| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 36
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
MARIBOR EPK 2012: HIŠA LITERATURE
Gregor Bogovič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Leta 2012 bo mestu Maribor, za eno leto, pripadal naziv Evropska prestolnica kulture. Za ta čas bo prirejalo številne kulturne dogodke. Veliko jih je mogoče izpeljati v instituciji za poučevanje literature hiši literature. V diplomski nalogi bomo definirali ta stavbni tip s primeri iz Graza, Munchena in Frankfurta. V projektnem delu pa bomo pridobljene osnove uporabili za izdelavo idejne zasnove, ki jo bomo locirali na vogal Slovenske in Trubarjeve ulice.
Ključne besede: EPK, hiša literature, knjižnica
Objavljeno: 08.10.2010; Ogledov: 2226; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (14,56 MB)

2.
MARIBOR 2012: HIŠA LITERATURE NA VOJAŠNIŠKEM TRGU
Iztok Trop, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Pričujoče diplomsko delo obravnava umeščanje hiše literature na Vojašniški trg z namenom bogatitve kulturne ponudbe mesta Maribor v sklopu projekta Maribor 2012 — Evropska prestolnica kulture. Podan je splošen opis projekta Evropska prestolnica kulture ter nanj in v prihodnost usmerjen scenarij prostorskega razvoja mesta. V nadaljevanju je predstavljen zgodovinski razvoj in projekti revitalizacije Vojašniškega trga, med katere sodi tudi umeščanje hiše literature. Podan je pregled primerov hiš literatur, ki je služil kot osnova pri programski zasnovi hiše. Diplomsko delo zaokrožuje urbanistično - arhitekturna zasnova hiše literature na Vojašniškem trgu.
Ključne besede: arhitektura, hiša literature, Vojašniški trg, Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture
Objavljeno: 12.10.2010; Ogledov: 3101; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (23,26 MB)

3.
KAMEN KOT FASADNA OBLOGA
Jasmina Čorkalo, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava kamnite fasade kot arhitekturni element. V prvem delu se problematike kamnitih fasad lotevamo iz teoretičnega vidika. Podane so lastnosti kamna kot gradbenega materiala in njegove vrste. Predstavljeni so načini pritrjevanja kamnitih fasadnih oblog in postopki površinske obdelave kamna. Drugi del diplomskega dela je namenjen arhitekturnim primerom izvedbe fasad izbranih glede na načine pritrjevanja kamnitih fasadnih plošč, postopke površinske obdelave in vrste kamna. V obravnavi posameznih primerov povzemamo arhitekturne značilnosti posameznega objekta in detajle izvedbe kamnite fasadne obloge. Na podlagi teoretičnih izhodišč analiziramo njihovo praktično izvedbo.
Ključne besede: kamen, kamnita fasada, muzej v Korbachu, stavba zastopstva dežel Brandenburg in Mecklenburg-Pomorjansko v Berlinu, Urbane vile v Mariboru
Objavljeno: 12.10.2010; Ogledov: 5260; Prenosov: 591
.pdf Celotno besedilo (5,49 MB)

4.
EVROPSKA PRESTOLNICA KULTURE 2012: HIŠA EKSPERIMENTOV
Sašo Žolek, 2011, diplomsko delo

Opis: Slednje diplomsko delo obravnava umeščanje hiše eksperimentov na lokacijo v neposredni bližini industrijskega kompleksa Boris Kidrič z namenom, da se ta prostor ponovno oživi; z novo vsebino na obravnavani lokaciji. Predstavljen program dodatno bogati kulturno ponudbo mesta Maribor; v sklopu projekta Maribor EPK 2012 – Evropska prestolnica kulture. V nalogi je podan načrt v prihodnost usmerjenega scenarija prostorskega razvoja mesta. Diplomsko delo je zaključeno kot celota z urbanistično-arhitekturno zasnovo Hiše eksperimentov.
Ključne besede: arhitektura, hiša eksperimentov, Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture
Objavljeno: 12.09.2011; Ogledov: 1953; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (83,14 MB)

5.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: STANOVANJSKA STAVBA V HRIBU
Karin Lambizer, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava sodobne stavbe v hribu v primerjavi s tradicionalno gradnjo na Slovenskem podeželju z vidika trajnostne arhitekture. Prvi sklop diplomskega dela zajema predstavitev tradicionalne stavbe v hribu na Slovenskem, in sicer primer tipične domačije v izbrani arhitekturni regiji ter obravnavo sodobnih hiš na izbranih primerih. V drugem sklopu sledi prikaz podobnosti in razlik med analiziranimi objekti s pomočjo izbranih kriterijev. Primerjava tradicionalne hiše s sodobno hišo v hribu je osnova za diskusijo, ali je moč govoriti o navezavi sodobne arhitekture na tradicionalno gradnjo v hribu. Ugotovili smo, da se sodobna hiša le deloma navezuje na tradicionalno gradnjo na Slovenskem.
Ključne besede: hiša v hribu, tradicionalna hiša, Slovenska arhitektura, sodobna hiša
Objavljeno: 03.10.2011; Ogledov: 1750; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

6.
MARIBOR-JUG: POSLOVNI OBJEKT VZDOLŽ TRŽAŠKE CESTE
Simon Komar, 2011, diplomsko delo

Opis: Pričujoče diplomsko delo obravnava umeščanje in arhitekturo poslovnega objekta ob južnem robu mesta Maribor z namenom označiti vstop v mesto in oblikovati prostor ob mestni vpadnici – Tržaški cesti. Podana je zgodovina in vizija mariborskega urbanizma ter opis urbanistične delavnice Maribor-jug skupine mariborskih študentov. V nadaljevanju so predstavljeni primeri poslovnih stavb. Diplomsko delo zaokrožuje arhitekturna zasnova poslovno trgovskega objekta ob Tržaški cesti s vso pripadajočo dokumentacijo.
Ključne besede: arhitektura, urbanizem, poslovno-trgovski center, poslovni objekt, rob mesta, urbanistična delavnica Maribor-jug
Objavljeno: 05.10.2011; Ogledov: 2304; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

7.
MOBILNI OBJEKTI: ZASNOVA 'VAGONSKEGA' HOSTLA
Vedran Vugrin, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zasnovo mobilnega vagonskega hostla, ki bi bil postavljen na transibirski železnici in bi ponujal dodatno vrednost na področju mobilne arhitekture. V prvem delu sta podana splošna opisa mobilne arhitekture, mikro-arhitekture, vpliv lokacije namesto oblike, koncentracija funkcij, odtujitev funkcij, uporaba mobilnih stavb in oprema. V nadaljevanju je predstavljena splošna teorija o hostlih in prikaz referenčnih primerov, ki služijo kot osnova za zasnovo projekta. Diplomsko delo v zaključku predstavlja arhitekturno in grafično zasnovo mobilnega vagonskega hostla.
Ključne besede: arhitektura, mobilna arhitektura, vagon hostel
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1986; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (231,67 MB)

8.
IDEJNA ZASNOVA ARHITEKTURE IN INTERIERJA VRTCA V OBČINI FRAM
Matjaž Finžgar, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava idejno zasnovo arhitekture in interierja vrtca v občini Fram. Prvi sklop diplomskega dela zajema predstavitev vpliva prostora na otroka ter njegov razvoj. Sledi analiza referenčnih primerov arhitekture vrtcev iz sveta in Slovenije. Drugi sklop predstavlja različne idejne zasnove vrtca s kratkimi opisi smernic, ki so/smo jih upoštevali pri načrtovanju. Zasnova zgradbe takšne namembnosti predstavlja za arhitekte poseben izziv, pri katerem je potrebno veliko raziskovanja, prilagajanja, domišljije ter odgovornosti.
Ključne besede: vrtec, arhitektura za otroke, referenčni primeri, Fram, Morje
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1779; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (10,19 MB)

9.
BIVALIŠČA V PRIMERU NARAVNIH KATASTROF: ZASNOVA MANJŠEGA MOBILNEGA OBJEKTA
Tadej Junger, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na iskanje prostorskih rešitev začasnih bivališčv primeru naravnih katastrof. V prvem delu so opisane vrste naravnih katastrof in primeri reševanje prostorske problematike s pomočjo šotorskih, kontejnerskih postavitev. V nadaljevanju je predstavljena idejna zasnova manjšega mobilnega bivališča za štiričlansko družino. V diplomskem delu se poglobimo v zasnovo notranjosti mobilne enote z vsemi pripadajočimi elementi, kakor tudi z zunanjim izgledom.
Ključne besede: Mobilna arhitektura, začasna bivališča, naravne katastrofe, arhitektura, diplomsko delo...
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1339; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (20,60 MB)

10.
SCENOGRAFIJA LUTKOVNE PREDSTAVE
Iva Trstenjak, 2012, diplomsko delo

Opis: Scenografija lutkovne predstave bo izvedena po zgodbi, ki jo bom napisala sama. Odločila sem se za kombinacijo analogne/digitalne projekcije, kar bo poživelo samo predstavo.Scenografija bo v celoti izdelana ročno z uporabo svile za ozadje in lesenih plošč za objekte, ki so nameščeni v prostoru. Moja predstava bo navduševala otroke, kot tudi njihove starše, saj bo okoljevarstveno usmerjena.
Ključne besede: lutka, oder, scena, uporaba barvnih tonov
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1329; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (9,15 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici