| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
IZOLACIJA FENOLOV IN TANINOV IZ LUBJA BREZE
Nadja Tehovnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Poznamo veliko antioksidantov, ki se delijo v podskupine. Med njimi so tudi fenoli in tanini. Najdemo jih predvsem v kraljestvu rastlin. Največ jih najdemo v golosemenkah in kritosemenkah, glede na del rastline pa v vakuolah in v površinskem vosku rastlin. V diplomski nalogi smo s pomočjo konvencionalne ekstrakcije in ekstrakcije s Soxhlet aparaturo pripravili ekstrakte v katerih smo določili celokupne fenole in celokupne tanine. Pri konvencionalni ekstrakciji smo uporabili 100 % in 60 % vodno mešanico acetona, metanola ali etanola. Ekstrahirali smo 2 uri ob neprekinjenem mešanju pri različnih temperaturah (25 °C, 40 °C in 80 °C) v dveh stopnjah. Prav tako smo izvajali ekstrakcijo s Soxhlet aparaturo, kjer je ekstrakcija s čistim etanolom, metanolom in acetonom potekala pri temperaturi, pri kateri topilo uparja in se nato kondenzira v hladilniku. V pripravljenih ekstraktih smo določali koncentracije celokupnih fenolov in celokupnih taninov s spektrometričnimi metodami. Rezultate smo podali na gram ekstrakta in na gram materiala.
Ključne besede: Ekstrakcija, lubje breze, celokupni fenoli, celokupni tanini
Objavljeno: 04.08.2010; Ogledov: 2132; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici