| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
DRUŽINA PREDŠOLSKEGA OTROKA IN HRANA
Mihela Kukovec, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Družina predšolskega otroka in hrana je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu smo definirali družino in opisali različne tipe družin. Predstavili smo tudi zdravo in uravnoteženo prehrano predšolskega otroka. Spregovorili smo o vlogi družine in vlogi vrtca oz. vzgojiteljev pri oblikovanju prehranjevalnih navad predšolskega otroka. Omenili smo bolezni, ki pomembno vplivajo na prehranjevalne navade predšolskega otroka in njegove družine. Med drugim smo predstavili Vrtec Markovci, kjer smo izvedli empirični del. Empirični del zajema ugotovitve, ki smo jih pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili starši predšolskih otrok vrtca Markovci. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali imajo družine s predšolskim otrokom zdrave prehranjevalne navade, kakšna je vloga družine in vzgojiteljev pri oblikovanju prehranjevalnih navad predšolskega otroka in mnenje staršev predšolskih otrok o prehranjevanju v vrtcu. Prav tako je bil namen raziskave ugotoviti, katere vrste bolezni, povezane s spremenjeno prehrano, so pri predšolskih otrocih najpogostejše ter katero hrano družine s predšolskim otrokom kupijo/pridelajo doma in kaj jim je pri tem pomembno. Na podlagi dobljenih rezultatov smo prišli do ugotovitev, da imajo družine predšolskih otrok zdrave prehranjevalne navade, starši pa so tudi potrdili velik vpliv vzgojitelja oziroma vrtca na razvoj prehranjevalnih navad, ki jih v veliki meri zaznavajo kot pozitivne spremembe. Starši prehrano v vrtcu ocenjujejo kot primerno in količinsko zadostno. Po pridobljenih podatkih so pri predšolskih otrocih alergije na posamezno živilo najpogostejše bolezni, zaradi katerih je največ prilagoditev v prehrani otrok. Ugotovili smo, da starši pri nakupu živil velik poudarek dajejo kakovosti, v veliki meri pa pridelujejo hrano doma ali kupijo doma pridelano hrano (najpogosteje zelenjavo).
Ključne besede: družina predšolskih otrok, zdrava prehrana, prehranjevalne navade, alergija na hrano
Objavljeno: 23.10.2013; Ogledov: 1778; Prenosov: 285
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici