| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 277
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
OBRAMBNI MEHANIZMI PRED PREVZEMI
Nejc Jurko, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil obrambne mehanizme pred prevzemi. Zaradi celovitega pogleda na obrambne mehanizme sem v prvem delu predstavil vrste prevzemov, razloge zaradi katerih do njih prihaja in razmejitve med prevzemi, združitvami in pripojitvami. Med glavne oblike prevzemov štejemo združitve, prevzeme z odkupom delnic, prevzem z odkupom premoženja. Posebno kategorijo tvorijo managerski prevzemi (MBO) in prevzemi z zadolžitvijo (LBO), sem prištevamo še prevzeme s pooblastili za zastopanje (proxyfighte). Pred natančnejšim opisom obrambnih mehanizmov pred prevzemi sem le-te razmejil še na prijateljske in sovražne, obrambni mehanizmi se uporabljajo pri sovražnih prevzemih. Med obrambnimi mehanizmi ločimo preventivne in kurativne mehanizme. Več poudarka smo namenili preventivnim mehanizmom, saj so le-ti neposredno vezani na zakonodajo, ki jih omejuje, pri kurativnih obrambnih mehanizmih gre predvsem za prepričevanje obstoječih delničarjev naj delnic ne prodajo in iskanje boljšega ponudnika. Preventivne obrambne mehanizme smo razdelili na štiri večje skupine, to so: spremembe organizacijske strukture, spremembe kapitalske strukture, spremembe premoženjskega stanja podjetja in zlate delnice. Glavne omejitve pri uporabi obrambnih mehanizmov predstavlja zakonodaja, zato smo preučili slovensko in evropsko zakonodajo na tem področju. V Sloveniji prevzemno zakonodajo smiselno sestavljata zakon o prevzemih in zakon o gospodarskih družbah, medtem ko je Evropska unija to področje uredila s trinajsto direktivo o prevzemih in prevzemnih ponudbah. Kot zadnje poglavje je predstavljen primer prevzema volkswagna s strani Porscheja, ki je nekaj časa visel v zraku zaradi zlate delnice, ki jo je imela dežela Spodnja Saška v družbi Volkswagen in zaradi nemškega zakona o volkswagnu, ki je dajal državi oz. deželi nesorazmerno število članov v nadzornem svetu glede na udeležbo v kapitalu. Sodba sodišča Evropskih skupnosti je Nemčiji zapovedala, da mora sporni zakon umakniti in s tem posledično dovoliti prevzem Volkswagna.
Ključne besede: : prevzem, združitev, pripojitev, prijateljski prevzemi, sovražni prevzemi, MBO, LBO, obrambni mehanizmi, kurativni obrambni mehanizmi, preventivni obrambni mehanizmi, zlata delnica, Zakon o prevzemih (ZPre), Zakon o gospodarskih družbah (ZGD), 13. direktiva, Volkswagen
Objavljeno: 24.09.2009; Ogledov: 2725; Prenosov: 542
.pdf Celotno besedilo (407,28 KB)

3.
4.
Obveščevalna dejavnost Cerkve : diplomsko delo
Nejc Fistrovič, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: obveščevalna dejavnost, cerkev, Opus Dei, diplomske naloge
Objavljeno: 17.09.2009; Ogledov: 1785; Prenosov: 325
.pdf Celotno besedilo (359,03 KB)

5.
TEHNOLOGIJE IN PRAKSE PRI ZAJEMU, OBDELAVI IN PRIPRAVI SPLETNEGA PRETOČNEGA VIDEA
Nejc Zorko Horvat, 2009, diplomsko delo

Opis: Spletni pretočni video spada med multimedijske vsebine, ki v zadnjem času doživljajo še posebej hiter razvoj. Vse večjo uveljavitev spletnega pretočnega videa omogočata dosegljivost zmogljivejše strojne opreme in širokopasovnih spletnih povezav. V zadnjih letih so se uveljavile video pretočne vsebine z nekoliko nižjo kvaliteto, danes pa se vse bolj uveljavljajo tudi spletne pretočne video vsebine višje ločljivosti. V diplomski nalogi smo izvedli primerjavo različnih vrst pretočnega videa in ugotavljali zadovoljstvo uporabnikov s kvaliteto posamezne vrste videa. Diplomska naloga je razdeljena na dva dela. V teoretičnem delu so predstavljene najbolj uveljavljene tehnologije za zajem, obdelavo, distribucijo in predvajanje spletnih pretočnih vsebin. Predstavljeni so tudi najpogostejši formati spletnih pretočnih vsebin. V empiričnem delu naloge smo uporabnike prosili, da primerjajo štiri spletne pretočne videe različnih kvalitet. Prosili smo jih, da po ogledu videov le-te primerjajo in ocenijo njihovo kvaliteto po vnaprej določenih parametrih. Rezultati kažejo, da je po mnenju večine uporabnikov obstoječa tehnologija že primerna za ogled pretočnih video vsebin visoke ločljivosti.
Ključne besede: splet, pretočnost, video
Objavljeno: 04.11.2009; Ogledov: 7433; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

6.
7.
AGENTNI MODEL RAZVOJA EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA
Nejc Finžgar, 2010, diplomsko delo

Opis: Ekološko kmetijstvo predstavlja človeku in naravi najprijaznejši način kmetovanja. Z namenom, da bi ugotovili, kako se bo ekološko kmetijstvo razvijalo pri nas, si pri predvidevanju pomagamo s simulacijskimi modeli. Cilj pričujoče diplomske naloge je bil zgraditi poskusni agentni model razvoja ekološkega kmetijstva v Sloveniji in ugotoviti, ali je ta način modeliranja primeren za proučevanje tega procesa. Na podlagi rezultatov lahko sklepamo, da si z agentnim modeliranjem lahko pomagamo pri predvidevanju razvoja ekološkega kmetijstva.
Ključne besede: dogodkovna simulacija, agentno modeliranje, ekološko kmetijstvo
Objavljeno: 02.09.2010; Ogledov: 2137; Prenosov: 250
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

8.
NADGRADNJA VEKTORSKEGA MERILNIKA FREKVENČNIH ODZIVOV
Nejc Arzenšek, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili nadgradnjo vektorskega merilnika frekvenčnih odzivov, s katerim merimo absolutno velikost in fazni kot prenosne funkcije v frekvenčnem prostoru. Z uporabo mikrokrmilnika in LCD zaslona smo nadgradili vektorski merilnik frekvenčnih odzivov, tako da ima avtomatsko zajemanje in prikazovanje vrednosti meritev z možnostjo spreminjanja merilnega območja. Že obstoječi merilnik frekvenčnih odzivov je na svojih izhodih podal ojačenje in fazni kot z dvema napetostima od 0 do 1,8 V, ki sta bili sorazmerni ojačenju in faznemu kotu dveh vhodnih signalov. Nadgrajeni vektorski merilnik pa na LCD zaslonu prikaže ojačenje v dB in fazni kot v stopinjah. Tako je delo z nadgrajenim merilnikom veliko enostavnejše.
Ključne besede: mikrokrmilnik, vektorski merilnik frekvenčnih odzivov, merilnik ojačenja, merilnik faznega kota
Objavljeno: 24.06.2010; Ogledov: 1299; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (3,64 MB)

9.
MEDLABORATORIJSKE PRIMERJALNE MERITVE
Nejc Preložnjak, 2010, diplomsko delo

Opis: Medlaboratorijska primerjava je primerjanje merilnih rezultatov med dvema ali več laboratoriji po vnaprej določenem tehnološkem procesu in služijo za določitev točnosti (kakovosti) merilnih rezultatov posameznih laboratorijev. Organizirajo jih lahko akreditacijski organi, posamezni laboratoriji v medsebojnih dogovorih, BIPM (mednarodni urad za mere in uteži) in druge meroslovne organizacije kot je npr. Euramet (evropska organizacija za sodelovanje med evropskimi nacionalnimi meroslovnimi inštituti). V nalogi sem obravnaval vsa pomembna organizacijska in tehnična načela medlaboratorijskih primerjav. Opisani so cilji izvajanja, organizacija, tehnična dokumentacija, izvedba, poročanje in obdelava merilnih rezultatov. Poseben poudarek je na statistični obdelavi merilnih rezultatov na osnovi podanih merilnih zmogljivosti (negotovosti) ter različnih načinov izračunavanja referenčne vrednosti. Celovite informacije in navodila, ki so podana v nalogi, je mogoče v praksi uporabiti za organizacijo in izvedbov vseh tipov medlaboratorijskih primerjav na nacionalnem in mednarodnem nivoju.
Ključne besede: medlaboratorijske primerjave, meroslovna zmogljivost, umerjanje, merilna negotovost
Objavljeno: 23.06.2010; Ogledov: 1874; Prenosov: 251
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

10.
Simulacije tehnologije invazivnega hemodinamičnega monitoringa med splošno anestezijo
Nejc Rednjak, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali možnost uporabe simulacij na področju invazivnega hemodinamskega monitoringa med splošno anestezijo. Namen diplomske naloge, je opisati tehnologije invazivnega monitoringa, ki se uporabljajo na simulatorju. Simulacije so temeljile na realnih zapletih. Simulacije so za študente bistvenega pomena pri pridobivanju znanja in izkušenj na področju monitoringa. Opisali smo splošno anestezijo, predstavili biomedicinsko tehnologijo in pomen simulacij v procesu izobraževanja. Rezultati kažejo, da je mogoče na simulatorju predstaviti le manjši del invazivnega hemodinamskega monitoringa. Omogoča nam le prikaz, arterijskega krvnega tlaka (ABP) in osrednjega venskega tlaka (OVT) na simulacijskem monitorju. Fizično na simulatorju ni mogoče nastavljati centralnih katetrov niti arterijske kanile. Zato predlagamo uporabo realne opreme, ki jo improvizirano uporabimo na simulatorju.
Ključne besede: hemodinamski, monitoring, simulacije, anestezija, simulator, izobraževanje.
Objavljeno: 05.10.2010; Ogledov: 1850; Prenosov: 810
.pdf Celotno besedilo (11,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici