| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Oprema interjerjev dvorca Turnišče od srede 18. stoletja do povojnih transferjev : magistrsko delo
Nejc Lazar, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava dvorec Turnišče na obrobju Ptuja in s svojimi mnogimi lastniki predstavlja še dokaj neraziskano tematiko, predvsem kar se tiče opreme dvorca in popisnih inventarjev. Tako se naloga posveča predvsem zapuščinskim inventarjem, zaplembi po drugi svetovni vojni in ohranjeni opremi, ki je bila po zaplembi povečini prenesena v zbirni center v ptujskem dominikanskem samostanu in leta 1948 predana Mestnemu muzeju. Magistrsko delo v začetku predstavlja kratek historiat lastništva gradu in se posebej posveti rodbini grofov Thurn-Valsassina, ki je posest kupila, jo povečevala in dala pozidati baročni dvorec ter družini Warren Lippit, ki je z nakupom posesti in dvorca odprla uspešno kobilarno. Sledi kronološko zasnovan arhitekturni oris dvorca, v katerem so na podlagi stanja raziskav predstavljene prezidave, izgled parka in današnja podoba. Na podlagi popisov v zapuščinskih inventarjih grofov Thurn Valsassina je na kratko opredeljena oprema dvorca v prvi četrtini 18. stoletja, več pozornosti pa je namenjeno stanju opreme sredi 18. stoletja, kot je navedena v popisnem inventarju barona Cramma iz leta 1749. Pomemben del naloge na podlagi arhivskih podatkov analizira okoliščine zaplembe opreme rezidenc družine Warren Lippitt in njeni usodi. Več članov družine Warren Lippitt je bilo po vojni zaprtih v taborišču Šterntal, kasneje pa so nekaterih migrirali v tujino. Del podatkov je bilo mogoče pridobiti od njihovih potomcev v Angliji. Besedilo dopolnjuje katalog znane opreme rezidenc družine v zbirki Pokrajinskega muzeja Ptuj in pri zasebnikih. Katalog je razdeljen na sklope, v katerih so obravnavani slike, sedežno pohištvo, shrambno pohištvo, ure in postelje.
Ključne besede: Turnišče, lastniki, Thurn-Valsassina, Warren Lippitt, barok, 19. stoletje, oprema dvorca, slike, pohištvo, inventarni popisi, zaplembe.
Objavljeno v DKUM: 14.02.2022; Ogledov: 886; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (3,70 MB)

2.
Besedje iz pomenskega polja sadovnjak in vrt v krajevnem govoru Mestnega Vrha
Nejc Lazar, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena raziskava besedja iz pomenskega polja sadovnjak in vrt, zbranega v Mestnem Vrhu. Čeprav Mestni Vrh geografsko spada v štajersko pokrajino, ljudje na tem območju govorijo prleško narečje. V teoretičnem delu naloge so predstavljene geografske in zgodovinske značilnosti Mestnega Vrha, nato pa je govor Mestnega Vrha narečno umeščen. V osrednjem delu naloge je predstavljeno besedje v tematskih slovarčkih za sadovnjak in vrt, ki je bilo zbrano s pomočjo informatorjev na območju Mestnega Vrha. Narečno gradivo, zbrano s pomočjo Vprašalnic za zbiranje narečnega gradiva Francke Benedikt, je bilo s posnetkov prepisano, fonetično zapisano in po abecednem redu umeščeno v posamezni slovarček. Analizirali smo 155 različnih leksemov in ugotovili, da je večina zbranega besedja slovanskega izvora, med prevzetimi pa prevladujejo germanizmi.
Ključne besede: dialektologija, prleška narečna skupina, Mestni Vrh, tematski slovar, sadovnjak, vrt
Objavljeno v DKUM: 26.04.2021; Ogledov: 985; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (671,83 KB)

3.
Sodobni kroglični rezkarji za izdelavo preoblikovalnih orodij
Nejc Lazar, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo sem pripravil v podjetju EMO - Orodjarna d.o.o iz Celja. Podjetje za svoje potrebe izdeluje rezkarje iz karbidne trdnine z namenskim 5-osnim brusilnim strojem. V nalogi sem se opredelil na sodobne kroglične rezkarje. Predstavljena je izdelava rezkarjev v podjetju, testiranje in primerjava rezkarjev med različnimi proizvajalci. Testiranje rezkarjev smo izvedli na Fakulteti za strojništvo v Mariboru v laboratoriju za odrezavanje. Primerjali smo rezkarje iz podjetja EMO - Orodjarna d.o.o. z rezkarji podjetij ISCAR, Sandvik Coromant in SECO TOOLS. Rezultat testiranja je bila obraba rezkarjev, obstojni čas orodja ter velikost rezalnih sil orodja na preizkušanec v smeri Fx, Fy in Fz.
Ključne besede: rezkarji, preoblikovalna orodja, orodjarstvo, frezala, testiranje, 5-osni CNC brusilni stroj, primerjava
Objavljeno v DKUM: 29.10.2014; Ogledov: 1605; Prenosov: 292
.pdf Celotno besedilo (7,82 MB)

4.
POSTAVITEV PROIZVODNJE SIVEGA STIROPORA NA NOVI LOKACIJI
Nejc Lazar, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek postavitve nove proizvodnje za sivi stiropor in njen zagon. V podjetju se je pojavil problem pri proizvodnji, ker sta se mešali bela in siva surovina. To se je odpravilo tako, da se je postavila nova proizvodna, poleg že obstoječe za beli stiropor. Iz hčerinskih podjetij so pripeljali stroje: penilec, blok model s parohramom ter razrezovalno linijo, ostalo pa se je v podjetju postavilo na novo. S tem je podjetje povečalo proizvodnjo, saj sedaj proizvajajo obe vrsti stiropora hkrati in so tako zadostili potrebam na trgu. S tem diplomskim delom ima podjetje sedaj zbrano in urejeno vso potrebno tehnično dokumentacijo nove proizvodnje.
Ključne besede: proizvodnja, sivi stiropor, neopor, stiropor, postavitev, nova lokacija
Objavljeno v DKUM: 06.10.2011; Ogledov: 2479; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (4,69 MB)

Iskanje izvedeno v 1.36 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici