| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Povej mi, kako si
Helena Cenc, Alja Drovenik, Urška Pliberšek, Tina Vollmeier, Kaja Vrščaj, Katja Zemljič, Nejc Zidar, Jan Perša, 2019, strokovna monografija

Opis: Depresija je ena izmed najpogostejših bolezni duševnega zdravja ter postaja vedno pomembnejša v vsakdanjem življenju, saj se njena prevalenca povečuje. Monografija Povej mi, kako si predstavlja delo projektne skupine študentov Univerze v Mariboru, ki je depresijo proučevala s partnerjema projekta iz lokalne skupnosti Hoče-Slivnica. Cilj projekta je bil ozavestiti javnost o problematiki depresije in zmanjšati stigmatizacijo duševnih bolezni. V delu so zajeti medicinski, psihološki, sociološki, ekonomski in pravni vidiki depresije, ki so pomembni za zgodnje odkrivanje te bolezni in za spremembe v prihodnosti, ki lahko pripomorejo k manjši stigmatizaciji. Zajeti so primeri dobrih praks in predlogi za izboljšanje posameznikovega počutja. Najpomembnejši dejavnik v boju proti depresiji so medosebni odnosi in socialna podpora, zato je najmanj, kar lahko naredimo, da nekoga nagovorimo: Povej mi, kako si.
Ključne besede: depresija, ekonomija, zdravstvo, pravo, medosebni odnosi
Objavljeno v DKUM: 17.02.2020; Ogledov: 886; Prenosov: 65
URL Povezava na datoteko

2.
Policijska pooblastila v zakonski ureditvi in praksi : diplomsko delo univerzitetnega študija
Nejc Zidar, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga govori o policijskih pooblastilih. Predstavili smo katera so temeljna načela za uporabo pooblastil ter podrobneje predstavili izbrana policijska pooblastila. Predstavili smo zakonodajo, ki ureja uporabo policijskih pooblastil, predvsem Zakon o nalogah in pooblastilih policije (2013), Zakon o kazenskem postopku (2014), Zakon o prekrških-1 (2011), Zakon o pravilih cestnega prometa (2013) in Zakon o nadzoru državne meje-2 (2010). Raziskali smo, katera so najpogosteje uporabljena policijska pooblastila med leti 2003 in 2014 ter kakšno je mnenje mladih glede policijskih postopkov in uporabe policijskih pooblastil. Postavili smo si prvo hipotezo - Število uporabljenih prisilnih sredstev od leta 2003 pada. Postavili smo še drugo in tretjo hipotezo in sicer, med izvajanjem kontrole prometa ima policist dovoljenje za pregled vozila in tretjo, uniformiran policist, se osebi zoper katero izvaja policijsko pooblastilo ni dolžan identificirati. Predstavili smo tudi dva primera iz prakse, kjer je šlo za prekoračitev policijskih pooblastil: Rehbock proti Sloveniji ter Matko proti Sloveniji. Pri obeh primerih gre za vložitev tožbe zoper kršitve človekovih pravic. Z raziskavo smo potrdili vse tri hipoteze. Ugotovili smo, da skupno število uporabljenih prisilnih sredstev policije med leti 2003 in 2014 pada. Z diplomsko nalogo smo torej potrdili tudi drugo hipotezo ter ugotovili, da ima policist med izvajanjem kontrole prometa dovoljenje za pregled vozila. Zadnjo hipotezo smo delno potrdili, saj smo ugotovili, da se mora uniformirani policist identificirati na zahtevo osebe, zoper katero izvaja policijsko pooblastilo. Uspeli smo potrditi tudi zadnjo hipotezo, torej to, da se uniformiran policist osebi, zoper katero izvaja policijsko pooblastilo ni dolžan identificirati. Z diplomsko nalogo smo dosegli cilj in namen, ki smo si ga postavili.
Ključne besede: policija, policijska pooblastila, pravna ureditev, človekove pravice, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 22.10.2015; Ogledov: 2596; Prenosov: 462
.pdf Celotno besedilo (694,40 KB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici