| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UPORABA IDENTIFIKACIJE ZA DOLOČITEV MODELA SINHRONSKEGA GENERATORJA
Miha Maršnjak, 2014, diplomsko delo

Opis: Za izvedbo analize dinamičnih sistemov potrebujemo njihove matematične modele, ki jih določimo s teoretično ali eksperimentalno analizo sistema. Določitev nelinearnega matematičnega modela sinhronskega generatorja je zahtevna, predvsem zaradi neznanih parametrov, ki so potrebni pri teoretični analizi procesa. V delih, kjer avtorji obravnavajo stabilizacijo sinhronskega generatorja, velikokrat uporabijo poenostavljen matematični modela sinhronskega generatorja. Ta matematični model dovolj dobro opisuje dinamiko sinhronskega generatorja. V diplomskem delu je prikazana določitev zveznih prenosnih funkcij, njihova analiza in simulacija poenostavljenega matematičnega modela sinhronskega generatorja. Bolj podrobno je predstavljena rekurzivna metoda najmanjših kvadratov za določitev diskretne prenosne funkcije. Prav tako so prikazani vsi pomembni simulacijski izračuni, s katerimi smo preverjali natančnost identificiranega matematičnega modela.
Ključne besede: sinhronski generator, matematični model sinhronskega generatorja, identifikacija dinamičnih sistemov, metoda najmanjših kvadratov.
Objavljeno: 19.02.2015; Ogledov: 654; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

2.
Izračun izenačevalnih tokov v transponiranih vodnikih transformatorskih navitij
Miha Maršnjak, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo obravnavali glavno in stresano magnetno polje v močnostnem transformatorju. Obravnava stresanega magnetnega polja je ključnega pomena, saj lahko z ustreznim načrtovanjem zmanjšamo končne ohmske izgube transformatorja. Neenakomerna porazdelitev stresanega magnetnega polja vpliva na porazdelitev tokov v transponiranih vodnikih transformatorskega navitja. Preverili smo, kako na porazdelitev tokov vplivajo geometrija sekcij navitja, geometrija kablov in hladilnih kanalov ter upornost navitij. Izračun porazdelitve tokov smo izvedli s pomočjo programskega orodja OCTAVE, s katerim smo preko vmesnika in z uporabo skriptnega jezika Lua krmilili FEMM (Finite element method magnetics). V programu FEMM smo izrisali navitja in transformatorsko okno, ki je predstavljalo meje obravnavanega problema. Navitju smo preko avtomatiziranega programa v OCTAVE določevali smeri tokov, dokler nismo pridobili podatkov stresanih magnetnih energij vseh možnih parov navitij za nadaljnji izračun. Na osnovi analize smo prišli do zaključka, da bolj kot je enakomerna in nižja kot je stresana magnetna energija v navitju in med navitji, enakomernejša je porazdelitev tokov v navitju in s tem nižje končne izgube transformatorja.
Ključne besede: Transformator, projektiranje navitij, razsipano magnetno polje, izenačevalni tokovi, kratkostična napetost
Objavljeno: 02.12.2019; Ogledov: 34; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (7,63 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici