| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ZAOSTROVANJE BANČNE REGULATIVE KOT ODZIV NA PROCESE V BANČNIŠTVU
Matjaž Golner, 2016, magistrsko delo

Opis: POVZETEK V zgodovini je bilo veliko finančnih kriz, vendar je bila zadnja najhujša in globalno povezana. Razlog za to je v razcvetu finančnih trgov, na katerih so se razvijali in se še vedno razvijajo novi finančni produkti in instrumenti. Bančna regulativa poskuša slediti temu, vendar je vedno korak zadaj ali pa bančna industrija najde novo pot, kako se izogniti regulativi. Za nameček pa je v 70. letih prejšnjega stoletja prišlo do finančne liberalizacije oz. odpravljanja določenih omejitev. Na tak način so se odprla vrata finančni industriji po prevzemanju večjih tveganj, ki prinašajo večje dobičke. Pojavljati so se začele finančne inovacije in prav banke so imele pri tem procesu glavno vlogo. Namen inovacij je v večjem dobičku, večji likvidnosti in doseganju kapitalskih zahtev ter zmanjšanju izpostavljenosti tveganjem. Tveganja se ne zmanjšajo, ampak se prenesejo na vzporeden bančen sistem oz. bančništvo v senci. Gre za sistem, ki opravlja podobne storitve kot banke, vendar z eno veliko razliko. V tem sistemu ni regulative ali pa je manj stroga. Prav to je eden izmed glavnih razlogov za tak razcvet in vzpon, na drugi strani pa tudi za težave. Namreč prav v tem segmentu bančništva se skriva razlog za zadnjo finančno krizo. Za blažitev posledic tako obsežne in velike krize je prišlo do mednarodnega konsenza. Baselski odbor je v ta namen predstavil nov regulatorni okvir Basel III. Gre za nadgradnjo predhodnega okvirja Basla II. V magistrskem delu smo najprej predstavili proces deregulacije pred izbruhom krize, bančništvo v senci in značilnosti njegovega delovanja ter proces ponovnega zaostrovanja regulative na področju delovanja bank.
Ključne besede: regulativa, deregulacija, finančna liberalizacija, finančne inovacije, bančništvo v senci, Basel III, Baselski odbor
Objavljeno: 13.01.2017; Ogledov: 938; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (3,79 MB)

2.
ANALIZA ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA ZA IZBRANE SLOVENSKE BANKE
Matjaž Golner, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Elektronsko bančništvo je v današnjem času zelo zasidrano med uporabniki in ne znamo si več predstavljati bančnega poslovanja brez njega. Posledica tega je razvoj tehnologije in dostopnosti do interneta. Vendar kljub temu Slovenija izrazito zaostaja za EU, še posebej za vodilnimi državami v EU. Elektronsko bančništvo lahko opredelimo kot opravljanje bančnih storitev preko interneta kjerkoli in kadarkoli. Razvoj tega področja sega v 70. leta prejšnjega stoletja, kjer je Angleška banka ponudila svojim komitentom prvo obliko elektronskega bančništva. Razvoj je od takrat prinesel nove možnosti uporabe elektronskega bančništva. Začelo se je z bankomati in nadaljevalo s telefonskim bančništvom, pametnimi karticami, spletnim in mobilnim bančništvom. Vse te storitve so prinesle mnogo prednosti tako za banke kot za komitente. Najpomembnejše so prihranek časa, dosegljivost bančnih storitev kjerkoli in kadarkoli ter nižji stroški. Vendar kljub temu obstajajo slabosti in glavna izmed njih je varnost. Varnost pri elektronskem bančništvu ima zelo pomembno vlogo in vpliva na odločitev komitentov za uporabo oz. neuporabo elektronskega bančništva. Banke morajo zagotavljati varnostne storitve. To pa dosegajo s pomočjo različnih varnostnih metod šifriranja, z digitalnimi potrdili, elektronskimi podpisi in tako naprej. Dobra stran je, da so banke v Sloveniji ustrezno varne. Kljub temu pa se da še marsikaj izboljšati. Na koncu diplomskega seminarja je analiza elektronskega bančništva v Sloveniji. Analiza temelji na različnih kriterijih, ki sem si jih zadal: stroškovni vidik, storitve, varnost, zadovoljstvo in lojalnost ter prikaz tržnih deležev bank glede na spletno bančništvo.
Ključne besede: elektronsko bančništvo, spletno bančništvo, mobilno bančništvo, varnost elektronskega bančništva.
Objavljeno: 28.11.2011; Ogledov: 1158; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici