| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
TEHNOLOŠKA PRIPRAVA ZA PODSTAVEK VAGONA IZRAEL TC
Miran Furek, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema tehnološko pripravo za podstavek vagona. Postopek tehnološke priprave je razdeljen na posamezne korake, ki sem jih vsakega posebej obdelal po posameznih poglavjih diplomskega dela. Osnove za izdelavo tehnološkega postopka so: pridobitev naročila, določitev vseh parametrov, naročanje sestavnih priprav ter pričetek izdelave tehnološkega postopka. Tehnološki postopek pa je narejen na osnovi zapiskov in izkušenj iz predhodnih projektov. Za izdelavo le tega sem uporabil metodo vnaprej določenih tehnoloških časov.
Ključne besede: priprava proizvodnje, tehnološki postopki, varjenje, razrez, rezkanje, vagon
Objavljeno: 22.06.2009; Ogledov: 1621; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

2.
BANKA TESTNIH NALOG ZA LIKOVNO PODROČJE SLIKANJA
Jasna Furek, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen preverjanja znanja je pridobivanje pomembnih informacij o znanju in napredku učencev, o vzgojno-izobraževalnem delu učitelja in tudi o ustreznosti in prilagojenosti programov za učence. Znanje je potrebno preverjati pri vseh učnih predmetih. V diplomskem delu smo se osredotočili na predmet likovna vzgoja, natančneje na področje slikanja, ki je eno izmed petih področij pri predmetu likovne vzgoje. Glavni namen diplomske naloge je bil sestaviti banko testnih nalog za likovno področje slikanja. Ta predstavlja temeljna znanja tega področja, katera mora učitelj dobro poznati za nadaljnjo didaktično uporabo. Najprej smo definirali pojem preverjanja znanja in nato opredelili postopek za sestavo testa znanja ter vrste testov znanja in tipe nalog, ki se v testih pojavljajo. Prav to je potrebno najprej preučiti za sestavo dobrega, razgibanega in dovolj obsežnega objektivnega testa. Preučili smo tudi nacionalno preverjanje znanja v osnovni šoli ter načela, izhodišča in cilje iz katerih pri tem izhajamo, saj smo iz tega izhajali tudi pri sestavi naše banke nalog. Ker je za sestavo dobrega testa potrebno preučiti in poznati tudi gradivo ter cilje preverjane vsebine, smo v nadaljevanju preučili celotno likovno področje slikanja in cilje, ki so za to področje določeni v učnem načrtu od prvega do devetega razreda osnovne šole. Sestavili smo 30 testnih nalog, in sicer 15 nalog I. taksonomske stopnje, 8 nalog II. taksonomske stopnje in 7 nalog III. taksonomske stopnje. Te smo analizirali in jih zapisali v mrežni diagram.
Ključne besede: preverjanje znanja, testi znanja, likovna vzgoja, slikanje, učni načrt za likovno vzgojo
Objavljeno: 04.09.2011; Ogledov: 1964; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (5,77 MB)

3.
4.
5.
IZBOR DEL IZ ZBIRKE »SKLADBE ZA KLARINET« ZA OSNOVNO STOPNJO GLASBENEGA ŠOLSTVA
Marko Furek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega dela in diplomskega nastopa. Teoretični del se deli na dva dela. V prvem so predstavljeni skladatelji, katerih dela sem izbral. Predstavitev skladateljev zajema njihov življenjepis, glasbeno dejavnost, kompozicijsko tehniko, slog in seznam del. V drugem delu sem oblikovno, ritmično, harmonsko in interpretativno analiziral tri izbrana dela: Selanka, op. 16 (Zdenek Fibich), Ajda in klarinet (Marjan Grdadolnik) in Polka (Pavel Šivic).
Ključne besede: klarinet, Marjan Grdadolnik, Zdenek Fibich, Pavel Šivic, Selanka op. 16, Ajda in klarinet, Polka
Objavljeno: 08.07.2013; Ogledov: 1990; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (7,33 MB)

6.
ANALIZA HTML5 IN CSS3 ZA RAZVOJ SPLETNIH APLIKACIJ
Mihael Furek, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo pregledali zgodovino razvoja označevalnega jezika HTML ter stilskih predlog CSS. Predvsem smo se posvetili novostim v HTML5 in CSS3. Podrobneje smo analizirali nove možnosti, ki jih nudi HTML5 ter opisali nove elemente. Novosti CSS3 smo predstavili z veliko primeri. Navedli smo še nekaj orodij za lažje in hitrejše delo s HTML in CSS kodo. Na koncu smo pripravili še stilsko predlogo za blogerski sistem Wordpress. Začeli smo z idejno zasnovo, nadaljevali z izdelavo slike z grafičnim orodjem in zaključili s postavitvijo predloge z zapisom HTML in CSS kode. Ugotovili smo, da vseh novosti še danes ne moremo uporabiti, saj vsi brskalniki ne znajo pravilno prikazati HTML5 elementov in oblik, ki jih določimo s CSS.
Ključne besede: HTML, HTML5, CSS, CSS3
Objavljeno: 11.07.2013; Ogledov: 902; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

7.
RAZVOJ NOVIH IZDELKOV V PODJETJU ARCONT IP d.o.o.
Nuša Furek, 2013, diplomsko delo

Opis: Uspešnost podjetja je odvisna od prodaje kakovostnih in cenovno ugodnih izdelkov za odjemalce. Na uspešnost podjetja pa vpliva tudi inovativnost. Inovativnost mora biti prisotna v vsakem podjetju, saj to pomeni razvijanje nekaj novega, privlačnejšega za kupce. Kupci so iz dneva v dan vse bolj zahtevni in za svoj denar zahtevajo vedno več. Zato je potrebno zadovoljiti njihove potrebe z razvojem novih boljših in izpopolnjenih izdelkov. Pri razvoju novih izdelkov sodeluje veliko oddelkov in skupin v podjetju, ter drugi dejavniki. Vse to je povezano v določen okvir in strukturo, ki skozi določen čas na trg prinese določen nov izdelek. Traja lahko kar nekaj časa, da pride izdelek na trg takšen, kakršnega smo si na začetku zamislili. Da bodo naši odjemalci z njim zadovoljni, ter da z njim zadovoljijo potrebe in želje na trgu. Vsako podjetje ima pred razvojem določene, svoje cilje, ki jih želijo z novim izdelkom doseči. In skozi razvoj ves čas strmijo k temu, da bodo čim bližje temu, da te cilje tudi izpolnijo. Zaradi tega iščejo vedno nove ideje. S katerim izdelkom bi prepričali odjemalca, da bi se odločil za nakup. Ključnega pomena pri tem je, da zbirajo ideje, testiranja in ocenjevanja idej ter izdelavo in testiranje koncepta izdelka. Kadar pa izdelek enkrat izdelajo in pošljejo na trg pa ima velik pomen še oglaševanje oziroma komercializacija izdelka. Saj preko oglasov odjemalci zaznavajo izdelke. Čim bolj bo oglas inovativen in privlačen za odjemalce, bolj bo pritegnil njihovo pozornost in posledično to privede do nakupa. Podjetje Arcont IP d.o.o. je zelo fleksibilno podjetje, kot kakšna večja podjetja in se lažje organizirajo in dogovarjajo glede razvoja. Podjetje zagotavlja kakovost svojih izdelkov z izbranimi materiali na sodobni tehnološki in programski opremi, ki jim omogoča izdelavo kakovostnih in varnih proizvodov. Strmijo k konkurenčni prednosti in zadovoljstvu svojih strank.
Ključne besede: izdelek, razvoj izdelka, procesi razvoja, odjemalci, Arcont IP d.o.o.
Objavljeno: 07.11.2013; Ogledov: 993; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

8.
PREVAJANJE BESEDNE FIGURE PRIMERE V FILMU FORREST GUMP
Denis Furek, 2013, diplomsko delo

Opis: Podnaslavljanje je posebna kategorija prevajanja, pri kateri se avtorji srečujejo tako z prostorskimi kot časovnimi omejitvami in morajo biti zaradi tega še posebej spretni ter iznajdljivi. Diplomsko delo obravnava podnaslavljanje na podlagi ameriškega filma Forrest Gump, pri čemer se osredotoča na prevajanje besedne figure primere v posameznih podnaslovih. V teoretičnem delu so podrobneje opisana pravila in načela podnaslavljanja, besedna figura primera in film Forrest Gump. Empirični del pa zajema analizo posameznih primerov besedne figure v podnaslovih in primerjavo izvirnih različic podnaslovov s slovenskimi podnaslovi.
Ključne besede: podnaslavljanje, Forrest Gump, besedna figura primera
Objavljeno: 09.04.2015; Ogledov: 1164; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (375,36 KB)

9.
PRESTRUKTURIRANJE NOVE KBM, D. D.
Mia Furek, 2014, magistrsko delo

Opis: Tako svet kot Evropa se v zadnjem desetletju srečujeta z resno finančno in gospodarsko krizo. Ta je globoko prizadela finančni in realni sektor. Najprej se je začela kazati na finančnem področju, saj je ta najbolj izpostavljen neravnovesju in težavam, ki pa so posledično negativno vplivale še na realni sektor. Organizacije v času svojega delovanja prehajajo v različna razvojna obdobja. V svojem življenjskem ciklusu lahko zaidejo v obdobje krize. Ko se srečajo s krizo, je njihovo nadaljnje poslovanje ogroženo. Krizna situacija v organizacije vnese številne spremembe, negotovost in nova tveganja. Onemogočeno je doseganje zastavljenih ciljev, ogrožene so njihove organizacijske sposobnosti in vprašljiv postane sam obstoj organizacije. Za takšne organizacije je pomembno, da ugotovijo glavne vzroke krize in poskušajo najti ustrezno rešitev za njeno odpravo. Svojo strukturo morajo spremeniti in prilagoditi spremembam, ki so nastale v okolju. Ko so prizadeti vsi poslovni procesi, torej celotna organizacija, je edina rešitev dobro premišljen in izveden načrt prestrukturiranja organizacije. Magistrska naloga obravnava primer prestrukturiranja izbrane organizacije. Prestrukturiranje predstavlja strateški način, s pomočjo katerega organizacije dosegajo spremembe na vseh področjih svojega delovanja. Prestrukturiranje je metoda radikalne prenove in spreminjanja. Njen osnovni cilj je preoblikovanje različnih struktur organizacije in vsebine načina dela, ki pripomore k povečanju uspešnosti ter učinkovitosti njenega nadaljnjega poslovanja. Predmet preučevanja v magistrski nalogi je postopek prestrukturiranja in spreminjanja Nove KBM, kot proces prilagajanja krizni situaciji, v kateri se je le-ta znašla. Ugotovljeni in predstavljeni so vzroki nastanka potrebe po prestrukturiranju, predstavljeni so sama izvedba in dosedanji rezultati oziroma že izvedene spremembe. V prvem delu naloge je predstavljena poslovna kriza in njene značilnosti ter državne pomoči organizacijam, ki so zašle v težave. V drugem delu pa je opredeljena krizna situacija, v kateri se je znašla Nova KBM, in predstavljen celoten načrt njenega prestrukturiranja kot rešitev na odziv sprememb v takšni situaciji. Pri načrtovanju in pisanju naloge ter pridobitvi ključnih informacij smo uporabili aktualno literaturo in javno dostopne baze podatkov, prav tako podatke in vire znotraj banke. Pri preučevanju njenega prestrukturiranja in glede na rezultate, ki jih je banka izkazala v zadnje pol leta, menimo, da se je izbran postopek reševanja iz krize pokazal kot pravilna in primerna rešitev za zelo zahtevno situacijo. Ugotovili smo, da je po drugi strani kriza tudi dobra za organizacije, saj zahteva nujne spremembe za izboljšanje njenega delovanja. Menimo, da trenutno banka učinkovito obvladuje svoje okolje in prilagaja poslovanje nastalim možnim tveganjem in spremembam v okolju. Pri svojem poslovanju skuša zagotavljati najvišje standarde varnosti in zanesljivosti za svoje komitente in bodoče stranke ter za celotno okolje v katerem deluje.
Ključne besede: kriza, državna pomoč, prestrukturiranje, racionalizacija, dokapitalizacija, slaba banka, upravljanje s tveganji
Objavljeno: 26.01.2015; Ogledov: 730; Prenosov: 276
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

10.
Primerjava vplivnih parametrov v različnih AVL modelih zgorevanja
Rene Furek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem obravnaval primerjavo dveh AVL modelov zgorevanja in njuno kalibracijo z predpisanimi parametri. Najprej sem opravil študijo parametrov z namenom, da ugotovim kako spreminjanje posameznih parametrov vpliva na karakteristike motorja. Nato sem svoj model glede na referenčni kalibriral v obziru na tlak v cilindru in natančno opisal postopek kalibracije ter dobljene rezultate.
Ključne besede: avl, zgorevanje, motorji, simulacija, MZCM, MCC
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 760; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (4,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici