| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 48
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
The b-chromatic number of cubic graphs
Marko Jakovac, Sandi Klavžar, 2009, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Ključne besede: graph theory, chromatic number, graphs, Petersen graph, cubic graphs
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 1257; Prenosov: 117
URL Povezava na celotno besedilo

5.
IZREKI NORDHAUS-GADDUMOVEGA TIPA ZA NEKATERE KROMATIČNE INVARIANTE
Eva Iršič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava izreke Nordhaus-Gaddumovega tipa za nekatere kromatične invariante. Na začetku predstavimo osnovne pojme teorije grafov, ki so potrebni za razumeva- nje nadaljne snovi. V nalogo so vključene nekatere kromatične invariante, kot so kromatično število, seznamsko kromatično število ter akromatično in psevdoakromatično število. Konec pa vključuje število mavrične povezanosti. Za vsoto in produkt kromatičnega števila grafa in njegovega komplementa določimo spodnjo in zgornjo mejo, prav tako določimo zgornjo mejo za vsoto seznamskega kromatičnega števila grafa in njegovega komplementa. Preverimo neenakosti, ki veljajo za akromatično in psevdoakromatično število in nazadnje določimo spodnjo in zgornjo mejo za vsoto števil mavrične povezanosti grafa in njegovega komplementa.
Ključne besede: kromatično število, akromatično število, psevdoakromatično število, seznamsko kromatično število, število mavrične povezanosti
Objavljeno: 02.08.2012; Ogledov: 1244; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (518,78 KB)

6.
DINAMIČNO BARVANJE GRAFOV
Tjaša Grahornik, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno dinamično barvanje grafov. V uvodnih poglavjih so predstavljeni osnovni pojmi iz teorije grafov, ki so pomembni za razumevanje diplomskega dela. Pogledali si bomo kakšno je dinamično kromatično število za polne grafe, drevesa in cikle. V nalogi so opisane znane zgornje meje za dinamično kromatično število. Primerjali smo kromatično število in dinamično kromatično število za normalne grafe in regularne grafe. Ugotovili smo, da je razlika med dinamičnim kromatičnim številom in kromatičnim številom poljubno velika za nekatere grafe. Del diplomske naloge bomo posvetili tudi dinamičnemu barvanju kartezičnega produkta dveh grafov ter zaključili s posplošitvijo dinamičnega barvanja.
Ključne besede: dinamično barvanje grafov, zgornje meje, kartezični produkt, posplošitev dinamičnega barvanja
Objavljeno: 11.10.2012; Ogledov: 1167; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (586,39 KB)

7.
MARTINGALI Z DISKRETNIM ČASOM
Simona Grantaša, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene najosnovnejše lastnosti martingalov. Predstavljeni so znani primeri stohastičnih procesov ter njihove povezave z martingali. Martingali imajo prav tako velik pomen pri dokazovanju konvergenčnih izrekov. Ta diplomska naloga temelji na martingalih z diskretnim časom. Na koncu bodo predstavljeni še martingali z zveznim časom ter opisan proces Brownovo gibanje.
Ključne besede: martingal, submartingal, supermartingal, čas ustavljanja, konvergenčni izrek, Brownovo gibanje
Objavljeno: 29.01.2013; Ogledov: 1242; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (492,77 KB)

8.
Vozliščno pokritje k-poti v grafih
Igor Jesih, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vozliščno pokritje k-poti v grafih. Na začetku so predstavljeni osnovni pojmi teorije grafov, ki so potrebni za razumevanje nadaljne snovi. V nalogo so vključeni pojmi NP-polnost, regularni grafi in drevesa. Konec pa vključuje vozliščna pokritja k-poti za nekatere grafovske produkte. Za velikost najmanjšega vozliščnega pokritja glede na stopnjo vozlišča bodo določene zgornje in spodnje meje grafa. Izboljšani bosta zgornja in spodnja ocena za najmanjše možno število vozlišč v pokritju k-poti pri kartezičnem, krepkem in leksikografskem produktu.
Ključne besede: Vozliščno pokritje, NP-polnost, regularni graf, kartezični produkt, krepki produkt, leksikografski produkt.
Objavljeno: 22.04.2013; Ogledov: 1338; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (287,73 KB)

9.
Matematični model za izračun tehnične premije
Doroteja Leskovar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen matematični model za izračun tehnične premije. V uvodnem poglavju so vpeljane osnove verjetnostnega računa. V drugem poglavju sta opisani dve slučajni spremenljivki, pomembni za gradnjo verjetnostnega modela, in sicer število škod in višina škod. S pomočjo primerov so vpeljane enačbe za izračun osnovnih karakteristik teh dveh slučajnih spremenljivk. Le-te so potrebne za strukturo porazdelitvene funkcije. V naslednjem poglavju je definirana struktura premije in izračun neto premije. Da zavarovalnica lahko določi višino premije, mora poznati tveganje, ki ga prevzema. Komponente za določanje tveganja so zavarovalna vsota, škodni indeks, verjetnostna porazdelitev celotnega izplačila in varnostni dodatek. V zadnjem poglavju sta definirani dejanska škoda in višina zahtevka. Določene so osnovne postavke neto premije, ki povečana za varnostni dodatek tvori tehnično premijo. Vpeljano je premijsko načelo, ki se lahko uporabi za izračun ustrezne višine varnostnega dodatka. Opisana so različna premijska načela in sicer načelo pričakovane vrednosti, načelo variance, načelo standardnega odklona in načelo kvantilov, s katerimi definiramo izračun tehnične premije.
Ključne besede: neto premija, tveganje, tehnična premija, osnove verjetnosti, višina škode, število škod.
Objavljeno: 12.07.2013; Ogledov: 1790; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

10.
Nekatere posplošitve grafov Sierpińskega
Andreja Šereg, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni grafi Sierpińskijevega tipa, in sicer grafi Sierpińskega S(n, k), grafi trikotnikov Sierpińskega S_n, regularni grafi Sierpińskega S^+(n, k) in S^++(n, k) ter posplošeni grafi trikotnikov Sierpińskega S[n, k]. Prikazane so natančne risbe grafov S(n, k), S^+(n, k) in S^++(n, k). Za S^+(n, k) in S^++(n, k) je dokazano, da so te risbe optimalne. Določeno je število po povezavah disjunktnih Hamiltonovih poti in Hamiltonovih ciklov v grafih S(n, k), S^+(n, k) in S^++(n, k). Dokazano je, da so grafi S[n, k] Hamiltonovi. Raziskana je vozliščna linearna pogozdenost grafov S(n, k), S^+(n, k), S^++(n, k) in S[n, k]. Podano je še {P_r}-prosto kromatično število grafov S_n, S(n, k), S^+(n, k) in S^++(n, k), za r ∈ {3, 4}.
Ključne besede: graf Sierpińskega, graf trikotnikov Sierpińskega, regularni graf Sierpińskega, posplošeni graf trikotnikov Sierpińskega, prekrižno število, hamiltonskost, t-barvanje poti, vozliščna linearna pogozdenost, {P_r}-prosto kromatično število
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 1126; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (5,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici