| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 47
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza parametrov leta letala v tekmovanju Air race
Mark Travner, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo potek procesa analize leta letala v tekmovanju Air race. Predstavimo potek priprave podatkov, ki jih iz zajemnih enot pretvorimo v format CSV. Za analizo teh podatkov nato uporabimo aplikacijo MTAS, ki smo jo razvili v okviru diplomskega dela in jo podrobneje opišemo. Na koncu rezultate analize primerjamo z alternativnimi metodami, kot so video analiza in analiza časov.
Ključne besede: vmesnik, grafični vmesnik, video analiza, statistična analiza, tekmovanje air race
Objavljeno: 04.11.2020; Ogledov: 111; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (914,25 KB)

2.
Obravnava pacienta s sindromom Wolff-Parkinson-White
Mark Duh, 2020, diplomsko delo

Opis: Uvod: Značilnost sindroma Wolff-Parkinson-White so dodatne poti v srcu pacientov, ki vodijo impulze od atrija do prekata. Najpogostejši posledici sta hiter in nereden pulz, ki se pogosteje pojavljata v obliki napadov. Namen zaključnega dela je raziskati sindrom Wolff-Parkinson-White, kakšne so naloge medicinske sestre pri obravnavi pacientov s sindromom Wolff-Parkinson-White, s kakšnimi težavami se pacient s sindromom Wolff-Parkinson-White sooča, kako se nanje odziva ter kakšna je njegova kakovost življenja pri opravljanju telesne dejavnosti. Metode: V teoretičnem delu je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, v empiričnem delu kvalitativna metodologija, kjer smo izvedli študijo primera pacienta s sindromom Wolff-Parkinson-White s pomočjo delno strukturiranega intervjuja. Rezultati: Najpogostejše težave pacienta, so hiter in nereden srčni utrip, nemoč za nadaljevanje telesne aktivnosti, težje dihanje ob večjem naporu ter utrujenost po napadu simptomatike. Težave se zmanjšajo ob prenehanju aktivnosti, ali ob izvajanju dihalnih vaj za sproščanje. Kakovost življenja pri izvajanju telesne aktivnost je pri pacientu s sindromom Wolff-Parkinson-White na dokaj nizki ravni in je še nižja, kadar pacient ne upošteva navodil, ki mu jih je predpisal kardiolog. Razprava in sklep: Sindrom Wolff-Parkinson-White je dokaj nepoznan sindrom. Težave, ki se pri njem pojavljajo, znižujejo kakovost življenja pacientov in puščajo negativne posledice. Še posebej se to kaže pri pacientih, ki se aktivno ukvarjajo s tekmovalnim športom. Ključne naloge medicinskih sester pri obravnavi pacientov so usmerjene v preventivno zdravstveno vzgojo ter obravnavo pred in po radio-frekvenčni katetrski ablaciji.
Ključne besede: Wolff-Parkinson-White, ablacija, kakovost življenja, zdravstvena nega, telesna aktivnost
Objavljeno: 21.09.2020; Ogledov: 226; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (456,02 KB)

3.
Razvoj mobilne aplikacije za objavljanje lokacije odpadkov
Mark Žohar, 2019, diplomsko delo

Opis: Negativen vpliv človeka na okolje postaja vedno večji globalni problem. V okviru te diplomske naloge smo zato razvili mobilno aplikacijo, ki uporabniku s pomočjo zemljevida olajša iskanje in kartiranje območij s smetmi. Poleg določanja položaja nelegalnega smetišča lahko uporabnik zabeleži tudi lastna opažanja in označi območje kot počiščeno. Aplikacija samodejno vodi statistiko dnevnih in tedenskih doprinosov posameznikov ter lestvico najbolj dejavnih uporabnikov. Aplikacija uporablja trinivojsko arhitekturo, ki je sestavljena iz aplikacijskega, strežniškega in podatkovnega nivoja. Slednjega sestavljajo realno-časovna podatkovna baza, shramba in sistem avtorizacije ter avtentifikacije. V realno-časovni podatkovni bazi se shranjujejo podatki o območjih smeti in o uporabnikih. V shrambi fotografije območij smeti sistem avtentifikacije skrbi za uporabnike. Do podatkov dostopamo preko aplikacijskih vmesnikov. Uporabnikova seja se vodi na mobilni napravi. Aplikacijo in njeno obnašanje smo preizkusili na več mobilnih napravah. Uspešno je prestala tudi testiranje stabilnosti.
Ključne besede: mobilna aplikacija, kartiranje, računalništvo v oblaku
Objavljeno: 11.11.2019; Ogledov: 279; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

4.
Analiza uvajanja sistema managementa kakovosti v skladu s standardom sist en iso 9001:2015 v podjetju droga kolinska d.d.
Mark Strehar, 2019, diplomsko delo

Opis: Osredotočili smo se na vpeljavo standarda SIST EN ISO 9001:2015 pri podjetju Droga Kolinska d.d. kateri predstavlja pomembni del skupine Atlantic Grupa. Najprej smo v teoretičnem delu opredelili pojem kakovosti, spoznali vpliv kakovosti izdelkov in storitev na poslovanje podjetja ter se soočili s potrebno dokumentacijo za obstoj ustreznega sistema vodenja kakovosti. Bolj podrobno smo v teoretičnem delu definirali standard kakovosti SIST EN ISO 9001:2015. Za raziskovalni del smo uporabili metodo intervjuja, s katerim smo skušali od pristojne zaposlene za vodenje kakovosti v podjetju pridobiti čim boljši vpogled v načinu zadovoljevanja zahtev standarda SIST EN ISO 9001:2015. Ključna videnja smo strnili v tabelo. Ugotovili smo, da podjetje upošteva vse temeljne točke standarda ter ima ustrezno dokumentacijo. Podjetje vidi veliko vrednosti v pridobitvi certifikata kar je že obrodilo nove inovacije v sami proizvodnji.
Ključne besede: kakovost, sistem vodenja kakovosti, ISO 9001:2015
Objavljeno: 23.10.2019; Ogledov: 349; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

5.
Trajnostna mobilnost in prehod v pametno mesto
Mark Bizjan, 2019, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se mestna območja vedno bolj soočajo z okoljskimi problemi, kot so onesnaženje zraka, zastoji v prometu, pomanjkanje zelenih površin idr. Dejavnosti v urbanih okoljih močno vplivajo na okolje in na splošno kakovost življenja v mestih. Mestna mobilnost postaja vedno bolj mednarodni problem, vprašanja okoli trajnostne mobilnosti pa so vedno bolj prisotna v strokovni literaturi in javnem življenju. Trajnostna mobilnost je spodbujanje prenosa načina mobilnosti na bolj trajnostne načine prevoza, kot so hoja, kolesarjenje ali javni prevoz, ki jih skušajo spodbuditi s pomočjo informiranja prebivalcev. Ti ukrepi lahko dolgoročno izboljšajo kakovost življenja v mestu. Trajnostna mobilnost pa je del pametnega mesta, h kateremu stremijo številna svetovna mesta, še posebej v razvitem svetu. V naši nalogi smo izvedli raziskavo med prebivalci mesta Ljubljana. Raziskava je pokazala ozaveščenost ljudi za bolj udobno in kakovostno življenje. Na podlagi rezultatov raziskave smo pripravili možnost izboljšav v praksi s predlogom uvedbe koncepta pametnega mesta. Poleg tega smo predlagali uporabo pametnih aplikacij, katerih cilj je povečati trajnostno mobilnost v pametnem mestu.
Ključne besede: trajnostni razvoj, Ljubljana, trajnostna mobilnost, pametno mesto
Objavljeno: 16.10.2019; Ogledov: 409; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (976,12 KB)

6.
Inteligentnost serijskih morilcev
Mark Butenko Černe, 2019, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomske naloge najprej obravnavamo inteligenco, pri čemer nas zanima sam pomen pojma inteligence, njen izvor, razvoj skozi različna starostna obdobja človekovega življenja, primanjkljaje, ki jih nižji ali višji IQ predstavlja za človeka, njena interakcija s socialnim okoljem, kot pospeševalcem slabosti ali prednosti predeterminiranih genetskih lastnosti in nadaljnje usmeritve in predlogi raziskovalnega dela. Poleg inteligence obravnavamo serijske morilce, ki jih po kratkem uvodu v zgodovino tudi razčlenimo na različne tipe, opišemo njihove lastnosti, razložimo sociološke in psihološke teorije o njihovem nastanku in kasnejšem delovanju, omenimo metode preiskovanja serijskih umorov, in sicer metode vedenjskega in geografskega profiliranja. V razpravi diplomske naloge raziskujemo povezavo med inteligenco in serijskimi morilci. Pri iskanju odgovorov nam postavljajo smernice postavljene hipoteze in naše glavno raziskovalno vprašanje. Skozi raziskavo domače in tuje literature poskušamo najti odgovor, ali in kako stopnja inteligence vpliva na način izvrševanja umora pri serijskih morilcih. Na podlagi ugotovitev podamo predloge in usmeritve za nadaljnjo raziskovalno delo ter predloge za ukrepe, ki bi lahko pripomogli k zmanjšanju nastanka serijskih morilcev.
Ključne besede: diplomske naloge, inteligenca, serijski morilci, dednost, umor, kaznivo dejanje, socialno okolje
Objavljeno: 27.08.2019; Ogledov: 649; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (1022,58 KB)

7.
Pokritost slovenije s polnilnimi postajami za električne avtomobile
Mark Kmetec, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V Sloveniji, kot tudi po Evropi, se ljudje vedno bolj zavedajo pomena ohranjanja okolja in stremijo k ohranjanju narave. Električni avtomobili so ena od novosti, ki bi na dolgi rok lahko pomagale k boljši prihodnosti. Za njihovo nemoteno delovanje je ključnega pomena primerna infrastruktura, katere osrednjo vlogo predstavljajo polnilne postaje. Namen diplomske naloge je raziskati stanje pokritosti Slovenije z le temi. S pomočjo GIS analiz v programu ArcGIS smo analizirali območja, kjer polnilnih postaj primanjkuje. Njihovo pokritost smo primerjali tudi s sosednjima državama, Avstrijo in Hrvaško. Naše ugotovitve smo podkrepili z anketiranjem uporabnikov. Ti so bili za našo nalogo ključnega pomena, saj nas niso zgolj informirali o primanjkljaju postaj, marveč tudi o njihovi uporabi in pogostimi težava z njimi.
Ključne besede: električni avtomobili, polnilne postaje, ArcGIS, logistika, GIS
Objavljeno: 27.02.2019; Ogledov: 480; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

8.
Javno dobro v slovenskem in hrvaškem pravu
Mark Šuler, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena ureditev javnega dobra v slovenskem in hrvaškem pravu. Slovensko pravo pod pojem dobro uvršča zgolj javno dobro, medtem ko hrvaško pravo pod ta pojem uvršča javno dobro, splošno dobro in dobro v interesu Republike Hrvaške. Pod javno dobro v hrvaškem pravu spadajo zgolj stvari, ki so v lasti Republike Hrvaške, medtem, ko po slovenskem lahko spadajo tudi stvari, ki so v lasti oseb zasebnega prava. Značilnost javnega dobra je njegova splošna uporaba, kar pomeni, da ga lahko uporablja vsakdo. Mogoča pa je tudi njegova posebna uporaba na temelju koncesije ali na drugih pravnih temeljih. V magistrskem delu je podrobneje obravnavana koncesija na splošnem dobru, kamor po hrvaškem pravu spadajo stvari, na katerih ni mogoče pridobiti lastninske ali druge stvarne pravice. Osrednja tema magistrske naloge je predstavitev primerjave med obema sistemoma, ki obirata drugačen pristop pri opredeljevanju pojma javno dobro.
Ključne besede: splošno dobro, dobro v interesu Republike Hrvaške, javno dobro, koncesija na splošnem dobru
Objavljeno: 24.09.2018; Ogledov: 554; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (870,10 KB)

9.
Varen in anonimen spletni sporočilni sistem
Mark Slatinek, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo implementirali varen in anonimen spletni sporočilni sistem, ki predstavlja aplikacijo, katere namen je zagotoviti anonimnost in varnost uporabnika pred potencialnimi sledilci in sistemskim administratorjem. Anonimnost smo zagotovili preko anonimnega omrežja TOR in dodatnega šifriranja podatkov, ki gredo preko strežnika skozi omrežje. Z uporabo šifriranja od konca do konca smo zagotovili dodaten nivo anonimnosti in varnosti, saj se podatki, ki gredo v omrežje, šifrirajo, preden vstopijo vanj. V postopku izmenjave ključev smo uporabili princip Diffie-Hellman algoritma, s čimer je možna zagotovitev uporabe šifriranja od konca do konca.
Ključne besede: Šifriranje, Diffie-Hellman protokol, AES algoritem, End to End šifriranje, PHP, varen, anonimen, pogovorni sistem
Objavljeno: 28.08.2017; Ogledov: 632; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

10.
International Clostridium difficile animal strain collection and large diversity of animal associated strains
Sandra Janežič, Valerija Tkalec, Bart Pardon, Alexander Indra, Branko Kokotovic, Jose Luis Blanco, Christian Seyboldt, Rodriguez Diaz, Ian Poxton, Vincent Perreten, Ilenia Drigo, Alena Jiraskova, Matjaž Ocepek, Scott Weese, Glenn Songer, Mark Wilcox, Maja Rupnik, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: Background: Clostridium difficile is an important cause of intestinal infections in some animal species and animals might be a reservoir for community associated human infections. Here we describe a collection of animal associated C. difficile strains from 12 countries based on inclusion criteria of one strain (PCR ribotype) per animal species per laboratory. Results: Altogether 112 isolates were collected and distributed into 38 PCR ribotypes with agarose based approach and 50 PCR ribotypes with sequencer based approach. Four PCR ribotypes were most prevalent in terms of number of isolates as well as in terms of number of different host species: 078 (14.3% of isolates; 4 hosts), 014/020 (11.6%; 8 hosts); 002 (5.4%; 4 hosts) and 012 (5.4%; 5 hosts). Two animal hosts were best represented; cattle with 31 isolates (20 PCR ribotypes; 7 countries) and pigs with 31 isolates (16 PCR ribotypes; 10 countries). Conclusions: This results show that although PCR ribotype 078 is often reported as the major animal C. difficile type, especially in pigs, the variability of strains in pigs and other animal hosts is substantial. Most common human PCR ribotypes (014/020 and 002) are also among most prevalent animal associated C. difficile strains worldwide. The widespread dissemination of toxigenic C. difficile and the considerable overlap in strain distribution between species furthers concerns about interspecies, including zoonotic, transmission of this critically important pathogen.
Ključne besede: Clostridium difficile, animals, ribotyping, geographic distribution, strain collection
Objavljeno: 29.06.2017; Ogledov: 659; Prenosov: 319
.pdf Celotno besedilo (985,16 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici