| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Taktika igre z igralcem manj pri nogometu : diplomsko delo
Niko Šalamun, 2023, diplomsko delo

Opis: Nogomet je kontaktni šport, zato velikokrat pride do prekrškov, ki so lahko kaznovani z rdečim kartonom in posledično z izključitvijo. Ekipe večinoma niso dobro pripravljene na izključitev tako soigralca kot nasprotnika. Naloga trenerja je, da po izključitvi prilagodi taktiko, predstaviti pa jo mora že na treningu, da so igralci pripravljeni na tako situacijo. Ob omembi nogometne taktike večina najprej pomisli na taktiko obrambe in taktiko napada, malokdo pa pomisli na taktiko igranja v napadu in obrambi z igralcem manj. Namen mojega diplomskega dela je bil raziskati različne taktične pristope, sisteme in vaje, ki se uporabljajo pri igri z igralcem manj. Prvi del se navezuje na osnovne pojme nogometne igre, taktike in sistemov, drugi del pa na osnovi teh pojmov opisuje različne sisteme in taktiko igre z igralcem manj. Diplomsko delo obravnava še primere treningov za igranje z igralcem manj.
Ključne besede: rdeči karton, taktika, sistemi z igralcem manj
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 218; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (3,11 MB)

2.
Smisel in pomen pridobivanja mišične mase pri nogometaših : diplomsko delo
Timi Kerin, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je seznaniti športno stroko o smislu in pomenu pridobivanja mišične mase v nogometu. Ta športna panoga je izredno kompleksna in zahteva vrhunsko tehnično, taktično in kondicijsko pripravo. Nogometna stroka posveča znotraj kondicijske priprave veliko pozornosti vadbi moči, a v večini primerov se zanemari vadba za pridobivanje mišične mase. V diplomski nalogi je predstavljena obširna tematika s področja pridobivanja mišične mase, podkrepljena s primeri vadbenih enot. V uvodnem delu je predstavljena kondicijska priprava nogometaša, ki vključuje vrste kondicijske priprave, psihomotorične ter funkcionalne sposobnosti. V glavnem delu je podrobno predstavljena moč, pridobivanje mišične mase nasploh, pridobivanje mišične mase v nogometu, prehrana, ki spodbuja pridobivanje mišične mase ter regeneracija. Omenjene so tudi metode za razvoj moči ter možnosti testiranja moči. V razpravi so predstavljeni primeri vadbenih enot, podkrepljeni s slikovnim gradivom ter smernicami za razvoj moči ter mišične mase.
Ključne besede: moč, pridobivanje mišične mase, prehrana, regeneracija
Objavljeno v DKUM: 14.04.2023; Ogledov: 358; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (5,77 MB)

3.
Razvoj gibalne vsestranosti pri selekciji U-7 : diplomsko delo
Timotej Mate, 2023, diplomsko delo

Opis: Gibalna vsestranost je eno najpomembnejših področij, na katerega moramo biti kot trenerji pozorni in osredotočeni pri mlajših nogometaših. Med 6. in 9. letom je možno narediti največji napredek pri gibalnih sposobnostih. Zato je tako zelo pomembna pravilna struktura in vsebina treningov, da se izkoristi največji možen napredek in sorazmerno tudi pravilen razvoj otroka. Razvoj otroka je zelo kompleksen proces, ki poteka na več področjih, slediti pa mu je potrebno v kronološkem zaporedju. Prepletajo se gibalni, kognitivni ter čustveni in socialni razvoj. Pri mladih nogometaših mora trener biti osveščen o problematiki zgodnje specializacije in njenih negativnih posledicah, kajti večina posledic je vidnih šele kasneje, v nadaljnji športni karieri. Namen diplomskega dela je v teoretičnem delu predstaviti gibalne in funkcionalne sposobnosti, značilnosti razvoja otrok in problematiko zgodnje specializacije. V drugem delu pa se osredotočiti na predstavitev različnih sredstev za razvoj gibalne vsestranosti pri starostni kategoriji U-7. Prav tako bo v drugem delu predstavljen letni načrt dela in nekaj treningov za to starostno kategorijo. Sredstva in treningi bodo grafično prikazani s programom Tactics Manager 4.0, za lažje razumevanje in predstavo vaj, oziroma treningov.
Ključne besede: nogomet, gibalna vsestranost, značilnosti razvoja otrok
Objavljeno v DKUM: 14.04.2023; Ogledov: 440; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

4.
Taktika v napadu v sistemu igre 1-4-4-2 : diplomsko delo
Tim Kovačec, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: teoretičnega in praktičnega. Namen diplomskega dela je bil, predstaviti obstoječo teorijo s področja taktike v nogometu, kar je predstavljeno v začetku diplomskega dela, kjer je predstavljen tudi model nogometne igre in delitev taktike. V drugem delu naloge pa je na podlagi obstoječe teorije predstavljena metodika učenja (smiselno zaporedje vaje) moštvene taktike v napadu v sistemu 1-4-4-2 s pomočjo računalniškega programa Manager Tactics. Sredstva za učenje in razvijanje taktičnih znanj so vsa predstavljena tudi s slikovnim gradivom.
Ključne besede: Nogomet, taktika, taktika v napadu.
Objavljeno v DKUM: 10.03.2023; Ogledov: 499; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

5.
Analiza izvajanja kazenskih strelov v nogometu : diplomsko delo
Aljoša Flajšman, 2022, diplomsko delo

Opis: Kazenski strel, pomemben element nogometne igre, velja za najtežjo obliko tehnične kazni v igri. Izvedba kazenskega strela mora biti kakovostna, zelo velik pomen imajo tehnika udarca, položaj telesa in šolsko pravilna izvedba. Dejavniki, kot so lega, čas in rezultat, ne vplivajo na uspešnost izvedbe kazenskega strela; najpomembnejša je smer strela. Namen diplomske naloge je predstavitev razvoja nogometa in pravil nogometa, kar je opisano v začetku diplomske naloge, kjer sta prav tako predstavljena model nogometne igre in delitev taktike. Rezultati video analize in analize statističnih podatkov so predstavljeni v drugem delu diplomske naloge. Cilj analiz pa je bil raziskati tehniko izvajanja kazenskih strelov enega igralca ter vpliv različnih dejavnikov na uspešnost izvedbe. Pridobljeni podatki in rezultati so prikazani grafično ter med seboj primerjani.
Ključne besede: nogomet, kazenski strel, analiza podatkov
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 652; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

6.
RAZVOJ SPLETNEGA MEDIJA OB PODPORI SODOBNIH SPLETNIH TEHNOLOGIJ
Matjaž Železnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Sodobne spletne tehnologije nudijo nešteto možnosti za razvoj kompleksnih spletnih aplikacij. Z njimi ustvarjamo dinamičen, interaktiven in bogat splet. Dostop do informacij je veliko bolj poenostavljen, uporabnikom pa nudijo veliko možnosti za dosego ciljev. V diplomskem delu predstavimo že obstoječe sodobne spletne tehnologije jQuery, AJAX, HTML5 ter CSS3 in prikažemo njihov razvoj in delovanje na različnih primerih. Namen prikaza teh tehnologij je, da lahko razvijalci dosežejo njihovo ponovno uporabo in tako izboljšajo uporabniško izkušnjo ter posledično večji uspeh spletnih strani.
Ključne besede: jQuery, AJAX, CSS3, HTML5, spletne tehnologije, sodoben splet
Objavljeno v DKUM: 20.09.2013; Ogledov: 2437; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.37 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici