| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PERCEPCIJA MEDIJA SKOZI VLOGO PSA ČUVAJA
Mateja Krajnc, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V življenju se vsakodnevno srečujemo z različnimi mediji, ki nam služijo kot vir zabave, predvsem pa tudi kot vir informacij. Kako razumemo v medijih podane informacije je v večji meri odvisno od tega, kako smo do njih kritični in tudi od tega, kako so nam te informacije podane. S pomočjo medijev pridemo tudi do informacij, ki bi drugače ostale skrite. Iz tega razloga je ena izmed pomembnejših funkcij medijev tudi funkcija psa čuvaja, na katero se bomo osredotočili v diplomskem delu. Proučevanja funkcije medija kot psa čuvaja smo se najprej lotili s teoretičnega stališča, s pomočjo že obstoječih virov, nato pa še s praktičnega stališča s pomočjo metode anketiranja. S pomočjo analize anketnih vprašalnikov smo ugotovili, da je s funkcijo medija kot psa čuvaja seznanjen le majhen del anketirancev.
Ključne besede: medij, informacije, funkcije medijev, vloga psa čuvaja, komunikacijski modeli
Objavljeno: 13.12.2010; Ogledov: 7349; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (4,32 MB)

3.
NASILJE V DRUŽINI IN POLICIJSKA POOBLASTILA V REPUBLIKI SLOVENIJI
Mateja Krajnc, 2011, diplomsko delo

Opis: Nasilje v družini predstavlja v prvi vrsti kršenje temeljnih človekovih pravic: pravice do življenja, do dostojanstva in do varnosti. Zavedati se moramo tudi, da je to problem celotne družbe in ne le posameznika ter da smo zato vsi odgovorni za preprečevanje oziroma odpravljanje tega pojava. Še posebej države, ki so dolžne varovati človekove pravice, morajo poskrbeti za posebno obravnavo tega družbenega problema, saj ima družina kot temeljna celica družbe pravico do družbenega in državnega varstva. Kot vsako drugo nasilje mora biti tudi nasilje v družini pravno urejeno. Tega se zaveda tudi Republika Slovenija, ki je v letu 2008 sprejela Zakon o preprečevanju nasilja v družini, s katerim je naredila pomemben korak naprej pri opozarjanju na ta družbeni problem, prav tako pa se je v istem letu spremenil tudi Kazenski zakonik, ki nasilje v družini inkriminira v samostojnem členu (191. Člen KZ-1). Država torej preko zakonodaje določa okvire za delovanje in ukrepanje v primeru nasilja in s tem zavezuje določene institucije, da sodelujejo pri zaščiti žrtve nasilja oziroma nudenju pomoči tako žrtvi kot tudi storilcem nasilja. Vendar pa sama zakonodaja ni zagotovilo za uspešno obravnavo in odpravo nasilja, če država ne poskrbi, da se zakoni tudi učinkovito izvajajo. Zato je potrebno na različnih področjih spremeniti tudi prakso dela posameznih organov oziroma institucij in poskrbeti za njihovo izobraževanje za delo na tem področju, saj se v primeru nasilja v družini prepletajo vloge vladnih in nevladnih organizacij, med katerimi so posebej pomembne policija, pravosodje, socialne službe.
Ključne besede: Nasilje v družini, Zakon o preprečevanju nasilja v družini, policijska pooblastila, ukrep prepovedi približevanja določenemu kraju oziroma osebi.
Objavljeno: 31.05.2011; Ogledov: 2770; Prenosov: 352
.pdf Celotno besedilo (780,91 KB)

4.
IZVAJANJE RAČUNOVODSKE DEJAVNOSTI V REPUBLIKI SLOVENIJI IN EVROPSKI UNIJI
Mateja Krajnc, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju obravnavamo temo, ki se navezuje na delovanje računovodskega servisa v Sloveniji, v primerjavi z ustanovitvijo računovodskega servisa v Evropski uniji. Predstavimo pojem računovodstvo in računovodenje in se osredotočimo na računovodski servis. Opredelimo pogoje delovanja računovodskega servisa v Sloveniji ter pravno podlago in delovanje računovodskega servisa v Evropski uniji. Na kratko opišemo in predstavimo samo organizacijo v računovodskem servisu in se osredotočimo na naloge, ki jih mora opravljati računovodski servis, na etiko in načela računovodskega delavca in kodeks etike računovodskega strokovnjaka. V diplomskem seminarju se posvetimo temi odškodninska odgovornost računovodskega servisa, pojmu, nastanku in vrsti odškodninske odgovornosti ter sami odgovornosti delavca v računovodskem servisu. Diplomski seminar zaokroža primer knjigovodskega servisa v Slovenski Bistrici, ki ponazarja dejansko delovanje knjigovodskega servisa. Opisana je dejavnost knjigovodskega servisa ter organizacijska struktura v podjetju.
Ključne besede: računovodski servis, računovodenje, računovodstvo, odškodninska odgovornost
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1705; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (908,72 KB)

5.
OBRATOVANJE IN EKONOMIKA FOTOVOLTAIČNIH ELEKTRARN
Mateja Krajnc, 2012, diplomsko delo

Opis: V nalogi so predstavljeni obnovljivi in neobnovljivi viri energije s poudarkom na obnovljivih virih, predvsem fotovoltaičnih elektrarnah. Prikazali smo vrste fotovoltaičnih elektrarn, njihovo zgradbo, delovanje, načrtovanje in postavitev. Pri načrtovanju smo raziskali pridobivanje dokumentov in finančne pomoči ter ekonomiko obratovanja. Preučili smo tudi učinkovitost različno nagnjenih in usmerjenih modulov. Pri tem smo uporabili urne podatke globalnega osončenja z bližnje vremenske postaje na Ravnah na Koroškem. Na postaji ne merijo posebej direktnega in difuznega osončenja, zato smo za razstavljanje globalnega osončenja na direktno in difuzno uporabili Reindl- Helbig polinomski model. Pri primerjavi mesečnih sončnih obsevov za različno nagnjene nepremične module, ki so usmerjeni proti jugu, vidimo da je v poletnih mesecih bolje, če so površine nagnjene manj (okoli 10°) in bolj v zimskih mesecih (okoli 60°). Optimalni letni naklon modulov je okoli 30°. Kot primer celotnega postopka načrtovanja, financiranja, izgradnje in ekonomike obratovanja je predstavljena fotovoltaična elektrarna MFE Hribernik. Za to elektrarno so ocenjeni mesečni sončni obsevi za leto 2011 in njihova primerjava z oddano električno energijo. Delež oddane električne energije glede na ocenjen sončni obsev je okoli 11 %.
Ključne besede: obnovljivi viri energije, sončna energija, fotovoltaika, proizvodnja električne energije
Objavljeno: 12.09.2012; Ogledov: 1448; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

6.
POSTOPKI PRENOSA STATIČNIH 2D SCEN V 3D MODELE
Mateja Krajnc, 2015, diplomsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se posvetili procesom, ki omogočajo prenos dvodimenzionalnih scen v tridimenzionalne modele. Najprej smo se seznanili s teoretičnimi izhodišči. Seznanili smo se z osnovami geometrijskega modeliranja ter s principi in klasifikacijo metod modeliranja na podlagi slik. V empiričnem delu smo s pomočjo polavtomatskega fotogrametričnega programa Insight3D in programa za ročno modeliranje in teksturiranje Cinema 4D poskušali na podlagi izbranih lastnih fotografij arhitekturnega objekta narediti tridimenzionalni računalniški model. Bolj dovršene rezultate smo dosegli pri uporabi programa Cinema 4D.
Ključne besede: geometrijsko modeliranje, modeliranje na podlagi slik, fotogrametrija, Insight3D, Cinema 4D
Objavljeno: 27.05.2015; Ogledov: 750; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (7,27 MB)

7.
Kmetijsko obremenjevanje okolja na južnem delu Dravskega polja in severnem delu Haloz
Mateja Krajnc, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje značilnosti kmetijstva in kmetijsko obremenjevanje okolja v izbranih naseljih južnega dela Dravskega polja in severnega dela Haloz. Podatki za raziskavo so bili pridobljeni s pomočjo anketnega vprašalnika, analizirani pa s pomočjo Slesserjeve metode energetskih ekvivalentov za ugotavljanje stopnje kmetijskega obremenjevanja, pri čemer so bili vsi energijski vnosi pretvorjeni na skupno enoto gigajoul (GJ) in preračunani na hektar obdelovalnih površin (GJ/ha). Po Slesserju je dopustni prag 15 GJ/ha, ki pa je bil pri kar 80 % anketiranih kmetij presežen. To pomeni, da se pri teh kmetijah obremenjevanje okolja širi izven kmetij. Na Dravskem polju je znašalo povprečje med anketiranimi kmetijami 31,5 GJ/ha, v Halozah 27,9 GJ/ha, povprečje med anketiranimi ekološkimi kmetijami pa je znašalo 19,3 GJ/ha. Razlike med Dravskim poljem in Halozami so bile precejšnje, kakor tudi med različnimi usmeritvami kmetij, še večje razlike pa so se pokazale med konvencionalnim in ekološkim kmetovanjem.
Ključne besede: ekološka geografija, Dravsko polje, Haloze, kmetijsko obremenjevanje okolja, metoda anketiranja, energetska intenzivnost
Objavljeno: 31.08.2016; Ogledov: 652; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (5,49 MB)

8.
Effektivität des Einsatzes von Handpuppen beim frühen Fremdsprachenlernen
Mateja Krajnc, 2016, magistrsko delo

Opis: Immer mehr Kinder fangen schon früh in ihrer Kindheit oder spätestens am Anfang der Grundschule an, Fremdsprachen zu lernen, denn die Studien zeigen, je früher man mit dem Fremdsprachenlernen beginnt, desto besser. Damit das Lernen der Sprachen den Kindern interessant ist, ihnen Spaß macht und möglichst effektiv ist, verwenden Lehrer bei der Arbeit verschiedene Medien. Eine der vielen Arten von Medien sind auch Handpuppen, die allen gut bekannt sind. Da das Thema sehr aktuell ist, war das Ziel dieser Magisterarbeit zu erforschen, wie es mit der Verwendung von Handpuppen in der Praxis der Fremdsprachenlehrer des frühen Fremdsprachenlernens ist. Im theoretischen Teil der Arbeit wurde der Begriff ‚Puppe‘ anhand der Fachliteratur definiert und die Bedeutung von Handpuppen für das Kind veranschaulicht. Ebenso wurden verschiedene Arten von Puppen aufgezählt und beschrieben sowie verschiedene Funktionen von Handpuppen beim Unterricht und auch beim frühen Fremdsprachenlernen genauer dargestellt. Zum Schluss wurden die Handpuppen in zwei Gruppen geteilt: diejenigen, die für die Arbeit beim Unterricht geeignet sind, und diejenigen, die es nicht sind. Im empirischen Teil der Arbeit wurde die Untersuchung dargestellt. Diese wurde mithilfe einer Umfrage durchgeführt, in der Fremdsprachenlehrer mitgemacht haben. Die gesammelten Daten, die analysiert und interpretiert wurden, sind dargestellt. Die Umfrage hat gezeigt, dass Fremdsprachenlehrer des frühen Fremdsprachenlernens mit Handpuppen arbeiten. Diese verwenden sie am meisten für die Motivation am Anfang der Unterrichtsstunden und für Dramatisierungen von Geschichten und Märchen. Es wurde auch festgestellt, dass sie von den Puppen am meisten die Handpuppe verwenden und dass sie das Schattenspiel, die Stockhandpuppe und die Marionette nur selten benutzen. Aufgrund der Analyse der Ergebnisse wurden verschiedene Empfehlungen und Hinweise für die zukünftige Arbeit mit Handpuppen formuliert.
Ključne besede: das Medium Handpuppen, frühes Fremdsprachenlernen, die erste Triade der Grundschule, lernen und lehren mit Handpuppen, didaktisches Mittel, die Bedeutung von Handpuppen, Arten von Puppen
Objavljeno: 15.06.2017; Ogledov: 784; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

9.
Analysis of didactic games in selected coursebooks
Mateja Krajnc, 2017, magistrsko delo

Opis: For early foreign language learning, it is typical that it is carried out in a dynamic, varied and child-friendly way. This means that there is a wide variety of media used in these lessons, which enrich the learning process and make learning more efficient and, most importantly, more interesting for the students. One of the many media is also didactic games, which is being used more and more in practice. Due to the actuality of the topic of didactic games, the purpose of this Master’s thesis is to analyze didactic games in selected coursebooks for English in the fourth grade of primary school. In the theoretical part the terms “(child’s) play”, “game” and “didactic game” are defined, based on the technical literature. The importance of child’s play for the development of children and the significance of games in the educational process are presented. Numerous types of didactic games are listed and presented, along with their use in the classroom. Furthermore, the term “coursebook” is defined and the importance of its role in the educational process illustrated. At the end of the theoretical section, the requirements for coursebook design are presented and the characteristics of a quality coursebook listed. In the empirical section of the thesis, the analysis that was carried out based on the selected coursebooks is presented. The research shows that there is a small share of didactic games in the selected coursebooks and that language games and communicative games prevail. The majority of games are intended for practicing vocabulary, speaking and listening. The research also reveals that didactic games encourage all forms of work (individual work as well as pair work and group work).
Ključne besede: child’s play and games, didactic games, early ELT classroom, coursebooks, coursebook design, analysis of didactic games
Objavljeno: 15.06.2017; Ogledov: 803; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

10.
Protokol uvajanja novo zaposlenih v podjetju Studio Moderna d.o.o.
Mateja Krajnc, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo predstavili protokol uvajanja novo zaposlenih v podjetju Studio Moderna; ker gre za veliko mednarodno podjetje, smo se osredotočili na sedež podjetja v Sloveniji. Glavna usmeritev podjetja je prodaja, zato smo se usmerili na dva oddelka, in sicer na maloprodajo (trgovine) in klicni center, ki smo ju proučevali, primerjali protokol izobraževanja novo zaposlenih med področji, proučevali podobnosti in prednosti oziroma iskali razlike. Prvi del diplomskega dela je predvsem opisna tehnika, v katerem smo na podlagi domače in tuje literature predstavili teoretična izhodišča – kaj je kadrovanje, kako poteka izbira novo zaposlenega, predstavili smo teorijo uvajanja novo zaposlenih, pomen uvajanja novih kadrov in na kratko povzeli modele uvajanja novo zaposlenih v povezavi s socializacijo. Pojavljajo se tudi vprašanja, kdo so izvajalci uvajanja novo zaposlenih, kdo je mentor in kakšen je pomen mentorstva. Drugi del diplomskega dela je raziskovalne narave in temelji na zastavljenih vprašanjih, na katere smo poskušali odgovoriti v raziskavi. Na prvi del zastavljenih vprašanj smo odgovorili na podlagi proučene dokumentacije in podatkov, posredovanih iz podjetja, s temi podatki smo tudi predstavili in proučili trenutno stanje protokola uvajanja novo zaposlenih. Na drugi del vprašanj pa smo odgovorili na podlagi anonimne ankete, ki so jo izpolnili zaposleni na obeh proučevanih področjih. V raziskavi smo ugotovili, da ima podjetje Studio Moderna dobro organizirano uvajanje za svoje zaposlene na proučevanih dveh oddelkih. Primerjava obeh oddelkov je pokazala, da poteka uvajanje na podoben način, pripravljeno imajo tudi dokumentacijo, kako naj bi uvajanje novo zaposlenih potekalo, vendar je zapisana dovolj splošno, da omogoča prilagajanje posamezniku in njegovim potrebam, kar je ključnega pomena.
Ključne besede: Protokol uvajanja kadrov, izobraževanje, mentor, mentorstvo, cilji uvajanja kadrov, socializacija
Objavljeno: 09.11.2016; Ogledov: 1464; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici