| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: TRAJNOSTNA PRENOVA DOMAČE DRUŽINSKE HIŠE
Daša Funtek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje primer trajnostne prenove domače družinske hiše z vidika celostnega izboljšanja zgradbe, tako iz urbanistično-arhitekturno-oblikovalskega kot tudi iz okoljskega, družbenega in ekonomskega vidika. Princip prenove temelji predvsem na vseslovenski stanovanjski problematiki širjenja pozidanih površin, usmerjenega v nevzdržni oz. netrajnostni razvoj. Tako je osrednja pozornost arhitekturnega oblikovanja namenjena boljši izkoriščenosti prostora in preoblikovanju objekta v mejah obstoječih gabaritov iz večje, a slabo izkoriščene enote v dve manjši enoti s skupnim vmesnim delom. Prestrukturiranje samostojne enodružinske hiše v funkcionalni sklop dveh samostojnih bivalnih enot pa ima v slovenski bivalni kulturi tudi svoj razvojni smisel z vidika racionalnejše izrabe površin.
Ključne besede: družinska hiša, trajnostna stanovanjska gradnja, prenova, vidiki trajnostne gradnje
Objavljeno: 11.10.2011; Ogledov: 2437; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (10,13 MB)

3.
TERMINSKI PLAN GRADNJE OBJEKTA KOT OSNOVA ZA USPEŠNO VODENJE
Tina Kolar, 2012, diplomsko delo

Opis: Gradnja objekta v gradbeništvu pomeni gradbeni projekt, ki ga je potrebno izvesti v zahtevanem času z omejenimi stroški, ob tem pa je potrebno doseči tudi zahtevano kakovost. Pri gradnji gradbenih objektov gre za obsežna in kompleksna dela, kar zahteva usklajevanje velikega števila aktivnosti in njenih virov. V diplomskem delu je podrobneje obravnavan proces gradnje vrtca v Podlehniku, ki zajema pripravljalna dela, izvajanje gradbenih, obrtniških in instalacijskih del, tehnični pregled in primopredajo objekta. Poudarek je na terminskem planu gradnje ter na spremljanju same gradnje, kar predstavlja osnovo za uspešno vodenje.
Ključne besede: gradnja, terminski plan, gradbena dela, gradbišče
Objavljeno: 25.09.2012; Ogledov: 5985; Prenosov: 712
.pdf Celotno besedilo (17,60 MB)

4.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: TRAJNOSTNA PRENOVA DOMAČE ENODRUŽINSKE HIŠE
Sanja Tašner, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja primer prenove družinske hiše v skladu z načeli trajnostnega razvoja. Le-ta vključuje tudi spoštovanje kvalitete obstoječe slovenske stavbne dediščine na podeželju. Osrednja pozornost projektnega pristopa prenove družinske hiše v Stojncih je namenjena boljši izkoriščenosti zemljišča in hkrati preoblikovanju kompleksa velike enostanovanjske hiše in poslovne stavbe s slabo izkoriščenimi prostori v tri zaključene stanovanjske in eno poslovno enoto. Uvodoma je vključeno poglavje o razvoju in značilnostih stavb na slovenskem podeželju v Podravski regiji.
Ključne besede: trajnostna prenova, družinska hiša, stavba na podeželju
Objavljeno: 25.09.2012; Ogledov: 1455; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (10,06 MB)

5.
IDEJNA ZASNOVA IN IDEJNI PROJEKT KOT OSNOVA EKONOMIČNE GRADNJE
Jožica Šadl, 2012, diplomsko delo

Opis: Izvajanje storitev projektiranja je skupek posameznikove sposobnosti, kritičnosti, znanja, prejetih informacij ter časa, ki je za to potreben. Pri tem so pomembne tudi želje investitorja. Najbolj optimalna rešitev, izdelave idejne zasnove, združuje zakonske obveznosti, tehnično izvedljivost, okoljevarstvene pogoje, prostorske ureditvene akte ter najbolj ekonomično izbiro. Želja vsakega investitorja je graditi objekt s čim manjšimi stroški, pri tem pa ne smemo pozabiti na kakovost objekta. Vloga projektanta je, da »ustvari objekt na papirju«, ter da že v idejni zasnovi in idejnem projektu predvidi stroške gradnje. V diplomskem delu je prikazana teoretična podlaga ekonomičnosti pri graditvi objekta. Na podlagi teoretičnih izhodiš smo v empiričnem primeru podali ocenitev ekonomičnosti gradnje iz vidika lokacijskih pogojev.
Ključne besede: idejna faza, idejni projekt, gradbena ekonomika, kakovost
Objavljeno: 25.09.2012; Ogledov: 1620; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

6.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: TRAJNOSTNA PRENOVA DOMAČE DRUŽINSKE HIŠE
Jerneja Habjan, 2012, diplomsko delo

Opis: V slovenskem prostoru prevladuje enostanovanjska gradnja s potrebo po trajnostni prenovi in z zadostnimi prostorskimi kapacitetami za nove programske vsebine. Diplomsko delo obravnava trajnostno prenovo domače družinske hiše iz 90. let v funkcionalen, arhitekturno kakovostni dvostanovanjski objekt, z nizko porabo energije. Dvostanovanjska programska vsebina prenove je v diplomskem delu utemeljena z analizo stanovanjske problematike v Sloveniji ter s teoretičnimi izhodišči, s poudarkom na trajnostnih vidikih. V nadaljevanju naloge sledijo posnetek obstoječega stanja hiše, koncept prenove in izvedba prenove.
Ključne besede: družinska hiša, stanovanjska problematika, trajnostna arhitektura, trajnostna prenova
Objavljeno: 03.10.2012; Ogledov: 1750; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (5,59 MB)

7.
PRENOVA ZAHODNE TRIBUNE LJUDSKI VRT MARIBOR
Matjaž Čepič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko prenove zahodne tribune Ljudskega vrta v Mariboru. To delo vas popelje skozi zgodovino stadiona Ljudski vrt, od začetkov gradnje prvega igrišča do prve in druge faze obnove. V nadaljevanju so opisani referenčni objekti, ki so pripomogli k razvoju idejne rešitve za obnovo omenjene tribune, prav tako pa tukaj najdete prostorsko analizo stadiona in pomembna dejstva, ki jih je potrebno upoštevati ob načrtovanju takšnega projekta.
Ključne besede: Ljudski vrt Maribor, prenova, stadion, arhitektura
Objavljeno: 24.10.2012; Ogledov: 3803; Prenosov: 614
.pdf Celotno besedilo (20,81 MB)

8.
VEČSTANOVANJSKI OBJEKT NA KRIŽIŠČU MED SLOVENSKO ULICO IN TRUBARJEVO ULICO
Uroš Špile, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje idejni projekt za večstanovanjski objekt z ureditvijo okolice v starem mestnem jedru mesta Maribor, na križišču Slovenske in Trubarjeve ulice. Kompozicija zasnovanega objekta z okolico tvori odprt vogal v karejski zazidavi, kjer so urejene javne površine. Objekt s svojo formo smiselno zaključuje ulici in jima nudi nove kvalitete. V pritličju objekta je javni program, v nadstropjih pa so poslovni prostori ter nadstandardna stanovanja, ki so primerna atraktivni lokaciji v centru mesta.
Ključne besede: večstanovanjski objekt, Slovenska ulica, Trubarjeva ulica, vogalna stavba
Objavljeno: 16.09.2013; Ogledov: 1169; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

9.
PLAN IZVEDBE GRADBENEGA PROJEKTA KOT OSNOVA ZA USPEŠNO VODENJE
Maja Vogrin, 2013, diplomsko delo

Opis: Izdelava terminskega plana je zelo pomembna pri procesu graditve objekta, saj le tako dosežemo kvalitetno pravočasno in ekonomično izvedbo gradbenega objekta. Z izdelavo terminskega plana želimo doseči usklajevanje aktivnosti, ki se izvajajo od zasnove, tekom gradnje objekta in do predaje objekta v uporabo. V diplomskem delu je obravnavana in opisana struktura procesa graditve objekta, ki zajema različne aktivnosti vse od predinvesticijske zasnove do primopredaje zgrajenega objekta. Izdelan je tudi terminski plan za enostanovanjski objekta, ki je podrobno predstavljen s tehničnim poročilom in arhitekturnimi načrti.
Ključne besede: terminski plan, zasnova, projektiranje, priprava na gradnjo, gradnja
Objavljeno: 06.09.2013; Ogledov: 1421; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (628,63 KB)

10.
VPLIV SOCIALNO EKONOMSKIH DETERMINANT ZDRAVJA NA UŽIVANJE SADJA IN ZELENJAVE PRI OSNOVNOŠOLCIH V POMURSKI REGIJI
Nataša Veren Horvat, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen vpliv socialno ekonomskih determinant zdravja na uživanje sadja in zelenjave pri osnovnošolcih v pomurski regiji. Predstavljen je vpliv izobrazbe, zaposlitve in dohodka staršev v povezavi z uživanjem sadja in zelenjave pri 11-letnikih v pomurski regiji. Metodologija raziskovanja. Uporabljena je kvantitativna metoda dela. Raziskovalni inštrumenti so anketni vprašalniki za vodstva šol, starše in otroke. Vprašalniki vsebujejo kombinirane tipe vprašanj za vodstvo šol in za otroke. Vključujejo metodo jedilnika prejšnjega dne ter metodo pogostosti uživanja posameznih živil. Rezultati. Analiza anket je pokazala, da osnovnošolci v povprečju zaužijejo 3 enote sadja dnevno, kar pomeni, da s tem zadovoljujejo prehranskim določilom glede količine zaužitega sadja (priporočilo za dnevni vnos za sadje je 160 gramov na dan). V primeru zelenjave pa ugotovimo, da otroci zaužijejo v povprečju dobri 2 enoti zelenjave dnevno. Glede na priporočila (240 gramov zelenjave na dan) bi morali zaužiti vsaj 4, zato lahko rečemo, da ne izpolnjujejo prehranskih določil glede uživanja zelenjave. Iz rezultatov lahko sklepamo, da otroci staršev, ki imajo vsaj višjo stopnjo izobrazbe, zaužijejo nekoliko več sadja in zelenjave (povprečno 478,6 gramov na dan), v primerjavi z otroki, ki imajo nižje izobražene starše (povprečno 418,6 gramov na dan). Izkazalo se je, da zaužijejo otroci staršev, ki so brezposelni, celo nekoliko več sadja in zelenjave (povprečno 458 gramov na dan) v primerjavi z otroki, ki imajo zaposlene starše (povprečno 435 gramov na dan). Otroci staršev, ki so po poklicu samozaposleni, partnerji, solastniki oziroma lastniki podjetij in intelektualni delavci, zaužijejo v povprečju manj sadja, zelenjave in juh (399 gramov na dan) kot otroci staršev, ki so kvalificirani/nekvalificirani delavci in gospodinje (445 gramov na dan). Sklep. Rezultati so pomembni kot nova spoznanja in temelj za zdravstveno vzgojno delo za povečano uživanje sadja in zelenjave pri preventivnem delu s šolarji.
Ključne besede: osnovnošolci, pomurska regija, sadje in zelenjava, socialno ekonomske determinante
Objavljeno: 30.05.2013; Ogledov: 1267; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici