| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Antimicrobial properties of different hop (Humulus lupulus) genotypes
Zala Kolenc, Tomaž Langerholc, Gregor Hostnik, Miha Ocvirk, Sara Štumpf Horvat, Maša Pintarič, Iztok Jože Košir, Andreja Čerenak, Alenka Garmut, Urban Bren, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: The antimicrobial activity of hop extracts obtained from different hop genotypes were investigated against Staphylococcus aureus and Lactobacillus acidophilus. In this study the pure xanthohumol, purified β-acids rich fraction, as well as α-acids with β-acids rich fraction were used to test antimicrobial activity against Staphylococcus aureus and Lactobacillus acidophilus; whereby, the antimicrobial activity of different hop extracts against Lactobacillus acidophilus was studied for the first time. Microbial susceptibility to purified hydroacetonic extracts from different hop varieties was investigated by the broth microdilution assay to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC). The hop hydroacetonic extracts were more effective against Staphylococcus aureus than against Lactobacillus acidophilus. Strong inverse correlations of MIC and MBC values were obtained with xanthohumol, cohumulone, n+adhumulone, colupulone and n+adlupulone contents, suggesting that the identified chemical hop compounds are directly responsible for antimicrobial effects. Moreover, the effect of the growth medium strength on the MIC values of hop extracts against Staphylococcus aureus was systematically investigated for the first time. The current study also reveals the effect of different hop extracts on Staphylococcus aureus, which responds to their presence by lag phase extension and generation time prolongation.
Ključne besede: hop extract, xanthohumol, Staphylococcus aureus, Lactobacillus acidophilus, minimum inhibitory concentration, minimum bactericidal concentration
Objavljeno v DKUM: 09.05.2024; Ogledov: 203; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Optimizacija in validacija metode za določanje sestave eteričnih olj konoplje : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Karin Gole, 2023, diplomsko delo

Opis: Industrijska konoplja (Cannabis sativa L.) je znana predvsem zaradi psihoaktivne spojine delta-9-tetrahidrokanabinola (THC) in kanabidiola (CBD). Poleg omenjenih spojin je konoplja bogata tudi z drugimi zdravilnimi in koristnimi snovmi, ki se nahajajo v eteričnem olju. Med te sodijo terpeni. To so spojine, ki se nahajajo v zeliščih, sadju in zelenjavi in so odgovorni za njihov okus ter vonj. Področje raziskav terpenov je narastlo predvsem v zadnjem času zaradi njihovih pozitivnih učinkov na človeški organizem in njihovo uporabo v agronomiji. Kemotip konoplje opredeljuje sestavo njenih komponent, ki jo ugotovimo preko analize eteričnega olja konoplje. Na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije smo optimirali in validirali metodo za določanje sestave eteričnih olj konoplje, pri čemer smo uporabili referenčne metode Evropskega pivovarskega združenja (angl. European Brewery Convention, EBC). Eterično olje konoplje smo pridobili z destilacijo z vodno paro po Clevengerju in ga nato analizirali s plinsko kromatografijo, pri kateri smo uporabili plamensko ionizacijski detektor. Ker se v eteričnem olju konoplje nahaja veliko število komponent, je validacija na vseh nemogoča. Zato smo validacijo metode izvedli na petih izbranih komponentah, ki smo jih izbrali glede na njihovo vsebnost v konoplji. V sklopu validacije smo določili selektivnost in specifičnost, linearnost, natančnost, točnost ter mejo zaznavnosti in mejo določljivosti. Ker smo pri validaciji uporabili starejše vzorce eteričnih olj, smo se dodatno odločili za preizkus stabilnosti eteričnega olja.
Ključne besede: konoplja, terpeni, eterično olje, plinska kromatografija, validacija
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 581; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

3.
STRATEGIJA TRAJNOSTNEGA RAZVOJA EU S POUDARKOM NA IZRABI OVE
Miha Ocvirk, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni najpogosteje zastopani obnovljivi viri energije za namene proizvodnje električne energije, s poudarkom na geotermalni energiji. Diplomskemu delu je dodan izračun moči za geotermalno elektrarno, ki koristi energijo gejzirja. Predstavljena je strategija trajnostnega razvoja EU z vsemi pomembnejšimi dokumenti in ukrepi za izboljšanje dosedanjega stanja, ki jih je izdala Evropska komisija. Predstavljen je tudi energetski zakon v Sloveniji, vezan na OVE. Podatki evropskih in slovenskih zakonodaj so pridobljeni iz uradnih listov in drugih zakonodajnih aktov na spletnih straneh EUR – Lex.
Ključne besede: učinkovita raba energije, obnovljivi viri energije, geotermalna energija, hidroenergija, trajnostni razvoj, energetski zakon, direktiva
Objavljeno v DKUM: 13.07.2012; Ogledov: 2736; Prenosov: 343
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici