| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Merjenje krvnega tlaka pri pacientih z atrijsko fibrilacijo
Marko Čuček, 2021, magistrsko delo

Opis: Atrijska fibrilacija je najpogostejša kardiološka aritmija in prizadene 2–3 % odraslih oseb. Atrijska fibrilacija je supraventrikularna tahiaritmija, za katero je značilna nekoordinirana atrijska aktivacija s posledičnim poslabšanjem atrijske mehanske funkcije. Namen raziskave je bil predstaviti problematiko merjenja krvnega tlaka z avtomatskim oscilometričnim merilnikom ter ugotoviti razlike med merjenjem z avtomatskim oscilometričnim merilnikom in s standardnim avskultacijskim merjenjem. Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Raziskava je potekala v enem izmed urgentnih centrov v Sloveniji. V raziskavi je sodelovalo 77 pacientov. Rezultati so bili analizirani s statističnim programom IBM SPSS Statistics, verzija 25. Ugotovljeno je bilo, da obstajajo statistično značilne razlike v vrednostih krvnega tlaka pri merjenju z oscilometrično in avskultatorno metodo pri pacientih, obolelih za atrijsko fibrilacijo. Razlike se kažejo predvsem pri diastoličnem krvnem tlaku, ki je pri oscilometrični metodi višjih vrednosti kot pri avskultatorni metodi. Rezultati nam kažejo, da atrijska fibrilacija vpliva na meritve krvnega tlaka. Na podlagi pregleda svetovne literature je bilo ugotovljeno, da obstajajo tudi posebni merilniki krvnega tlaka, ki bi bili primerni za ambulante družinske medicine, za merjenje krvnega tlaka doma in na triaži urgentnih služb pri pacientih z atrijsko fibrilacijo.
Ključne besede: Atrijska fibrilacija, določanje krvnega tlaka, zdravstvena nega, ambulantno spremljanje krvnega tlaka, oscilometrična naprava.
Objavljeno: 30.08.2021; Ogledov: 67; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (931,73 KB)

2.
Sekcijsko merjenje hitrosti
Marko Čuček, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V diplomski projektni nalogi sem prikazal delovanje sistema za merjenje hitrosti na odsekih. Ta temelji na avtomatski prepoznavi registrskih tablic. Opisane so tehnologije ter nekaj praktičnih primerov delovanja tega sistema.
Ključne besede: promet, tehnologije, prometna varnost, sekcijsko merjenje hitrosti
Objavljeno: 08.09.2015; Ogledov: 1584; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

3.
USPOSOBLJENOST TRIAŽIRANJA MED ZDRAVSTVENIMI DELAVCI
Marko Čuček, 2015, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: V diplomski nalogi smo predstavili kaj triaža je in zakaj se uporablja. Poznamo več sistemov in vrst triaž, v Sloveniji se največ uporablja Manchestrski triažni sistem. Ugotoviti smo želeli kakšna je usposobljenost zdravstvenih delavcev za triažiranje v UKC Maribor. Metode: V empiričnem delu smo izvedli raziskavo o usposobljenosti zdravstvenih delavcev za triažiranje s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketo je izpolnilo 50 zdravstvenih delavcev UKC Maribor v mesecu juliju in avgustu 2014. Anketni vprašalnik je vseboval 15 vprašanj. Rezultati: Ugotovili smo da anketirani zdravstveni delavci ne poznajo triažnega sistema, vendar bi vseeno ravnali pravilno, ko bi prišlo do dejanske situacije. Diskusija in zaključki: Glede na število nesreč, ki se dogajajo vsakodnevno, je triaža zato zelo pomembna. Zato bi jo morali obvladati vsi zdravstveni delavci, saj lahko pri pravilni presoji pride do zelo uspešnega reševanja in pomoč ekipi nujne medicinske pomoči ter s tem preprečitev večjega števila žrtev. Problem je, ker zdravstveni delavci nimajo dodatnih izobraževanj, ki bi jim doprinesle simulacijske treninge in jih poučile in usposobile za triažo.
Ključne besede: triaža, usposobljenost zdravstvenih delavcev, primarna triaža, sekundarna triaža, Manchestrski sistem triažiranja
Objavljeno: 01.09.2015; Ogledov: 1637; Prenosov: 316
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici