| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 83
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
Numerična analiza vpliva geometrije zgorevalne predkomore na karakteristike zgorevanja pri bencinskih motorjih
Simon Bezenšek, 2021, magistrsko delo

Opis: Razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem je močno pogojen s predpisi, ki določajo zgornjo mejo dovoljenih emisij. Znižanje emisij CO2 se doseže z izboljšano termodinamično učinkovitostjo, znižanje emisij NOx pa z znižanjem temperature. Ta pogoja si pogosto nasprotujeta. Ena izmed obetavnih tehnologij, ki se je že uveljavila v Formuli 1, je zgorevalna predkomora, bodisi v aktivni ali pasivni obliki. Z doseganjem večje površine vžiga, se poveča hitrost zgorevanja in posledično se zmanjša specifična poraba goriva. Za optimalno delovanje motorja je potrebno poznati geometrijske vplive predkomore na proces zgorevanja. V tej nalogi je predstavljenih šest variant pasivne predkomore, za katere so bile izvedene numerične simulacije računalniške dinamike tekočin s programskim paketom AVL FIRE. Na podlagi rezultatov teh simulacij, se je ovrednotil proces zgorevanja in zasnovala nova varianta geometrije. Na koncu je podana ocena variant, prav tako pa je izpostavljena najboljša.
Ključne besede: Predkomora, motor z notranjim zgorevanjem, bencinski motor GDI, računalniška dinamika tekočin, zgorevanje, AVL FIRE
Objavljeno: 21.07.2021; Ogledov: 28; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (8,98 MB)

2.
Izbira mešala v izpraznilni jami izpraznilnega rezervoarja v bloku 6 teš
Žan Nerad, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je, pregled in predstavitev tehnologije za razžvepljevanje kislih komponent v bloku 6 TEŠ. V nadaljevanju se naloga ukvarja z izbiro in vgradnjo mešala v izpraznilno drenažno jamo izpraznilnega drenažnega rezervoarja. Izbrano mešalo se že uporablja v drugem sistemu in sicer v drenažni jami mokrega pralnika. Preveriti je bilo potrebno ali izbrano mešalo dosega zahteve željenih ciljev v novem sistemu. V nalogi je bil izdelan tudi načrt avtomatizacije mešala v izpraznilni drenažni jami izpraznilnega drenažnega rezervoarja.
Ključne besede: Naprava za razžveplevanje dimnih plinov, Moker kalciten postopek, drenažna jama izpraznilnega rezervoarja, avtomatizacija, moč za mešanje, mešalo.
Objavljeno: 04.02.2021; Ogledov: 106; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

3.
Konstruiranje in numerična analiza obrabe pločevine presipnega mesta tračnega transporterja z uporabo metode dem
Žan Grum, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo izdelali DEM analizo obrabe pločevine presipnega mesta tračnega transporterja z uporabo programa EDEM. V numerični analizi smo najprej določili geometrijo presipnega mesta, ki jo sestavljajo dohodni del tračnega transporterja, odhodni del tračnega transporterja, pogonski boben in presipno mesto. S pomočjo računalniško podprtega orodja EDEM smo izdelali numerično DEM analizo obrabe pločevine presipnega mesta, pri čemer smo spreminjali parametre oblike presipnega mesta, material (pločevine) presipnega mesta, hitrost transportiranih delcev in velikost masnega toka transportiranih delcev. Pri analizi obrabe pločevine presipnega mesta smo dobili ustrezne mere izbrane oblike presipnega mesta in ustrezno hitrost transportiranega materiala, ki nam prinaša najdaljšo življenjsko (obratovalno) dobo presipnega mesta. Izdelali smo tudi primerjavo obrabe pločevine presipnega mesta, ki nastane pri različnih masnih tokih transportiranih delcev, vlažnostih transportiranih delcev in materialnih lastnostih pločevine presipnega mesta. Vsi rezultati so tudi grafično prikazani.
Ključne besede: logistika, transport sipkega materiala, DEM analiza, analiza obrabe z uporabo programa EDEM
Objavljeno: 25.09.2020; Ogledov: 113; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (3,57 MB)

4.
Numerična simulacija hladilnega sestava pri 3d tiskanju biomateriala
Miha Jordan, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je v programskem okolju Ansys obravnavan numerični model hladilnega sestava pri 3D tiskanju biološkega materiala. Izvedli smo tokovno-toplotno analizo sistema in rezultate primerjali z eksperimentalno dobljenimi vrednostmi. Dodani so tudi potrebni preračuni za pravilno postavitev robnih pogojev. Rezultati simulacije so pokazali ustrezno ohlajanje celotnega sestava. Odstopanja rezultatov smo razložili, predstavili smo tudi pomanjkljivosti in možne izboljšave.
Ključne besede: 3D tiskanje, numerična simulacija, računalniška dinamika tekočin, prenos toplote
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 133; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

5.
Numerična in eksperimentalna analiza temperaturnih razmer v avtomobilskem led žarometu
Lovro Šušek, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena primerjava med numerično in eksperimentalno analizo temperaturnih razmer v avtomobilskem LED-žarometu. Meritve smo izvedli s termoelementi, ki smo jih s pomočjo termopaste prilepili na vnaprej določena merilna mesta. Določili smo jih tako, da smo čim bolje zajeli nastalo temperaturno polje znotraj celotnega žarometa. Meritve smo izvedli s pomočjo stojala, na katerega smo z žico obesili merjeno meglenko. To nam je omogočilo, da poteka odvod toplote s površine žarometa z naravno konvekcijo, kar nam je poenostavilo tudi postavitev robnih pogojev pri numerični simulaciji. Numerično simulacijo smo naredili z ANSYS CFX. Eksperimentalne in numerične rezultate smo primerjali in izračunali odstopanja. Za konec smo z numerično simulacijo izvedli analizo občutljivosti na variacijo robnih pogojev in fizikalnega modela simulacije.
Ključne besede: LED-meglenka, temperaturno polje znotraj žarometa, termoelementi
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 112; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

6.
Vpliv geometrijskih parametrov večstopenjskega mešala na mešalno učinkovitost v laboratorijski mešalni napravi
Žiga Zupančič, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava večstopenjska mešala in vpliv večstopenjskih mešal na navor, moč in Ne število. Na začetku je podano teoretično ozadje mešalnih procesov, kjer dobimo osnovni pogled na mešala, njihove naloge in tipe tokov, ki jih proizvedejo. Izbrani mešali sta bili radialno Rushtonovo mešalo in aksialno Ekato mešalo. Kasneje sledi poglavje, kjer poteka opis merilne opreme in potek meritev. Meritve se razlikujejo po različni konfiguraciji mešal in razdaljah med mešali. Na podlagi opravljenih meritev sledi analiza dobljenih rezultatov, kjer zaključke potegnemo v skladu s teoretičnem ozadjem.
Ključne besede: mešalo, mešalna posoda, tokovna polja, večstopenjska mešala, mešalna moč.
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 122; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (4,57 MB)

7.
Laboratorijski oblagalnik tablet
Matej Štrucl Rojko, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj naprave za oblaganje tablet. Posebnost te naprave je transparentno zunanje ohišje, ki omogoča spremljanje in nadzor procesov med postopkom oblaganja. V programskem okolju SOLIDWORKS je bil izdelan virtualni 3D model in tehnična dokumentacija. S pomočjo vtičnika Flow Simulation je bila narejena numerična simulacija za optimizacijo toka zraka skozi vhodni nastanek. Na podlagi načrtov je podjetje RAJH PLUS d.o.o. izdelalo delujoč prototip.
Ključne besede: laboratorijski oblagalnik tablet, konstruiranje, Solidworks Flow Simulation
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 172; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

8.
Eksperimentalna in analitično-numerična analiza sušenja komunalnega odpadnega blata
Tomaž Raduha, 2020, diplomsko delo

Opis: Komunalno blato, kot stranski produkt čiščenja komunalnih voda, vsebuje veliko količino vlage. Pred nadaljnjo uporabo blata, kot surovino za sežig, moramo vlago odstraniti s pomočjo mehanskih in toplotnih postopkov odstranjevanja vlage. V diplomski nalogi bomo s pomočjo numerične analize napovedali hitrosti sušenja komunalnega blata. Podatki, pridobljeni na osnovi numerične analize, so bili primerjani z rezultati meritev realnega procesa sušenja vzorcev komunalnega blata, ki je bil izveden v kuhinjski pečici pri različnih temperaturah sušilnega zraka. Na osnovi rezultatov numerične analize sta bili določeni toplotna in snovna prestopnost, ki smo ju uporabili v analitičnih izračunih. Pri izvedbi numeričnih simulacij smo uporabili različne računske mreže in numerične modele za reševanje turbulentnega toka. Prav tako smo, s pomočjo izračunov različnih Sherwoodovih števil, napovedali bolj natančne vrednosti masnih tokov pri procesu sušenja uparjene vode. Končni rezultati kažejo na do 90-odstotno ujemanje med rezultati meritev in analitično-numerično dobljenimi vrednostmi.
Ključne besede: sušenje, komunalno blato, numerična analiza
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 137; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Numerična simulacija tokovno-toplotnega polja vode v električnem grelniku sanitarne vode
Manja Umbreht, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavila učinkovitost spremenjene konstrukcije električnega grelnika sanitarne vode, s katero so v podjetju želeli izboljšati energijsko učinkovitost grelnika. Problem pri preračunu in merjenju energije učinkovitosti predstavlja mešanje hladne vode, ki vstopa v grelnik ter vroče vode v grelniku. To so v podjetju želeli odpraviti s konstrukcijo usmerjevalnika toka hladne vode. Izvedla sem dve časovno odvisni simulaciji z usmerjevalnikom, pri katerih sem predpisala različna pretoka hladne vode, ki vstopa v grelnik. Na podlagi pridobljenih rezultatov sem zaključila, da je pri takšni prostornini grelnika usmerjevalnik toka hladne vode učinkovita rešitev zgolj pri majhnem pretoku.
Ključne besede: električni grelec sanitarne vode, numerična simulacija, tokovno-toplotno polje
Objavljeno: 22.09.2020; Ogledov: 130; Prenosov: 0

10.
Numerična simulacija temperaturnih razmer v zalogovniku tople vode v hali IPC
Dejan Sevčnikar, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo reševali problem mešanja vode v zalogovniku, ki povzroči prenizko temperaturno razliko med zgornjim in spodnjim delom zalogovnika ter s tem onemogoča avtomatski preklop smeri ogrevanja. Opisali smo stanje zalogovnika in ogrevalnega sistema. Z meritvami smo določili potrebne pogoje za izvedbo numerične simulacije temperaturnih razmer v zalogovniku. Rezultate simulacije smo primerjali z dejanskim stanjem, nato pa smo izvedli še simulacije, v katerih smo upoštevali predlagane rešitve, ki so obsegale optimizacijo pretoka in konstrukcijske rešitve. V nadaljevanju smo predstavili rezultate simulacij in ugotovili, katera izmed rešitev je najprimernejša za implementacijo.
Ključne besede: numerična simulacija, zalogovnik tople vode, temperaturne razmere
Objavljeno: 22.09.2020; Ogledov: 132; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (13,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici