| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 117
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
PREDLOG IZBOLJŠAVE SISTEMA SLEDLJIVOSTI ŽIVIL V PODJETJU SPAR SLOVENIJA D.O.O.
Mitja Kosmač, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje sisteme sledljivosti blaga v preskrbovalni verigi v primeru Spar Slovenija d.o.o. Za zagotavljanje sledljivosti morajo poskrbeti vsi členi preskrbovalne verige, s ciljem, da podjetje učinkovito obvladuje poslovanje, da se minimizira količina blaga, ki ga je treba umakniti in se zmanjša škoda, ki jo zahteva odpoklic večjih količin blaga. V diplomski nalogi smo predstavili obstoječe stanje logistike v podjetju Spar Slovenija d.o.o., osnovne »logistične« pojme in namen logističnih podatkov za zagotavljanje sledljivosti, sistem sledljivosti v izbranem podjetju in predstavitev sledljivosti v podjetjih v tujini. Diplomsko delo poleg opisovanja sistemov sledljivosti temelji na problemu v podjetju Spar Slovenija d.o.o.: kako zagotoviti večjo zanesljivost pri vnosu podatkov na vhodu blaga v skladišče. V zaključnem delu smo predlagali rešitev problema, ki je realno povsem izvedljiva in ne zahteva velikih finančnih vložkov.
Ključne besede: Sledljivost, prevzem, distribucija, trgovec, lot.
Objavljeno: 18.10.2011; Ogledov: 1832; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (969,16 KB)

2.
PREDLOG PREOBLIKOVANJA PROCESA NABAVE HLODOVINE V GOZDNEM GOSPODARSTVU SLOVENJ GRADEC D.D.
Robert Uršej, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi želimo razrešiti problematiko pretoka informacij v nabavnem procesu hlodovine v Gozdnem gospodarstvu Slovenj Gradec d.d. V obstoječem procesu prihaja do prekinitev toka informacij oz. neažurnosti le-teh, posledično nastajajo težave zaradi pomanjkanja določenih dimenzij hlodovine, kakor tudi dodatnega obremenjevanja skladišča z nekurantno hlodovino, pojavlja se tudi problem modrenja lesa. V predlogu preoblikovanja procesa nabave predlagamo dodelitev pristojnosti v okviru delovnega mesta, povezanega z nabavo hlodovine. Osnovni namen je koordinacija procesa ter definiranje odgovornosti. Uvedba predloga predstavlja temelj za izvajane kvalitativnih norm in ciljev ter je izhodišče za ocenjevanje uspešnosti zaposlenih. V nalogi ugotavljamo učinke predloga z vidika optimizacije procesa, kakor tudi iz finančnega vidika.
Ključne besede: Pretok informacij, nabava, hlodovina.
Objavljeno: 27.11.2011; Ogledov: 1382; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

3.
Povečanje ponudbe storitev avtohiše z uvedbo hitrega servisa vozil
Natalija Koprek, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz štirih delov. V uvodnem poglavju je opredeljen obravnavani problem in predstavljeno podjetje Hyundai avto Mlakar s.p.. Opisane so tudi predpostavke in metode dela. V prvem, teoretičnem delu smo opisali razvoj in vzdrževanje avtomobila, storitev, kakovost storitve, zadovoljstvo potrošnikov ter pričakovanja porabnikov. V drugem delu diplomskega dela smo predstavili obstoječe stanje podjetja Hyundai avto Mlakar s.p., opisali sedanje stanje avtomehanične delavnice in potek servisa vozil. S kritično analizo trenutnega stanja servisnih storitev smo izpostavili ključne elemente za razrešitev problema. Razrešitev problema smo opisali v zadnjem, četrtem delu diplomskega dela. V zaključnem delu smo ocenili in ovrednotili uspešnost predlagane rešitve problema ter navedli pogoje in možnost nadaljnjega razvoja podjetja.
Ključne besede: avtomobil, vzdrževanje avtomobila, storitev, kakovost storitev, zadovoljstvo potrošnikov
Objavljeno: 06.05.2012; Ogledov: 1553; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

4.
PRENOVA ORGANIZACIJE PREVOZOV BETONA V PODJETJU ŽIHER D.O.O.
Andreja Jurič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo obravnavali problem, kako izboljšati organizacijo prevoza betona v podjetju Žiher d.o.o. Problem se nanaša na izbiro voznika za posamezno vožnjo. Izbira zahteva veliko časa, visoke stroške telefoniranja, zamude pri dostavi … Da bi izboljšali navedene procese, predlagamo prenovo organizacije prevozov betona z uvedbo sistema za nadzor in sledenje nad vozili. Sistemi sledenja zagotavljajo višjo varnost, točnost in kontrolo v transportnem procesu. Na tak način lahko pridobimo kar nekaj koristi, kot so: znižanje stroškov, varnost za voznika in vozila, povečanje izkoristka vozil in pridobivanje podatkov za potrebe analize. Za uvedbo bomo potrebovali določena finančna sredstva, čas za namestitev potrebne opreme in ustrezno usposabljanje zaposlenih.
Ključne besede: organizacija prevoza, sistem za nadzor in sledenje, GPS, VTS Live, CVS Mobile.
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1273; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

5.
Zelena logistika in strateško uvajanje okolju prijaznih vozil v Pošti Slovenije
Katja Zalokar, 2012, diplomsko delo

Opis: Zelena logistika je pojem, o katerem je danes že mnogo napisanega. Ob tem se izpostavljajo sodobni načini prevozov z vidika gospodarnosti in ekologije, kot sama družbena odgovornost podjetij. Slednja se čedalje pogosteje odločajo za nakup novih vozil na alternativno pogonsko gorivo – utekočinjen naftni plin oziroma avtoplin, medtem ko se pojavljajo neutemeljeni zadržki glede vgradenj plinskih napeljav v obstoječa vozila. Predmet raziskave sta torej zelena logistika in ugotavljanje smiselnosti strateškega uvajanja okolju prijaznih vozil v Pošti Slovenije, d. o. o., PE Celje, tako iz okoljskega kot finančnega vidika. Predvideva se namreč, da omenjeno kaže potencial za dolgoročno zmanjšanje letnih emisij toplogrednih plinov, predvsem pa se cilja na omejitev stroškov voznega parka Pošte Slovenije. V ta namen so kontaktirani strokovnjaki s področja vgradenj sistema na avtoplin in s pomočjo izračunov ekonomske upravičenosti investicije ter sistematične formulacije rezultatov izpostavljeni konkretni rezultati.
Ključne besede: zelena logistika, alternativna goriva, LPG (utekočinjen naftni plin)
Objavljeno: 07.09.2012; Ogledov: 2241; Prenosov: 421
.pdf Celotno besedilo (14,87 MB)

6.
Optimizacija logističnega procesa z vpeljavo kontrolnega tehtanja v podjetju Engrotuš d.d.
Anže Špeglič, 2012, diplomsko delo

Opis: Optimizacija procesa komisioniranja je eden ključnih logističnih procesov, ki pomenijo ločnico med finančno učinkovitostjo in neučinkovitostjo. Klasična podpora s strani integriranih informacijskih sistemov zagotavlja potrebno podporo, a sama po sebi ne zadošča, zato se kot podpora le-temu v praksi pogosto pojavljajo različne podporne metode, ki se izvajajo ročno v svoji delni obliki. Kontrolno tehtanje predstavlja le enega izmed načinov, kako se približati popolnim rezultatom optimizacije sistema komisioniranja blaga ter posledično finančni konsolidaciji in stroškovni optimizaciji pri poslovanju skladišč. Ključ uspešnosti ni inovativnost oziroma tehnološka kompleksnost, ampak vsestranska aplikativnost takšnega sistema pri ravnanju z objekti, ki so medsebojno vizualno in strukturno povsem različni. V teoretičnem delu diplomskega dela so podana izhodišča za razumevanje procesa komisioniranja ter njegove tesne povezave z informacijskimi sistemi in predstavljeni pojmi, ki se pojavljajo v praktičnem delu diplomskega dela. V le-tem je podrobneje predstavljeno komisioniranje znotraj podjetja ter problemi, ki se pojavljajo. V zaključku dela so podane rešitve in projecirani možni učinki, ki bi jih imela njihova vpeljava.
Ključne besede: finančna učinkovitost, proces priprave blaga, kontrolno tehtanje, WMS.
Objavljeno: 16.02.2013; Ogledov: 1193; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

7.
Zagotavljanje trajnostne mobilnosti v Celju z integracijo električnih vozil in sončne energije
Janez Bromše, 2012, diplomsko delo

Opis: Naraščanje cestnega prometa povzroča vedno večje obremenjevanje okolja, v katerem živimo. Alarmantne razmere se kažejo predvsem v mestnih središčih, ki so življenjski prostor večine prebivalcev. Poleg ekoloških so zaskrbljujoči tudi ekonomski vplivi uporabe konvencionalnih vozil. Dviganje cen nafte in njenih derivatov na svetovnih trgih vpliva na stroške mobilnosti, ki jih nosi uporabnik konvencionalnega vozila. Z zagotavljanjem trajnostne mobilnosti se ustvarjajo razmere, ki dologoročno zagotavljajo kakovostnejši življenjski prostor. S trajnostnimi ukrepi se ohranja okolje, poveča učinkovitost in zmanjšuje poraba virov. Koncept trajnostne mobilnosti smo želeli prikazati na primeru mesta Celja. Z analizo smo predvideli učinke, ki jih prinaša integracija električnih vozil in izkoriščanje sončne energije. Prišli smo do zanimivih ugotovitev, ki potrjujejo, da integracija predlagane rešitve zagotavlja razvoj trajnostne mobilnosti.
Ključne besede: Električni avtomobili, fotovoltaika, onesnaževanje okolja, trajnostna mobilnost.
Objavljeno: 30.09.2012; Ogledov: 1000; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

8.
Prenova proizvodnega procesa naslonjal za roke v podjetju Ana d.o.o.
Matjaž Knez, 2012, diplomsko delo

Opis: Konkretno proizvodno podjetje zaradi varovanja zaupnih podatkov v diplomskem delu vodimo pod izmišljenim imenom Ana d. o. o. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in razvojem različne notranje avtomobilske opreme. Kot glavne proizvode našega podjetja lahko navedemo vzglavnike, naslonjala za roke in stranske obloge za različne avtomobilske znamke. Diplomsko delo temelji na osnovi konkretnega praktičnega primera in temu ustreznih teoretičnih osnov. V prvem delu predstavljamo teoretične osnove notranje logistike, logistike v proizvodnji in vitke proizvodnje. V drugem delu obravnavamo konkreten problem proizvodnje naslonjal za roke. Ugotavljamo, da v celotnem proizvodnem procesu porabimo preveč časa in prekomerno manipuliramo z materialom. Tudi sama montažna linija naslonjal ni praktično postavljena in delavce sili v nepotrebno gibanje in manipuliranje z materialom. V tretjem delu predstavljamo predlagane rešitve proizvodnega procesa. Rešitve temeljijo predvsem na posodobitvi materialnega toka znotraj podjetja, zamenjavi nabavnih enot in količin ter preureditvi montažne linije. Zaključujemo z vrednotenjem uspešnosti rešitve problema, pogoji za uvedbo rešitev in možnostmi za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: prenova proizvodnega procesa, logistika v proizvodnji, notranja logistika, vitka proizvodnja, proizvodni proces, montažna linija
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1437; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

9.
Uvedba skupnega visokoregalnega skladišča v SŽ-CD Dobova
Denis Dolinšek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi želimo predstaviti razloge in rešitve za uvedbo novega skupnega visokoregalnega skladišča v poslovanje podjetja Proizvodnja Dobova, v katerem je avtor tega dela že opravljal praktično usposabljanje v sklopu šolanja in je sedaj tam tudi zaposlen. Predstavili bomo trenutno obstoječo skladiščno infrastrukturo - jo opisali in kritično analizirali – ter razloge in naš predlog načrta za uvedbo novega skupnega visokoregalnega skladišča. Podjetje Proizvodnja Dobova se primarno ukvarja z vzdrževanjem in reviziranjem vlečenih tirnih tovornih vozil, včasih pa se opravijo dela tudi na kakšnem drugem tirnem vozilu. Zaradi široke palete dela mora podjetje imeti na zalogi tudi veliko različnih rezervnih in nadomestnih delov, potrebnih za nemoteno delovanje proizvodnega procesa. Trenutno so skladišča, skladiščniki, skladiščne službe in mesta dejanske porabe razmetani in dislocirani po celotnem podjetju, zaradi česar prihaja do različnih težav, povezanih s tem. Glede na probleme, ki smo jih opazili pri delu v podjetju, bomo v diplomski nalogi podali predlog za rešitev predstavljenega problema in zapisali možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: visokoregalno skladišče, optimizacija skladišča, izboljšanje procesa;
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1237; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (937,37 KB)

10.
Predlog preureditve prodajnega mesta vinjet na Šentilju
Igor Emeršič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje predlog preureditve obstoječega prodajnega mesta vinjet na mejnem prehodu Šentilj. Zaradi neurejene prodajalne, pada količina prodanih vinjet s tem se manjšajo prihodki in povečujejo izgube podjetja DARS d.d. Od prodaje je odvisna uspešnost in poslovanje celotne družbe. Zato je potrebno nameniti pozornost oblikovanju, funkcioniranju in prepoznavnosti prodajnega mesta. S temi parametri bomo zagotovili osnovne pogoje za uspešno delovanje in poslovanje. Prodajna mesta so ključnega pomena za uspešno delovanje celotne oskrbne verige. S tem predstavljajo izziv pred konkurenco in hkrati nam dajejo možnost inovacij v procesu in načinu prodaje. Ker je prodaja vinjet na avtocestnem omrežju variabilna spremenljivka je potrebno načrtno planirati količino prodajnih mest in število zaposlenih. Na prodajnem mestu imamo fiksne stroške, ki jih imamo tudi takrat ko nič ne prodajamo.
Ključne besede: prodajno mesto, vinjete, oskrbna veriga, stroški, DARS d.d.
Objavljeno: 27.10.2012; Ogledov: 844; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici