| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: NIZKOENERGIJSKA HIŠA
Nataša Vidovič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opredelili standard nizkoenergijske hiše v Sloveniji. Raziskali smo zgodovino razvoja nizkoenergijskih hiš v Evropi in svetu, kjer so le-te prisotne zadnjih 40 let. Opredelili smo arhitekturni vidik načrtovanja nizkoenergijske hiše, kar zajema umestitev objekta v prostor, arhitekturno zasnovo in dodatne vidike načrtovanja. Podali smo značilnosti nizkoenergijske hiše v smislu tehnologije gradnje, ovoja zgradbe in delovanje hiše z vidika rabe energije. Teorijo smo podkrepili z dvema primeroma tipskih nizkoenergijskih hiš, slovenskih projektantskih podjetij, z različno tehnologijo gradnje, a s primerljivimi karakteristikami. Na tak način smo lažje prikazali podobnosti in razlike ter morebitne posebnosti posameznega pristopa gradnje. Obravnavana primera nizkoenergijskih hiš ne odlikuje kreativna pač pa funkcionalna arhitekturna zasnova in predvsem tehnično dovršena izvedba vseh detajlov, zaradi česar dosegata standard zelo dobre nizkoenergijske hiše.
Ključne besede: nizkoenergijska hiša, trajnostna arhitektura, PURES
Objavljeno: 05.10.2010; Ogledov: 2559; Prenosov: 386
.pdf Celotno besedilo (4,16 MB)

2.
ŠOLA, NOVI URBANI CENTER KRAJA
Nataša Vidovič, 2014, magistrsko delo

Opis: Povzetek Magistrsko delo podaja idejno arhitekturno rešitev za novo osnovno šolo v kraju Markovci. Dotaknili smo se zgodovine šolanja v svetu in v Sloveniji ter razvoja šolske stavbe skozi čas. Na urejenost šol in sistem izobraževanja vplivajo veljavni družbeni pogledi trenutnega časovnega obdobja. Ob tem smo raziskali trenutno vidnejše šolske sisteme, ki zagovarjajo svoj način izobraževanja, njihove metode pa niso medsebojno primerljive. Pri iskanju arhitekturne rešitve za osnovno šolo na dani lokaciji smo se zato oprli na ugotovitve iz tekstualnega dela, v katerem smo raziskali splošne arhitekturne smernice za projektiranje šol, poiskali smo reference osnovnih šol iz Evrope in Slovenije ter upoštevali Navodila za gradnjo OŠ v republiki Sloveniji. Na podlagi predhodnih analiz kraja in njegovega predvidenega urbanističnega razvoja, je v želji po čim boljši prilagoditvi arhitekture na lokacijo in karakteristikam kraja, nastala arhitektura sodobne osnovne šole Markovci, ki združuje izobraževanje, prosti čas in kulturo. S tem postane novi urbani center kraja.
Ključne besede: osnovna, šola, zgodovina, Markovci, projektiranje
Objavljeno: 13.02.2014; Ogledov: 1135; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (52,70 MB)

3.
ANKETA KOT RAZISKOVALNI INSTRUMENT V GERMANISTIČNEM ŠTUDIJU - IZDELAVA, PREDELAVA IN INTERPRETACIJA
Nataša Vidovič, 2014, diplomsko delo

Opis: Anketiranja oziroma raziskovanja s pomočjo anketnih vprašalnikov se iz različnih razlogov poslužuje praktično vsako negospodarsko in gospodarsko, zasebno in poklicno področje z namenom pridobitve, predelave ter na koncu tudi interpretacije zbranih podatkov. Na začetku se seveda postavi vprašanje ali domneva, ki jo želimo z anketiranjem bodisi potrditi ali ovreči. Področje germanistike zavzema z vidika anketiranja zelo ozko področje, saj na začetku določa nekatere predpostavke, ki jih morajo tako izvajalci ankete, kakor tudi sami anketiranci izpolnjevati (t.j. znanje nemščine). V diplomski nalogi se je avtorica v prvem delu posvetila vrstam, zgradbi in postopku izdelave anket ter zbiranju informacij, predelavi zbranih informacij in interpretaciji rezultatov. V drugem delu se je avtorica posvetila posebnemu področju anketiranja, in sicer področju germanistike (namen, posebnosti) ter tudi sama izdelala in izvedla konkretno anketo med bodočimi germanisti. Rezultati ankete so prav tako del predložene diplomske naloge.
Ključne besede: anketa, anketiranje, vrste anket, ciljna skupina, germanistika
Objavljeno: 09.10.2014; Ogledov: 1290; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici