| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 37
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Overweight of Slovenian school children
Nataša Marčun-Varda, Natalija Hanželj, 2015, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: debelost, epidemiologija, otrok, zdrav življenjski slog
Objavljeno v DKUM: 11.04.2024; Ogledov: 78; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (157,59 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

2.
Polyarteritis nodosa in a 6-year-old girl : a case report and overview of current management techniques of the disease in paediatric patients
Nataša Marčun-Varda, Mirjam Močnik, 2019, drugi znanstveni članki

Ključne besede: vaskulitis, nodozni poliarteritis, diagnosticiranje, zdravljenje, otroci
Objavljeno v DKUM: 05.04.2024; Ogledov: 76; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (113,99 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

3.
Vloga ultrazvočne elastografije in nekaterih novejših biomarkerjev pri obravnavi kroničnih nefroloških pediatričnih bolnikov
Mirjam Močnik, 2024, doktorska disertacija

Opis: Cilj preventivne nefrologije pri otrocih je zgodnje odkrivanje otrok s povečanim tveganjem srčno-žilne ogroženosti in kronične ledvične bolezni, ki sta med seboj vzajemno povezani. V doktorski nalogi smo se osredotočili na raziskovanje ultrazvočne elastografije, novejše ultrazvočne metode, ki omogoča oceno elastičnosti tkiv, ter nekaterih novejših označevalcev ledvične oziroma srčno-žilne poškodbe. V raziskavo smo vključili 129 preiskovancev: 46 pediatričnih bolnikov s kronično ledvično boleznijo, 50 bolnikov s povišanim krvnim tlakom ter 33 zdravih preiskovancev, ki so služili kot kontrolna skupina. Pri vseh udeležencih smo opravili antropometrične meritve. Celotno skupino preiskovancev smo dodatno opredelili kot čezmerno težke ali normalno prehranjene, izmerili krvni tlak, hitrost pulznega vala in telesno sestavo, opravili ultrazvočno elastografijo jeter in ledvic ter odvzeli kri in urin za osnovne in dodatne preiskave novejših bioloških označevalcev. Rezultati raziskave so pakazali zmanjšano elastičnost jeter v obeh raziskovalnih skupinah, ki jo poslabša prisotnost čezmerne telesne teže. Ob čezmerni telesni teži je hkrati zmanjšana tudi elastičnost ledvic, kar kaže na negativen učinek kopičenja dejavnikov tveganja srčno-žilnih bolezni. Izmed novejših bioloških označevalcev sta pri ocenjevanju srčno-žilne ogroženosti razvidni potencialna uporaba molekule salusin-β ter potreba po nadaljnjem raziskovanju receptorja za interlevkin 2 in uromodulina pri določenih skupinah bolnikov.
Ključne besede: otroci, srčno-žilni dejavniki, kronična ledvična bolezen, arterijska hipertenzija, ultrazvočna elastografija, novejši biološki označevalci
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 122; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (3,71 MB)

4.
Posledice uživanja drog v nosečnosti na novorojenčka
Demi Mihelič, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Odvisnost v nosečnosti predstavlja velik problem v sodobni družbi. V času nosečnosti plod preko posteljice zaužije vse, kar zaužije mati. Uživanje substanc med nosečnostjo povezujemo z različnimi težavami, kot so nizka porodna teža, manjši obseg glavice, kognitivna prizadetost, nenadna smrt, krvavitve in odtegnitveni sindrom. Odtegnitveni sindrom je povezan z nenadno odtegnitvijo od alkohola, nikotina in drog. Metode: Uporabili smo sistematični pristop dela z metodo pregleda, analize in sinteze strokovne znanstvene literature. Članke smo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, Medline, Web of Science in ScienceDirect. Za prikaz pregleda smo uporabili pristop PRISMA. Vključene članke smo razvrstili po hierarhiji dokazov in jih opisno predstavili. Rezultati: Izmed 340 identificiranih člankov smo vključili devet člankov. Prišli smo do ugotovitve, da uživanje drog v nosečnosti znatno vpliva na otrokov razvoj. Pogostejše so prirojene anomalije, vključujoč okvare srca. V prvih letih življenja se od zdrave populacije otroci razlikujejo predvsem v kognitivnem, gibalnem in motoričnem razvoju. Razprava in sklep: Pomemben korak je zgodnje odkrivanje uživanja drog že v samem začetku nosečnosti oz. pred njo. Potrebno je ozaveščati ženske o negativnih vplivih kajenja, alkohola, prepovedanih in dovoljenih drog na plod. Zdravstveni delavci, ki se v praksi srečujejo z novorojenčki, ki so bili prenatalno izpostavljeni tveganjem, morajo biti dosledni pri zgodnjem odkrivanju simptomov in znakov ter nuditi podporno zdravstveno oskrbo.
Ključne besede: odvisnost, nosečnica, odtegnitveni sindrom, otrok
Objavljeno v DKUM: 11.12.2023; Ogledov: 413; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (980,53 KB)

5.
Vpliv probiotikov na zdravljenje in ponovitve okužb sečil pri otrocih
Katarina Meštrović Popovič, 2023, doktorsko delo/naloga

Opis: Okužbe sečil (OS) v otroški dobi so pogoste in lahko vodijo v pozne zapleti. Pri skoraj tretjini otrok se lahko OS ponovijo in nekateri otroci potrebujejo antibiotično zaščitno. Namen naše raziskave je bil ugotoviti, ali imajo probiotiki ugoden učinek pri zdravljenju in preprečevanju OS pri otrocih, glede na mehanizem nastanka OS in značilnosti probiotikov. Podobnih večjih raziskav na tem področju nismo zasledili. Najprej smo predklinično testirali učinkovitost nekaterih probiotikov na Escherichio coli (E. coli), najpogostejšo povzročiteljico OS in občutljivost probiotikov na antibiotike. Večina probiotikov je pokazala za polovico manjši učinek na E. coli od antibiotikov. Najoptimalnejši probiotični sev, Lactobacillus plantarum PCS 26 (PCS 26), smo nato uporabili v pilotski, dvojno slepi, randomizirani, s placebom kontrolirani, prospektivni raziskavi, v kateri smo preverjali njegovo učinkovitost pri zdravljenju in preprečevanju OS pri otrocih. Raziskava je potekala l.2016 na Otroškem odd. Splošne bolnišnice Celje. Vključili smo 30 otrok z OS, ki so med zdravljenjem in nato še pol leta prejemali probiotk/placebo. Otroci, ki so ob antibiotiku prejemali probiotik, so potrebovali 1,5 dan krajši čas antibiotičnega zdravljenja in 2 dni manj hospitalizacije. Manj otrok s probiotikom je imelo ponovitev OS. Potrebne bodo študije na večjem, bolj homogenem vzorcu otrok, za potrditev rezultatov te pilotske študije.
Ključne besede: probiotiki, okuţbe sečil, antibiotiĉna zašĉita, otroci, uropatogena E. coli (UPEC), Lactobacillus plantarum.
Objavljeno v DKUM: 24.05.2023; Ogledov: 616; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Substitucija vitamina D pri otrocih s hipertenzijo, debelostjo in boleznijo ledvic
Arta Krasniqi, Anamarija Steničnik, 2022, končno poročilo o rezultatih raziskav

Ključne besede: vitamin D, arterijska hipertenzija, debelost, ledvična bolezen, otroci
Objavljeno v DKUM: 27.01.2023; Ogledov: 521; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (867,69 KB)

7.
Vpliv vegetarijanske/veganske diete na kvaliteto življenja in kazalce zdravja otrok
Lara Flogie, Špela Gajšek, 2022, končno poročilo o rezultatih raziskav

Ključne besede: vegetarijanstvo, veganstvo, otroci, mladostniki, prehrana, kvaliteta življenja, PedsQL, kazalci zdravja
Objavljeno v DKUM: 27.01.2023; Ogledov: 538; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

8.
Henoch-Schönlein purpura: the management and treatment of paediatric patients in north-east Slovenia
Mirjam Močnik, Nataša Marčun-Varda, 2021, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: Henoch-Schönlein purpura, epidemiology, clinical picture, management, children
Objavljeno v DKUM: 22.01.2023; Ogledov: 433; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (246,86 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

9.
10.
Potek covida-19 pri otrocih z oslabljeno imunostjo
Tatjana Stojnić, 2022, diplomsko delo

Opis: Povzetek Uvod: Pandemija COVIDA-19 je povzročila paniko po vsem svetu, predvsem zaradi specifičnih značilnosti COVIDA-19. Pri otrocih je verjetnost, da se bodo resno okužili, bistveno manjša in po navadi zbolijo z blažjimi simptomi. Če je imunost pri otrocih oslabljena, morda organizem ne bo sposoben zaščititi pred različnimi okužbami. Možnost hude oblike bolezni COVID-19 pri otrocih z oslabljeno imunostjo je podobna kot pri okužbi z drugimi virusi. Metode: V zaključnem delu smo uporabili sistematični pristop dela z metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene literature. V okviru zaključnega dela smo iskali literaturo v mednarodnih podatkovnih bazah: PubMed, ScienceDirect, CINAHL ter Google Scholar. Določali smo vključitvene in izključitvene kriterije ter za prikaz poteka pregleda uporabili diagram PRISMA. Rezultati: Od 1015 identificiranih zadetkov smo jih v končno analizo vključili osemnajst. Na podlagi sinteze dobljenih podatkov smo identificirali dve temi sekundarne ravni, in to otroke z oslabljeno imunostjo in COVIDOM-19 ter diagnozo in zdravljenje COVIDA-19. Za prvo temo smo identificirali tri dodatne podteme, za drugo pa dve. Razprava in zaključek: V naši raziskavi o poteku bolezni COVID-19 pri otrocih z oslabljeno imunostjo smo ugotovili, da so imeli ti otroci večinoma blagi potek bolezni COVID-19. Zelo malo je podatkov o hudem poteku bolezni COVID-19. Izjemno pomembno je zaščititi otroke z oslabljeno imunostjo, še posebej ob trenutnih izzivih, s katerimi se sooča zdravstveni sistem po celem svetu.
Ključne besede: COVID-19, otroci z oslabljeno imunostjo, potek bolezni
Objavljeno v DKUM: 08.08.2022; Ogledov: 1066; Prenosov: 372
.pdf Celotno besedilo (806,75 KB)

Iskanje izvedeno v 0.59 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici