| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 148
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Androidova aplikacija s pripomočki za prikaz dnevnega kripto dobička ali izgub
Tilen Pintarić, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo aplikacijo za sledenje dobička kriptovalut. Aplikacija je namenjena mobilnim napravam Android in je zgrajena v programskem jeziku Kotlin. Opisali bomo izbiro tehnologije, načrtovanje, potek razvoja, izdelavo in funkcionalnost mobilne aplikacije. Podrobneje bomo opisali tudi izdelavo in funkcionalnost pripomočkov. Na koncu bomo predstavili končno aplikacijo s pripomočki.
Ključne besede: Android, Jetpack Compose, Kotlin, pripomočki
Objavljeno v DKUM: 04.06.2024; Ogledov: 135; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

2.
Razvoj računalniške igre Planes v ogrodju libGDX z uporabo razširitve KTX
Jure Đaković, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene platformne igre in razvoj iger v ogrodju libGDX s pomočjo razširitve KTX. V uvodu diplomskega dela je najprej na splošno predstavljen žanr platformnih iger od začetkov do današnjih trendov. Sledi predstavitev ogrodja libGDX in njegovih prednosti. V nadaljevanju je na kratko predstavljen programski jezik Kotlin in nekoliko podrobneje moduli iz razširitve KTX. Na praktičnem primeru igre Planes je prikazano, kako lahko z uporabo programskega jezika Kotlin razvoj 2D platformnih iger poteka na bolj učinkovit način. V zaključku so opisane razlike med razvojem iger v razširitvi KTX in ogrodju libGDX.
Ključne besede: libGDX, KTX, Java, Kotlin, računalniška igra
Objavljeno v DKUM: 04.06.2024; Ogledov: 105; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

3.
Razvoj sistema CryMatch za povezovanje igralcev tekmovalnih iger
Adam Veselič, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo izdelali sistem za povezovanje igralcev tekmovalnih iger, ki zadošča večini zahtev uporabnikov. Je hkrati enostavnejši za uporabo in hitrejši v povezovanju igralcev kot obstoječa odprtokodna rešitev OpenMatch. Prav tako nas ne omejuje na tehnologijo Kubernetes in programski jezik Go. Nudi nam več možnosti vzpostavitve na več platformah. Nazadnje smo še poskrbeli, da je sistem razširljiv s podporo nalaganja knjižnic, ki jih lahko razvijemo v katerem koli programskem jeziku.
Ključne besede: porazdeljeni sistemi, igre, povezovanje igralcev, .NET
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 92; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

4.
Razvoj interaktivne predstavitve z uporabo tehnike tlakovanja sveta
Tilen Seršen, 2024, diplomsko delo

Opis: Predstavitev na tabli je že od nekdaj prisotna v vsakdanjem življenju. Že dolgo služi kot predaja znanja med učiteljem in učenci v šolah. V zadnjem času pa se uporablja tudi v pisarnah služb za predstavitev projektov ali idej. V diplomskem delu smo preučili različna orodja za ustvarjanje predstavitev na tabli, in na podlagi tega implementirali svojo rešitev. Napisana je v ogrodju libGDX, uporabniku pa omogoča s pomočjo tlakovanih map ustvarjanje zanimivih in funkcionalnih predstavitev.
Ključne besede: libGDX, Interaktivna predstavitev, Predstavitev na tabli, Tlakovanje sveta, Java
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 101; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

5.
A graph pointer network-based multi-objective deep reinforcement learning algorithm for solving the traveling salesman problem
Jeewaka Perera, Shih-Hsi Liu, Marjan Mernik, Matej Črepinšek, Miha Ravber, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Traveling Salesman Problems (TSPs) have been a long-lasting interesting challenge to researchers in different areas. The difficulty of such problems scales up further when multiple objectives are considered concurrently. Plenty of work in evolutionary algorithms has been introduced to solve multi-objective TSPs with promising results, and the work in deep learning and reinforcement learning has been surging. This paper introduces a multi-objective deep graph pointer network-based reinforcement learning (MODGRL) algorithm for multi-objective TSPs. The MODGRL improves an earlier multi-objective deep reinforcement learning algorithm, called DRL-MOA, by utilizing a graph pointer network to learn the graphical structures of TSPs. Such improvements allow MODGRL to be trained on a small-scale TSP, but can find optimal solutions for large scale TSPs. NSGA-II, MOEA/D and SPEA2 are selected to compare with MODGRL and DRL-MOA. Hypervolume, spread and coverage over Pareto front (CPF) quality indicators were selected to assess the algorithms’ performance. In terms of the hypervolume indicator that represents the convergence and diversity of Pareto-frontiers, MODGRL outperformed all the competitors on the three well-known benchmark problems. Such findings proved that MODGRL, with the improved graph pointer network, indeed performed better, measured by the hypervolume indicator, than DRL-MOA and the three other evolutionary algorithms. MODGRL and DRL-MOA were comparable in the leading group, measured by the spread indicator. Although MODGRL performed better than DRL-MOA, both of them were just average regarding the evenness and diversity measured by the CPF indicator. Such findings remind that different performance indicators measure Pareto-frontiers from different perspectives. Choosing a well-accepted and suitable performance indicator to one’s experimental design is very critical, and may affect the conclusions. Three evolutionary algorithms were also experimented on with extra iterations, to validate whether extra iterations affected the performance. The results show that NSGA-II and SPEA2 were greatly improved measured by the Spread and CPF indicators. Such findings raise fairness concerns on algorithm comparisons using different fixed stopping criteria for different algorithms, which appeared in the DRL-MOA work and many others. Through these lessons, we concluded that MODGRL indeed performed better than DRL-MOA in terms of hypervolumne, and we also urge researchers on fair experimental designs and comparisons, in order to derive scientifically sound conclusions.
Ključne besede: multi-objective optimization, traveling salesman problems, deep reinforcement learning
Objavljeno v DKUM: 28.03.2024; Ogledov: 137; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (7,89 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Prevajanje programskih jezikov : zbirka nalog in rešitev
Tomaž Kos, Tomaž Kosar, 2023, drugo učno gradivo

Ključne besede: prevajanje programskih jezikov, programski jeziki, e-gradiva
Objavljeno v DKUM: 05.01.2024; Ogledov: 230; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (679,23 KB)

7.
Razvoj računalniške igre: Delve into the Void : diplomsko delo
Dominik Dretar, 2023, diplomsko delo

Opis: Delo obsega zasnovo in implementacijo streljaške igre s tlorisne perspektive, predvsem s poudarkom na zasnovi posameznih elementov, od grafike do posameznih mehanik. Namen je demonstrirati izdelavo računalniške igre od prvotne ideje, zasnovne dokumentacije, tehnične implementacije in refleksije na končni produkt. Uspeh in kvaliteta igre sta močno odvisna od dobro premišljene zasnove, prav tako tudi od primerne implementacije. Dobra zasnova tudi upošteva dodeljen čas za implementacijo ter velikost in izkušenost ekipe, ki sodeluje pri projektu. Končni produkt je odsev tega, da lahko s primerno zasnovo tudi sam programer z omejenimi izkušnjami izpelje primerno definiran projekt v kratkem času.
Ključne besede: razvoj igre, zasnova, Unity, C#
Objavljeno v DKUM: 22.12.2023; Ogledov: 934; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

8.
Vizualizacija konceptov teorije iger : magistrsko delo
Vladimir Miladinović, 2023, magistrsko delo

Opis: V sodobnem svetu se teorija iger hitro razvija in pridobiva pomen, zaradi česar so kakovostna vizualizacijska orodja ključna za boljše razumevanje tega področja, tako za študente kot za druge navdušence. V tej nalogi predstavljamo interaktivno orodje, zasnovano z namenom pojasnjevanja temeljnih konceptov teorije iger, pri čemer smo posebno pozornost namenili normalni oziroma strateški obliki iger. Naše orodje omogoča vizualizacijo in identifikacijo ključnih elementov, kot so dominirane in dominantne strategije (tako v strogi kot šibki obliki), Nashevo ravnovesje (čisto in mešano) ter iterativno odstranjevanje strogo dominantnih strategij. Z razkritjem teh osnovnih konceptov nameravamo zagotoviti globlje in bolj intuitivno razumevanje teorije iger.
Ključne besede: igra, ravnovesje, matrika, izplačilo, igralec.
Objavljeno v DKUM: 24.10.2023; Ogledov: 232; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

9.
Uporaba orodja Metabase na primeru računovodskih analiz : diplomsko delo
Žiga Zupanič, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis razvoja programa za pridobivanje in izračun računovodskih podatkov ter pripravo poročil in prikaz rezultatov, ki se lahko kasneje uporabljajo za iskanje rešitev poslovne inteligence. Opisane so strukture tabel, ki se uporabljajo v programu, in postopek izračuna zahtevanih računovodskih podatkov, kot je na primer izkaz poslovnega izida, postopek priprave poročil z vizualizacijo podatkov, na koncu pa je prikazan izgled in delovanje poročil v orodju Metabase.
Ključne besede: Metabase, računovodstvo, finančna analiza, podatki
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 329; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (3,18 MB)

10.
Proceduralno generiranje sveta v 3D računalniški igri, temelječi na kockah, v ogrodju libGDX : diplomsko delo
Klemen Napast, 2023, diplomsko delo

Opis: Čeprav so računalniki v današnjem času zelo zmogljivi, proceduralno generiranje naključnega sveta v realnem času predstavlja zelo velik izziv, saj brez pravilne optimizacije program ne deluje dovolj hitro, kar lahko vpliva na igralčevo izkušnjo in posledično onemogoči uspešnost njegovega igranja. V diplomskem delu smo preučili metode in rešitve za čim bolj optimalno generiranje na kockah temelječega naključnega sveta. Prav tako pa smo izdelali računalniško igro v ogrodju libGDX, v katerem lahko igralec upravlja z naključno generiranim svetom in ga raziskuje.
Ključne besede: proceduralno generiranje, libGDX, java, računalniške igre
Objavljeno v DKUM: 18.08.2023; Ogledov: 741; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici