| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
The contents of Cu, Mn, Zn, Cd, Cr, and Pb at different stages of the winemaking process
Janja Kristl, Marjan Veber, Metka Slekovec, 2003, izvirni znanstveni članek

Opis: In samples taken during different stages of winemaking process (from grapes, crushed grapes, pressed pomace, must deposit, deposit of lees, must before and after clarification and wine) the Cu, Mn and Zn contents were determined by flame atomic absorption spectrometry (FAAS) and the Cd, Pb and Cr contents were determined by electrothermal atomic absorption spectrometry (ETAAS). Grapes, crushed grapes, pressed pomace, must deposit and deposit of lees were microwave digested with nitric acid, hydrofluoric acid and hydrogen peroxide solution, while for must and wine no special treatments were necessary. The highest contents of Cu, Mn, Zn, Pb, Cd and Cr were determined in the pressed pomace, lees, and in white grape varieties also in must deposit. Mean values obtained of dry weight (pressed pomace, lees, must deposit) were 63 mg/kg, 300 mg/kg, 184 mg/kg for Cu, 11 mg/kg, 15 mg/kg, 134 mg/kg for Mn, 14 mg/kg, 35 mg/kg, 17 mg/kg for Zn, 0.3 mg/kg, 0.5 mg/kg, 0.6 mg/kg for Pb, 0.5 mg/kg, 1.0 mg/kg, 1.8 mg/kg for Cr, 15.4 µg/kg, 24.4 µg/kg, 13.0 µg/kg for Cd. The Cu content was decreasing from the grapes to the bottled wine, whereas the Mn, Zn, Cd, Cr and Pb contents in the bottled wine were higher than in musts in all investigated white and red grape varieties. In ten wine samples the following contents were determined: Cu; mean 0.12 mg/L (range: 0.06-0.30 mg/L), Mn; mean 1.04 mg/L (range: 0.60-1.78 mg/L), Zn; mean 0.50 mg/L (range: 0.13-1.03 mg/L), Cd; mean 0.34 µg/L (range: 0.08-1.04 µg/L), Cr; mean 17.0µg/L (range: 5.2-25.1 µg/L) and Pb; mean 25.3 µg/L (range: 16.4-37.8 µg/L).
Ključne besede: viticulture, chemical processes, chemical elements, chemical analysis
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1738; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (379,25 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
3.
VSEBNOST KOVIN V RAZLIČNIH SORTAH JAGOD PRIDELANIH NA EKOLOŠKI IN INTEGRIRANI NAČIN
Janja Brdnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Leta 2009 smo odvzeli vzorce štirih sort jagod 'St.Pier', 'Elsanta', 'Sugar Lie' in 'Thuchampion' z namenom primerjati vsebnosti K, P, Mg, Fe, Mn, Cu in Zn v jagodah, pridelanih na ekološki in integriran način. Po ekstrakciji talnih vzorcev in po mikrovalovnem razklopu jagod, smo koncentracije kovin določili s spektroskopskimi tehnikami. Jagode, pridelane na integriran način, so pri vseh sortah vsebovale več K, P in Mg. Vrednosti Cu so bile višje pri ekološko pridelanih jagodah sorte 'Thuchampion'. Mn in Fe pa sta bila povečana v vseh sortah jagod, pridelanih na integriran način. Vzorci zemlje iz integrirane pridelave imajo višjo vsebnost Zn, K in P, kar je verjetno posledica gnojenja z NPK gnojili, vzorci zemlje iz ekološke pridelave pa so imeli višje vrednosti Cu, Mn, Mg in Fe. Rezultati so pokazali statistično pomembne razlike med sortami glede na način pridelave, glede na sorto pa so bile statistično pomembne razlike v vsebnosti vseh kovin z izjemo Zn.
Ključne besede: jagode / kovine / način pridelave
Objavljeno v DKUM: 15.10.2010; Ogledov: 2639; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (11,22 MB)

Iskanje izvedeno v 2.78 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici