| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Motivacija - element zdravljenja pacientov na hemodializi
Mojca Prislan, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja motivacijo hemodializnega pacienta za sodelovanje pri zdravljenju. Predstavlja različne psihološke vidike in kakovost življenja pacienta s kronično ledvično odpovedjo. Opisana je vloga medicinske sestre pri motiviranju, ter zdravstvena vzgoja hemodializnega pacienta. Izpostavljena je komunikacija s pacientom kot pomemben dejavnik za kakovostno obravnavo pacienta na hemodializi. Pri raziskavi smo uporabili deskriptivno metodo dela, kot raziskovalni instrument pa anonimni vprašalnik zaprtega tipa. Dobljene rezultate smo obdelali in prikazali v obliki grafov. Ugotovili smo, da so pacienti motivirani za sodelovanje pri zdravljenju. Prav tako se vsi zavedajo svoje vloge in sodelovanja pri zdravljenju s hemodializo. Ugotovili smo tudi, da pacienti poznajo svojo bolezen. Eni so mnenja, da jo dovolj dobro poznajo, medtem ko drugi menijo, da bi jo lahko poznali še bolj. Pacientom pri zdravljenju veliko pomeni podpora medicinske sestre in tudi svojcev, saj so tako bolj motivirani za sodelovanje pri zdravljenju. Le mali odstotek je tistih pacientov, ki jim podpora ne pomeni ničesar. Ugotovljeno je bilo, da predpisanih omejitev pri zdravljenju dosledno ne upoštevajo vsi pacienti. Le ena tretjina je tistih, ki predpisane omejitve upoštevajo vedno, ena tretjina jih upošteva samo včasih, tretjina pa jih ne upošteva, kljub temu, da se vsi zavedajo posledic nesodelovanja pri zdravljenju.
Ključne besede: ledvica, hemodializa, motivacija, pacient, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra
Objavljeno: 14.07.2009; Ogledov: 3229; Prenosov: 568
.pdf Celotno besedilo (402,25 KB)

2.
PRAVICE ZAVAROVANCEV DO DAJATEV IN DOLŽNOSTI DO ZAVAROVALNIC NA PODROČJU OBVEZNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA
Mojca Prislan, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo si postavili cilj, da ugotovimo, ali ljudje oz. zavarovanci poznajo svoje pravice do dajatev in dolžnosti do zavarovalnic na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja. V prvem oz. teoretičnem delu magistrskega dela smo na kratko predstavili zgodovino zdravstvenega zavarovanja, nekaj smo povedali o modelih in temeljnih načelih zdravstvenega zavarovanja, opisali smo obseg in vrste pravic ter pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Predstavili smo tudi nekaj primerov iz sodnih praks na tem področju. Zelo na kratko smo opisali prostovoljna zdravstvena zavarovanja. V drugem oz. empiričnem delu magistrskega dela smo predstavili rezultate raziskave na postavljeni hipotezi in raziskovalno vprašanje. Ugotovili smo, da anketirani zavarovanci ne poznajo v anketnem vprašalniku omenjenih pravic do dajatev in dolžnosti do zavarovalnic v tolikšni meri, kot smo pričakovali. Prav tako smo ugotovili, da na poznavanje pravic do dajatev in dolžnosti do zavarovalnic spol ne vpliva. Rezultati so predstavljeni v obliki grafov, tabel in opisno. Rezultate smo interpretirali v razpravi, delo pa smo zaključili s sklepom.
Ključne besede: pravica, dolžnost, zavarovanec, zavarovalnica, zdravstveno zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje, dajatev zdravstvenega zavarovanja
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 1355; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici