| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
POLITIKA DIVIDEND IN VPLIV OBJAV O POVIŠANJU DIVIDEND NA CENE DELNIC
Matjaž Mikluš, 2014, magistrsko delo

Opis: Z izbiro politike dividend se menedžment odloči, koliko dobička se bo zadržalo v podjetju za izpeljavo investicijskih in drugih projektov ter koliko dobička bo namenjenega izplačilu delničarjem – lastnikom podjetja. Delničarji lahko povečajo svoje premoženja s (1) povišanjem cene posamezne delnice, ki jo imajo v lasti, in (2) prejemom dividend (tako denarnih kot nedenarnih). Vidimo torej, da je odločitev o izbiri ustrezne politike dividend zelo pomembna, saj ima direkten vpliv na premoženje delničarjev. Glavni cilj vsakega menedžmenta bi naj bilo prav maksimiziranje premoženja delničarjev. Čeprav obstaja veliko različnih teorij politike dividend, to menedžmentu ne olajšuje dela, saj so te teorije med seboj večinoma kontradiktorne. Osnovne tri teorije, teorija nevtralnosti, teorija negativnega vpliva in teorija pozitivnega vpliva, povsem različno opisujejo vpliv izplačevanja dividend na ceno delnice in s tem vrednost podjetja. Številne raziskave, ki so bile izvedene na področju politike dividend, so pripeljale do prav tako številnih izpeljanih teorij politike dividend, ki pa se bolj ali manj navezujejo na osnovne tri teorije. Ena izmed izpeljanih teorij je tudi teorija signaliziranja dividend, ki temelji predvsem na predpostavki asimetrije informacij med vodstvom podjetja in delničarji. Vodstvo podjetja naj bi imelo boljše informacije o sedanjem ter prihodnjem stanju v podjetju in naj bi preko izbire politike dividend te informacije sporočalo delničarjem. Teorijo signaliziranja dividend so, predvsem v zadnjih desetletjih, preučevali mnogi avtorji, ki so večinoma prišli do zaključka, da ima povišanje dividend pozitiven vpliv na ceno delnice in obratno, da zaradi nižanja dividend cena delnice pade. Raziskave so bile izvedene tako na razvitih trgih kot na trgih v razvoju. V pričujočem delu smo prevzeli metodologijo tujih raziskav in v raziskovalnem delu magistrske naloge na slovenskem borznem trgu preverili obstoj teorije signaliziranja dividend. Raziskovali smo vpliv objav povišanja dividend na cene delnic podjetij, ki kotirajo v slovenskem borznem indeksu SBI TOP. Slovenski borzni trg spada med trge v razvoju in je še posebej specifičen zaradi svoje majhnosti ter nelikvidnosti. Naša raziskava, ki je obsegala obdobje med letoma 2008 in 2012, ni pokazala statistično pomembnih porastov cen delnic zaradi povišanja dividend podjetij, kar je pomenilo, da smo zavrnili raziskovalno hipotezo ter s tem obstoj teorije signaliziranja na slovenskem borznem trgu v opazovanem obdobju.
Ključne besede: dividende, politika dividend, teorija signaliziranja dividend, odziv cene delnice, slovenski borzni trg.
Objavljeno: 07.11.2014; Ogledov: 1267; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

2.
OBVLADOVANJE TVEGANJ Z UPORABO OPCIJ
Matjaž Mikluš, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Čeprav se je z izvedenimi finančnimi instrumenti organizirano začelo trgovati šele v 19. stoletju, je zgodovina njihovega razvoja zelo dolga in sega tudi do dva tisoč let pred našim štetjem. Njihova glavna značilnost je, da so vezani na osnovni instrument in odvisni od gibanja njegove vrednosti. Primarna naloga izvedenih finančnih instrumentov je zavarovanje pred tveganji. Širša javnost ima o izvedenih finančnih instrumentih zelo slabo mnenje, pogosto se jih omenja celo kot glavni vzrok za krize in kot orodje za špekulante, malo ljudi pa ve, da so eden ključnih instrumentov pri obvladovanju tveganj v podjetjih. Z opcijami obvladujemo predvsem tržno tveganje. Tveganja obvladujemo tako, da skušamo doseči nevtralnost mer občutljivost, ki jih označujemo z grškimi črkami. S pomočjo opcij lahko sestavimo portfelj po svoji želji in potrebah. Portfelj lahko tudi popolnoma zavarujemo pred izgubami, za kar pa bodo potrebni dodatni stroški. Zavedati se je potrebno, da se z višanjem stopnje zavarovanosti portfelja odrekamo tudi višjim potencialnim donosom. Vsak investitor lahko, po začetnem poznavanju trgovanja z opcijami in njihovega vrednotenja ter svoje preference do tveganja, ustvari portfelj po svoji meri.
Ključne besede: Obvladovanje tveganj, izvedeni finančni instrumenti, opcije, The Greeks, zavarovanje portfelja.
Objavljeno: 25.11.2011; Ogledov: 1776; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (679,99 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici