| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OPTIMIZACIJA PROCESOV ZAPOSLOVANJA V PODJETJU CEZAR IMPERIAL D.O.O.
Matej Hribar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Povzetek V diplomski nalogi bomo prikazali, na kaj vse moramo biti pozorni, kadar zaposlujemo nov kader. Izvedeli bomo, kako so v podjetju optimizirali proces zaposlovanja. Omenili bomo tudi, na kaj je potrebno biti pozoren pri optimizaciji zaposlovanja. Velikokrat, kadar v podjetju razpišejo novo delovno mesto, se na razpis prijavi večje število zaposlenih. Predstavljen bo osnovni princip zaposlovanja z uporabo EPC metode ter optimizacija le-tega, ki so jo izvedli v predstavljenem podjetju. Metode zaposlovanja se bodo sprva navezovale na dosedanji opis zaposlovanja v podjetju v treh opisih, kot so zaposlovanje študentov, rednih zaposlenih. V prikazu preoblikovanja kadrovskih procesov z EPC metodo pa bomo izdelali EPC diagrame z optimiziranim procesom zaposlovanja študentov, rednih zaposlenih za določen čas, redno zaposlenih za nedoločen čas in zaposlenih preko podjemnih pogodb. V posameznih korakih pri optimiziranem procesu zaposlovanja poskrbimo, da v podjetju zaposlimo najkvalitetnejši kader v čim krajšem času. Posredno je tudi cilj podjetja, da ima kader vizijo in motivacijo za delo v podjetju. S tem poskrbimo, da smo s tako optimizacijo procesa zaposlovanja podjetju ne le prihranili čas, ampak tudi denar. Optimizacija zaposlovanja vodilnemu kadru na področju zaposlovanja ponuja stalen vir idej, kako pritegniti zaposlene za opravljanje določenega dela in kako procese čim bolj poenostaviti. Podjetje je skozi čas z izločanjem slabših kadrov postalo homogeno in bolj pripravljeno na različne izzive iz okolja.
Ključne besede: Preoblikovanje kadrovskih procesov, pridobivanje kadrov, kadrovanje, postopek izbora kadrov.
Objavljeno v DKUM: 12.10.2016; Ogledov: 1148; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

2.
PRIPRAVA IN KARAKTERIZACIJA NOVIH POLISAHARIDNIH MATERIALOV
Matej Hribar, 2015, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je bil priprava novih polisaharidnih materialov in njihova karakterizacija. V prvem delu smo preučevali homogeno reakcijo sililiranja hidroksietil celuloze (HEC) in homogeno reakcijo sililiranja hitina. Skupno smo opravili 9 sintez z uporabo različnih sililirnih sredstev in pri različnih reakcijskih pogojih. Nastale produkte reakcij smo analizirali z IR spektroskopijo in preverili topnost produktov v nekaterih organskih topilih. V drugem delu pa smo se ukvarjali s pripravo tankih filmov celuloze in njenih derivatov s pomočjo ''spin-coating'' tehnike ter kemijsko in površinsko karakterizacijo le-teh. Tanke filme smo pripravili iz raztopin celuloznega acetata (CA), etil celuloze (EC), trimetilsilil celuloze (TMSC) in dvokomponentnih mešanic v različnih razmerjih. Na eni ponovitvi filmov smo izvedli tudi postopek regeneracije. Pripravili smo tudi debelejše filme in njihove regenerirane ponovitve. V zadnjem delu smo izvedli karakterizacijo tankih filmov. Za pridobitev informacij o površinskih in kemijskih lastnostih tankih filmov smo izvedli meritve stičnega kota, opravili IR spektroskopijo, izvedli meritev adsorpcije različnih proteinov na pripravljene tanke filme s tehniko QCM-D in naredili topografske meritve s tehniko AFM. Na debelejših filmih smo izvedli le meritve stičnega kota. Z reakcijami sililiranja HEC smo uspešno sintetizirali želen produkt. V primeru sililiranja hitina želenega produkta nismo uspeli sintetizirati. Nastali produkti reakcij so v organskih topilih slabo topni oz. nabrekajo. Z analizo IR spektroskopije tankih filmov smo dokazali uspešno cepitev na predvideni vezi in nastanek –OH skupine po opravljenem postopku regeneracije. Zaradi nastanka novih –OH skupin po postopku regeneracije je postala površina bolj hidrofilna, kar smo dokazali z meritvami stičnega kota. Meritve adsorpcije proteinov so pokazale, da imajo hidrofobne površine večjo težnjo po ireverzibilni vezavi govejega serumskega albumina (BSA), medtem ko ima fibrinogen visoko afiniteto do adsorpcije na površino celuloznega acetata. Razviti materiali kažejo na potencialno uporabo na področju biomedicine, kot so na primer površine senzorjev ali pa biokompatibilne plasti, ki preprečujejo obraščanje.
Ključne besede: celuloza in celulozni derivati, hitin, sililiranje, tanki filmi, spin-coating, ATR-FTIR, stični kot, adsorpcija proteinov, QCM-D, AFM
Objavljeno v DKUM: 21.10.2015; Ogledov: 2131; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (4,68 MB)

3.
SPLETNI PORTAL O KAMPIRANJU NA VZHODNEM JADRANU
Matej Hribar, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Spletni portali ponujajo veliko informacij o počitniških kapacitetah, zato se večina ljudi, ki si želijo letni dopust preživeti v enem izmed kampov, odloča na podlagi le-teh. Obstaja veliko portalov o kampiranju, vendar pa le ti zaradi svoje posplošenosti ne ponujajo zadostno število informacij, ki jih uporabnik potrebuje. Za temo o spletnem portalu o kampiranju smo se odločili, ker smo mnenja, da portali o kampiranju na vzhodnem Jadranu uporabnikom na enem mestu ne nudijo zadostnih informacij. Cilj diplomskega dela bo izdelan interaktivni spletni portal o kampiranju na vzhodnem Jadranu, ki bo predan v uporabo na svetovnem spletu. Pred začetkom izdelave spletnega portala o kampiranju na vzhodnem Jadranu smo pridobili podatke o številu gostov, ki kampirajo na vzhodnem Jadranu in analizirali obstoječe spletne portale, ki ponujajo informacije o kampiranju. Nato smo izbrali orodja in programsko opremo, zasnovali podatkovno bazo podatkov ter izdelali grafično podobo spletnega portala. Izdelali smo prototipno rešitev spletnega portala o kampiranju ter jo predali na svetovni splet v treh jezikih. Za prikaz smo uporabili označevalni jezik HTML skupaj s CSS stilskimi predlogami, za delovanje pa skrbi programski jezik VisualBasic v kombinaciji s podatkovno bazo Microsoft SQL. Skupaj z uporabniki smo nato testirali njeno funkcionalnost. Prednosti naše rešitve so se pokazale v kvaliteti informacij glede na obstoječe spletne portale. Razširitev informacij z uvedbo obvestil, novic, vremenskih podatkov, trajektnih povezav in spletnega foruma se je izkazala za korak v pravo smer. Rešitev je bila s strani uporabnikov sprejeta zelo dobro.
Ključne besede: spletni portal, kampiranje, vzhodni Jadran
Objavljeno v DKUM: 28.01.2015; Ogledov: 1307; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

4.
Določanje vsebnosti mikroelementov v kristalnih in tekočih mineralnih gnojilih z ICP - AES
Matej Hribar, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil določanje vsebnosti mikroelementov v kristalnih in tekočih mineralnih gnojilih z ICP-AES analizno metodo. V kristalnih gnojilih smo določali bor, baker, železo, mangan, molibden in cink. Pri tekočih gnojilih pa so nas zanimale vsebnosti bora, bakra, železa in cinka. Glede na dobljene rezultate smo ovrednotili primernost gnojila za tržišče na podlagi veljavne zakonodaje s tega področja za Slovenijo in ostale države EU, Hrvaško ter Srbijo. Najpomembnejši zakonski omejitvi sta maksimalno negativno odstopanje za posamezni mikroelement in minimalna vsebnost mikroelementa v mineralnem gnojilu. Mikroelemente smo določali na podlagi umeritvene krivulje, ki smo jo dobili z meritvami standardnih raztopin različnih koncentracij (v mg/L). Po tako pripravljeni umeritveni krivulji smo izmerili emisijske signale mikroelementov v vzorcih različnih tekočih in kristalnih mineralnih gnojil. Emisijske signale posameznih mikroelementov smo preko izračunov pretvorili v masni delež mikroelementa v gnojilu. V večini primerov tako tekočih kot tudi kristalnih gnojil vsaj eden od mikroelementov pade pod zakonsko določeno mejno vrednost. Pri kristalnih gnojilih povsem zadosti zakonu le eno gnojilo, pri tekočih gnojilih pa sta takšna primera dva.
Ključne besede: ICP-AES, mineralna gnojila, mikroelementi, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn
Objavljeno v DKUM: 16.10.2012; Ogledov: 2716; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

Iskanje izvedeno v 2.73 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici