SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Alternative kirurške kastracije prašičev v povezavi z vedenjem ter pojavom spolnega vonja in bolezni v čredi
Andreja Drevenšek, 2013, magistrsko delo

Opis: Glede na predvideno prepoved kirurške kastracije pujskov brez anestezije in analgezije do leta 2018 je presoja alternativ kirurške kastracije aktualna tema. Osnovni cilj te raziskave je bil primerjati vedenje ter pojavnost spolnega vonja pri dveh alternativah, reji merjaščkov in imunokastratov. Izhodiščne hipoteze smo zaradi pojava bolezni v času poskusa dopolnili z raziskavo vpliva bolezni na vedenje in uspešnost imunokastracije. Vedenje smo spremljali preko kamer. Opazovali smo celodnevno dejavnost in posamezne vrste dejavnosti (stanje, sedenje, ležanje, agresija, naskakovanje, hranjenje). Po zakolu smo odvzeli vzorce maščobnega tkiva in v njem določili koncentracije skatola in androstenona ter težo testisov in akcesornih spolnih žlez. Ugotovili smo statistično značilno (P < 0,0001) spreminjanje dejavnosti znotraj dneva, z enim vrhom zgodaj zjutraj in drugim (večjim) popoldan. Sprememb v vedenju in hranjenju med alternativama, kot tudi pred in po cepljenju pri imunokastratih nismo dokazali. Vpliv bolezni na dejavnost ni bil statistično značilen, čeprav je bilo pri bolnih prašičih manj agresije (P = 0,12) in manj sedenja (P = 0,06). Značilna razlika med imunokastrati in merjasci v vrednostih androstenona in teže testisov je dokaz učinkovitosti imunokastracije navkljub bolezni. V skupinah kastratov smo našli posameznike z vrednostmi skatola, ki presegajo mejne senzorične vrednosti (0,20 μg/g), kar pripisujemo bolezni.
Ključne besede: imunokastracija prašičev, opazovanje vedenja, spolni vonj, vpliv bolezni, dobro počutje živali
Objavljeno: 13.12.2013; Ogledov: 945; Prenosov: 70
.pdf Polno besedilo (1,03 MB)

2.
Vpliv trajanja soljenja na vsebnost soli in stopnjo proteolize v pršutu po zaključeni fazi počivanja
Katja Vrhunec, 2014, magistrsko delo

Opis: V raziskavi smo preučevali možnost zmanjševanja vsebnosti soli v kraškem pršutu s skrajševanjem časa soljenja. V ta namen smo pršute razdelili v tri skupine glede na trajanje soljenja: 8 (kratko soljenje), 11 (srednje soljenje) in 15 dni (dolgo soljenje; običajna praksa). Soljenju je sledila faza počivanja (enako dolga pri vseh treh skupinah), v kateri se sol enakomerno porazdeli po stegnu. Po koncu te faze smo v mišicah semimebranosus (SM) in biceps femoris (BF) določili vsebnost suhe snovi, soli v suhi snovi, celokupnega dušika, ne-proteinskega dušika in indeksa proteolize. Skrajševanje faze soljenja je vplivalo na zmanjšanje izgube teže ob koncu soljenja, medtem ko na izgube po koncu faze počitka ni imelo vpliva. Kratko soljenje je privedlo do značilnega zmanjšanja vsebnosti soli (za 36,4 % v BF oziroma za 27,8 % v SM), medtem ko je imelo srednje soljenje manjši učinek na zmanjšanje soli (za 11,7 % v BF in za 6,0 % v SM). Zmanjšanje soli ni imelo vpliva na vsebnost suhe snovi in stopnjo proteolize. V primeru SM smo pri kratkem soljenju v primerjavi z dolgim ugotovili višjo vsebnost celokupnega in ne-proteinskega dušika. Rezultati kažejo, da lahko znatno zmanjšanje vsebnosti soli dosežemo le s precejšnjim skrajševanjem faze soljenja (s pol krajšo fazo smo dosegli za tretjino nižjo vsebnost soli). V danih razmerah nismo ugotovili negativnih posledic na proteolizo, za popolnejšo sliko (vpliv na senzorične lastnosti) pa bi bilo potrebno počakati do konca zorenja.
Ključne besede: pršut, trajanje soljenja, vsebnost soli, proteoliza
Objavljeno: 26.11.2014; Ogledov: 550; Prenosov: 80
.pdf Polno besedilo (585,57 KB)

3.
Vpliv trajanja soljenja na vsebnost soli in stopnjo proteolize v pršutu po zaključeni fazi počivanja
Katja Vrhunec, 2014, magistrsko delo

Opis: V raziskavi smo preučevali možnost zmanjševanja vsebnosti soli v kraškem pršutu s skrajševanjem časa soljenja. V ta namen smo pršute razdelili v tri skupine glede na trajanje soljenja: 8 (kratko soljenje), 11 (srednje soljenje) in 15 dni (dolgo soljenje; običajna praksa). Soljenju je sledila faza počivanja (enako dolga pri vseh treh skupinah), v kateri se sol enakomerno porazdeli po stegnu. Po koncu te faze smo v mišicah semimebranosus (SM) in biceps femoris (BF) določili vsebnost suhe snovi, soli v suhi snovi, celokupnega dušika, ne-proteinskega dušika in indeksa proteolize. Skrajševanje faze soljenja je vplivalo na zmanjšanje izgube teže ob koncu soljenja, medtem ko na izgube po koncu faze počitka ni imelo vpliva. Kratko soljenje je privedlo do značilnega zmanjšanja vsebnosti soli (za 36,4 % v BF oziroma za 27,8 % v SM), medtem ko je imelo srednje soljenje manjši učinek na zmanjšanje soli (za 11,7 % v BF in za 6,0 % v SM). Zmanjšanje soli ni imelo vpliva na vsebnost suhe snovi in stopnjo proteolize. V primeru SM smo pri kratkem soljenju v primerjavi z dolgim ugotovili višjo vsebnost celokupnega in ne-proteinskega dušika. Rezultati kažejo, da lahko znatno zmanjšanje vsebnosti soli dosežemo le s precejšnjim skrajševanjem faze soljenja (s pol krajšo fazo smo dosegli za tretjino nižjo vsebnost soli). V danih razmerah nismo ugotovili negativnih posledic na proteolizo, za popolnejšo sliko (vpliv na senzorične lastnosti) pa bi bilo potrebno počakati do konca zorenja.
Ključne besede: pršut, trajanje soljenja, vsebnost soli, proteoliza
Objavljeno: 13.10.2014; Ogledov: 659; Prenosov: 33
.pdf Polno besedilo (585,53 KB)

4.
POSKUS NAPOVEDOVANJA BARVE IN TEKSTURE PRŠUTA Z BLIŽNJO INFRARDEČO SPEKTROSKOPIJO
Matej Štefanič, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: V raziskavi smo preučevali uspešnost napovedovanja barve in teksture pršuta z uporabo bližnje infrardeče (NIR) spektroskopije. Osredotočili smo se na uporabnost dveh različnih spektrometrov: laboratorijskega spektrometra (NIR Systems 6500) in prenosnega spektrometra s sondo (LABSPEC®5000). V raziskavo smo vključili 115 pršutov, pri katerih smo na dveh različnih mišicah izvedli referenčne meritve barve in teksture s kolorimetrom in teksturometrom. Na osnovi referenčnih vrednosti in NIR spektrov smo razvili in testirali kalibracijske modele. Poleg primerjave spektrometrov smo preizkušali tudi način priprave vzorca (mleti in intaktni), spektralno območje (vidni, NIR in celoten spekter) ter uporabo odvodov osnovnega spektra absorpcije (brez, prvi, drugi). Rezultate smo ovrednotili s pomočjo napake (seCV) in determinacijskega koeficienta (R2CV) navzkrižne validacije ter parametrom RPD (razmerje med standardnim odklonom referenčnih vrednosti in seCV). Na splošno smo boljšo točnost napovedovanja dosegli z uporabo laboratorijskega aparata v primerjavi s prenosnim. Uporaba mletih in intaktnih vzorcev ni povzročila bistvenih razlik v točnosti napovedovanja. Pri teksturnem testu SR smo uspeli precej natančno napovedati začetno (R2CV = 0,79, RPD = 2,2) in končno silo (R2CV = 0,76, RPD = 2,1) ter nekoliko slabši relaksacijski indeks (R2CV = 0,64, RPD=1,6). Pri teksturnem testu TPA smo dobili dobre rezultate za trdoto, gumijavost in žvečljivost (R2CV = 0,80–0,90, RPD = 2,0–3,0), nekoliko slabše pa za elastičnost in kohezivnost (R2CV = 0,55–0,75, RPD = 1,5-2,0), medtem ko adhezivnosti nismo uspeli zadovoljivo napovedati. Pri napovedovanju barve smo srednje dobre rezultate dobili le za parameter L* (R2CV = 0,70, RPD = 1,8).
Ključne besede: pršut, NIR spektroskopija, tekstura, barva
Objavljeno: 02.11.2015; Ogledov: 570; Prenosov: 49
.pdf Polno besedilo (1,39 MB)

5.
VPLIV DODATKA HIDROLIZIRAJOČIH TANINOV V PREHRANI MERJASCEV NA PRISOTNOST VONJA PO MERJASCU IN KAKOVOST MESA
Simona Rubin, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: V raziskavi smo ugotavljali vpliv hidrolizirajočih taninov na nalaganje substanc spolnega vonja ter kakovost mesa merjascev. Uporabili smo 51 merjascev križancev, pasem Landrace in Large White. Prašiči so bili razdeljeni v 4 poskusne skupine: kontrolna skupina (K) (12 živali) je dobivala komercialno pripravljeno krmno mešanico, ostale tri poskusne skupine (13 živali na skupino) pa so dobivale isto krmo z dodanimi 1 % (T1), 2 % (T2) in 3 % (T3) taninskega ekstrakta iz lesa kostanja. V poskusu smo spremljali različne parametre kakovosti mesa (pH, barvo, sposobnost za vezanje vode, trdoto mesa in vsebnost intramuskularne maščobe) ter vsebnost skatola in androstenona v podkožnem maščobnem tkivu. Rezultati so glede substanc spolnega vonja v podkožnem maščobnem tkivu pokazali, da je dodatek tanina imel vpliv le na vsebnost androstenona (P = 0,0514), kjer je imela skupina T1 za 61 % višjo vrednost od K, pri večjih odmerkih tanina pa smo v primerjavi s T1 ugotovili nižje koncentracije za 25 % (T2) in 50 % (T3). Tanin v prehrani ni (P > 0,10) vplival na kemično sestavo mesa. Pri parametrih kakovosti mesa smo vpliv poskusne skupine (P < 0,05) opazili samo pri izgubah pri kuhanju in tajanju. Dodatek tanina je bil povezan z nižjimi izgubami mase mesa pri kuhanju. Medtem ko se skupina T1 ni bistveno razlikovala od K (P > 0,05), pa smo pri ostalih dveh opazili 7 % (T2) oziroma 11 % (T3) manjše izgube (P < 0,01) kot pri skupini K. Pri izgubah med tajanjem nismo ugotovili premočrtnih učinkov koncentracije tanina, kontrolna skupina se namreč ni razlikovala od ostalih poskusnih skupin (P > 0,05), skupini T1 in T2 pa sta imeli za 28 % oziroma 22 % manjše izgube od T3.
Ključne besede: hidrolizirajoči tanini, merjasci, spolni vonj, kakovost mesa
Objavljeno: 07.10.2016; Ogledov: 332; Prenosov: 25
.pdf Polno besedilo (862,71 KB)

6.
An attempt to predict conformation and fatness in bulls by means of artificial neural networks using weight, age and breed composition information
Maja Prevolnik, Marjana Novič, Marjeta Čandek-Potokar, Martin Škrlep, Maria Font-I-Furnols, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: The present study aimed to predict conformation and fatness grades in bulls based on data available at slaughter (carcass weight, age and breed proportions) by means of counter-propagation artificial neural networks (ANN). For chemometric analysis, 5893 bull carcasses (n=2948 and n=2945 for calibration and testing of models, respectively) were randomly selected from the initial data set (n≈27000; one abattoir, one classifier, three years period). Different ANN models were developed for conformation and fatness by varying the net size and the number of epochs. Tested net parameters did not have a notable effect on models’ quality. Respecting the tolerance of ±1 subclass between the actual and predicted value (as allowed by European Union legislation for on-spot checks), the matching between the classifier and ANN grading was 73.6 and 64.9% for conformation and fatness, respectively. Success rate of prediction was positively related to the frequency of carcasses in the class.
Ključne besede: govedo, goveje meso, mastnost mesa, struktura mesa, klavna teža, ANN modeli, modeli za napovedovanje
Objavljeno: 24.07.2017; Ogledov: 60; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (1,12 MB)

7.
The effect of dietary fibre content on skatole and indole production in faeces of immunocatrsted male pigs
Maja Prevolnik, Urška Tomažin, Marjeta Čandek-Potokar, Martin Škrlep, Nina Batorek, Etienne Labussiere, 2015, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: The effect of dietary fibre content on intestinal production of indolic compounds was studied in immunocastrated pigs (IC). In addition, entire males (EM) and IC were compared on control diet (with low fibre content). For the study 32 crossbred pigs were assigned, within a litter to 4 treatment groups; 24 pigs were immunocastrated (at the age of 77 and 112 days) and 8 pigs were kept as entire males (EM). IC were split into three groups (IC_H, IC_M and IC_L) fed three diets differing in crude fibre (34, 60 and 80 g/kg dry matter, respectively) and net energy (NE) (10.0, 9.3, 8.5 MJ NE/kg/DM, respectively). EM were fed high NE i.e. low fibre diet. The experiment started when pigs were 84 days old and finished at the age of 172 days, when pigs were sent to slaughter. Skatole and indole concentrations were determined in the samples of intestinal content taken from caecum (CE), ascending (AC) and descending colon (DC). The concentration of indole was the highest in CE and proximal part of the colon, while skatole concentration increased in the distal parts of the large intestine. Concentrations of indolic compounds did not differ between EM and IC that were fed the same diet. Lowering dietary NE by inclusion of high fibre ingredients reduced the production of indole in the intestinal content of IC pigs, whereas the production of skatole was not affected.
Ključne besede: indole, skatole, dietary fibres, pig, entire males, immunocastrates, pig nutrition, immunocastration
Objavljeno: 20.07.2017; Ogledov: 41; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (561,86 KB)

8.
Carcass and meat quality traits of pig fatteners from Slovenian breeding programme
Maja Prevolnik, Martin Škrlep, Dejan Škorjanc, Marjeta Čandek-Potokar, 2008, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: The aim of the present study was the comparison of carcass and meat quality traits of commercial pigs of various crossbreeds from two major Slovenian herds. The analysis is based on phenotypic data from field trials which have been collected in the last past five years within the Slovenian breeding programme. Important differences in carcass traits were observed between two herds and were associated to different crossbreeds used. In spite of that economically important result on the slaughter line (lean meat %) was similar for both herds. Meat quality traits were also significantly different between the two herds. Again, the difference could be ascribed to crossbreeds used. However, since the herd effect is connected with abattoir effect, different ante-mortem conditions and/or lower robustness of these animals to premortal stress could also be contributed to the observed differences. The presented results give important information on the state-of-the-art regarding meat quality of Slovenian pigs.
Ključne besede: pigs, carcass quality, meat, breeding programs, Slovenia
Objavljeno: 13.07.2017; Ogledov: 73; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (140,96 KB)

9.
Effect of immunocastration on performance of Slovenian pig fatteners
Martin Škrlep, Nina Batorek, Blaž Šegula, Marta Zajec, Stane Košorok, Marija Glavač-Vnuk, Valentina Kubale, Gregor Fazarinc, Marjeta Čandek-Potokar, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: The influence of the immunocastration (immunisation against GnRH) on pig performance (growth, carcass and meat quality traits) was investigated in two parallel experiments (on two farms) with two crossbreeds – G1 (50% Duroc) and G2 (50% Pietrain). Within the crossbreed, the pigs were assigned to three experimental groups; entire males (EM, n=49), immunocastrates (IC, n=45) and surgical castrates (SC, n=45). Those assigned to IC group were vaccinated at the age of 12 and 19 weeks. Pigs were individually housed, their feed intake (ad libitum) and weight (at 12, 19 and 24 weeks) were recorded. At the age of 24 weeks, the pigs were slaughtered and their carcass and meat quality traits were assessed. We hypothesized that treatment response could have been different in two crossbreeds. However the interaction was insignificant, thus the treatment effect is presented on pooled results for both crossbreeds. Until the revaccination, IC were similar to EM pigs, thereafter they exhibited an increase in feed intake and growth rate. Overall, they presented an advantage in growth rate and feed efficiency as compared to SC. They also exhibited better carcass properties as SC without any major effect on meat quality. The present study provides the initial information on the immunocastration effect in Slovenian herds that should further be supported by testing it in usual rearing conditions and group housing.
Ključne besede: pig, immunocastration, growth performance, carcass properties, meat quality
Objavljeno: 24.08.2017; Ogledov: 69; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (122,14 KB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici