| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 53
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Sistem za samodejno profiliranje zmogljivosti spletnih strani
Blaž Vidovič, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu raziščemo področje profiliranja zmogljivosti spletnih strani. Seznanimo se z dejavniki, ki vplivajo na zmogljivost spletnih strani in metrikami, s katerimi se meri njihova zmogljivost. Na osnovi danih metrik razvijemo spletno platformo za samodejno profiliranje zmogljivosti spletnih strani. V rezultatih predstavimo uporabo spletne platforme za profiliranje zmogljivosti čelnih in zalednih delov raznolikih spletnih strani.
Ključne besede: profiliranje, zmogljivost, spletna stran, uporabniška izkušnja
Objavljeno v DKUM: 17.08.2023; Ogledov: 122; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

2.
Primerjava orodij za samodejno testiranje spletnih uporabniških vmesnikov : diplomsko delo
Vito Kurnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Samodejno testiranje uporabniških vmesnikov omogoča krajši čas testiranja, podpira agilne oblika razvoja in odkriva napake, prezrte pri ročnem testiranju. Na trgu je na voljo veliko različnih orodij za samodejno testiranje, tako plačljivih kot odprtokodnih. Med tistimi, ki so namenjeni testiranju spletnih uporabniških vmesnikov prednjači Selenium, ki velja na tem področju za enega najbolj prepoznavnih – temu primerno je uporabnikom na voljo veliko število virov, preko katerih se na podroben način naučijo dela z omenjenim orodjem in njegovih specifik. V diplomskem delu izvedemo primerjavo Selenium z dvema manj znanima orodjema, Cypress in Browsersync, z namenom boljšega razumevanja prednosti in slabosti orodij ter primerjave njihovih specifik.
Ključne besede: samodejno testiranje, spletne tehnologije, uporabniški vmesnik, zagotavljanje kakovosti
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 469; Prenosov: 76  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

3.
Večpasovni kompresor z odmevnim efektom in popačenjem : diplomsko delo
Denis Osmanović, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo proces izdelave vtičnika, ki ga lahko uporabimo za izvajanje različnih operacij nad vhodnimi zvočnimi signali, kot so večpasovno stiskanje, dodajanje odmevnega učinka in popačenje. V teoretičnem delu najprej predstavimo programsko opremo za glasbeno produkcijo, razširitev funkcionalnosti z vtičniki in teoretično ozadje digitalne obdelave signalov. V praktičnem delu predstavimo postopek implementacije vtičnika VST (angl. Virtual Studio Technology) v ogrodju JUCE. Pravilno delovanje vtičnika smo nato preizkusili z analizo spektrogramov izhodnih zvočnih signalov in s simulacijo algoritma popačenja.
Ključne besede: večpasovno stiskanje, odmevni učinek, popačenje, vtičnik VST, ogrodje JUCE
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 232; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

4.
Uporabniško prijazni spletni pajek z uporabo ogrodja Puppeteer : diplomsko delo
Rok Rozman, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na implementacijo spletnega pajka, ki pregleda dani spletni naslov ter ostale povezane spletne strani. Predlagan spletni pajek je uporabniško prijazen in preprost za uporabo. Za implementacijo smo uporabili tehnologiji Node.js in Puppeteer. Opravili smo tudi testiranje, pri katerem smo testirali tri različno zahtevne spletne strani in primerjali časovno zahtevnost pregleda, pri čemer so zahtevnejše strani potrebovale več časa.
Ključne besede: spletni pajek, iskanje, Puppeteer, Node.js, spletni vmesnik.
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 244; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (889,12 KB)

5.
Simulacija in vizualizacija fizikalnega sistema n-teles : diplomsko delo
Hana Hrnjić, 2022, diplomsko delo

Opis: Simulacija fizikalnega sistema n-teles demonstrira predvideno gibanje in medsebojno interakcijo teles, ki so pod vplivom delovanja fizikalne sile, najpogosteje gravitacije. Ker se težavnost simulacije in upodabljanja veča z naraščanjem števila n, se ta vrsta simulacije uvršča med problem n-teles. Osrednji cilj pričujočega diplomskega dela je generirati ustrezno in stabilno gibanje fizikalnega sistema teles na podlagi delovanja privlačne sile, nato pa ga kasneje v tridimenzionalnem prostoru tudi vizualizirati. Skozi razvoj metode, smo preučili pomembnost zmogljivosti centralno procesne enote pri generiranju in obdelavi velikega števila podatkov, prednosti vektorizacije in matričnega računanja, ki jih uporablja programski jezik Python, ter kompleksnost izvajanja simulacije. Prav tako smo ugotovili bistveno prednost izvajanja upodabljanja z uporabo grafične procesne enote.
Ključne besede: simulacija, vizualizacija, problem n-teles
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 207; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

6.
Razvoj spletne učilnice z uporabo PHP in ogrodja Laravel : diplomsko delo
Maja Štrucl, 2022, diplomsko delo

Opis: Živimo v času, ko prenos znanja na daljavo postaja vse pomembnejši, spletne učilnice pa so tiste, ki ta prenos znanja olajšujejo. Ob tem ne smemo zanemariti dejstva, da mora biti spletna učilnica fleksibilna in enostavna za uporabo tako nosilcu znanja kot tudi prejemniku. V diplomskem delu smo zato razvili novo spletno učilnico, ki je uporabniško prijazna, varna in funkcionalna za uporabnike in za nosilca znanja. Spletna učilnica je bila razvita z uporabo programskega jezika PHP in ogrodja Laravel ter testirana glede na različne zmogljivostne kriterije.
Ključne besede: razvoj spletne učilnice, PHP, programiranje, ogrodje Laravel
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 278; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

7.
Uporabniški vmesnik za vizualizacijo in uravnoteženje enačb kemijskih spojin : diplomsko delo
Bojana Moneva, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen uporabniški grafični vmesnik, ki omogoča uravnoteženje kemijskih reakcij in prikaz različnih računalniških modelov molekul kemijskih spojin. V prvem delu je zapisana podrobna razlaga, kako lahko s kombinacijo linearne algebre in programiranjem rešimo problem enačenja kemijskih enačb. V nadaljevanju je opisana izdelava računalniških modelov in grafičnega uporabniškega vmesnika. Kot rezultat je predstavljen implementiran končni izdelek.
Ključne besede: grafični uporabniški vmesnik, kemijska enačba, kemijska spojina, model, linearna algebra
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 235; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

8.
Sistem za uvrstitev spletnih virov na podlagi spletnega grafa : magistrsko delo
Leon Kutoš, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se navezuje na razvoj sistema za uvrščanje spletnih strani, kjer uporabimo spletni pajek, algoritem TF-IDF ter algoritma PageRank in TrustRank. Razvili smo sistem, ki je sestavljen iz pridobivanja podatkov s pomočjo spletnega pajka, grupiranje po vsebinski tematiki ter računanje PageRank in TrustRank vrednosti posameznih spletnih strani. Sistem smo testirali na dvema realnima in dvema sintetičnima scenarijema. V vseh primerih je sistem uspešno ustvaril spletni graf in spletne strani uvrstil po njihovi pomembnosti. Predlagan sistem omogoča učinkovit pregled nad spletnimi povezavami ter uvrstitev spletnih strani glede njihove pomembnosti.
Ključne besede: spletni graf, PageRank, TrustRank, spletne aplikacije
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 283; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

9.
Napovedovanje multivariatnih časovnih vrst geoprostorskih podatkov z uporabo konvolucijsko-povratnih nevronskih mrež : magistrsko delo
Niko Uremović, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavimo nov pristop za napovedovanje multivariatnih časovnih vrst geoprostorskih podatkov. Pripravimo pregled obstoječih pristopov k napovedovanju časovnih vrst prostorskih podatkov. Predstavimo koncepte na katerih temelji konvolucijsko-povratna nevronska mreža ConvLSTM in njeno teoretično osnovo. Z uporabo ConvLSTM pri napovedovanju upoštevamo tako časovne odvisnosti med spremenljivkami, kot tudi prostorske odvnisnosti med podatki v sosednjih točkah. Metodo preizkusimo na primeru napovedovanja več spremenljivk onesnaženosti zraka za več merilnih postaj na različnih lokacijah in jo primerjamo s sorodnimi deli.
Ključne besede: Multivariatne časovne vrste, geoprostorski podatki, napovedovanje časovnih vrst, konvolucijsko-povratne nevronske mreže
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 249; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

10.
Razvoj mobilne aplikacije za informiranje in spremljanje bolnika z uporabo ogrodja Flutter : diplomsko delo
Nika Kramberger, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z uporabo odprtokodnega ogrodja Flutter predstavimo novo mobilno aplikacijo, ki skrbi za informiranje bolnika o bolezni in omogoča spremljanje simptomov bolnika. V delu navedemo bistvene lastnosti Flutterja, gradnje uporabniškega vmesnika z uporabo gradnikov Flutter ter programskega jezika Dart. Za informativni del aplikacije predstavimo integracijo s platformo Wordpress. Opišemo postopek implementacije aplikacije z Flutter gradniki ter predstavimo končen izgled mobilne aplikacije in njene funkcionalnosti.
Ključne besede: mobilna aplikacija, Flutter, Android, iOS
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 310; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici