| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Effect size measurement in functional milk product marketing
Karmen Pažek, Črtomir Rozman, Jernej Turk, Darja Majkovič, Sebjan Hari, Matej Kolenko, Sašo Pamič, Jernej Prišenk, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: The paper presents the application possibility of "Effect size" and Cohen's-d index in the case of introduction of new milk products on the market. The field and online survey were used to establish the potential interest of finalconsumers for new functional food product of dairy company in Slovenia - milk with phytosterols additives. Two techniques possibilities of Cohen-d index were calculated; manual and using the Cohen's-d calculator. Further, the application is focused on two main questions in survey regarding observed problem: 1) Would you buy milk with phytosterols additives, which scientifically proven lowers concentration of cholesterol in blood? 2) Would you pay for it at a higher price? The sample includes 419 surveys, 150 surveyswere conducted on field (control group) and 269 surveys were provided online (experimental group). The Cohenćs-d index (d) results show by using manual and Cohen's-d calculator for both groups "small" effect (d=0.35, i.e. d=0.34 ), and "zero or near zero" effect (d=0.15, i.e.= 0.15) when deciding to buy new milk product.
Ključne besede: effect size, Cohen`s-d index, functional food, milk
Objavljeno v DKUM: 10.07.2017; Ogledov: 1456; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (804,43 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
3.
Ekonomska in finančna analiza pridelave in predelave krompirja
Matej Kolenko, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: krompir, pridelava, predelava, ekonomika, CBA analiza
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1629; Prenosov: 68
URL Povezava na celotno besedilo

4.
OPCIJSKO MODELIRANJE IN MERJENJE VELIKOSTI UČINKA ZA PODPORO ODLOČANJU V AGROŽIVILSTVU
Matej Kolenko, 2015, doktorsko delo/naloga

Opis: Osnovni namen raziskave je bil prikaz aplikacije metod realnih opcij v kmetijstvu in kot pomembno dopolnilo k temu merjenje velikosti učinka s Cohenovim d indeksom. Rezultati tradicionalne CBA s parametrom (NSVt) so pokazali, da je najsmotrnejša proizvodnja posušene čebule (NSVt = 518.066 €). Za oceno realnih opcij investicijskih projektov predelave čebule sta bila nadalje uporabljena Black-Scholesov model in binomski model. Opcijske vrednosti (OV) tako pri Black-Scholesovem (BS) modelu kot tudi pri binomskem modelu kažejo pozitivne vrednosti za vse tri vrste predelave čebule (zamrznjena čebula, čebulni obročki, posušena čebula). Kot najbolj smotrna investicija se je izkazala predelava čebule v posušeno čebulo. Vrednost opcije po Black-Scholes metodi je znašala 39.798 € in pri binomskem modelu 77.561 €. Realne opcije imajo pomembno vrednost, saj se tradicionalne metode naložbene analize tako nadgradijo tudi z metodami, ki upoštevajo realne opcije tudi s stohastičnega vidika. S pomočjo Cohenovega d indeksa smo merili velikost učinka med spletno in terensko anketo pri obravnavanih vprašanjih. Ugotovitve kažejo, da je pri vseh vprašanih 76 % rezultatov med obema skupinama identičnih, kar pomeni, da imamo opravka z majhnim učinkom, 20 % ima srednje velik učinek, 4 % predstavljajo velik učinek.
Ključne besede: CBA analiza, realne opcije, Black-Scholesov model, binomski model, velikost učinka, Cohen d indeks, predelava čebule
Objavljeno v DKUM: 12.06.2015; Ogledov: 2778; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

5.
ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA NA PRIMERU PODJETJA FARMTECH D.O.O.
Matej Kolenko, 2011, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja sem analiziral poslovno okolje podjetja Farmtech d.o.o., ki se ukvarja z proizvodnjo traktorskih prikolic in trosilnikov hlevskega gnoja. Podjetje prodaje svoje proizvode pod blagovnima znamkama Tehnostroj in Farmtech. Proizvodnja pa poteka v podjetju samem in v sestrskem podjetjem Komptech, ki se ukvarja z proizvodnjo okoljske tehnike. Podjetje je prisotno na več kot šestnajstih državah sveta, njeni največji trgi pa so Nemčija, Avstrija, Švica, Hrvaška in Srbija. Na mednarodnem trgu je prisotna velika konkurenca, ki vpliva na ceno in velikost povpraševanja. Trenutna situacija v gospodarstvu je botrovala k zmanjšanju povpraševanja po kmetijski opreme, vendar je kljub negativnim vplivom gospodarstva podjetje doseglo pozitivne rezultate in skupaj z družbo Komptech ustvarilo 15,4 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje. V podjetju se dobro zavedajo svojih prednosti in slabosti, ki prihajajo iz notranjega in zunanjega okolja. Zato imajo v podjetju zelo dobro oblikovano strategijo doseganja ciljev, ki temelji na dobri analizi poslovnega okolja. Skupaj z zaposlenimi v podjetju si želijo povečati svoje konkurenčne prednosti in odpraviti pomanjkljivosti zastarele tehnologije, ter problemom pomanjkanja prostora. To bodo dosegli z izgradnjo novih proizvodnih kapacitet, s povečanjem produktivnosti. Z vlaganjem v novo tehnologijo in stalnim izobraževanjem in usposabljanjem zaposlenih v podjetju bodo te cilje tudi dosegli. Pri tem pa ne smemo pozabiti na zadovoljstvo in potrebe kupcev.
Ključne besede: analiza poslovnega okolja, podjetje Farmteh d.o.o., PEST analiza, porterjev model konkurence v panogi, SWOT analiza
Objavljeno v DKUM: 15.12.2011; Ogledov: 3329; Prenosov: 382
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

6.
Vrednotenje investicijskih naložb z opcijskimi modeli
Matej Kolenko, 2011, magistrsko delo

Opis: Za vrednotenje investicijskih projektov je splošno v uporabi metoda t.i. Cost Benefit analiza (CBA). V želji, da bi imeli vpogled tudi v samo jedro investicije, so čedalje bolj v uporabi t.i. opcijski moduli z realnimi opcijami, ki predstavljajo stohastičen pristop. Osnovni namen raziskave je bil prikaz aplikacije metod realnih opcij v kmetijstvu. Rezultati tradicionalne CBA s parametrom (NSVt) so pokazali, da je najsmotrnejša proizvodnja krompirja predelanega v kocke (NSVt = 273.213,92 €). Za oceno realnih opcij investicijskih projektov predelave krompirja sta bila nadalje uporabljena Black-Scholesov in binomski model. Opcijske vrednosti (OV) tako pri Black-Scholesovem (BS) modelu kot tudi pri binomskem modelu kažejo pozitivne vrednosti za vse tri vrste predelave (pomfrit, krhlji in kocke). Za krompir predelan v kocke znaša OV 105.860, 90 € pri BS in 105.324,42 € pri binomskem modelu. Realne opcije imajo torej pomembno vrednost, saj se tradicionalne metode naložbene analize tako nadgradijo tudi z metodami, ki upoštevajo realne opcije tudi s stohastičnega vidika.
Ključne besede: CBA analiza, realne opcije, Black-Scholesov model, binomski model, investicijske naložbe v kmetijstvu
Objavljeno v DKUM: 27.06.2011; Ogledov: 3676; Prenosov: 405
.pdf Celotno besedilo (836,21 KB)

7.
Ekonomska in finančna analiza pridelave in predelave krompirja
Matej Kolenko, 2009, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je analizirati ekonomsko upravičenost pridelave in predelave krompirja v pomfrit na domači kmetiji. V ta namen je bil za pridelavo krompirja in predelavo v pomfrit razvit simulacijski model. Rezultati ekonomske analize kažejo, da sta pridelava krompirja (Ke = 1,80) in predelava krompirja v pomfrit (Ke = 1,55) ekonomsko upravičeni. Modelna ocena parametrov finančne smotrnosti investiranja v predelavo krompirja je nadalje pokazala tudi, da je s finančnega vidika po 10 letih in ob predvideni 14 % letni obrestni meri ter ob predpostavki konstatnega letnega denarnega toka, na domači kmetiji investicija predelave krompirja v pomfrit upravičena. Obdobje povratka investicije v predelovalno linijo za pomfrit znaša 5 let, ocenjena vrednost interne stopnje donosnosti pa je zelo visoka (ISD = 28,86 %).
Ključne besede: krompir, pridelava, predelava, ekonomika, CBA analiza
Objavljeno v DKUM: 11.08.2009; Ogledov: 4219; Prenosov: 597
.pdf Celotno besedilo (695,56 KB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici