1.
EKONOMETRIČNA OCENA POVPRAŠEVANJA PO GOVEJEM, SVINJSKEM IN PERUTNINSKEM MESU V SLOVENIJIMatic Prezelj, 2015, magistrsko delo/naloga
Opis: Obravnavano področje magistrskega dela je analiza povpraševanja po govejem, svinjskem in perutninskem mesu v letu 2007, 2010 in 2012. Pri analizi povpraševanja se naslanjamo na teorijo prvega Engelovega zakona, ki govori o odvisnosti povpraševane količine hrane od razpoložljivega dohodka ob predpostavki ceteris-paribus. Osrednji cilj empirične analize je ovrednotiti odzivnost preučevanih vrst mesa na spremembo v dohodku. V ta namen smo s pomočjo ekonometričnega modeliranja iskali najprimernejši regresijski model, ki nam poda celovite informacije, potrebne za pridobitev ocene o dohodkovni elastičnosti povpraševanja. Ocene dohodkovno/izdatkovne elastičnosti povpraševanja po različnih vrstah mesa se gibljejo v intervalu med 0,1 in 0,5, kar nakazuje na to, da je povpraševanje po vseh treh vrstah mesa dohodkovno/izdatkovno neelastično. Goveje, svinjsko in perutninsko meso nosijo značilnost normalne tržne dobrine v Sloveniji za celotno preučevano obdobje.
Ključne besede: ekonometrična analiza, dohodkovna/izdatkovna elastičnost, povpraševanje po mesu
Objavljeno v DKUM: 12.03.2015; Ogledov: 1658; Prenosov: 240
Celotno besedilo (1,52 MB)