| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Tehnološke in prehranske lastnosti antinutritivov, navzočih v stročnicah
Nika Lichteneger, 2022, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je s pomočjo obsežnega pregleda strokovne literature teoretično predstaviti antinutritive v stročnicah ter njihove tehnološke in prehranske lastnosti. Antinutritivi so sekundarni presnovki, ki imajo specifične biološke učinke na strukturno in fiziološko delovanje specifičnih spojin. Nekateri zavirajo presnovo beljakovin, drugi ovirajo sprejem mineralov, tretji pa zavirajo sprejem vitaminov. Obstajajo razlike v količinah posameznih antinutritivov med različnimi vrstami stročnic ter različnimi sortami znotraj posamezne vrste. Ker stročnice vsebujejo antinutritive, ki lahko negativno vplivajo na njihovo prehransko vrednost, poskušamo v živilih njihovo koncentracijo zmanjšati oz. jih odstraniti z različnimi tehnološkimi procesi. Antinutritivi v stročnicah niso v enaki meri zastopani, kakor tudi različni antinutritivi nimajo enakih fizioloških učinkov. Pri ljudeh in živalih lahko povzročijo neustrezno prehranjenost ali malnutricijo oz. lahko njihovo uživanje povzroči pomanjkanje mikrohranil in mineralnih snovi. Ravnovesje med koristnimi in škodljivimi učinki rastlinskih antinutritivov je odvisno od njihove koncentracije, kemijske strukture, časa izpostavljenosti in interakcije z drugimi prehranskimi komponentami.
Ključne besede: antinutritivi, stročnice, odstranjevanje, zdravje, analitika
Objavljeno v DKUM: 14.02.2022; Ogledov: 617; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

2.
VPLIV MIKROBIOLOŠKIH PRIPRAVKOV NA RAST ORHIDEJ IZ RODU Phalaenopsis sp.
Nika Lichteneger, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Tehnologija efektivnih mikroorganizmov (EM, angl. effective microorganisms) uporablja kombinacijo več vrst kultur živih mikroorganizmov, ki so bili izolirani iz naravnih rodovitnih tal. Namen diplomskega dela je proučiti vpliv uporabe koristnih mikroorganizmov (EM-tehnologije) na električno prevodnost in pH-vrednost izcedka hranilne raztopine ter morfološke lastnosti orhidej iz rodu falenopsis. V raziskavo, ki je potekala v podjetju Ocean Orchids, d. o. o., smo vključili štiri sorte orhidej rodu falenopsis ('Brisbane Anthura', 'Anthura Cambridge', 'Anthura Montreux' ter 'Anthura Washington'). Uporabili smo tri različna EM-sredstva (EM Multy Grower®, EM Naturalny Aktiwny® in EM-5®). Uporaba mikrobioloških pripravkov je značilno znižala povprečno vrednost električne prevodnosti izcedka hranilne raztopine in njegovo pH-vrednost le pri sorti 'Anthura Cambridge'. Prav tako je uporaba EM-pripravkov značilno vplivala na določene morfološke lastnosti rastlin, vendar je bil učinek odvisen od sorte. Pri sorti 'Anthura Cambridge' se je značilno znižala sveža masa listov. Pri sortah 'Brisbane Anthura' in 'Anthura Washington' je uporaba EM-pripravkov značilno znižala vsebnost suhe snovi korenin, pri sortah 'Anthura Cambridge' in 'Anthura Montreux' se je značilno znižala suha snov listov.
Ključne besede: koristni mikroorganizmi, Phalaenopsis sp., rast, morfološke lastnosti
Objavljeno v DKUM: 31.08.2018; Ogledov: 1200; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici