1. Odnosi med zaposlenimi v družinskem podjetju Rupnik d. o. o.Rebeka Rupnik, 2024, diplomsko delo Opis: V družinskih podjetjih so medosebni odnosi ključni za uspešno delovanje podjetja in vzdrževanje pozitivnega delovnega vzdušja med zaposlenimi.
V diplomski nalogi smo raziskali medosebne odnose med zaposlenimi v družinskem podjetju Rupnik d. o. o., s poudarkom na njihovem vplivu na delovno okolje ter odnose z ostalimi zaposlenimi v organizaciji.
Rezultati raziskave so pokazali, da se večina družinskih članov in ostalih zaposlenih v podjetju strinja, da dobri medosebni odnosi pozitivno vplivajo na vzdušje v podjetju. Med drugim je analiza pokazala, da družinski člani redko zaznavajo medosebne konflikte, medtem ko ostali zaposleni pogosteje opažajo konflikte.
Kljub temu, da so rezultati pokazali, da ni večjih odstopanj v mnenjih med družinskimi člani in ostalimi zaposlenimi glede medosebnih odnosov, je pomembno, da se podjetje zaveda, da se lahko trenutna situacija kadar koli spremeni. Zato je ključnega pomena, da vodstvo podjetja še naprej zavzeto vzdržuje dobre medsebojne odnose in sproti rešuje morebitne konflikte. Ključne besede: družinsko podjetje, družinski člani, zaposleni, medosebni odnosi Objavljeno v DKUM: 15.04.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 1
Celotno besedilo (1,59 MB) |
2. Keratinski nanodelci iz produkta hidrotermične razgradnje perja/volne in formulacija premazov na celulozne tekstilijeTamara Gavrić, magistrsko delo Opis: V magisterskem delu je predstavljena sinteza delcev iz ekstrahiranega keratina iz odpadne volne oz. perja in kvaterniziranega hitozana. Cilj je, da dobimo nanodelce (velikost delcev do 100 nm), katere bi uporabili za medicinske tekstilije namenjene celjenju ran. Keratinske suspenzije smo še dodatno prečistili z dializo in filtrirali skozi 1 μm filter. Sintezo nanodelcev smo izvedli z metodo ionskega geliranja, kjer smo počasi dodajali hitozan v keratin pri pH=5, konstantnem mešanju in pri sobni tempraturi z namenom, da bi zamrežili keratinske karboksilne (negativne) skupine s hitozanskimi aminskimi (pozitivnimi) skupinami. Pri optimizaciji razmerij in sprotnem merjenju zeta potenciala je bila izbrana mešanica F v množinskem razmerju hitozan:keratin=1:5000. Ta je pri meritvah zeta potenciala skozi pH območje med 2 in 9, imela izoelektrično točko pri pH okoli 7 in s tem obdržala tako pozitiven kot negativen značaj, kar kaže na amfoterni značaj in uspešno zamreženje. S tem v delce doprinesemo antioksidativne kot protimikrobne značilnosti obeh združenih polimerov. Optimalni mešanici smo nanesli na bombažno tekstilijo in preverili antioksidativnost le te, ki je bila visoka. Nazadnje smo naredili test omočljivost tekstilije in izmerili ATR-FTIR spekter, s pomočjo katerega smo ugotovili, da pri sintezi premaza in premazovanju ni prišlo do spremembe glavnih funkcionalnih skupin, Ključne besede: ionsko geliranje, keratin, hitozan, nanodelci, celjenje ran, antioksidativnost Objavljeno v DKUM: 02.04.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 10
Celotno besedilo (2,41 MB) |
3. Hydrothermal decomposition of virgin and waste polylactic acid with subcritical water under N[sub]2 and air atmospheresMaja Čolnik, Mihael Irgolič, Mojca Škerget, 2025, izvirni znanstveni članek Opis: This study addresses the inherent shortcomings of poly (lactic acid) (PLA), a biodegradable polymer widely used in industries such as packaging and biomedical applications. The principal challenge of PLA resides in its low crystallinity, which detrimentally affects its mechanical properties and thermal stability. Additionally, PLA is prone to water and hydrolysis, which compromises its chemical resistance and can lead to degradation over time. To overcome surmount these limitations, the study focuses on the development of hybrid films through the blending of PLA with poly (l-lactide-co-ethylene adipate) (pLEA) block copolymers. The objective is to augment the crystallinity, mechanical performance, and chemical resistance of the resulting materials. The study employs a range of analytical techniques, including Nuclear Magnetic Resonance (NMR), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), X-ray Diffraction (XRD), Polarised Light Microscopy (PLM), Differential Scanning Calorimetry (DSC), and Thermogravimetric Analysis (TGA), to thoroughly characterize the copolymers and blend films. By systematically selecting blending ratios and processing methodologies, the study demonstrates enhancements in the properties of the resultant hybrid films compared to neat PLA. Specifically, the structure of films significantly changed from amorphous to crystalline in a short duration - 5 min, of annealing., leading to better tensile strength, modulus and reduced wettability, which are crucial for applications requiring durability and resistance to environmental factors. Films made from 30 wt% of pLEA 97.5/2.5 with 70 % of PLA by fast cooling exhibited outstanding mechanical properties, with a tensile strength 20 MPa higher than that of neat PLA films. Additionally, the chemical resistance may be improved, as evidenced by a decrease in wettability by approximately 15° and a reduction in the polar component of the surface free energy by about 7 mN/m. Hydrophobic, water-repellent materials resist penetration by water and other polar solvents, reducing exposure to corrosive substances and enhancing chemical resistance through barrier protection. Overall, this research addresses the limitations of PLA through innovative copolymerization and blending strategies, offering valuable insights into optimizing the material's properties for various practical applications. Ključne besede: biopolymers recycling, polylactic acid, subcritical water, lactic acid, carboxylic acids, gaseous products Objavljeno v DKUM: 01.04.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 1
Celotno besedilo (170,70 KB) |
4. Znanje potrošnikov o transmaščobah kot dejavniku tveganj : magistrsko deloBarbara Leskovšek, 2025, magistrsko delo Opis: Hiter življenjski tempo vpliva na življenjski slog ljudi, kar se odraža tudi pri izbiri živil in zagotavljanju kakovostne izbire živil, saj so potrošniki pogosto premalo pozorni na označbe živil. Sedanji življenjski slog nas spodbuja k pogostejšemu uživanju nezdrave, predpakirane in predpripravljene hrane. Mediji premalo poudarjajo ozaveščanje prebivalcev o zdravem načinu življenja in izbiri zdrave hrane. Potrošniki posledično dobijo premalo informacij o pomenu označb na živilih in priporočenih vrednostih za vnos hranil. Cilj naše raziskave je bil ugotoviti, ali se potrošniki zavedajo tveganj, ki jih trans maščobe predstavljajo za javno zdravje, in ali pri izbiri živil upoštevajo vsebnost trans maščob. Prav tako smo proučili dejavnike, ki vplivajo na potrošnikovo izbiro živil. Kot metodološko orodje smo uporabili spletni anketni vprašalnik, razdeljen na več vsebinskih sklopov (poznavanje trans maščob, vpliv na zdravje, pozornost pri nakupu, uživanje trans maščob) in demografske podatke. Medtem ko različne študije kažejo, da potrošniki pogosto niso dovolj ozaveščeni o vplivu trans maščob na zdravje in ne posvečajo dovolj pozornosti preverjanju tega dejavnika tveganja pri izbiri živil, naša raziskava pri določenih skupinah anketirancev kaže nekoliko drugačno sliko. Ugotovili smo, da je stopnja ozaveščenosti med našimi anketiranci dokaj visoka, saj večina ve, da so trans maščobe škodljive za zdravje in se jim izogiba, predvsem mlajši anketiranci. Kljub temu pa se mnogi niso pozorni na označbe živil ali količino trans maščob v vsakodnevnih obrokih, zlasti tisti s slabšim finančnim stanjem ali nižjo izobrazbo. Menimo, da bi bilo smiselno, da nadaljnje raziskave preučijo, kako uživanje teh živil dolgoročno vpliva na zdravstveno stanje populacije. Ključne besede: trans maščobe, potrošnik, ozaveščanje, zdravju škodljivo Objavljeno v DKUM: 01.04.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 19
Celotno besedilo (1,58 MB) |
5. Vloga strategij v doseganju trajnostnega razvoja na primeru izbranega podjetjaJanja Orovič, 2025, magistrsko delo Opis: Mala do srednje velika podjetja so tako rekoč hrbtenica ne samo slovenskega in evropskega, ampak tudi globalnega gospodarstva. Ključna so ne samo za doseganje gospodarskega napredka, ampak tudi za trajnostni razvoj, ki hkrati opredeljuje gospodarsko rast, socialno vključenost in varstvo okolja.
Za doseganje praks trajnostnega razvoja znotraj podjetij je pomembno, da si zastavijo cilje, ki jim lahko zasledujejo in na koncu tudi vrednotijo. Preden podjetja določijo te cilje, pa je bistvenega pomena strateški management, ki vključuje analizo notranjega in zunanjega okolja ter razvoj dolgoročne vizije in strategij. Strateški management podjetju omogoča, da učinkovito načrtuje svoj razvoj, prilagodi svoje delovanje spremembam v okolju ter s tem krepi svojo konkurenčnost in trajnostni prispevek. Planiranje in sledenje trajnostnim ciljem znotraj podjetij je ključnega pomena za njihov dolgoročni uspeh.
V magistrskem delu bomo preučevali podjetje Robotehnika d. o. o. ki se ukvarja s CNC proizvodnjo kovin, avtomatizacijo in hidravliko. Preko teoretične preučitve trajnostnega razvoja in planiranja razvoja podjetja želimo zapisati uresničitveni program podjetja, ki se bo še posebej osredotočal na trajnostni razvoj. Ključne besede: Trajnostni razvoj, 17 ciljev trajnostnega razvoja, strateški management, razvoj podjetja, strategije, presoja podjetja. Objavljeno v DKUM: 25.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 17
Celotno besedilo (1,86 MB) |
6. 44th International Conference on Organizational Science Development : Human Being, Artificial Intelligence and Organization, Conference Proceedings2025, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na mednarodni ali tuji konferenci Opis: The 44th International Scientific Conference on the Development of Organisational Science was focused on developing and advancing knowledge in the organisational sciences, with a focus on the contemporary challenges and opportunities of our time. On the one hand, it is humans who have woven the knowledge of organisations and will continue to enrich the knowledge of organisations in the future. On the other hand, we need to take into account the situational factors and the wider environment that are intrinsic to understanding organisations. The title of this year's conference is: Human being, Artificial Intelligence and the Organisation. The society we live in today is going through a period of great change in various areas of our lives. Although our pace sometimes stops, the forces of the environment do not. The pace of change often no longer surprises us. But the pillars of our action, the achievements of human society, are something of which we can be justly proud. Artificial intelligence is one of the forces that has entered our everyday lives in many places in recent times. Where are the opportunities and where are the dangers of artificial intelligence, where is human intelligence still a significant step ahead of artificial intelligence? Ključne besede: organization, human being, artificial intelligence, changes, organizational development Objavljeno v DKUM: 20.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 20
Celotno besedilo (22,76 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |
7. Analiza kompetenc generacije z pri delu na daljavoTea Kršinar, 2024, magistrsko delo Opis: V teoretičnem delu magistrske naloge smo predstavili generacijo Z, njene dejavnike zaposlitve ter pogled na delo na daljavo in v kolikšni meri ceni svobodo, ki jo prinašajo sodobne oblike dela. Spoznali smo oblike dela na daljavo, kriterije za uspešno opravljanje dela ter prednosti in slabosti, ki jih ta oblika dela predstavlja zaposlenim. Da pa delo poteka nemoteno, mora posameznik razviti določene kompetence. Skozi literaturo smo ugotovili, da so te kompetence komunikacijske in digitalne, vodstvene in organizacijske ter kompetence ohranjanja ravnotežja med zasebnim in poklicnim življenjem ter kompetence upravljanja s človeškimi viri. Digitalne kompetence omogočajo uporabo potrebnih orodij, medtem ko organizacijske kompetence pomagajo pri upravljanju časa in nalog. Pomembno je tudi vzdrževati ravnotežje med zasebnim in poklicnim življenjem, da se prepreči izgorelost, medtem ko kompetence upravljanja s človeškimi viri omogočajo ohranjanje motivacije in podpore zaposlenim na daljavo. Prisotnost navedenih kompetenc smo v magistrski nalogi preverjali pri generaciji Z.
V raziskovalnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika izvedli raziskavo o delu na daljavo ter kompetencah generacije Z. Uporabili smo programa Excel in SPSS, s pomočjo katerih smo preverili veljavnost hipotez. Uporabili smo statistično metodo t-test dveh neodvisnih spremenljivk, Pearsonov koeficient korelacije ter Friedmanov test. Spoznali smo, da ima generacija Z od vseh šestih kompetenc najbolje razvite digitalne kompetence. Ugotovili smo tudi, da bolj kot je delovni urnik fleksibilen, manj je ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem, hkrati pa, da ne obstajajo statistično značilne razlike glede pomembnosti dela na daljavo kot dejavnika zaposlitve. Navsezadnje pa smo ugotovili, da pripadniki generacije Z najbolj cenijo fleksibilnost urnika pri delu na daljavo, medtem ko manj cenijo zmanjšanje osebnih stikov pri tej obliki dela. V prihodnosti bodo delodajalci primorani razvijati kompetence, ki so pomembne za delo na daljavo, če bodo to obliko dela želeli ohraniti oziroma še povečati stopnjo fleksibilnosti in svobode na delovnem mestu, ki je prihajajoči generaciji Z še posebej pomembna. Ključne besede: generacija Z, delo na daljavo, kompetence dela na daljavo Objavljeno v DKUM: 11.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 28
Celotno besedilo (1,26 MB) |
8. Vpliv kriznih dogodkov na šolstvoAna Hlastan, 2024, magistrsko delo Opis: V magistrskem delu smo preučevali problematiko vpliva kriznih dogodkov na šolstvo. Na podlagi strokovne in znanstvene literature smo najprej opredelili zgodovinski pregled šolstva, množične medije in njihov vpliv na šolstvo ter metode učenja. V nadaljevanju smo preučili definicije krize, vrste kriz ter koncept kriznega upravljanja in pomembnost obvladovanja kriznih dogodkov. Teoretični del smo zaključili s povezavo kriznih dogodkov in šolstva. Raziskali smo, kako kriza vpliva na učence, njihovo izobraževanje in celotni izobraževalni sistem. Nato smo bolj podrobno preučili, kako neenakopraven dostop do izobraževalnih virov in tehnologije vpliva na učence, kako so se skozi pandemijo razvila drugačna ocenjevanja in vrednotenja znanja učencev in kako se je duševno zdravje profesorjev kot tudi učencev spreminjalo skozi krizne dogodke, kot je covid-19.
V empiričnem delu smo preko portala 1ka pridobili mnenje anketiranih o ignoranci možnih kriznih dogodkov na šolstvo, prenosu znanja med univerzitetnimi učitelji in študenti v času krize in kratkoročnih in dolgoročnih posledicah kriznih dogodkov v šolstvu. Rezultati so pokazali, da se anketirani zavedajo možnosti izbruha nalezljivih bolezni in da menijo, da šolstvo ni dovolj pripravljeno na izredne dogodke, kot je covid-19. To kaže na nujnost vzpostavitve preventivnega in celostnega reševanja možnosti pojava izrednih razmer, kot so izbruhi nalezljivih bolezni. Ugotovitve so tudi pokazale, da je pandemija močno vplivala na kakovost in prenos znanja in da anketirani niso prejeli dovolj pomoči in podpore s strani vodilnih, kar je pomembno za pravilno postopanje v primeru izbruha nalezljive bolezni, kot je covid-19. Krizni dogodki, ki se pojavijo hitro in nepričakovano, imajo veliko kratkoročnih kot dolgoročnih posledic v šolstvu, saj smo v raziskavi ugotovili, da je pandemija na splošno negativno vplivala na počutje anketiranih. Prinesla pa je tudi nekatere spremembe, ki bi jih anketirani radi obdržali.
Raziskava potrjuje, da krizni dogodki lahko predstavljajo velik izziv za šolstvo, vendar prinašajo tudi možnosti za napredek in preobrazbo izobraževalnega sistema, saj bi z uvedbo sistematičnih ukrepov in celovitega programa, ki bi vključeval univerzalni postopkovnik upravljanja in obvladovanja kriznih razmer ali dogodkov, omogočili hitrejšo in učinkovitejšo zajezitev izrednih kriznih dogodkov, kot je covid-19. Ključne besede: šolstvo, pandemija, krizni dogodki, covid-19, krizno upravljanje. Objavljeno v DKUM: 11.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 15
Celotno besedilo (3,27 MB) |
9. |
10. Optimizacija postopka hidrotermične razgradnje olupkov ananasa ( ananas comosus ) za pridobivanje sekundarnih surovin : magistrsko deloAna Marija Črešnar, 2025, magistrsko delo Opis: Ananas je trajnica družine Bromeliaceae, katere plodove konzumirajo po vsem svetu. Velja za eksotično sadje prijetnega okusa in arome, ki se uživa samostojno ali pa se uporablja v različnih produktih. Vendar pa s predelavo ananasa pridelamo tudi velike količine odpadkov, od 25 do 35 % teže sadja, ki lahko povzročajo veliko obremenitev za okolje in onesnaženje.
Konvencionalne in nekonvencionalne ekstrakcije so se izkazale kot učinkovite metode za procesiranje odpadkov ananasa. Med nekonvencionalnimi ekstrakcijskimi tehnikami največ zanimanja vzbujajo hidrotermični postopki za procesiranje biomase, saj pri teh postopkih sočasno potekajo reakcije razgradnje odpadne biomase s podkritično vodo in separacijo razgradnih produktov. Podkritična voda se nanaša na tekočo vodo pri temperaturi in tlaku pod kritično točko (Tc = 374,15 ºC, Pc = 22,1 Mpa).
Glavni namen magistrske naloge je bil načrtovanje in optimizacija postopka izolacije vrednih spojin iz ananasovih olupkov z uporabo metode odzivinih površin z zasnovo Box-Behnkenovega načrtovanja. Hidrotermično razgradnjo olupkov ananasa smo izvedli pri različnih pogojih, kjer smo spreminjali tri parametre: temperaturo (180, 200, in 220 ºC), čas (15, 30 in 45 min) in razmerje topilo-material (10:1, 20:1 in 30:1 mL/g).
Ugotovili smo, da so optimalni pogoji za ekstrakcijo sladkorjev, derivatov sladkorjev, celokupnih ogljikovih hidratov in totalnih fenolov pri temperaturi: 200 ºC, času 30 min in razmerju topilo-material 20:1 mL/g. Največji vpliv na ekstrakcijo vrednih spojin s subkritično vodo imata temperatura in čas, saj se z višanjem temperature ekstrahira večja količina vrednih spojin. Večinoma smo v razgradnih produktih iz odpadnih olupkov ananasa, zaznali visoke vrednosti antioksidativne aktivnosti (od 54,5 do 78 %) ter vsebnosti fruktoze (od 15,10 do 18,20 mg/ g ekstrakta), glukoze (od 14,40 do 18,31 mg/ g ekstrakta) in totalnih fenolov (od 90,50 do 156,90 mg/ g ekstrakta). Ključne besede: ekstrakcija s subkritično vodo, ananas (Ananas comosus), analiza razgradnih produktov, HPLC, antioksidativnost, derivati sladkorja Objavljeno v DKUM: 03.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 11
Celotno besedilo (7,93 MB) |