhodnih raziskavah pokazale kot bolj ali manj vplivni dejavniki na tovrstna razkritja (dejavnost, zadolženost, poslovna uspešnost in vrsta revizijske družbe), ne vplivajo statistično značilno na stopnjo razkritij o intelektualnih zmožnostih slovenskih odprtih družb. Dokazan je zgolj statistično značilen vpliv velikosti družb na število razkritih podkategorij intelektualnih zmožnosti, ki tudi sicer velja kot dejavnik katerega vpliv na prostovoljna razkritja družb je bil največkrat dokazan. Velikost družbe (merjena z vrednostjo sredstev družbe) značilno pozitivno vpliva na stopnjo tovrstnih (prostovoljnih) razkritij odprtih slovenskih družb.
Ključne besede: Intelektualne zmožnosti, računovodenje, računovodsko poročanje, letno poročilo, prostovoljna razkritja, stopnja poročanja, dejavniki vpliva.
Objavljeno: 25.08.2015; Ogledov: 716; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici