| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ SISTEMA ZA PRAZNJENJE BAGRSKE IZKOPNE ZAJEMALKE
Mitja Krajnc, 2009, diplomsko delo

Opis: Pri strojnih izkopih jarkov za vodovod, plinovod in raznih sistemih za odvajanje vode, kopljemo z ozkimi izkopnimi zajemalkami. Težava pri teh zajemalkah nastane pri kopanju na različnih strukturah zemlje, kot so na primer mokra ilovnata tla. Zajemalka se zaradi svoje ozke notranjosti nenehno maši, tako je potrebno nenehno čiščenje le te. Ob vsaki zamašitvi zajemalke se delo ustavi in produktivnost gradbenega stroja zelo upade. Potrebno je rekonstruirati obstoječo izkopno zajemalko in razviti
Ključne besede: konstruiranje, bagrska izkopna zajemalka, zasnova jeklenih izdelkov, Catia V5
Objavljeno: 05.02.2009; Ogledov: 1999; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

2.
MODELIRANJE POSLOVNIH PROCESOV Z NOTACIJO EBIX
Mitja Krajnc, 2010, diplomsko delo

Opis: Poslovni procesi so že od nekdaj ključen del poslovanja. Za večjo konkurenčnost podjetij je potrebno poslovne procese nadzirati in izboljševati. Z modeliranjem poslovnih procesov lahko obstoječe procese zapišemo, jih analiziramo, izboljšamo in izboljšave vključimo v delovanje podjetja. EbIX uporablja modeliranje poslovnih procesov v namen poenotenja procesov in poslovnih dokumentov na področju elektro-energetskega trga v Evropi. V diplomski nalogi smo naredili pregled notacij za modeliranje poslovnih procesov. Preučili smo modeliranje z notacijo ebIX, metodologijo dela in poslovne dokumente, ki nastanejo pri modeliranju z ebIX. Notacijo ebIX smo uporabili za modeliranje izbranega primera.
Ključne besede: poslovni procesi, modeliranje poslovnih procesov, ebIX, notacije za modeliranje
Objavljeno: 20.01.2012; Ogledov: 1380; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

3.
ODLOČITVENI MODEL NAJUSTREZNEJŠIH PARAMETROV IZDELAVE LESNIH SEKANCEV
Mitja Krajnc, 2014, doktorska disertacija

Opis: Z uporabo naprednih tehnologij pri delovanju kotlov na lesno biomaso pridobiva lesno gorivo vse večji pomen. Izdelava kvalitetnega lesnega goriva zahteva veliko znanja in izkušenj, povezana pa je z večjim številom vplivnih parametrov. Uvrstimo jih lahko v tri kategorije, in sicer materialne, konstrukcijske in tehnološke. Materialne se nanašajo na lesno biomaso, tehnološke in konstrukcijske pa na sekalnik. Na materialne parametre imamo omejen vpliv, saj v sekance običajno predelamo surovino, ki je trenutno na voljo. Lahko pa izboljšujemo proces proizvodnje z izbiro ustreznih vrednosti konstrukcijskih in tehnoloških parametrov. Na osnovi monitoringa dimnih plinov in analize pepela smo določili najprimernejše lastnosti lesnih sekancev, ki zagotavljajo najvišji termični izkoristek. Izvajali smo ga na kotlu, moči 3.500 kW, v kotlovnici Lenart. Ugotovili smo, da so za večje sisteme primernejši sekanci večjega velikostnega razreda pri mehkem lesu, ter manjšega velikostnega razreda pri trdem lesu. Lesni sekanci naj vsebujejo čim manj prahu ter imajo čim bolj enakomerno velikostno strukturo. V okviru raziskovalnega dela smo izdelali računalniški model velikega bobnastega sekalnika, ki smo ga uporabljali pri praktični izdelavi lesnih sekancev. S pomočjo kinematične analize smo simulirali možne spremembe vplivnih parametrov in ocenili teoretično dolžino lesnih sekancev. Izbrali smo vplivne parametre, ki v največji meri vplivajo na kvaliteto sekancev, določili njihove vrednosti in raziskali njihov medsebojni vpliv. V okviru eksperimentalnega dela doktorske disertacije smo proizvajali lesne sekance želenih lastnosti in jih primerjali z rezultati računalniške simulacije. Ugotovili smo odstopanja in pojasnili vzroke za njihov nastanek. S pomočjo rezultatov praktičnih testiranj smo izdelali odločitveni model, ki na podlagi danih lastnosti vhodne surovine in želenih lastnosti lesnih sekancev predlaga najprimernejše vrednosti konstrukcijskih in tehnoloških parametrov. Odločitveni model smo vgradili v spletno aplikacijo, ki smo jo poimenovali Bober.
Ključne besede: Biomasa, lesni sekanci, bobnasti sekalnik, vplivni parametri, odločitveni model
Objavljeno: 04.02.2014; Ogledov: 1431; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (8,85 MB)

4.
PRISTOP SPA ZA IZGRADNJO SPLETNIH STRANI
Sebastijan Štefanič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je raziskan postopek razvoja SPA aplikacij (enostranskih spletnih aplikacij). Razloženi so koncepti, ki jih je treba razumeti, ter ozadje in osnovni pojmi razvoja spletnih strani. Na začetku se osredotočamo na sam pomen besede »SPA« ter na arhitekturo SPA aplikacij. Raziskane so ene od najbolj aktualnih ogrodjih in knjižnic, ki se uporabljajo za razvoj SPA aplikacij, na koncu pa se nahaja še kratek primer, pri katerem se je uporabila AngularJS knjižnica.
Ključne besede: SPA, Microsoft, JavaScript, AngularJS, Backbone.js, Ember.js, MVC, MVVM
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 514; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

5.
Implementacija spletne trgovine in integracija s spletnim plačilnim sistemom
Aleksandar Salevski, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali spletno trgovino za prodajo zimske športne opreme oziroma opreme za deskanje. Uporabili smo spletno tehnologijo PHP kot skriptni strežniški jezik, označevalni jezik HTML in predloge CSS za strukturo in za prikaz podatkov ter podatkovno bazo MySQL za shranjevanje podatkov. Poleg opisa implementacije osnovnih funkcionalnosti spletne trgovine smo v diplomskem delu opisali tudi integracijo s plačilnim sistemom.
Ključne besede: spletna trgovina, večnivojska arhitektura, implementacija, integracija, PayPal
Objavljeno: 16.12.2014; Ogledov: 942; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

6.
Zollinger-Ellisonov sindrom: prikaz primera
Mitja Krajnc, Miro Čokolič, 2006, strokovni članek

Opis: Izhodišča. Zollinger-Ellisonov sindrom je izjemno redka bolezen, ki je posledica čezmernega in avtonomnega izločanja gastrina iz gastrinomskih celic. Za bolezen je značilna huda in na zdravljenje odporna oblika ulkusne bolezni prebavil, ki lahko ogroža življenje bolnika. Tumor je v večini primerov maligen. Prikazan je primer 44-letnega bolnika s to boleznijo. Zaključki. Predstavljamo načela sodobne obravnave bolnika s sumom na Zollinger-Ellisonov sindrom: klinično sliko, laboratorijsko diagnostiko in preiskave za zamejitev tumorja ter osnove zdravljenja. Tumor je bil pri našem bolniku patohistološko opredeljen kot karcinoid z manjšim deležem gastrinomskih celic.
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 1175; Prenosov: 39
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Vpliv arteriovenske fistule kot žilnega pristopa za hemodializo na prekrvljenost distalnih struktur - dlani in prstov (ocena treh parametrov)
Maša Knehtl, Mitja Krajnc, 2004, izvirni znanstveni članek

Opis: Hemodialysis is the most widely used method of renal replacement therapy in end-stage renal disease. It requires a reliable permanent vascular access and arteriovenous fistule (AVF) is the most commonly used method. Among other complications, it may cause hand (palm and fingers) ischemia (incidence 1-10%)as a result of altered hemodynamic circumstances in the area. Hand ischemia is manifested by typical signs and symptoms, especially in patients wich preexisting factors. The objective was to estimace the clinical significance of the measured parameters (skin temperature between the thumb and forefinger, skin temperature between the thumb and middle finger, skin temperature in the palm crease, pulse oxymetry, dynamometry) in dealing with apatient who has hand perfusion problems as a consequcnce of AVP. The significance of dynamometry and skin temperature is yet to be established. There is not a definite answer about the value of pulse oxymetry. Perspective measurements of the above-mentioned parameters were performed on 78 randomly selected end-stage renal disease patients who at the time of measurement did not have any manifest signs/symptoms of hand ischemia, on both hands. The first measurement was dune just before AVF creation (n=18), the second one in the first 24 hours following AVF creation (n=18), the third between the 2nd and the 5th month following AVF creation (n=9), the fourth between the 6th andthe 9th month (n=7) and the last one (fifth) was done between the 10th and the 13th month following AVF creation. The average vulues of the chosen parameters on the fistular hand were lower (with a few exceptions) then on thenonfistular hand (measurements 2-5). For measurements 2-5, the average values on the fistular hand were Iower than the values obtained during the first measurement on a fistular hand. (Abstract truncated at 2000 characters).
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 445; Prenosov: 34
URL Povezava na celotno besedilo

8.
PO POTEH OPERETE OD OFFENBACHA DO IPAVCA
Mitja Krajnc, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu z naslovom Po poteh operete od Offenbacha do Ipavca je v teoretičnem delu predstavljena definicija pojma opereta, razvoj operete od njenih začetkov v Franciji in do vrhunca v Avstriji. Pomemben del teoretičnega dela predstavlja razvoj operete v Sloveniji. Prav tako je v teoretičnem delu predstavljen seznam neizvedenih slovenskih operet na slovenskih profesionalnih odrih in seznam slovenskih operet, ki še sploh niso doživele svoje krstne uprizoritve. Teoretični del se zaključi s poglavjem, v katerem so predstavljene nekatere razlike med opereto in muzikalom. V empiričnem delu so predstavljeni intervjuji s Simonom Krečičem, umetniškim vodjo Opere SNG Maribor, z dr. Henrikom Neubauerjem, z dirigentom Simonom Robinsonom, s sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt in s tenoristom Matjažem Stopinškom. Empirični del obsega tudi podroben opis vseh izvedb operet v obeh slovenskih opernih gledališčih od leta 1868 do danes. Opis izvedb vsebuje naslov dela, skladatelja, dirigenta, režiserja in datum premiere. Praktični del je sestavljen s kratkim opisom magistrskega nastopa, ki smo ga s pevci Fiero Spirito Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška iz Maribora opravili v dvorani Zavoda Antona Martina Slomška. Predstavitev pevcev Fiero Spirito je prav tako del praktičnega dela te magistrske naloge.
Ključne besede: Opereta, Jacques Offenbach, Dunajska opereta, opereta v Sloveniji, pevci Fiero Spirito GBŠ Antona Martina Slomška Maribor, izvedbe operet v Sloveniji
Objavljeno: 09.11.2016; Ogledov: 708; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (49,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici