| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pregled stanja uporabe hidravličnih tekočin
Milan Kambič, Darko Lovrec, 2011, strokovni članek

Opis: Razvojni inženirji vlagajo ogromno naporov, časa in sredstev v iskanje hidravlične tekočine, ki bi bila blizu idealni hidravlični tekočini. Med drugim bi tako morala biti negorljiva, netoksična, imeti odlične mazalne lastnosti, temperaturno neodvisne fizikalno-kemijske lastnosti itd. V prispevku bo na kratko prikazan razvoj hidravličnih tekočin, kjer bomo spoznali različne vrste, ki jih danes uporabljamo za različne namene. V nadaljevanju pa bo poudarek na tistih težko vnetljivih hidravličnih tekočinah,ki imajo na tem področju vodilno vlogo oziroma od katerih veliko pričakujemo tudi v prihodnosti. Večina težko vnetljivih hidravličnih tekočin ima v primerjavi z mineralnim hidravličnim oljem slabše mazalne lastnosti, kar omejuje širšo uporabo tovrstnih tekočin. V zadnjih letih so to pomanjkljivost skušali reševati v dveh smereh, in sicer s hidravličnimi tekočinami HFC-E, kakršne so na primer tekočine serije Quintolubric 777, in s povečevanjem uporabe tekočin HFDU, kakršne so na primer tekočine serije Quintolubric 888. Ena od smeri razvoja so tudi biološko hitreje razgradljive hidravlične tekočine. Ker so tekočine serije Quintolubric 888 težko vnetljive, imajo odlične mazalne lastnosti, poleg tega pa so še biološko hitreje razgradljive, ni presenetljivo, da se že nekaj let zelo uspešno uporabljajo v metalurških obratih v Sloveniji in tudi drugod po svetu.
Ključne besede: hidravlične tekočine, mineralna olja
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 865; Prenosov: 29
URL Povezava na celotno besedilo

2.
Ionske tekočine - hidravlične tekočine prihodnosti
Milan Kambič, Darko Lovrec, 2012, strokovni članek

Ključne besede: hidravlične tekočine, ionske tekočine
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 435; Prenosov: 15
URL Povezava na celotno besedilo

3.
High bulk modulus of ionic liquid and effects on performance of hydraulic system
Milan Kambič, Roland Kalb, Tadej Tašner, Darko Lovrec, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: Over recent years ionic liquids have gained in importance, causing a growing number of scientists and engineers to investigate possible applications for these liquids because of their unique physical and chemical properties. Their outstanding advantages such as nonflammable liquid within a broad liquid range, high thermal, mechanical, and chemical stabilities, low solubility for gases, attractive tribological properties (lubrication), and very low compressibility, and so forth, make them more interesting for applications in mechanical engineering, offering great potential for new innovative processes, and also as a novel hydraulic fluid. This paper focuses on the outstanding compressibility properties of ionic liquid EMIM-EtSO4, a very important physical chemically property when IL is used as a hydraulic fluid. This very low compressibility (respectively, very high Bulk modulus), compared to the classical hydraulic mineral oils or the non-flammable HFDU type of hydraulic fluids, opens up new possibilities regarding its usage within hydraulic systems with increased dynamics, respectively, systemsʼ dynamic responses.
Ključne besede: ionic liquids, hydraulic system, high bulk modulus
Objavljeno: 15.06.2017; Ogledov: 233; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Raziskava primernosti ionskih tekočin za uporabo v hidravličnih sistemih
Milan Kambič, 2015, doktorska disertacija

Opis: Vsaka vrsta hidravlične tekočine ima svoje prednosti za določen primer uporabe. Voda, kot prva in tudi v zadnjih letih ponovno aktualna hidravlična tekočina je negorljiva, praktično nestisljiva, neškodljiva za zdravje človeka ter okolje, cenena in razpoložljiva skoraj povsod. Mineralno olje je možno uporabiti skoraj povsod in v raznovrstni opremi. Težko vnetljive hidravlične tekočine zaradi večje varnosti pred požarom uporabljamo predvsem v metalurških obratih in premogovnikih, biološko hitreje razgradljive hidravlične tekočine pa zaradi manjše nevarnosti za okolje predvsem v mobilni hidravliki. Poleg prednosti pa ima vsaka vrsta hidravlične tekočine tudi slabosti, tako da je pri izbiri najbolj primerne vedno potreben nek kompromis. Idealne rešitve ni, radi pa bi se ji vsaj približali. Cilj doktorske disertacije je bil, da v praktično neomejenem številu različnih ionskih tekočin, skušamo poiskati nekaj primernih za uporabo v hidravličnih sistemih in na ta način predlagati bodočo alternativo današnjim, običajno uporabljanim hidravličnim tekočinam. V ta namen so obravnavane osnovne lastnosti ionskih tekočin in njihove prednosti. Primernost smo ugotavljali tako na osnovi meritev fizikalno kemijskih lastnosti, kot tudi na osnovi praktičnih testov, aktualnih za hidravlične tekočine. V disertaciji so uporabljene laboratorijske in praktične testne metode tudi podrobneje opisane. Veliko pozornosti je posvečeno sposobnosti korozijske zaščite, saj večina testiranih vzorcev ni nudila zadostne zaščite pred korozijo. Prav tako je podrobneje obravnavana stisljivost, saj ima neposreden vpliv na porabo energije in odzivnost hidravličnih sistemov. Pri iskanju ionske tekočine, ki bi bila primerna za uporabo v hidravličnih sistemih se je izkazalo, da kljub nekaterim boljšim rezultatom v primerjavi s konvencionalnimi hidravličnimi tekočinami, (za sedaj) ni veliko takih, ki bi vse potrebne lastnosti imele vsaj na trenutnem nivoju konvencionalnih hidravličnih tekočin.
Ključne besede: ionske tekočine, fluidna tehnika, mazivo, hidravlična tekočina
Objavljeno: 31.03.2015; Ogledov: 2345; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (4,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici