| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 95
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Numerična analiza lovilnika olj
Miha Poredoš, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema simulacije s pomočjo računalniške dinamike tekočin lovilnika olj, v katerega priteka tok vode določenega volumskega pretoka, ki vsebuje različno količino olja v toku. Za izvedbo diplomske naloge je bila uporabljena poenostavljena oblika lovilnika olj, ki je bil razvit v podjetju Roto Eco d.o.o. Za numerično analizo lovilnika olj je bil uporabljen računalniški program Ansys CFX. Izvedenih je bilo več kombinacij toka, pri katerih je bil reguliran volumski pretok in vsebnost olja v toku. Po izvedenih simulacijah smo prišli do rezultatov, kako se obnaša tok v lovilniku olj in bypassu, ki regulira količino dotoka v lovilnik, kakšno vrednost doseže hitrost toka, kakšna je vsebnost olja v toku in kakšen je absolutni tlak v lovilniku in bypassu.
Ključne besede: večfazni tok, lovilnik olj, računalniška dinamika tekočin
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 126; Prenosov: 0

4.
Analiza toka zraka v venturijevem mokrem čistilniku
Žan Šantej, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj naloge je izdelava numeričnega modela Venturijevega mokrega čistilnika in določitev tlačnih padcev v napravi. V sklopu naloge so bili s pomočjo analitičnega preračuna določeni padci tlaka s poudarkom na Ventruijevem grlu. Izkaže se, da je največji tlačni padec glede na analitičen preračun v Venturijevem grlu, nato mu sledi del naprave, kjer so nameščeni cevni snopi. Po analitičnem preračunu sledi izdelava numeričnega modela s pomočjo računalniške dinamike tekočin, ki pa za razliko od analitičnega primera vključuje le plinsko fazo, saj modeliranje dvofaznega toka presega možnosti izdelave diplomske naloge na trenutni stopnji študija. V sklopu priprave numeričnega modela je bila izdelana geometrija numeričnega modela, računska mreža in določeni so bili robni pogoji, pri katerih deluje naprava. Primerjava rezultatov numeričnega modela, ki vključuje le plinsko fazo z rezultati analitičnega preračuna, ki vključuje tako plinsko kot kapljevito fazo pokaže na dobro kvalitativno ujemanje poteka tlačnih padcev glede na različne geometrijske in procesne spremembe obravnavanega sistema. Kvantitativna primerjava rezultatov pa nam poda, da imamo v primeru numerične simulacije glede na analitičen preračun manjše tlačne padce, kar je pričakovano, saj numerična simulacija ne vključuje kapljevite faze v obravnavanem sistemu.
Ključne besede: mokri pralnik, Venturi, računalniška dinamika tekočin, numerična simulacija
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 130; Prenosov: 0

5.
Razvoj in uporaba procesnega sistema za ekstrakcijo konopljine smole iz industrijske konoplje
Erik Makoter, 2022, diplomsko delo

Opis: Naloga obsega obdelavo in analizo ekstrakcije industrijske konoplje in njenega ekstrakta na doma narejenem avtomatiziranem procesnem sistemu za ekstrakcijo z etanolom. V diplomski nalogi je ovrednoten prenos toplote izbrane komponente z okolico in izguba etanola med procesom. Procesni sistem je sestavljen iz reaktorja, kondenzatorja, ter cevi ki povezuje reaktor in kondenzator. Za uravnavanje količine raztopine in dovajanje hladilne vode pa so zadolženi črpalka, tehnica in dva termometra, kateri so povezani in regulirani z računalnikom. Masni izkoristek ekstrakcije znaša 5,228 %, masni izkoristek etanola 91,52 %, toplotni izkoristek procesa pa 97,54 %.
Ključne besede: Ekstrakcija, etanol, izkoristek, izgube
Objavljeno v DKUM: 12.09.2022; Ogledov: 138; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (861,50 KB)

6.
Akumulacija strižnih napetosti med transportom cepiva
Jan Bertalanič, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je bilo izvedeno modeliranje večfaznega toka na podlagi volumskih sil, ki delujejo na tekočine med gibanjem. V obeh simulacijah je bil cilj ugotoviti količino akumuliranih strižnih napetosti v tekočini. V prvi simulaciji smo ugotavljali količino akumuliranih strižnih napetosti v kapljevini, ko se ta giblje v viali na laboratorijskem instrumentu, natančneje orbitalnem mešalniku (angl. orbital shaker). V drugi simulaciji je bil cilj enak, vendar je bila viala in s tem tudi tekočini, ki se nahajata v njem, izpostavljena določenemu režimu gibanja. Gibanje je bilo skladno s spektrom gibanja vozila, ki je predpisan v transportnem standardu ISTA 3A. Simulacije smo izvedli s pomočjo programa ANSYS FLUENT. Za pridobitev ustreznih vhodnih podatkov glede gibanja v primeru zasledovanja gibanja med transportom je bilo potrebno izvesti pretvorbo protokola gibanja iz PSD (Power Spectral Density) v pospešek tekočine, ki smo jo izvedli s pomočjo programske in numerične platforme MATLAB.
Ključne besede: biološka zdravila, razpad beljakovin, strižne napetosti, akumulacija strižnih napetosti, transport
Objavljeno v DKUM: 09.09.2022; Ogledov: 196; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

7.
Numerično modeliranje lebdečega sloja z uporabo dvofaznega modela na osnovi kinetične teorije granularnega toka
Matija Založnik, 2022, magistrsko delo

Opis: Lebdeči sloj je fizikalni pojav, ki se uporablja v številnih pomembnih industrijskih panogah. Je pojav, pri katerem delci zaradi toka tekočine preko njihove površine preidejo iz stacionarnega v lebdeče stanje. V magistrski nalogi smo se osredotočili na analizo fizikalnega pojava lebdečega sloja, ki smo ga obravnavali s pomočjo eksperimentalne meritve tlačnega padca v laboratorijski napravi za lebdeči sloj. Sam proces je bil nato prenesen v virtualno okolje, kjer smo s pomočjo numerične simulacije ovrednotili tlačne padce v virtualnem sistemu. Dobljene rezultate smo primerjali z rezultati eksperimenta. Validacija numeričnega modela je bila uspešna in zabeležili smo dobro ujemanje med numeričnimi in eksperimentalnimi rezultati. V nadaljevanju se je numerični model uporabil še za analizo vpliva distribucijske plošče na razne parametre. Ugotovili smo, da tudi sama oblika distribucijske plošče močno vpliva na porazdelitve toka zraka po preseku distribucijske plošče, kar nato posledično vpliva tudi na fluidizacijo delcev v lebdečem sloju.
Ključne besede: lebdeči sloj, numerično modeliranje, eksperiment, tlačni padec.
Objavljeno v DKUM: 07.09.2022; Ogledov: 226; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (5,36 MB)

8.
Proces sinteze nanokompozita Ni/Y2O3 z ultrazvočno razpršilno pirolizo in liofilizacijo : magistrsko delo
Tilen Švarc, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega proces sinteze nanokompozita Ni/Y2O3 z ultrazvočno razpršilno pirolizo in liofilizacijo, študijo vpliva tehnoloških parametrov na sestavo delcev nanokompozita Ni/Y2O3 in vpliva stabilizatorja na potek sušenja. Za karakterizacijo nanokompozita so bile uporabljene naslednje tehnike: analiza z induktivno sklopljeno plazmo z masnim spektrometrom, vrstična elektronska mikroskopija, energijsko disperzijska spektroskopija, presevna elektronska mikroskopija, CIELAB meritve barve in optična mikroskopija. Suspenzija nanokompozita je bila analizirana s pomočjo dinamičnega sipanja svetlobe. Raziskan je bil vpliv koncentracije vhodnih surovin itrijeva in nikljeva nitrata pri nespremenjenih procesnih pogojih na kemijsko sestavo in velikost delcev nanokompozita Ni/Y2O3. Ugotovljeno je bilo, da povečana koncentracija stabilizatorja v procesu ultrazvočne razpršilne pirolize vpliva na bolj homogeno porazdelitev delcev nanokompozita Ni/Y2O3 v končnem osušenem materialu. Povečanje koncentracije stabilizatorja vpliva na daljši čas sušenja v procesu liofilizacije, saj so eksperimenti potrdili, da se suspenzija delcev nanokompozita Ni/Y2O3 z nižjo koncentracijo stabilizatorja posuši bistveno hitreje.
Ključne besede: ultrazvočna razpršilna piroliza, liofilizacija, nanokompozit, karakterizacija
Objavljeno v DKUM: 07.09.2022; Ogledov: 222; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (4,98 MB)

9.
Modeliranje prenosa sedimenta v Ptujskem jezeru : diplomsko delo
Filip Bezovnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Človek lahko s posegom v rečno območje vpliva na proces prenosa sedimenta. Kolikšen je ta vpliv lahko izvemo z izdelavo modela prenosa sedimenta. V diplomski nalogi je predstavljena izdelava modela prenosa sedimenta s programom HEC-RAS. Poudarek je dan na enodimenzionalnem modelu z omembo dvodimenzionalnega modela prenosa sedimenta. Izdelan model je umerjen na povprečni rasti 4 lokacij v zadrževalniku voda. Simulacija je bila izvedena s hidravličnimi podatki iz leta 2020. Izdelan model ustrezno napove zvišanje rečnega dna v zadrževalniku voda. Napove, da se v zgornjem delu zadrževalnika voda usedejo vse večje frakcije od 0,064 mm. Del manjših frakcije pa se usede bližje jezu. Model tudi napove večjo sedimentacijo zgornjega dela zadrževalnika voda ob pretokih višjih od 600 m3/s za približno 7,86 ton glede na vstopno količino sedimenta v obravnavano območje. Izdelan model je uporaben za upravljavce Ptujskega jezera, saj z njim lahko ugotovijo intenzivnejša območja usedanja ter določijo način upravljanja, ki povzroči najmanjši dvig rečnega dna.
Ključne besede: modeliranje prenosa sedimenta, Ptujsko jezero, HEC-RAS, sedimentacija zadrževalnikov voda
Objavljeno v DKUM: 06.01.2022; Ogledov: 482; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (4,66 MB)

10.
Načrtovanje laboratorijske naprave in procesa z lebdečim slojem : magistrsko delo
Timotej Šturm, 2021, magistrsko delo

Opis: Lebdeči sloj, ki se uporablja v najpomembnejših industrijah, je na prvi pogled preprost pojav, vendar je v resnici izredno kompleksen in zahteva za izdelavo naprave, v kateri ga želimo vzpostaviti, veliko znanja ter prilagajanja. V magistrski nalogi so v prvem delu predstavljene osnove omenjenega pojava, v drugem delu je prikazana zasnova in izdelava naprave, v zadnjem pa rezultati meritev, ki so bili izvedeni na napravi, ter primerjava rezultatov z analitičnim izračunom. Izkaže se, da se pri previdni obravnavi in interpretaciji rezultatov meritve ujemajo z analitičnim izračunom.
Ključne besede: lebdeči sloj, distribucijska plošča, velikost delcev, eksperiment
Objavljeno v DKUM: 05.11.2021; Ogledov: 386; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici