| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pogled slovenskih in hrvaških učiteljev ter vzgojiteljev na devetletno osnovno šolo
Maša Pleh, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava devetletno osnovnošolsko izobraževanje v Sloveniji ter izvajanje kurikularne reforme na Hrvaškem, katere del je tudi uvedba devetletnega obveznega izobraževanja. Zaradi bližine Slovenije in Hrvaške ter skupne zgodovine držav so nas zanimale razlike in podobnosti med strokovnimi mnenji glede devetletnega osnovnošolskega izobraževanja. S pomočjo kvalitativne metode, z izvedbo polstrukturiranih intervjujev, smo tako med hrvaškimi kot med slovenskimi vzgojitelji in učitelji prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja izvedli raziskavo o mnenjih in konkretnih izkušnjah z devetletnim osnovnošolskim izobraževanjem ter v zvezi z zgodnjim vstopom otrok v osnovno šolo. Zaradi vsebinsko različnih vprašalnikov smo naredili analizo izjav vsake ciljne skupine posebej, ostalo besedilo pa smo transkribirali, določili kodirne enote, posameznim enotam pripisali podobne pojme in jih osno kodirali. Želeli smo tudi preveriti, kakšno je mnenje strokovnjakov s področja vzgoje in izobraževanja ter pedagoških delavcev o devetletni osnovni šoli skoraj dvajset let po njeni uvedbi v naši državi. Večina respondentk je med devetletno in osemletno osnovno šolo izbrala slednjo. Pokazal se je večinsko pozitiven odnos do izbirnih predmetov in nivojskega pouka, medtem ko je bila polovica respondentk naklonjena opisnemu ocenjevanju. Tudi glede idealne starosti otrok za vstop v šolo so mnenja intervjuvank deljena, a je po statističnih podatkih v Sloveniji vse več odlogov vpisa otrok v osnovno šolo. Velika večina vseh respondentk se strinja, da je kurikularna reforma v njihovi državi potrebna. V Sloveniji se pojavljajo predvsem težnje po reformi devetletne osnovne šole, saj ta ni izpolnila pričakovanj, na Hrvaškem pa je prisotna predvsem želja po modernejšem kurikulumu, ki bi se približal evropskim standardom.
Ključne besede: devetletka, kurikularna reforma, hrvaški šolski sistem, slovenski šolski sistem
Objavljeno: 02.03.2021; Ogledov: 55; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1002,11 KB)

2.
Orodje za brizganje držala cevnih varovalk
Neven Grah, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje konstrukcijo orodja za brizganje držala cevnih varovalk. Tema je bila izbrana na podlagi potrebe po novem orodju med praktičnim usposabljanjem v podjetju Elektromaterial Lendava d.o.o. V uvodu je predstavljen problem, cilji in tudi omejitve, ki so se pojavile pri izdelavi orodja. Drugi del diplomske naloge pa obsega opis izdelave orodja, in sicer od konstruiranja do izdelave končnega produkta. Pri tem so natančno opisani vsi postopki, ki so bili izvedeni pri izdelavi orodja. Prav tako pa je narejena vsa tehniška dokumentacija, ki je potrebna za izdelavo končnega izdelka.
Ključne besede: Orodje, Žična erozija, Brizganje
Objavljeno: 30.10.2019; Ogledov: 338; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (3,13 MB)

3.
Vpliv efektvne stopnje zasičenosti zemljin na obliko precejnice in količino vodnih izgub pri nasutih pregradah
Neven Kos, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu bomo prikazali osnovne zakonitosti metode končnih elementov (v nadaljevanju MKE) in primer reševanja stacionarnega precejanja vode po MKE z več vozliščnimi izoparametričnimi končnimi elementi pri analizi precejanja vode skozi nasute pregrade. Glavni cilj magistrskega dela predstavlja opredelitev vplivov efektivne stopnje zasičenosti zemljine nad nivojem talne vode na obliko precejnice in količino vodnih izgub pri nasutih pregradah.
Ključne besede: izoparametrični končni elementi, numerična integracija, efektivna stopnja zasičenost, stacionarno precejanje vode, MATLAB.
Objavljeno: 17.07.2018; Ogledov: 408; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (4,71 MB)

4.
Numerična analiza transporta sipkega materiala v procesu suhe granulacije
Neven Martinčević, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja izvedbo numeričnih simulacij sipkega materiala med procesom suhe granulacije v odprtokodnem programskem paketu LIGGGHTS-PUBLIC 3.6.0. Poudarek je na izdelavi numeričnega modela, nastavitvah, predpostavkah in uporabi primernih robnih pogojev, ki omogočajo izvedbo numerične simulacije. S pomočjo laboratorijskega eksperimenta ter numeričnih simulacij, ki temeljijo na metodi diskretnih elementov, so določene materialne lastnosti ter interakcijski parametri za mešanico prahov in ostalih materialov, ki pridejo v kontakt z prahom. Izvedeno je veliko število numeričnih simulacij procesa suhe granulacije, kjer smo spreminjali razmik med valji, število vrtljajev polža in število vrtljajev valjev. Na podlagi izmerjenih predkompakcijskih gostot, so bile pridobljene enačbe, s katerimi se lahko izračunajo relativne predkompakcijske gostote za željene obratovalne parametre naprave za suho granulacijo.
Ključne besede: numerična simulacija, metoda diskretnih elementov, suha granulacija, sipki material
Objavljeno: 14.12.2017; Ogledov: 652; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (24,39 MB)

5.
Konec zlate dobe v razvoju evropskega gospodarstva
Neven Borak, 2006, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Zlata doba gospodarskega razvoja Evrope je sledila obdobju obnove po drugi svetovni vojni. Trajala je skoraj petindvajset let. Nepričakovano se je končala v letih 1973 in 1974. Gospodarski razvoj v obdobju 1950-1973 je temeljito spremenil gospodarstva zahodnoevropskih in vzhodnoevropskih držav. To obdobje je bilo hkrati obdobje mednarodne denarne in gospodarske ureditve, znane pod imenom brettonwoodska ureditev, z osrednjo vlogo ZDA. Ena med najpomembnejšimi nalogami ureditve je bila preprečiti možnost ponovitve Velike krize. Po naftnih šokih je bila opuščena. Zahodnoevropske države so brez odlašanja spreminjale svoje ekonomske politike osrednjo točko ureditve. Vzhodnoevropske socialistične države pa so se neustrezno odzvale in so podaljšale krizo vse do zloma socialističnega sistema.
Ključne besede: gospodarski razvoj, razvoj, Evropa, gospodarstvo
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 405; Prenosov: 26
URL Povezava na celotno besedilo

6.
SISTEM ZA PODPORO TEKMOVANJU V ŠPORTU JU-JITSU
Neven Šrok, 2014, diplomsko delo

Opis: Sistem JTekma je namenjen enostavnemu vodenju tekmovanj v borilnem športu Ju-Jitsu. Sistem je razdeljen na več delov: tabla za trenutno borbo, semafor sledečih borb in centralni strežnik za hranjene podatkov. Nekateri deli sistema so lahko operativni kot sami, lahko pa so vsi povezani v celoto. Za povezavo vseh delov je potrebna omrežna oprema. Pri razvoju so bile uporabljene najnovejše tehnologije in principi, ki so na voljo. Sistem je bil razvit v programskem jeziku Java z uporabo ogrodja Spring (Spring Framework). Za podatkovno bazo je bila uporabljena baza PostgreSQL. Del sistema je tudi na voljo preko spletnega vmesnika. Spletni vmesnik je bil izdelan z uporabo standardnih tehnologij: HTML, CSS, JavaScript in jQuery. Rezultati tekmovanja so na voljo v digitalni obliki takoj po koncu tekmovanja. Število ljudi potrebnih za izvedbo tekmovanja, se je z uporabo sistema zmanjšalo. Zmanjšalo se je tudi število napak pri izvedbi tekmovanja. Sistem je zgrajen po pravilih, ki jih določa mednarodna zveza Ju-Jitsu, in v posvetovanju z drugimi strokovnjaki iz tega področja.
Ključne besede: šport, vodenje tekmovanja, Ju-Jitsu, Java, Spring Framework
Objavljeno: 06.03.2015; Ogledov: 1083; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

7.
EXCHANGE RATE REGIME AND BAHAVIOUR OF ECONOMIC PARTICIPANTS
Neven Vidaković, 2012, doktorska disertacija

Opis: This thesis investigates the impact of the exchange rate regime choice on participants in the economy. The usual approach to the investigate the impact of the exchange rate changes in the economy is to investigate how do the changes in the exchange rate value impact the changes in the inflation rate. In order to stabilize inflation many central banks often adopt fixed or very stable exchange rates. This thesis takes another approach entirely and contests the narrow view of the exchange rate to just inflation. This thesis postulates that the choices of the exchange rate regime in itself dictates the behavior of economic agents. Under different exchange rate regimes the economic participants will make different choices and the difference in choices will be exhibited in the economic data. So economies with different exchange rate regimes will have different data properties for same economic variables. The focus of analysis is the transition small open economies which have to make a choice between stable and variable exchange rate regime. The interaction between participants in the economy is investigated through a dynamic model with optimizing agents under two states: stable and variable exchange rate regime. The participants analyzed in the thesis are: central bank, banks, households, firms and governments. Each participant makes optimal choices under each state of the exchange rate regime. Once the model is implemented interactions between the participants is investigated and how different choices change the data behavior. The model created is heavily skewed towards the impact of the monetary policy on the economy and does not investigate deeply into the fiscal policies. The predictions from the model are compared to the actual data on a sample of 10 transition economies: Bulgaria, Czech Republic, Croatia, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Romania, Slovakia, Slovenia. The model does very well in terms of the monetary variables like foreign debt, household debt. From the data it is clear there are possible fiscal policies which could offset the effects of a particular exchange rate regime, but on the data set this was only done in Czech Republic. Comparing the model and the data it is clear the choice of the exchange rate regime and the change of the exchange rate regime (switch in the regime) does cause different economic behavior of economic participants. This brings another light to the influence of the monetary policy on the economy since from the model and the data it is clear the choice of the exchange rate regime play a significant role in the process of decision making of economic participants. The model predicts and the data confirms there is a considerable differences in the economic variables between the two regimes. The most striking differences are in: household debt and foreign debt. The model and the data both show the variable exchange rate is superior to stable exchange rate regime
Ključne besede: exchange rate regime, dynamic optimization, economic participants, monetary policy
Objavljeno: 22.07.2014; Ogledov: 1059; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

8.
9.
Topnost rastlinskih olj v zgoščenih plinih
Neven Tutnjević, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je bila izmerjena topnost rastlinskih olj (sončnično, sojino, kokosovo in palmino olje) v zgoščenih plinih. Topnost sončničnega in sojinega olja v propanu smo merili pri temperaturah 25 in 40oC ter pri tlakih od 1 do 20 bar, topnost sončničnega in sojinega olja v žveplovem heksafluoridu pri temperaturah 25 in 40oC ter tlakih od 1 do 500 bar in topnost palminega in kokosovega olja v žveplovem heksafluoridu pri temperaturah 40 in 60 oC pri tlakih od 1 do 500 bar s pomočjo statično-analitične metode. Izmerjeni podatki nam služijo za načrtovanje visokotlačnih procesov.
Ključne besede: fazna ravnotežja, rastlinska olja, sub in superkritični fluidi, propan, žveplov heksafluorid
Objavljeno: 31.03.2011; Ogledov: 2216; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

Iskanje izvedeno v 1.84 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici