| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRENOVA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU PANLES
Nastja Pažon, 2012, diplomsko delo

Opis: Informacijski sistem je sistem obdelovanja, shranjevanja in pretakanja informacij in podatkov; rešuje težave premostitve časovne in prostorske pregrade ter težave obdelave podatkov. Zaradi hitro se spreminjajočega poslovnega okolja se pojavljajo zahteve po sprotnem in učinkovitem prilagajanju spremembam, še posebej spremembam v poslovni informatiki. V takšnem poslovnem okolju lahko dolgoročno preživijo samo organizacije, ki se bodo na spremembe hitro in ustrezno odzvale. Pri prenovi informacijskega sistema izhajamo iz predhodne organiziranosti informacijskega sistema. Prenova zajema: postavitev izhodišč, definiranje informacijskih potreb in zasnova ciljev bodočega sistema, oblikovanje procesa, ki bo omogočal zadovoljevanje ciljev in določitev sistema, v katerem pa bo informacijski proces potekal brezhibno. Pri prenovi informacijskega sistema je modeliranje podatkov eno izmed temeljnih opravil. Pri razvijanju informacijskega sistema so izkušnje pokazale, da so podatki lažje določljivi in veliko manj spremenljivi, torej bolj stabilni v primerjavi z informacijskimi procesi. Nemalokrat se zgodi, da morajo podjetja spremeniti poslovne procese, pri čemer pa ostajajo podatki bolj ali manj nespremenjeni. Zasnove informacijskeha sistema torej pričnemo z modeliranjem podatkov ter šele nato izvedemo modeliranje informacijskih procesov ter snovanje računalniške rešitve. Prenova poslovnih procesov je lahko rešitev za težave, s katerimi se sooča večina organizacij. Z analiziranjem in spreminjanjem celotnega poslovnega procesa lahko izboljšamo delovanje organizacije. Prenova zahteva korenite spremembe v poslovanju, zato mora najprej vodstvo organizacije zavreči neuporabna pravila in postopke in šele nato lahko prične s prenovo poslovnih procesov, ki zajema področje racionalizacije, standardizacije in poenostavitve postopkov z uvajanjem nujnih organizacijskih sprememb ter razmer, sodobnih konceptov skupinskega dela ter sodobne informacijske tehnologije. Podjetje Panles d.o.o. je majhno družinsko podjetje, ustanovljeno leta 1990, katerega glavna dejavnost je izdelava pohištva po naročilu. Pri poslovanju uporablja Microsoft Access kot glavno podatkovno bazo in sistem za izdelavo ponudb, dobavnic, predloga obračuna in računov. Na osnovi nekaterih pomanjkljivosti v sistemu smo se odločili za prenovo informacijskega sistema. Najprej smo opredelili trenutno stanje v podjetju, na osnovi katerega smo nato opredelili zahteve po spremembi in želeno stanje. V programu Microsoft Access smo si izbrali prazno predlogo in ustvarili novo bazo z na novo ustvarjenimi tabelami in obrazci. S prenovo smo dosegli hranjenje podatkov na enem mestu in s tem večjo preglednost nad samimi podatki. Prav tako pa smo pospešili in poenostavili nekatere procese, ki podjetju sedaj prihranijo ogromno časa.
Ključne besede: informacijski sistem, prenova informacijskega sistema, modeliranje poslovnih procesov, modeliranje podatkov, sistemi za upravljanje podatkovnih baz, Microsoft Access, Microsoft Visio.
Objavljeno: 12.12.2012; Ogledov: 997; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

2.
RAZVOJNO PLANIRANJE V PODJETJIH NA PODROČJU LESNOPREDELOVALNE DEJAVNOSTI
Nastja Pažon, 2016, magistrsko delo

Opis: Značilnost sodobnega svetovnega gospodarstva je turbulentno okolje z nenehnimi spremembami. Cilj vsakega delujočega podjetja je obstoj in nadaljnji razvoj, zato mora biti podjetje sposobno se hitro odzivati na te spremembe okolja in se tako prilagajati novim razmeram. Razvoj podjetja je življenjska nuja podjetja, saj služi večanju blagostanja vseh udeležencev podjetja. V teoretičnem delu magistrske raziskave ugotavljamo, da ima razvoj podjetja svojo procesno hierarhijo in, da je za dolgoročni razvoj podjetja potrebno razvojno planiranje na ravni politike podjetja, strateškega in izvedbenega managementa. Usmerili smo se na razvojno planiranje v podjetjih v lesnopredelovalni panogi. V tem delu naloge predstavljamo značilnosti panoge, v kateri se po dolgih letih upada prvič poslovni rezultati končno izboljšuje, saj je les naša domača strateška surovina in počasi pridobiva na pomenu. V praktičnem delu magistrske raziskave proučujemo razvojno planiranje v lesnopredelovalnih podjetjih Panles, d. o. o., in Panles oprema, d. o. o., na ravni politike podjetij ter na ravni strateškega in izvedbenega managementa. Raziskava je potekala na osnovi spoznanj MER modela integralnega managementa, saj nudi najprimernejše procesne in metodološke rešitve razvojnega planiranja podjetij. Na ravni politike podjetij smo obravnavali snovanje, oblikovanje in izbiro politike podjetij ter vanjo vgrajeno razvojno vizijo. Na ravni strateškega managementa smo se osredotočili na iskanje strateških možnosti in strategij ter njihovega vrednotenja, izbire in programiranja uresničitvenega planiranega razvoja podjetij. Na ravni izvedbenega managementa smo opredelili potrebne strukture in procese za uresničitev programiranega razvoja podjetij. Skozi raziskavo smo potrdili zastavljene hipoteze, da je za nadaljnji razvoj potrebno razvojno planiranje na vseh treh ravneh managementa ter, da je za uspešno razvojno planiranje pomembno poznavanje okolja podjetja in panoge, v kateri deluje.
Ključne besede: razvojno planiranje, MER-model integralnega managementa, politika podjetja, strategije, programiranje uresničitvenega plana, lesnopredelovalna panoga.
Objavljeno: 22.08.2016; Ogledov: 436; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (3,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici