| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 337
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Audio ojačevalnik AB razreda z digitalnim krmiljenjem : diplomsko delo
Đorđe Mikanović, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo temeljito raziskali teoretično podlago ojačevalnikov ter jo nadgradili z lastnim raziskovalnim delom. Zasnovali, naredili in preizkusili smo audio ojačevalnik razreda AB. Naša pozornost ni bila osredotočena zgolj na ojačevalnik, temveč smo se posvetili tudi napajalnemu delu ter upravljanju naprave prek občutljivega LCD zaslona. Izdelali smo vezje, ki deluje kot ojačevalnik, sposoben ojačiti signale v območju od 20 Hz do 20 kHz, torej frekvenčni pas signalov, ki jih človeško uho lahko teoretično zazna. Pri tem nismo pozabili na ustrezno napajanje, saj je kakovostno napajanje ključno za kakovostno delovanje ojačevalnika. Za optimizacijo uporabniške izkušnje smo vključili LCD zaslon na dotik, ki omogoča enostavno prilagajanje naprave človekovim potrebam. Pri izgradnji ojačevalnika smo za osnovno vezje izbrali čip TDA7294. Hkrati smo skrbno oblikovali napajalni del, da zagotovimo stabilno in učinkovito delovanje. Za upravljanje celotne naprave smo uporabili mikrokrmilnik STM32F750. Pravilnost delovanja izdelanih vezij smo preverili z uporabo raznolikih vhodnih signalov. S pomočjo osciloskopa smo izvedli meritve ter jih primerjali s pričakovanimi vrednostmi.
Ključne besede: ojačevalnik, LCD, napajanje
Objavljeno v DKUM: 06.02.2024; Ogledov: 414; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (4,06 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Programabilno elektronsko enosmerno uporovno breme : diplomsko delo
Janez Zabret, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bo predstavljena izdelava dinamično nastavljivega programabilnega elektronskega bremena za simulacijo ohmskih bremen. Predstavljeni bodo glavni gradniki elektronskih bremen, osnove delovanja in funkcionalnost izdelka. Glavna vsebina dela bo dizajn, analiza izbire in vezave električnih elementov, izdelava elektronskega bremena ter testiranje njenega delovanja, za konec pa še nekaj možnih popravkov in potencialnih izboljšav nastalega prototipa.
Ključne besede: tranzistor, ojačevalnik, enosmerno breme, krmiljenje
Objavljeno v DKUM: 22.12.2023; Ogledov: 591; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

3.
Avtomatski mešalnik pijač : diplomsko delo
Luka Hranjec, 2023, diplomsko delo

Opis: Glede na to, da se svet vse bolj premika v smeri mehanizacije, je bil cilj te raziskovalne naloge poskusiti ustvariti avtomatizirano napravo, ki bi samodejno točila in mešala različne vrste pijač v kozarec. Osnovna ideja in zasnova projekta je, da uporabnik s pritiskom na gumbe na zaslonu izbere določeno pijačo ali odstotek posamezne pijače, ostalo pa naredi naprava. Na izbiro so različne pijače. Obstajajo različne vrste naprav, kot je ta projekt, vendar nobena ni uporabljala elektromagnetnih ventilov za točenje pijač. V diplomski nalogi bomo poskušali izdelati avtomatski mešalnik koktajlov s pomočjo elektromagnetnih ventilov za točenje pijač, saj običajne vakuumske črpalke pijačo penijo, pri ventilih s fizičnim pritiskom pa je problem, da so počasni in nenatančni. Diplomska naloga bo zagotovila pomembne podatke za hitrejše oziroma bolj natančno točenje pijače, kar lahko pride prav v marsikaterem okolju.
Ključne besede: avtomatski mešalnik pijač, nalivanje pijač, elektromagnetni ventili, doziranje pijač
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 277; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (4,90 MB)

4.
Uvod v integrirana vezja
Tomaž Dogša, 2022, učbenik za višje in visoke šole

Opis: V učbeniku je v sedmih poglavjih predstavljena mikroelektronika na pregleden in poenostavljen način. Zahtevnost je prilagojena znanju prvostopenjskega in drugostopenjskega študenta. Predpostavljeno je, da bralec pozna osnovne lastnosti polprevodniških elektronskih elementov (dioda, bipolarni in MOS tranzistor) ter da pozna osnovna analogna in digitalna vezja. Potrebno je tudi obvladati DC oziroma AC analizo ter simulacijo vezij (SPICE). Poudarek je na CMOS vezjih. Kljub temu, da so danes NMOS vezja zastarela, so v učbenik vključena zato, da pomagajo pri razumevanju GaAs vezij, ki imajo podobno strukturo kot NMOS. Učbenik se začne z opisom MOS tranzistorja (karakteristike, struktura, CMOS tehnologija in načrtovanje geometrijske strukture). Sledi opis načrtovalskih metod. Zadnja poglavja so namenjena kratkemu opisu moderne mikroelektronike. Na koncu nekaterih poglavij so naloge, katerih rešitve so v publikaciji Tomaž Dogša: Osnove mikroelektronike [Elektronski vir]:zbirka vaj z rešitvami", 2019.
Ključne besede: analiza in načrtovanje mikroelektronskih vezij, mikroelektronske tehnologije, analogna vezja, integrirana vezja, digitalna vezja, MOS tranzistor
Objavljeno v DKUM: 09.11.2022; Ogledov: 599; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (5,48 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Samodejni uglaševalnik kitare : diplomsko delo
Radoslav Pantić, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj projekta je bil zasnovati in izdelati samodejni uglaševalnik, ki bi zajemal zvok glasbenega inštrumenta, in bi na podlagi tega uglasil strune z vrtenjem ključev za uglaševanje na inštrumentu. Naprava naj bi bila enostavna za uporabo in bi uporabniku zagotovila povratno informacijo o procesu uglaševanja preko OLED zaslona.
Ključne besede: Uglaševalnik kitare, mikrofon, struna, Hitra Fourierova transformacija, servo-motor, litij-ionska baterija, OLED, mikrokrmilnik, napetostna regulacija, vzorčenje, analogno - digitalni pretvornik
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 755; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Prenosni elektronski sistem za brezžično predvajanje glasbe : diplomsko delo
Žiga Petak, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je zasnovati delujoč prenosni zvočnik za predvajanje glasbe, ki ga uporabljamo s pomočjo brezžične tehnologije Bluetooth. Naredili smo ojačevalno vezje, ki ojači signal in ga razdeli na dva zvočnika. Za začetek diplomske smo prvo naredili raziskavo področja, ki ga izdelek zajema, kjer smo podrobneje opisali zvočnike in njihovo uporabo. V nadaljevanju smo s pomočjo podatkovnih listov izbirali najboljše možne komponente, izdelali vezje in sestavili izdelek. Na koncu smo izdelek testirali.
Ključne besede: prenosni zvočnik, zvok, tiskano vezje
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 435; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (3,43 MB)

7.
Močnostni ojačevalnik v D razredu delovanja : diplomsko delo
Florijan Plohl, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je izdelava stereo močnostnega ojačevalnika v D razredu delovanja. Primerjali smo različne razrede ojačevalnikov in podrobneje opisali delovanje ojačevalnikov v D razredu. Pri izvedbi ojačevalnika smo se omejili na uporabo diskretnih komponent razen za integrirana vezja operacijskih ojačevalnikov, primerjalnikov in krmilnikov vrat tranzistorjev. Opisali smo delovanje posameznih delov načrtovanega vezja in izvedli simulacije. Na končnem vezju smo izmerili njegove karakteristike in dokumentirali težave, ki so se pojavile v tej fazi.
Ključne besede: močnostni ojačevalnik, avdio ojačevalnik, tiskano vezje, LTSpice
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 455; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

8.
Motilec signala za mobilnik : diplomsko delo
Žan Jazbinšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu sem prikazal delovanja mobilne naprave in pa delovanje in princip motilca signala za mobilne komunikacije, razlago določenih delov motilca, njihovih namenom in kako delujejo. Prikazal sem tudi kakšni naj bi bili rezultati, ko je delovanje motilca kot sem si zamislili in dizajnirali. Podane bodo informacije o nekaterih izbranih elementih, lastnosti in pa dodatna razlaga o RF področju kateri je glavni del te diplomske naloge.
Ključne besede: Motilec signala, GSM, RF komunikacije
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 657; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

9.
Termostat z brezžičnimi temperaturnimi senzorji in storitvijo v oblaku : diplomsko delo
Aleš Pečnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Raziskali bomo vplive temperature na človeško telo in občutljivost spremembe temperature ob različnih spremembah. Ob tem bomo ugotovili na kaj moramo biti pozorni pri zajemu temperature. Nato si bomo pogledali različne merilnike temperature in brezžične komunikacijske tehnologije ter na splošno omenili njihove dobre in slabe lastnosti. Dotaknili se bomo zasnove in projektiranja projekta z uporabo programskega okolja Altium Designer. Izdelali bomo prototip in opravili meritve porabe energije in karakteristik. Po popravkih prototipa bomo kreirali ploščico tiskanega vezja opisali programskega del projekta.
Ključne besede: termostat, brezžični, senzorji, oblak, raspberry
Objavljeno v DKUM: 01.07.2022; Ogledov: 1635; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Načrtovanje montaže elektronskih sklopov z metodo MTM : diplomsko delo
Marcel Par, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je dokazati uporabnost metode MTM pri načrtovanju montažnih procesov elektronskih sklopov. Metoda MTM je orodje s katerim določimo optimalno metodo dela pri montaži elektronskih ali drugih sklopov, s tem pa zagotovimo uspešne zagone projektov in optimalne stroške. Poleg metode MTM je v diplomskem delu primerjava med časi dobljenimi z analizo MTM in dejanskimi časi izmerjenimi z uro.
Ključne besede: Elektronski sklopi, MTM, načrtovanje montaže
Objavljeno v DKUM: 28.06.2022; Ogledov: 895; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

Iskanje izvedeno v 2.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici