| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
HIBRIDNI PRISTOP ZA ZAZNAVO ELEMENTOV SUBJEKTIVNOSTI V BESEDILNIH TOKOVIH
Mateja Verlič, 2009, doktorska disertacija

Opis: Analiza razpoloženja je dokaj nova veja besedilnega rudarjenja, ki je zadnji čas še posebej priljubljena zaradi ogromnega potenciala za raziskovanje javnega mnenja na najrazličnejših področjih. Za razliko od priklica informacij in računalniške lingvistike, na katerih je osnovana, se analiza razpoloženja ne osredotoča na teme v dokumentu ali na objektivne informacije (o lokaciji, času,osebah), ampak na subjektivno mnenje, ki ga pisec izraža v dokumentu. Še posebej zanimiva je za analizo besedilnih tokov, ki so besedila s posebnimi lastnostmi dostopna na spletu. Obstaja veliko možnosti uporabe, na primer spremljanje mnenj o določenem produktu ali storitvi, spremljanje javnega mnenja o političnih kandidatih med volitvami ali o družbeno-političnih dogajanjih in podobno. Pri analizi razpoloženja ne gre le za zaznavanje mnenja, ampak tudi za izločitev ustreznih značilk, na podlagi katerih se mnenje opredeli kot pozitivno (dobro) ali negativno (slabo). V doktorski disertaciji smo raziskali polavtomatsko in avtomatsko prepoznavanje elementov subjektivnosti, ki so nosilci mnenja oziroma razpoloženja, na osnovi katerih smo zgradili slovarje za nadaljnjo klasifikacijo. Predstavili smo nov hibridni pristop h klasifikaciji razpoloženja in orodje, ki ta pristop implementira. V disertaciji smo združili ideje s področja strojnega učenja, priklica informacij, računalniške lingvistike in tudi s področja psihologije.
Ključne besede: analiza razpoloženja, rudarjenje mnenja, rudarjenje po besedilih, klasifikacija, strojno učenje
Objavljeno: 11.12.2009; Ogledov: 2370; Prenosov: 316
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

3.
MOBILNA APLIKACIJA ZA ZAZNAVANJE NEVARNIH PADCEV STAROSTNIKOV
David Štrakl, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga je nastala kot plod ideje pomoči pri nadzoru starejših ljudi, med katerim je tudi zaznavanje padca, kateri pogosto predstavljajo nevarnost za zdravje starejših ljudi. Najprej smo se lotili študije padca nasploh, nato pregledali že obstoječe rešitve in implementirali svojo aplikacijo, ki se od ostalih ločuje predvsem po tem, da za delovanje ne potrebuje drugega kot mobilni telefon z vgrajenim pospeškometrom, zaželjen pa je še sprejemnik GPS. Aplikacija je namenjena predvsem starejšim osebam in od njih ne zahteva niti posebnega znanja, niti interakcije z napravo. Beleženje in analiza podatkov potekata v ozadju, ob zaznanem padcu aplikacija opozori uporabnika, nato pa prek sporočila SMS še svojce, prijatelje ali druge ustrezne osebe. V diplomi so najprej opisane osnove za algoritem za zaznavo padca in že obstoječi algoritmi, nato implementacija aplikacije v Javi, algoritem za zaznavo in na koncu rezultati testiranj aplikacije.
Ključne besede: mobilna aplikacija, sistem globalnega določanja položaja, pospeškometer, zaznava padcev, inteligentni sistem
Objavljeno: 02.02.2012; Ogledov: 1778; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

4.
SISTEM ZA AVTOMATSKO SELEKCIJO FILMOV S POMOČJO EVOLUCIJSKEGA PRISTOPA
Dejan Finkšt, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo predstavili program, ki nam s pomočjo evolucijskega pristopa pomaga poiskati film, ki si ga glede na podane parametre želimo ogledati. Pred izbiro podamo v program omejitve, ki jim mora izbrani film zadostovati. Opisali smo vse funkcionalnosti programa, ki smo jih razvili s pomočjo orodij za razvijanje programske opreme. Na kratko smo predstavili zgradbo podatkovne baze videoteka, ki vsebuje podatke o filmih in uporabnikih. Kot rezultat smo podali opis primera uporabe programa ter prikaz rezultatov funkcionalnosti programa, ki smo jih razvili.
Ključne besede: Evolucijski algoritem, genetski algoritem, fitnes funkcija, predlaganje filmov, videoteka, spletna videoteka
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 1620; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

5.
ZAJEM IN ANALIZA PODATKOV VOŽNJE S PAMETNIM MOBILNIKOM
Renato Ivančič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Bliskovit razvoj na področju mobilne tehnologije ponuja vedno zmogljivejše mobilnike z večjim naborom vgrajenih strojnih komponent. V diplomskem delu smo najprej na kratko opisali operacijski sistem Android in mobilno napravo, na kateri je bila aplikacija preizkušena. Razvili smo mobilno aplikacijo za operacijski sistem Android, ki omogoča zajemanje podatkov med vožnjo in analizo same vožnje. Pri tem smo uporabljali vgrajeni senzor GPS in pospeškometer. Razvili pa smo tudi namizno aplikacijo, ki omogoča prikaz podatkov vožnje in analizo.
Ključne besede: analiza vožnje, pametni mobilnik, OS Android, GPS
Objavljeno: 23.03.2011; Ogledov: 1833; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

6.
RAZVOJ POSLOVNE APLIKACIJE ZA UPORABO V CVETLIČARNAH
Luka Topolovec, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga opiše in predstavi izdelavo aplikacije za upravljanje z aranžmaji v cvetličarni. Predstavljeni so poslovni programi, načrtovanje poslovnih programov in načrtovanje programa za upravljanje z aranžmaji. Praktični del zajema razvoj programa v programskem jeziku C# s pomočjo orodij, kot so Visual Studio, Nhibernate, Microsoft Express SQL Manager. Vsa dokumentirana programska koda vključno z videom, ki prikazuje uporabo programa, se nahaja na zgoščenki v priponki.
Ključne besede: računalništvo, cvetličarna, aranžmaji, poslovni programi
Objavljeno: 23.03.2011; Ogledov: 1750; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

7.
NADZOR ZAPOSLENIH S POMOČJO TELEFONSKE APLIKACIJE
Blaž Magdič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga opiše in predstavi razvoj telefonske aplikacije za nadzor nad zaposlenimi. Prav tako opiše razvoj spletne storitve in postavitev spletne strani. V prvem delu je opisan vpliv nadzora in njegove koristi, razvojno okolje Java ME, uporabljene API funkcije in tehnologije spletnih storitev. Drug del opisuje razvoj rešitve za zajem in pošiljanje lokacije uporabnika. V izdelek spada telefonska aplikacija, spletna storitev in spletna stran. Opisan je koncept, uporaba in potek implementacije celotne rešitve.
Ključne besede: GPS, Java ME, nadzor, spletna storitev, telefonska aplikacija sledilnik, mobilni telefon, zajem lokacije, MIDlet, JSR 179
Objavljeno: 14.03.2011; Ogledov: 2121; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

8.
RAZVOJ SPLETNIH IN NAMIZNIH APLIKACIJ ZA ZASLONE, OBČUTLJIVE NA DOTIK, Z MICROSOFT FRAMEWORK 4.0
Denis Filipič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Število tehnologij za ekrane občutljive na dotik vedno bolj narašča. Ekrani, občutljivi na dotik, se najbolj širijo v mobilni tehnologiji in s tem tudi programska oprema. Programska oprema za info točke, ki so občutljive na dotik, pa ne obstaja, obstajajo le programi za digital signage, ki prikazujejo vsebine, slike in videe v določenem zaporedju, tako da uporabnik ne more izbrati, kakšne informacije naj pokaže info točka. Če pa zasledimo aplikacijo za info točko, ki je občutljiva na dotik, so vsebine statične. Tako uporabnik ne more dodajati svojih vsebin. Če pa uporabnik želi nove vsebine, morajo to narediti izdelovalci aplikacije, kar pa lahko predstavlja dodatni strošek za uporabnika. V tej diplomski nalogi bomo predstavili tehnologije, ki smo jih uporabili za izdelavo dinamične aplikacije za info točke občutljive na dotik. V prvem delu bomo opisali osnove tehnologij, ki smo jih uporabili. Tehnologije za splet in za namizne aplikacije bodo opisane ločeno. V drugem delu pa bomo pokazali, kako smo se lotili projekta in kako smo uporabljali različne tehnologije. Spet bomo ločili opis spletne aplikacije in namizne aplikacije.
Ključne besede: Silverlight, Framework 4.0, WPF, Linq, Zasloni občutljivi na dotik, namizne aplikacije, spletne aplikacije
Objavljeno: 12.01.2011; Ogledov: 1670; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

9.
SPLETNI INFORMACIJSKI SISTEM ZA ZOBOZDRAVSTVENE ORDINACIJE
Denis Fajertag, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili zahteve za vodenje in delovanje zobozdravstvenih ordinacij. Pri izdelavi diplomske naloge smo uporabili označevalni jezik XHTML v povezavi s stilskimi predlogami CSS, programski jezik PHP, skriptni jezik JavaScript, knjižnico jQuery, tehnologijo AJAX in podatkovno bazo MySQL. Vse te tehnologije smo tudi predstavili in ponazorili s konkretnimi primeri. Po predstavitvi uporabljenih tehnologij smo predstavili še avtorizacijo uporabnikov v spletnem sistemu ter vključevanje modulov v spletni sistem glede na uporabniški nivo posameznega uporabnika. Kot logično nadaljevanje sledi še predstavitev posameznih modulov, kjer smo opisali njihove zahteve, način delovanja in uporabe ter njihovo realizacijo.
Ključne besede: zobozdravstvene ordinacije, spletni sistem, XHTML, CSS, PHP5, MySQL, JavaScript, AJAX, jQuery
Objavljeno: 14.12.2010; Ogledov: 2371; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

10.
RAZVOJ NAPREDNEGA SPLETNEGA PREDVAJALNIKA MULTIMEDIJSKIH VSEBIN
Zoran Smilevski, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je razviti spletno aplikacijo, ki bo predvajala video vsebine in ji bo možno spremeniti izgled v skladu z blagovno znamko. Najprej bomo predstavili platformo Adobe Flash in ogrodje Flex SDK, ki sta temelj aplikacije. Nato bomo spoznali programska jezika MXML in ActionScript 3 ter predstavili orodja za razvijanje aplikacij. Pri praktičnem delu bomo najprej pregledali delovanje obstoječega sistema za pretočne video vsebine in produkte, ki ta sistem že izrabljajo. Nadaljevali bomo s podrobnejšim opisom delovanja aplikacije. Diplomsko delo bomo zaključili z ugotovitvami in predstavili smernice za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: spletni predvajalnik, multimedijske vsebine, Adobe Flash, Flex SDK, Flex Builder
Objavljeno: 23.03.2011; Ogledov: 1577; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici